Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 ЛАПТОП(ченце) си търся! С нов бюджет и нов фаворит! ;)
Автор: Coincidentia   
Дата:   27-03-09 15:42

В относително близкото бъдеще, да кажем най-късно до след около 2 месеца (към началото на юни) ще да трябва да се сдобия с лаптоп(ченце) [smilie8]

Първо да си кажа, че съм чувал съвети, според които точно за лаптопите не е най-удачното да се купуват на втора ръка, но просто така стоят нещата, че... да де, така стоят нещата – няма да е нов и туй то.

Принципно познанията ми в областта на хардуера са дори по-скромни и от тези, които демонстрирам в други области, та не се гъбаркайте много ако забележите фрапантни изцепки! [smilie8]

Все пак на базата на разни сравнения и малко ровичкане из нета съм придобил някаква идея какво (си мисля, че) си търся.
Попаднах и на нещо, което ориентировъчно почти напълно отговаря на изискванията ми (с едно изключение, за което обаче не съм съвсем сигурен) – IBM ThinkPad T41+ Wireless
Това, което не чаткам, е дали описаният в този модел “DVD ROM” означава, че само чете, т.е. без да записва. И съответно, ако е и записвачка, дали трябва да се нарича DVD-RW ROM (ей за таквиз нещица викам да не ми се смеете много) [smilie5]

Доколкото след евентуалните съвети, които се надявам, че любезно ще ми дадат разбирачите, е напълно възможно да настъпят известни промени в някои конкретни параметри, в следващия пост ще си напиша точно какво очаквам от бъдещото си изчислително другарче.

Сега само най-сигурните нещица:

Бюджетът е с фиксиран таван, даже по-скоро идеята е да се намали, така че като съвсем максимална сума пишем 350 лв. С тенденция ако ще мърда, да е по-скоро в посока към 300 лв.

Ще ми се да има читава батерия, на която да може да се разчита поне за към половин час.
Другите задължителни показатели май в повечето случаи по подразбиране си присъстват в такъв клас компютри, но все пак да ги кажа, че да си е ясно:

LAN, Wireless, USB 2.0, Sound & Microphone. Определено държа и на DVD записвачката.

Айде, все пак ориентировъчно ето и поне изходните минимални показатели, които се търсят засега:

CPU – от 1.6 GHz нагоре
RAM - 1024 MB! (доста си държа на по-мощната памет)
HDD – тук съм по-скромен, ама да има поне към 40 GB
Monitor & Graphics – е те тук са ми съвсем слаби познанията, но просто като гледам разните варианти решавам какво би се приело за прилично.
Ще ми се мониторчето поне до едни 14 инча да го докараме, а видео картата вероятно около 32 MB.
Идеята ми е да бачкам на резолюция 1024x768, като ми се иска да има колкото се може по-висок рифреш рейт, минимум нещо от рода на 85 Hz.

Разбира се, ако ще да става покупката от някоя фирма, ще искам и резонната 6 месечна гаранция.

Та, причините да си обявя тук търсенето са две основни.
От една страна да получа експертни мнения и съвети, които да ме насочат към конкретни модели и евентуално да ми разяснят къде и за какво се заблуждавам.
От друга, разбира се, току-виж се оказало, че някой юзър може да реши да ми пробута старата си щайга [smilie5] [cool]

Та така, в следващия пост ще спретна и една по-нагледна картинка на търсените засега параметри, която после бих могъл да коригирам.

Предварително мерсаж на всички желаещи да помогнат! [smilie24] [shtrak] [beer] [beer] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: ЛАПТОП(ченце) си търся!
Дата:   27-03-09 15:45

Та така, приет беше явно необходимият нов бюджет [smilie8] [smilie24] [beer]

В поста ми от 31-03-09 03:55 си обяснявам какво, защо и как, а сега новите характеристики:

Спретнал съм едно текстово файлче - http://noni1914.hit.bg/laptop.rtf

Конкретно 3 моделчета ми направиха впечатление, като засега като изявен фаворит се очертава

HP Pavilion dv4450ea (цена БЕЗ ДДС - 476 лв!)

https://photo-forum.net/static/forum/2009-03/hkcc8550.JPG
http://photo-zona.net/images/user59316/album12259/large/1238458692_edyt1409_laptop.jpg

Да си кажа за предназначението на компютъра.

