Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Райското Пръскало и х. Рай: 1,2,3 ...4...5 въпроса за тях
Автор: vinse   
Дата:   15-03-09 19:42

Мисля да се вдигна малко на разходка и да поснимам там и имам няколко въпроса, на които ще съм благодарен ако някой ходил там отговори:
1. Кога е най-подходящо да се отиде. Искам тревата да е зелена, времето да е топло и водопада да е пълноводен (че снимките с пресъхнал нещо не са хубави [smilie18] ). Мисля си, че края на май или по някое време през юни е добро време. Вие какво ще кажете ?
2. Предвид това, че до момента не съм ходил там и съответно не съм запознат с пътя - добре ли е маркирана пътекато от местността Паниците до хижата. Да не стане така, че да се загубя и да ме изядът вуците [smilie5]
3. Може ли да се направи предварителна резервация на места в х. Рай и ако да - намира ли ви се един телефон на хижарите горе.
4. Може ли човек да си остави торбите в хижата за да не му тежът(в случай, че желае да се поразходи из месноста), в смисъл да ги остави там без някой да ги преджоби [smilie5]
5. Колко пътеки има от х. Рай до в. Ботев и трудна ли е за изкачване Тарзановата пътека. Не съм кекав и нося на ходене (с 10 кила раница признавам, че ми е малко трудно [smilie18] ) , но с мен ще има женска, така че трябва да се съобразявам с нея [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Райското Пръскало и х. Рай: 1,2,3 ...4...5 въпроса за тях
Автор: Стефан   
Дата:   15-03-09 19:46

1. Пролет или есен.
2. Да, горе-долу
3.
4.
5. Тарзановата пътека е интересна, след това си има още доста изкачване, но ако не се юркате излишно няма проблем...

Автор: fonnayden   
Дата:   15-03-09 20:04

Времето в Стара планина е доста нестабилно през упоменатите месеци. Аз съм ходил 2007 през Август за по сигурно. Райското пръскало не беше пълноводно, но беше топло и спахме пред хижата. Гледай метеорологичната прогноза да е краткосрочна и добра. От Паниците до хижата пътеката е добре маркирана. Мисля че има телефон за евент резервации. Но би трябвало да има места. Не забравяй Стара планина е с твърде интересен климат!!!![smilie6]

Автор: toc   
Дата:   15-03-09 20:07

1. Мисля, че добре си се оринтирал за времето, през което пръскалото е пълноводно.

2. Пътеката е добре маркирана и ако не ти е за пръв път да ходиш по баирите, не би трябвало да имаш проблем с ориентирането. От Паниците има изкачване през една гора около половин час и се излиза на входа на парка /от там се вижда за пръв път Пръскалото/. След това се върви по черен път и пътеки и след още около половин час се излиза на открито, минава се покрай местенце за отдих край едни скали /пада се от дясната страна на пътя/, а от ляво има разклон за някакво изворче /така и не съм ходил да го търся/. Малко след това се отделя пътека надясно - зимна маркировка за връх Ботев през Рудината, вие си продължавате направо. Пътеката постепенно слиза на един черен път, след известно ходене по него внимавайте за отделяне на пътеката вляво. Точно след разклона има страхотно обгледно място с пейчици и маса :). След това пътеката слиза през гората малко по-ниско - на 10-15 минути от обгледното място по пътеката към хижата има чешма с постоянно течаща вода. Пътеката продължава да върви през гората почти по-равно, докато се стигне до един бетонен мост, където се пресича дерето и от там започва най-трудната част - половин часово катерене по серпентини през гората. Излезете ли от гората имате 5 минути до хижата. Общо прехода е около 4 часа, като вече зависи и от групата.

4. Хижата е много посещавана и то от всякакви хора. Ако оставяш багаж, гледай поне ценните неща да се при теб. По принцип не вярвам някой да ти пипа из нещата...

