Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 “Стоичков” се разпадна... или за самоиронията
Автор: Coincidentia   
Дата:   24-03-09 00:02

Една шантавка статийка ме присети за нещо, което адски ме радва – способността за самоирония.

Ето го повода - “Стоичков” се разпадна [smilie19]

“Дори ние повече не можем да слушаме боклука, който създаваме.” [smilie18] [smilie24] [beer]

“Всъщност ние се разделихме още преди половин година, но забравихме да го съобщим" [smilie5] [smilie8]

“Благодарим на всички, които са ни гледали дори веднъж. Да пъти повече благодарим на онези, които издържаха шоуто ни докрай. Три пъти повече благодарим на хората, които са идвали повторно на шоуто ни (Знам, че съществуваш, дори знам името ти).” [cool]
А на края и обясненията около избора на това странно име за групата са джиджанки [smilie24] [beer]

Та, поразмислих се, че май и това явление е до голяма степен културно обусловено.
Разбира се, може би има значение, че не съм задълбавал особено сериозно в разни култури, които обаче сигурно не случайно не са ме привлекли кой знае колко.
А пък точно в тези, към които имам по-силен афинитет, способността да се бъзикаш със себе си е на голяма почит.
И май тук също се заформя една своеобразна “Англосфера +”, демек главно САЩ, Канада, Австралия, Великобритания (+ Ирландия), Северна Европа (Скандинавието + наоколо).
За въпросните страни може би трябва да се потърси и по-точен термин, който да подсказва най-същностно присъщите им нещица. Примерно надделяването на Протестантството над Католицизма е едно от тях.
Но все пак в случая не за термина ми е думата.

Интересното е, че особено при най-видните в културна посока представители – американци и англичани – самоиронията е, както е клишето, издигната на пиедестал.
За всичките й култови представители не бих се и пробвал да се сетя... Параграф 22, Вонегът, Дъглас Адамс, Монти Пайтън... в токшоутата си е направо едва ли не задължителна [smilie5]

Ами да, нещо в културата ще да е, което да прави възможно

хем да не се взимаш прекалено насериозно, поголовно и направо без никакви забранени територии да се бъзикаш със “своето си”, хем да си го обичаш и съвсем искрено да си му верен [smilie24] [thankyou]

Та така, ако някой с по-задълбочени наблюдения над други култури смята, че и при тях самоиронията е добре застъпена, да споделя, ако иска, разбира се [smilie8]

Пак да си кажа, че не съм се захласвал много по разни франко-, испано-, немско- и т.н. чудесиики, но като цяло нещо не мога да ги свържа до такава степен с издигането в култ на самоиронията, което е присъщо на англосаксонския свят [smilie24] [beer]

Отговори на това съобщение
 Re: “Стоичков” се разпадна... или за самоиронията
Дата:   24-03-09 00:14

Има разни опити за обяснение на феномена самоирония.
Някои намекват за свързаност с интелигентността. Не че съм фен на политическата коректност, но едва ли е чак толкова елементарно, най-малкото защото нищо не пречи дори и гений да си, пак да го раздаваш темерутски.

Мисля си, че в много по-голяма степен влияние има САМОЧУВСТВИЕТО.
Когато си ОК със себе си, с уменията и способностите си, няма какво да се коркаш, че едва ли не ще бъдат урочасани, ако се подхванат по бъзиклив начин.
Та дори и да си наясно, че не те бива много в някоя сфера (както в случая с музикантите от "Стоичков"), какво толкова, нали важното е да не се взимаш излишно насериозно...

Абе, не знам, нямам изготвена стабилна концепция как точно да се обясни цялата чудесия, просто имам наблюдения, че по различен начин се гледа на нея в различни местенца [smilie8]

Автор: KaISer.Soze   
Дата:   24-03-09 00:20

"Ако трябва да сме честни, не помним защо избрахме точно това име. В един момент мислехме повече за това как да кръстим групата, отколкото да свирим по клубове или да репетираме. Седяхме си в кафето и си мислехме: "Да, това би било хубаво име за групата".

"Съответно на следващия ден никой вече не помнеше какво сме измислили. Докато една сутрин си спомнихме, че сме мислили за Стоичков.

