Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Вовка, Серьога, Дима и Ленинският съботник
Автор: Императорът.   
Дата:   30-12-08 03:21

Това виц, ъръм... помните ли - навремето имаше такова хитроумно и само по себе си полезно в много отношения нещо - съботник? "Доброволен" общ труд за благоустрояване един вид... във връзка со същото, днес, докато разговарях за Матушка со ноша колежка и моя приятелка и още по-колежка Нушенце, сетих за гореупоменатият и долуследващият, така да се каже, виц:

На некъв млад и недолюбван московски журналист, невръзкар от Комсомолская правда, от времето на късният Брежневизъм, главният редактор решил да извърти подъл и гнъсен номер. Повикал в кабинет и тежко рекъл:
- Знайте ли колега Клепоухин, какъв ден ще отбележим в събота?
Момъкът мигал на парцали един вид и напразно мъчел да се сети.
- 60-годишният юбилей от първият Ленински съботник - изсумтял шефът, след като понасладил на терзанията му душевни - Затуй давам ви задача, намерете и интервюирайте някой жив участник или поне, така да се каже свидетел на това паметно събитие... някой говорил с другарят Ленин или поне трудил се близо до него... и имайте предвид, че досега не съм доволен от работата и старанието ви. Вървете и гледайте да успеете за петъчният брой.
- Да, другарю главен редактор - промълвил момъкът и следвайки заповеническият мах на тлъстата ръка на шефът, оттеглил со натежало сърце. Знаел, че за мястото му чакат, наредени така да се каже по азбучен ред, поне осем връзкарчета и вече виждал, образно изразено примката около журналистическата си шия. Хукнал, то се знай младият Клепоухин да търси участници в знаменателното за целият социалистически свят събитие, ама де да ги открие, ърм? Та оттогава 60 години - войни, глад, разпилели хората из просторната и могъща Съветска страна !!! Питал тук, там - насочили го към Подмосковието в некво село - хукнал той, намерил домът на старецът - какво да научи - той пукнал преди седмица !!! Вече четвъртък ранен следобед, време няма - хванал той първият влак обратно към Москва, вмъкнал в първото попаднало купе и седнал, без да обърне внимание на трима старичоци, пристигащи директно от дълбините девствени на Сибир - со дълги до коленете брадища, сплъстени картинно в безформени кичури заедно с косите им, опърпани и беззъби. Стреснал чак когато единият го заговорил:
- Какво увесил цифка, младо момче, ърм? Млад си, хубав и здрав - живот пред тебе, дай по-куражлийската !!!
Младият Клупоухин си излял душата - как шефът се мъчил да го прецака и непосилна задача му дал, как обикалял, но никой не открил и как явно от понеделник в производството да се труди да иде май ще трябва... Старикът погладил брада, потупал момък по рамото с мазолеста напукана десница и рекъл:
- Е, имаш късмет, момчето ми - ето ни - ний с Вовка, и Дима бяхме там... видяхме първият съботник, другарят Ленин видяхме и поне аз помня всичко като вчера да бе...
Клепоухин подскочил, невярващ, плеснал с ръце, разпрегръщал старчите и извадил бележник и молив, да стенографира готов...

- Веднъж - почнал старичокът - с ребятата бяхме докопали отнякъде бутилка спирт, а това в ония трудни времена бе голяма рядкост... нямахме търпение, веднага решихме да идем извън градът, да си го изсмучем на теферич. Седнахме арабийската под едно живописно дърво и макар че си бе към девет сетринта, малко раничко, нали разбираш, нямахме търпение и взехме да къркаме. Пийваме си по малко, на сладки приказки, ама гледаме - по едно време някакви хора взеха да се сбират наоколо, нещо да работят, да копаят... командваше ги дребен плешивичък човечец с брадичка. Ние - нищо - поркаме си и гледаме. По някое време обаче идва човекът с брадичката и вика.
- Ребята - ние тук благоустрояваме околностите на нашият красив град, парк ще правим !!! Това дърво, под което седите трябва да се отсече, а вие ни пречите. Я, моля ви се, отместете се, а и да вземете да помогнете, а?
Ние го изгледахме накриво малко, ама си рекохме - като работят хората, да не им се пречкаме и отидохме да си поркаме под друго дърво. Седнахме си, ама тъкмо преполовихме бутилката и брадаткото пак идва.
- Друзя - казах ви, че тук се работи, а вие ни пречите - това дърво също трябва да бъде отсечено, така че, ако може, отместете се от пътят на прогресът !!!
Аз, като най-буен, за малко да му скоча, ама Вова ме дръпна:
- Стига Серьога - дай да не пречим на хората, нека си работят... елате, под онова дърво също има хубава тревичка...
Преместихме се пак, ама след малко оня пак се домъкна и пак почна да ни гони !!! Тоя път скочихме всички и както си пяхме подпийнали, пратихме го по дяволът... Човекът нищо не рече, обърна се и си отиде. Седнахме си, ама тъкмо докапчихме бутилката и гледаме - идва някакъв друг другар - пак плешив, ама без брада и с очилца - а с него - шест момчета с винтовки.
- Я-я-я, ребята - каза той - я елате с мене, ако обичате...
Насочиха момчетата винтовките насреща ни и ние, щем не щем - тръгнахме след очилатия...