5. От хижа Рай, пътеката за Ботев е само през Тарзановата пътека. Не е трудно изкачването, все пак зависи колко са ти големи внуците, защото има на места опънати метални въжета по които да се издърпаш или крепиш докато се катериш. Долу-горе прехода е 2.00-2.30 часа. /Ще поровя за снимки от там за да си го представиш.../

Публикацията е редактирана (15-03-09 20:09)

Дата:   15-03-09 20:09

Знам, че горе (особено на Ботев) ситуацията се мени буквално за минути, чувал съм как за отрицателно време от ясно време се е пуснала мъгла и е почнало да пръска дъжд.
Като за начало инфото е добро, благодаря. Ако още някой има да каже нещо - да не се притеснява [smilie18]

toc благодаря за подробната информация, това за пътя е полезно да се знае [smile] ако имаш време качи ги тези снимки на тарзановата пътека, интересно е да ги погледнеме

Публикацията е редактирана (15-03-09 20:12)

Дата:   15-03-09 20:19

http://lh3.ggpht.com/_8vdxd5pzsPg/SJ9QuHGLVnI/AAAAAAAAItE/iEO9r-2PHOs/s912/P1050606.jpg

http://lh6.ggpht.com/_8vdxd5pzsPg/SJ9QxlWgMVI/AAAAAAAAItU/HjsYnQa3BlM/s720/P1050608.jpg

http://lh5.ggpht.com/_8vdxd5pzsPg/SJ9Q7yM6R5I/AAAAAAAAIts/WShBgp8u8vU/s720/P1050611.jpg

При малко повече късмет може да видите:
http://lh4.ggpht.com/_8vdxd5pzsPg/SJ9R1F5EsWI/AAAAAAAAIxI/_qq5VLhX8rc/s720/P1050638.jpg

http://lh6.ggpht.com/_8vdxd5pzsPg/SJ9R_61Xq0I/AAAAAAAAIxw/T5xfcn7Uckk/s720/P1050643.jpg

http://lh3.ggpht.com/_8vdxd5pzsPg/SJ9SCsvlORI/AAAAAAAAIx4/COec06zvnB8/s720/P1050644.jpg

Това е краят на Тарзановата пътека:
http://lh4.ggpht.com/_8vdxd5pzsPg/SJ9SW5_J6DI/AAAAAAAAIy0/_1j_gomC-X8/s912/P1050651.jpg

Автор: djogata   
Дата:   15-03-09 20:19

1. Края на Май е ОК за хижата, обаче може би за качване на Ботев по-добре да изчакаш до края на Юни, преди това сигурно ще е киша нагоре.

2. Пътеката е поносимо маркирана, и посоката е лесно да се следва, тъй като през голяма част от пътя целта се вижда

3. Резервации за тази хижа, както и за повечето други хижи в България, стопанисвани от БТС, могат да се направят по телефон, номерата можеш да видиш на сайта на БТС:

http://btsbg.org/modules/addresses/visit.php?cid=104&lid=176

4. Можеш да си оставиш торбите, но гледай да няма нещо ценно в тях - едва ли ще се намерят хора да ти откраднат използваните чорапи или потните тениски [smilie5] , но виж на портфейла ти някой може да се нагледа.

И като говориш за "торби" се надявам да имаш предвид раници, защото с торби в ръцете ще ти е трудно да извървиш пътя Паниците - Рай, не е толкоз близо.

5. Това, че ще си с "женска", не гарантира, че тя ще е по-бавна от теб [smile] . Тарзановата пътека е доста стръмна на места, трябва да се хващаш за въжета, не бих го нарекъл критично или опасно, но все пак не е просто разходка в парка. 10 кила раница не е нищо особено, така че ако казваш, че ти е трудно с такава раница, може да имаш известни трудности и нагоре по пътеката - доста изкачване е, 800-900м разлика в надморските височини от хижа Рай до Ботев. Взема се за 2.5-3 часа ако си в подобаваща форма.

Дата:   15-03-09 20:21

Тия линкове нещо не излизат, ето ти пак линка към телефона на хижата:

http://btsbg.org/modules/addresses/visit.php?cid=104&lid=176

Дата:   15-03-09 20:21

Хм..., на "Предварителния преглед" снимките се виждаха, пък сега...