навремето приятели така седяха и мислиха 8 часа, за да ми измислят прякор.[smilie5]

Дата:   24-03-09 00:30

А, да де, ами и милата родна култура също може да се помисли.
Все пак поне над нея имаме предостатъчно наблюдения.

И това, което някак май почти задължително присъства, е неизменната връзка с тъжността.
Когато се съгласяват с критикуването на разни аспекти от битието родно, на хората все им идва да се отчайват, да казват "да, така си е" с някаква безнадеждна нотка.

Може би е и защото имат основания, но идеята на самоиронията, т.е. по-готинката й идея, е да се избъзикаш със себе си по начин, който да не води до това, което ежедневно отвсякъде ни залива в България.
Дори само "прегледът на печата", с който се е заел тук Амигото, е доста показателен.

Иначе имаше някои попадения, примерно "Ули-цата, цата-ули" беше джиджанко, но някак те не са представителни и вместо да се развиват, замират.
В момента даже не ми изниква друго по-идейно тукашно самоиронизиране [smilie8]

Дата:   24-03-09 00:33

[smilie5] Кайзере, струвало си е, много точно филмче, култово [cool] [smilie24]

А, не знам защо, ама това ме подсети за Боби, дето седим ние двамата с него и пием кафе [smilie18]

Да бе, Уикеда имат попадения... Сканархия... какво друго добро? [smilie8]

Дата:   24-03-09 00:39

... макар че примерно моментът с "какво му направихме на Господ със Боби, та на изток от Рая нас ни зароби?" може да се изтълкува и като спадащ към споменатата безнадеждна тъжност на горката съдба да се родиш българин... но може и да се изтълкува и като бъзик с приемането на нещата по този начин [smilie8]

Дата:   24-03-09 00:40

точно за уикеда и ерол се сетих и аз преди малко[smile]
не знам дали си спомняш имеше едно интервю с ерол в което доста самоиронично разправяше как са опитали да пробият в чужбина.[smilie5]

ами текстовете им[smilie5] имам една обложка с текстове ама секретарката я освободих и няма кой да ги набере[smilie5] ще потърся в нета.[beer]

Дата:   24-03-09 00:48

само текстовете на 2 песни засега намерих
част от едната

В тази песен ви разказах аз една история,
която във действителност не се е случвала.
Тя има за цел да внесе объркване
в обществено-политическите нагласи.
Ах, как бих измислил и нещо повече,
но стига! Отидох твърде далеч!
А простата причина е:
1-во, любовта представлява море
2-ро, плува там този, който плува добре
и 3-то, най-важното е:

На крилете на немирната птица любов
всеки ще бъде на всичко готов.
Дори от най-красиви жени -
българските моряци не звимат пари.

Понеже всичко е любов.

ама аз сега ще им изровя сидито и ще си разбъркам едно уиски [smilie21] [smilie21]

Дата:   24-03-09 00:51

Стига да не помисли,
да вземе някой,
дори за миг да допусне, той, че
думите могат да бъдат
нещо по-друго от думи...
Ще продължим пак след релкамите.
Ето, например,
да вземем семейство Смит как
разговаря за важните неща
в учебника по английски
за начинаещи (Е-е-еа!):

Припев:
Hello! My name is Smith.
I'm very pleased to meet you!
The sky is blue and the rain
is always make you wet. Ойой!
I have a wife, I have a car.
I go to work from nine to five.
???
YO! Amigos! ?Uprise!? Espaniol!

Това е то - за хората и мравките!
Неделя е и свърши вече зимата!
Това е то - за хората и мравките!
Неделя е! ЧЕСТИТА БАНЯ!

[beer] [beer] [beer] [beer]

Дата:   24-03-09 00:53

[smilie5] Да, определено са готинки [smilie24] [cool]

Ама май и този юнак Ерол налива малко вода в концепцията за връзката на интелигентността със самоиронията, лъха ме, че е умно копеле [smilie21] [smilie7]

Абе, то аз май по едно време и във форума се жалвах, че така и никъде из нета не успях да намеря клипчето на "Боби" - имаше някакви лайфчета, ама аз клипчето исках... но нещо и в склада няма [smilie8]

Дата:   24-03-09 00:56

[smilie5] Мдам...