В общи линии всякакво стандартно нетско браузване, но определено и с идеята да си фотошопирам на него, евентуално и разни предпечатности, потенциално дори и ала графично дизайнерски нещица, демек всякаквите
адобски CS3 чудесии, та ми се ще да си има колкото се може по-прилично мониторче! [shtrak]

Публикацията е редактирана (31-03-09 04:11)

Автор: nehalem   
Дата:   27-03-09 15:47

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: exile   
Дата:   27-03-09 15:48

Нехалем ти не си просто титан, ТИ СИ ДРУГА КАТЕГОРИЯ, ЧОВЕЧЕ!

Автор: stoyan_5   
Дата:   27-03-09 15:50

TURBO-X и Плесио - чел съм за тях в нета много лоши неща!
Пусни на гоглето и ще видиш, че не ти трябва работа с тези гърчаля ...

Автор: djogata   
Дата:   27-03-09 15:50

АйБиЕм били боклуци, това верно е титанично, че и отгоре [smilie18] [smilie18]

Coincidencia, за какво ще ползваш лаптопчето, IBM са по принцип здрави и надеждни, и батерията им е добре, но екраните им не са много в час

Re:
Дата:   27-03-09 15:51

[smilie8] Абе, то аз си казах, че не съм разбирач, съответно не знам дали ще мога да разбера кога се бъзикат с мен, ама... пък и IBM - боклуци!? [smilie10] [smilie11]

Мерси все пак де, ще почакам още мнения... може би още бая мнения, все пак имам два месеца де [smilie8] [smilie24] [beer]

Дата:   27-03-09 15:54

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: JesusChristSuperstar   
Дата:   27-03-09 15:56

[smilie18]

Re:
Дата:   27-03-09 15:57

А, да де, съвсем си трябваше да си кажа за предназначението. Даже сега ще го впиша и горе [smilie24]

В общи линии всякакво стандартно нетско браузване, но определено и с идеята да си фотошопирам на него, евентуално и разни предпечатности, потенциално дори и ала графично дизайнерски нещица, демек всякаквите адобски чудесии от клас CS3 [smilie24]

Та ми се ще да си има колкото се може по-прилично мониторче.
Ясно ми е, че баш най-профи нещицата не би трябвало да се правят на лаптопски монитор, но все пак съм виждал и относително доста прилични монитори, направо не намирах разлика с домашния ми.

Та, да де, трябва да се има предвид фотошопирането! [shtrak] [smilie24]

Дата:   27-03-09 15:57

https://photo-forum.net/static/forum/2009-03/clwf4721.JPG
http://blog.clintrule.com/wp-content/uploads/quantum-suicide.jpg

Автор: ejko   
Дата:   27-03-09 15:58

Насочил се е към ИБМ, защото разчита, че са здравеняци, а той ще взима втора ръка....! Тази тема ще я следя с интерес. За преносим комютър втора ръка не се бях замислял до сега, а си е интересно...

Дата:   27-03-09 15:59

Дата:   27-03-09 16:00

абе да ти кажа братовчедката има дърт ибм, купуван през бей, даже май т41 беше. Може и с въпросните характеристики да е даже.
аз по-здрава машина не съм виждал и се държи съвсем прилично.
а човек трябва да види пантите на дисплея, за да повярва, че това е възможно. като от язовирни шлюзове са.
дали ще се справи с горните задачи е друг въпрос...

Дата:   27-03-09 16:02

нехалем, ти си от редките бисери на ФФ, сигурен съм, че има десетки хора, които вече с трепет чакат продължението на темата, за да ти се порадват.

очаквайте скоро в постовете на нехалем платени реклами. такъв рейтинг и айдъла няма.