Дата:   15-03-09 20:23

Нещо се бъгарясва форума [smilie21]

Дата:   15-03-09 20:27

toc
добри орентировачни снимки, бая стръмничко си е, но като се загледам, гледката си струва усилията [smile]
Снимките се виждат и сега, не се притеснявай [smilie3]

djogata
Мерси за инфото, ще бъде от полза. Разбира се, че под "торби" в случая имам предвид "раници", все още мазохист не съм станал [smilie5] Ходенето с 10 кила раница не е проблем, но толкова стръмно изкачване не съм правил с товар на мен и сигурно няма да ми е много леко сефтето [smile] .

Публикацията е редактирана (15-03-09 20:30)

Дата:   15-03-09 20:31

За стръмно - стръмно си е, остава се без въздух ако нямаш подготовка [smilie5] Но по-екстремните участъци са 2-3 само и са къси, така че споко [smile]

Дата:   15-03-09 20:34

Да, нямам предвид, че е екстремно като опасно, такива по-трудни технически участъци са къси, но като цяло пътеката е стръмничка и се ще се поизплезиш нагоре [smilie5]

Дата:   15-03-09 20:36

Ама после какъв кеф еееееее [smilie21]

Автор: fonnayden   
Дата:   15-03-09 20:56

Аз качих до хижа Рай с 40 кила раница. После до Ботев с 20 кила. Ръцете ми изтръпваха до Рай. Но....
Горе има баня за левче.Ако е късното лято може и под пръскалото да се метне човек...Малко е студено но е приятно.[smilie18]
Не пий вода от първия ручей, има си чешма по пътя в буковата гора!!!!!Имам лоши спомени, няма да казвам какви!

Дата:   15-03-09 21:29

Що не кажеш [smilie18]

Автор: vladimir666   
Дата:   15-03-09 21:50

Краят на май и началото на юни за Райското пръскал ок. Ако е лошо времето внимавайте. Гръмотевичните бури са доста опасни, особено в района на Централен Балкан. Април не ходете, тогава е сиво, има сняг, падат лавини и тн. Дори внезапните снежни бури не са изключени.

Публикацията е редактирана (16-03-09 08:44)

Дата:   15-03-09 21:58

И още един съвет във връзка с написаното от владимир666 за бурите - за Ботев тръгнете максимално рано сутринта, за да може до обяд или ранния следобед да сте се върнали обратно в хижата. Обикновено времето става нестабилно около и след обед.

Дата:   15-03-09 22:25

Това за ранното качване на Ботев ще го имам предвид, че ако завали дъжт по тези стръмнини не си е шега работа.

Дата:   15-03-09 22:51

Както вече Владимир666 спомена, ако завали, дъждът ще е по-малкият ти проблем, по-големият ти проблем ще са гръмотевиците. Ботев се слави като мястото с най-лошо време (най-мъгливото и ветровито) в България, гръмотевичните бури също са често явление и са опасни. Ако ви застигне гръмотевична буря, гледайте да се смъкнете по-ниско възможно най-бързо.

Имаме вила в Стара планина, от терасата на която се вижда връх Ботев. Случвало се е доста пъти на вилата да грее готино слънце, а над Ботев да има черни облаци и да тътнат гръмотевици.

Автор: kaic   
Дата:   15-03-09 22:56

Я погледни тука, може и да добиеш щредстава точно за този маршрут

http://hijarai.atspace.com/

дано ти е от полза

Публикацията е редактирана (15-03-09 22:56)

Дата:   15-03-09 23:16

От полза е, благодаря [smile] .

Автор: kaiser.soze   
Дата:   16-03-09 00:49

райско пръскало [smilie18]
други му викат кранче на любовта [smilie18]

Дата:   16-03-09 07:42

Щот става много сех под него ли [smilie7]

Автор: CTEHATA   
Дата:   16-03-09 11:06

Качвал съм се горе десетки пъти. Средата на Май - началото на Юни пръскалото е най-пълноводно. Не прави грешката да се качиш в почивните дни на 24ти май. От 7-8 години по това време се качват организирано множество ученици. Пръскалото си е там, но тишината и спокойствието отсъстват :)
От около година хижата има нов хижар. Изрично ме помоли да казвам на всички да НЕ СЕ качват без резервация, особено почивните дни. Идват големи организирани групи от други държави, които запълват много голяма част от капацитета на хижата, така че подсигуряването е важно. Ако още не си му намерил телефона - драсни ми на ЛС.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.