"Това е то - за хората и мравките!
Неделя е! ЧЕСТИТА БАНЯ!" [smilie5] [smilie24] [beer]

Дата:   24-03-09 01:03

[smilie18] Точно сега гледах любимката ми от CNN - Jeanne Moss [smilie5] [smilie24]

Маниашка е, вероятно донякъде може човек да си направи асоциация с Владо Береану... който всъщност нещо зачезна май... или просто защото аз вече почти не гледам българска ТВ... [smilie8]

Дата:   24-03-09 01:06

на който му се четат текстовете на уикеда. мен лично страшно ме кефят. като пусна сидито винаги пея с тях, но това се случва само в колата пътувайки сам [smilie5]

[beer] [beer]

http://textove.com/songs.php?artist=489

Дата:   24-03-09 02:40

Сетих се, че всъщност самоиронията се изявява и чрез способността да приемаш насочената към теб ирония [smilie24]

И ми дойдоха разни примерчета.
Нали си спомняте реакцията в ислямския свят срещу карикатурите на Мохамед в някакъв датски вестник.
Наскоро пък се вдигна шум тук около някаква инсталация (в Европейския парламент ли беше?), в която България беше представена като клекало [smilie8]
Във втория случай донякъде бих се съгласил, че не самото хумористично произведение е проблемът, а че все пак май не му е точно в такъв вид официална сграда на ЕС мястото.

Но принципно в модерната Западна (и християнска) Цивилизация си е съвсем допустимо да се бъзикаш и с Христос, и изобщо с когото и каквото си искаш. И това е едно от най-прекрасните й качества.
Не защото няма нищо свято, а защото Най-Святото е Свободата.
Която започва със свободата на словото и на изразяването.

Връзката със свободата определено си я има, при това вероятно е много, много дълбока.
Но айде, няма да тръгвам в тази посока, поне не още [smilie8]

Сега пак ще пусна едно любимо чуденце, което идеално показва горе-долу всичко, за което споменах.

Ето, че можеш да бъдеш истински фен на нещо и това изобщо да не значи, че не трябва да се бъзикаш с него. Напротив, би било чудесно да можеш.
После пък и да видиш как тези, към които е насочен бъзикът, го приемат по готин начин – още по-чудесно.

Сетих се за това и по случай учудването ми, че едно девойче, с което споделих клипчето, ми каза, че й се сторило недобронамерено, че било по-скоро гавра [smilie11]
Което съответно мен бая ме учуди. Не знам, може просто да имаме различен тип чувство за хумор, може и по-засукано обяснение да се търси, предполагам.

Всъщност бях гледал нещо по Дискъвъри, в което се говореше за много позитивната роля на хумора, специално и в лицето на много популярната по-натам “stand-up” комедия.
Особено що се касае до преодоляването на всякакви расови, полови и какви ли не предразсъдъци.
В този формат са позволени всякакви майтапи със стереотипи. Даже доста добре се приемат чрез него и се твърди, че действително хуморът е изиграл съществена роля в много позитивни аспекти [smilie24]

А всяка вечер хората отвъд Голямата вода имат възможността да си избират измежду бая на брой и бая готинки токшоута. То всъщност тях ги дават къде ли не, та тази възможност я имат и по други места... май пак най-вече онези от любимата ми “Англосфера+”. Няма как и езикът да не играе много сериозна роля, като (едва ли случайно!) точно по Скандинавските (и наоколо) страни процентът на знаещите английски обикновено е над 80, за Холандия дори твърдят, че стигал 90 %.

Та така де, ето един джиджан “stand-up” комик, на когото нито феновете, нито самите пичове от Металицата се обиждат, напротив –

Jim Breuer за фронтмена, на когото дори не му се налага да пее и за малкия Ларс [smilie18] [beer]

Автор: Todd   
Дата:   24-03-09 09:30

Но принципно в модерната Западна (и християнска) Цивилизация си е съвсем допустимо да се бъзикаш и с Христос, и изобщо с когото и каквото си искаш. И това е едно от най-прекрасните й качества.
Не защото няма нищо свято, а защото Най-Святото е Свободата.
Която започва със свободата на словото и на изразяването.

Аре се избъзикай с админа де .....[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: krassimire   
Дата:   24-03-09 10:19

Самоиронията не е ли вече нещо банално?
Поне аз така си мисля, всяко нещо омръзва . . .