Публикацията е редактирана (27-03-09 16:02)

Re:
Дата:   27-03-09 16:03

Ама, хора, все пак нали поглеждате и към бюджета ми - идеята е за около 300... само при ултра-хипер-мега готинка възможност ще се изръсят до 350 лв. [smilie22]

Дата:   27-03-09 16:06

бе ако за тези пари си вземеш машина, която да ти върши работата, която си описал - мини все пак през едно тото същия ден и пусни един фиш. може и от мое име, после ще си делим шестицата.

не, че е абсолютно невъзможно, ма трябва мн късмет. а за батерия забрави.

а и това за рефреш рейта не знам как го измисли.

Автор: djogata   
Дата:   27-03-09 16:26

Рефреш рейта на всичиките лаптопски екрани дето съм виждал е 60 херца, са повече забрави, ако си на 300 лева.

На мойто гадже домашният лаптоп мисля е Т41, или някой близък до него, но е с 1.4ГХц Целерон + 512МБ рам, много здрав компютър - все едно е правен от немски каски, но екрана не е много добър.

Моят домашен Фуждитсу-Сименс има приличен екран, но всичко останало му е в пъти по-скапано от ИБМ-а

Автор: ejko   
Дата:   27-03-09 16:41

"Клас ЦС3" с тези данни:
"CPU – от 1.6 GHz нагоре
RAM - 1024 MB! (доста си държа на по-мощната памет)
HDD – тук съм по-скромен, ама да има поне към 40 GB" някак не го виждам как ще стане.
То дори паметта ще ти е малко, независимо от скромността ти. Все пак за да оперира адекватно машината си иска малко място на харда. Ти ако разделиш диска и вече ще почнеш да имаш проблеми...

Дата:   27-03-09 18:35

Първо, пак мерси ви за мненията! [smilie24] [beer]

Ама все пак да си кажа, че има и нещица, с които съм що-годе наясно не заради друго, а защото ги виждам на домашното ми PC как бачкат.
А също и на лаптопчето (HP някакво) на една приятелка.
Всъщност всичко, което казвам, че искам да правя на бъдещия си лаптоп, вече го правя на по-слаби компютри.
И двете машинки имат почти идентични характеристики. А именно:
CPU – 1.8
RAM – 448 MB!!!
HDD – 75 GB – разделени на 3 x 25.

И не само, че CS3 си ми бачка безпроблемно, но и пробно пуснах Photoshop CS4, с който нещо просто визуално и опционално не се харесахме, та затова се върнах на CS3.
С тези показатели единственият ми проблем беше отказът на Илюстратора CS3 да тръгне да се инсталира заради недостатъчно РАМ – гадта каза, че не ще под 512. Версия CS2 си върви.

Та в крайна сметка си имам някакво понятие с такива характеристики какво мога да очаквам.
Е, разбира се, посочените 40 гиги хардче няма лошо да са и повече, но на мен не ми е чак толкова задължително, предпочитам да бекъпвам на ДВД-та.

Но има неща, с които не съм се сблъсквал. Примерно рифреш рейта не знаех, че не могат лаптопите да го докарват повечко, поне не и тези в търсения клас. Но пък и не ме е заболявала глава когато съм бачкал с часове на онзи лаптоп, та може би ще мога да мина и с по-ниски... изобщо цялото вмъкване на този рифреш рейт ми беше не защото аз нещо му разбирам, а заради напътствията, които получавах едно време по отношение на умора на очите и т.н.

И, да де, май основно неясният момент остава с качеството на изображението на мониторите.
Лично не съм ги виждал и няма как да имам идея, затова си и питам.

Що се отнася до съотношението между характеристиките и цената, нали си казах, а и го има на картинката, че изхождам от нещо конкретно, което намерих.
В него само едно единствено нещо не ме урежда – че (доколкото разбирам) няма ДВД записвачка! Демек без нея всичко останало ми е съвсем ОК!
Ама пък ако в следващите два месеца не се появи по-добър вариант, в най-краен случай може и да си прежаля записвачката, нейната мамица керлива [smilie18]

И след като има фирма, която в момента му иска 400 лв., аз си правя сметката, че евентуално ако си намеря някое частно лице да ми продаде нещо подобно, очевидно ще си спестим ДДС-то, т.е. без него говорим за 320 лв!
Така че не виждам защо работата да не стане и без тото.

