Автор: Coincidentia
Дата: 22-03-09 18:03
Замислих се дали гражданско-нацисткият пост малко по-нагоре е само безобидна импулсивна проява на първосигнално невежество или би могло да е и по-засукано ![[smilie11]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie11.gif)
Но като тръгнах да позадълбавам в търсене на евентуално психологично обяснение за нуждата на някои юнаци юнашки да изявяват юначността си, бях връхлетян от спомена за съвсем скорошна темичка, посветена на един от баш най-култовите ни юначаги. И това малко поизмести нещата към допускането, че употребата на различни типове епитети би могла потенциално да разкрие това-онова за употребяващите ги. По този случай май ще си е съвсем на място да си припомним доста удачната карикатурка на героя
https://photo-forum.net/static/forum/2009-03/odqu7029.JPG
http://www.novinar.net/data/2009-03-17/1237307377_3.jpg
А по случай развитието на информативността на темичката се сетихте за вица за съветския филм, но пък не си спомням да съм виждал тук варианта за новината, че сме изнесли 100 000 компютъра за Япония... После се оказало, че не били 100 000, а 1000; и не били компютри, а компоти; и не били за Япония, а за Ямайка; и не сме ги изнесли, а са ни ги върнали...
Така де, лафчето би трябвало да послужи като пример, който евентуално да помага още в самото начало да му светне на човек, че така “чутата” новина няма как да е вярна... не и в това измерение
За “чух тия дни да се говори” в общи линии беше що-годе доуточнено, почти. Още малко му трябва.
От BBC казват 165 милиона за СЛУЖИТЕЛИТЕ, т.е. не само за шефове.
Законопроектът касае САМО компании, които са получили помощи в размер НАД 5 милиарда, става въпрос САМО ЗА БОНУСИ, при това само когато тези бонуси са за служители, чиито годишен доход е над $250,000!
US lawmakers vote for bonus tax
Като се направят едни съвсем елементарни изчисления, се вижда, че в действителност тези бонуси, които AIG са си заделили, представляват само 0,1 % от общата сума на техния bailout. Демек един вид на всеки 1000 лв., които ти се дават, за да си оправиш фирмата, заделяш 1 левче да си го делкате с колегите за фонда “И аз съм човек”
Разбира се, общата сума си звучи внушително, все пак 0,1 % от адски много пак не е малко
Самият аз напълно разбирам възмущението на хората и съответно одобрявам законопроекта!
Раздаването на бонусчета ТОЧНО НА ТЕЗИ, които са сгафили и са докарали нещата до тук си изглежда откровено нагло.
Макар че някакви опити за оправдаване на практиката се чуха.
Основното твърдение е, че по този начин компаниите се опитвали да задържат кадрите си, особено най-квалифицираните.
В това обяснение може и да има известна доза рационалност, която също е ценна, но му липсва нещо, което в Америка е още по-важно – не е ПРАВИЛНО!
Този 0,1 % е напълно пренебрежим на фона на цялостните размери на bailout плана, можеше спокойно да им се хариже без гък да се каже, бълха ги ухапала.
И точно заради това цялата реакция още по-силно откроява принципите, които изграждат Америка – неутолимия й стремеж към Справедливост, към Морал, към постоянно доусъвършенстване.
И, разбира се, Духът и Вярата, които правят спойката възможна.
Чичко Сталин явно едно време ги е премислял нещата като как биха могли да му се получат.
Не мога да знам обаче дали си е давал сметка, че, особено след като правилно ги е схванал, трябва и да се осъзнае, че няма начин това “ако” да се постигне...
Но поне е оставил доста прецизна формулировка:
“Америка е като едно живо тяло и нейните съпротивителни сили зависят от три фактора:
Нейния патриотизъм, нейния морал и нейния духовен живот. Ако можем да преодолеем тези три отбранителни линии, Америка ще изпадне в колапс.”
Мдам, изобщо “ако” си е голяма дума... но някак още изначално другарите все се оказват обречени да са от грешната й страна. Защото тя си има и друга - осъществима
Ако можеш да запазиш равновесието си, когато всички губят своето и тебе обвиняват за това...
|
|