Дата:   24-03-09 10:23

[smilie18] [smilie18] [smilie18] Ама аз пробвах бе, при това нарочна тема пуснах - посветена точно на идеята да се бъзикаме с админите... и ми я затвориха [smilie18] [smilie18] [smilie18]

След което им се нахвърлих яко с патетични слова за свободата на словото [thankyou]

Поразменихме няколко лични съобщения, в които постепенно нещата се поукротиха... което не значи, че съм се съгласил с цензурата им в конкретния случай [ezik]

Но пък има нещо бая съществено -

те са собствениците на сайта, те си решават какви да са правилата конкретно тук.

Нали се сещате, че не очаквам примерно точно във Ватиканско издание да се публикуват майтапи с Христос [smilie8]

Ама точно в това форумче май що-годе прилично стоят нещата.
Даже баш в момента обмислям да им пиша с разни предложениица за сайта по случай новата опцийка с "Моите теми" и смятам дори леко да ги потупам по гърба за политиката им.
Принципно я намирам за сравнително приемлива.

Но, да де, ако аз си имах сайтче, не бих забранявал бъзиците с каквото и да било, включително и със самия мен... по-скоро бих ги инициирал [thankyou]

Дата:   24-03-09 10:32

Е, това за баналността не е много премислен довод - по тази логика, щом всяко нещо омръзва, би трябвало и... ВСЯКО нещо да омръзва... фотографията, изкуството... животът... [smilie8]

Нали не би трябвало да омръзват портретите, да кажем. Нито пейзажите. Нито много чудесиики, не и сами по себе си. Може да омръзне определен начин, по който се правят, но това е друго [cool]

Автор: stormfx   
Дата:   24-03-09 10:33

Хубаво е да се знае, че одобряваш админите [smilie24] По-леко се диша някак си...

Дата:   24-03-09 10:48

[smilie5] Одобрявам определена политика... донякъде [smilie25]

В крайна сметка съвсем логично е, че, щом продължавам да се подвизавам тук, то явно като цяло надделява принципното съгласие.
Ако толкова дълбоко се почувствам недоволен, ще си тръгна... както и смятах да направя баш в разгара на спора ми с тях (т.е. сигурно е било с конкретно някой от тях, ама не мога да знам с кого)...

Иначе, щом може да е важно за някого личното ми (не)одобрение към разни работки, то ще да е важно също и че аз съм безкрайно гъчкан с възражения за почти всичко и през живота си май не съм срещал и едно нещо, което да одобрявам изцяло, включително и самия себе си... coincidentia oppositorum донякъде [smilie21] [smilie7] [thankyou]

Автор: ejko   
Дата:   24-03-09 10:48

Това разни неща да са банални не се ли изтърка много вече. Според мен противоречи на свободата, защото ограничава желанието на индивида да експлицира обективно себе си, като го поставя в субективно-интерпреционната парадигма на масата...
И макар да противореча на себе си ще заявя, че цялостната философско-естетическа същност на явлението "да ти омръзне" е до толкова изтъркано, че направо не мога да разбера как все още можете да приемате са себеизразяване факта на емоционално отделяне на субективен и моментен емоционален заряд. Нима това не е същото като това да накажем дървото със своята урина, единствено поради факта на собсвената си мимолетна, физиологична нужда.
А колкото до самоиронията, то тя е нещо нормално навсякъде според мен. И не съм сигурен, че има географски измерения. Не знам как "надделяването на Протестантството над Католицизма" може да влияе за развитието на самоиронията в Ирландия по същия начин както го прави във Великобритания. Да не говорим, че поезията и романистиката в латинска америка е доста характерна със своята самоиронична нотка, макар тя да е доста по финна,всеобхватна и по малко крещяща, отколкото в гореспоменатите от автора на темата романи.
Мисълта ми е, че по скоро трябва да се търсят причините за липсата или неспособността на самоирония, отколкото тези за нейното наличие.
И сега за да съм съвсем конкретен и искрен, искам да споделя, че дори сам не знам какво щях да напиша преди д апочна да го правя, а след като завърших, не съм сигурен какво точно съм казал..... ПОглеждам часовника- набрал съм го за 107 сек. така че простете грешките ми:))))

Дата:   24-03-09 10:59

[smilie5] Не знам, казах си, че нямам много наблюдения над разни местенца.

