Автор: Lalinda
Дата: 08-01-09 18:29
Живях 4 години в Санкт-Петербург, температурата падаше до -37 градуса (при -18-20 усещаш как дъхът ти замръзва, а миглите слепват при всяко мигване) и не помня някога да са обсъждали идването на зимата...
Никога не съм чакала на автобусна или трамвайна спирка повече от 3 минути!
Снега не разриваха, а извозваха директно с камиони и дори сваляха ледените висулки от покривите на сградите, та да не падат върху минувачите.
През зимата на 1985 г. обаче за една нощ температурата падна от 0 до -20 градуса и тръбите на парното в цял един квартал (този, в който живеех, около 80-100 хил. души!) замръзнаха и се спукаха. На сутринта се събудих и като хванах чайника да си направя чай, видях, че водата вътре е замръзнала! Казаха ни да се местим в други квартали, а аз поисках виза за България и се върнах тук за един месец. Като се прибрах обратно на север, тръбите и радиаторите във всички сгради и апартаменти бяха сменени с нови и парното работеше.
Сега се опитвам какво би се случило в България, независимо дали в София или в някой град, оглавяващ класация за най-добро място за живеене, ако се спукат тръбите и радиаторите на 100 хил. души! За колко време, мислите, ще бъдат подменени? Има ли толкова тръби и радиатори на склад? Могат ли да го направят безплатно?
Не съм русофил, просто се чудя възможно ли е такова чудо да се случи и у нас...?
Тук топломерите не искат да ти засекат безплатно, камо ли да подменят тръби и радиатори, та да не седиш на студено.
Иначе, няма страшно, видях, че можеш да изкараш една нощ в леглото и при температура под нулата.
|
|