Бай дъ уей, ето ги сайтчетата с въпросното IBM-че, макар че би трябвало да ми имате доверие - аз никога не лъжа... освен когато става въпрос за наистина важни неща [smilie18]

http://www.vtoraupotreba.com/laptop/ibm/ibm_t41.htm

http://www.vtoraupotreba.com/ceni.html

Дата:   27-03-09 18:43

баш със същата машинка съм си играл.
няма двд писачка.
иначе като изработка какво да ти кажа - слагаш го в раницата и я ползваш като бронежилетка.
дисплея се вижда. по-добро от това за него не мога да кажа. не е глоси, ама не му помага. предпечат не знам какъв ще правиш, ама подозирам, че и ти не знаеш, иначе нямаше да повдигаш изобщо темата за препдечат на екрана на подобна машина.
снимки може и да се обработват, да, ако изискванията ти са достатъчно ниски.

рефреш рейта - това не е црт да ти пука за него.

иначе и аз съм бачкал на фотошоп цс3 и корел на разни лаптопи с подобни характеристики - абе вървят, ама нали се сещаш, че има лека разлика дали бачкаш върху сайт, или плакат метър на седемдесет? щото за второто забрави.

тва е добро лаптопче за браузване в нета, слушане на музика, всякаква офисна работа, гледане а филми, но не ХД, стига да не ти трябва батерия. на този, с който аз се занимавах батерията му траеше половин час ако не му мърдаш мишката. Ако решиш да отвориш някакво приложение след 5 до 10 минути гаси.

ти си прави сметката върши ли ти работа. [smile]

Re:
Дата:   27-03-09 18:52

Ами, хм... абе аз трябва да попитам за онова HP какъв точно му беше моделът, защото съвсем доволно ми беше включително и като монитор [smilie24]

Да, ще попитам и ще си кажа, защото просто с очите си съм го виждал и съм правил не само предпечат, ами и огромен цветен плакат, който изглеждаше точно както си трябва, демек както го виждах и на домашното ми ЦРТ, и на лаптопа, и - което е най-важно - после при отпечатването... да, ще попитам.

Но, ей го, това си е полезна информация - значи забравям да се вълнувам от разни рифреш рейти.

Та, остават си характеристиките и, разбира се, да сравня нещо как ми изглежда на моя монитор и на лаптопния [smilie24]

Дата:   27-03-09 18:54

в момента всички печатари и предпечатари във форума вероятно се кръстят [beer]

Re:
Автор: mixmike   
Дата:   27-03-09 19:01

искрено се забавлявам на теми за хардуер във форума!
А nehalem...ти си машина, човече[smilie24] [smilie5]

Имал съм едни премеждия с TurboX който беше сложен върху аксес поинта и "работещия" му wireless не го намираше.[smilie23]
Няма такъв сбирутак[smilie23]

Re:
Дата:   27-03-09 19:03

Ами да си се кръстят бре!

Аз нали имам очи, при това не бяха само моите!
Ето едно чуденце, което, разбира се, изобщо не трябва да се гледа от някаква артЪ посока - задачката си беше да се спретне плакат за научна конференция.

Започнах го на домашното PC.
После го човърках и на лаптопа.
След което отидох заедно с възложителя на отпечатването.
И когато резултатът излезе, просто нямаше какво да му кажем и двамата - изглеждаше си така, както си трябваше да изглежда.
Те това е - с очите си сме го гледали на два монитора.
Бяхме там, видяхме го отпечатано. Туй то. Точка.
Който иска да си се кръсти колкото си иска [smilie18]

https://photo-forum.net/static/forum/2009-03/ogjr3526.JPG
http://www.bgphoto.net/photos/32945/o633585909984384479.jpg

Пак да си кажа - не ми се смейте за дизайна, всяка задачка си има конкретните измерения - това не е артЪ, а НАУКА [smilie25]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.