А посочените автори май ги посочих в ролята им на най-култови представители на явление, което не е изключение от правилото, а ежедневие.

Дали в народните нещица, примерно в латинските сапунки се съдържа толкова количество (за качество няма да обсъждам - то е въпрос на вкус) самоирония, колкото в ситкомите и токшоутата!?
Едва ли. Дори и тези общо вероятно по-малко от 17 минутки гледане на сапунки, които ми се събират за целия живот, не са ми показали и капчица самоирония.
По-солидно количество са ми примерно италианските нещица, които стоят за фон при майка ми - и там пак нещо няма много.

Та не говоря за някаква засуканост, която са прочели 0,2 % от населението, а за по-представителни картинки.

Как е повлияло Протестантството си е адски сериозна темичка, над която си заслужава да се задълбоча някога, не сега. Но като за работен вариант определено клоня към идеята, че няма начин да не е, след като в почти всичко важно е [smilie8]

Дата:   24-03-09 11:29

То думичките не рядко имат способността да спомагат за не съвсем ясно интерпретиране, особено като може би излишно се усложняват от типове като мен, които се опитват едва ли не всичко да засегнат.

Но пък все пак и обратният случай не ми се струва много полезен.

Ето един пример за не съвсем точно тълкуване.

Не съм казал, че един протестант по подразбиране се самоиронизира повече от един католик.
Всъщност все пак аз съм атеист, та, ако ще придърпвам чергичката към себе си, щях по-иначе да го правя.
Но аз си разсъждавам за евентуалните фактори, които участват в изграждането на цялото.
А специално Протестантството е толкова адски важен фактор в развитието на човечеството през Новото време (по определението на историците - последните 5 века), че едва ли всъщност има кой знае колко много други чудесиики, достойни да се сравняват с него, освен някои, които в действителност пак са свързани с него.

А ставайки въпрос за начина, по който се извършва заселването на Америка, то пък там вече направо почти нищо друго не прави разликата. И едва ли има много мислещи хора, които да не схващат, че има точно два основни модела - от една страна е Протестантският (САЩ и Канада), от друга - Католическият - цялата останала Америка - Латинската.
Надделяването на Протестантството над Католицизма в едно общество очевидно играе основна, ако не и направо определяща роля за вида на това общество, за цялостното му развитие.
Може и да бъдеш католик, но ако си такъв в Протестантска култура... а ролята на културата в развитието отдавна е по-значима от тази на религията.
Съответно ще бъдеш възпитаван ежедневно по всички начини в Протестантски морал, а не в Католически.

Надявам се сега вече да го направих по-ясно.
Сори, че явно не ми се удава в по-кратък вид да изразявам някои неща, но ще се оправдая, че някои неща просто не могат да бъдат изразени в кратък вид.
Иначе щяхме да ходим на университет не за 4 години, а за седмица, а отговорът на въпроса "как да направя добра снимка?" щеше да се съдържа в някое емотиконче [smilie8] [shtrak] [beer]

Автор: Lalinda   
Дата:   24-03-09 11:39

Заселването на Америка ли... Четох, тия дни, в "Ланарк", че просто социалните служби в Шотландия давали малко пари за път на тези, които сега се наричат евфемистично "лица в неравностойно положение", за да заминат и се отърват от тях... Морал?

Едно време не се ходеше в университет, за да те научат ак да правиш добри снимки... Достатъчен бе и техникум, а и фотографията бе по-искрена...

Чудесийки се пише с й. Учи с в основното училище.

Coi-cia и самоирония? Едва ли става с умалителни наставки... Ако я имаше, едва ли всяко споменаване на Л, щеше да се предхожда от отмъстителното, навярно, "кака". По-добре "какенце", а?
[ezik]

Re:
Автор: tNt   
Дата:   24-03-09 12:29

1ви пост:
"Интересното е, че особено при най-видните в културна посока представители – американци и англичани – самоиронията е, както е клишето, издигната на пиедестал."

+ умалителните /които вероятно са опит за самоирония или симулация на такава/
ме отблъснаха от темата, интересна би могла да бъде иначе...

пп. ежко ме довърши със 107 секундния си пост [smilie18] [smilie18] [smilie18]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.