Туканка старецът, уморен от разказът, облегнал назад на седалката и взел да рови по джобовете си за тютюн.
- И? И какво стана после - запитал нетърпеливо младият Клепоухин.
- Какво, какво... ми нали виждаш - връщаме се... - промърморил старият дед Серьожа и съсредоточено взел да разпалва луличката си...

[smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21] [smilie21]

Отговори на това съобщение
 Re: Вовка, Серьога, Дима и Ленинският съботник
Автор: тьма   
Дата:   30-12-08 06:58

прочетох го, но се замислих за друго - не съм виждала в Русия град, мръсен като Варна или София, например, дали не е останало от съботниците - този навик да се почиства
Няма да е зле да се въведат едни задължителни съботници при мръсотията, която цари около нас, така може бъдещото поколение и да придобие навика да чисти не само в собствения си дом

Автор: Todd   
Дата:   30-12-08 09:43

Съботници ли ???? Кърпел требе на целокупния български народ - голем и чепат .

Дето половината свят му е виновен за предишния живот и чака сега другата половина да дойде да го оправи !!!!

Голям праз че е имало съботници и бригади - ама и пичките бяха без пари !!!

И с Трабант се правеха повече бройки от колкото с Волга !!! Ако можеш !!!

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: Императорът.   
Дата:   30-12-08 10:39

Да - съботници убаво. Ний и сега си правим, ама савмо 1-2 пъти в годината.

И не е да няма кой да почиства и благоустроята София - всички знаете, че има.

Автор: Vinsent   
Дата:   30-12-08 11:15

Имаше и един безумен почин на гражданите от Уляновск [smilie2] [smilie9] [smilie19]

Въобще комунистите много си падаха по руските почини! Това беше един от начините да засвидетелстват продажното си отношение към българската държава. [smilie2]

Автор: Lalinda   
Дата:   30-12-08 13:05

То и аз не съм виждала мръсни градове в Русия, но не съм и виждала местните да цапат или да хвърлят отпадъците си от прозореца долу... Дали пък защото зимно време прозорците са залепени с хартиени ленти и не ги отварят?

Съботник пък си правя пред входа всеки ден преди тръгване и след връщане от работа - не че имам последователи, но ми е чисто.
Впрочем, баща ми почина на Великден, докато събираше, също сам, боклуците под балконите... Никой не се трогна... и продължиха да хвърлят, а ние - да чистим.

Това с работата по съзнанието е в дългосрочен план, в краткосрочен просто трябва да се чисти. Любопитното при нас е, че ромките чистят само улиците - реално само сгъвката между асфалта и бордюра, а в останалото време сами хвърлят от балконите...

Та, не вярвам много в съботниците.

Съботник си правехме в лабораторията, в която работех в Санкт-Петербург четири години, по инерция - реално нищо не се променяше, тъй като и без това си бе чисто през цялата година, но пък имаше приятна пиянка накрая, съботна, иначе пиянките бяха само делнични.
[smilie21]
Тукашната лаборатория (не че е по темата, но се досетих и за това) дори сами си я боядисвахме, но нея също не цапаме...
В двора на института, където работя от години, единствените боклуци са около териториите, наети от външни фирми и строежите...
Никога не съм видяла някой да чисти прилежащите територии, но и никой освен външните не цапа...
Може би това е и причината - цапаш само нещо, което не е твое?
Майка ми обаче бе педиатър и казваше, че мръсно е в самите домове и понякога дори е било трудно да се открие къде е бебето или детето... Тъй че дори това, че българинът пази чисто у дома си, е МИТ.

Виж, в Косово, единствената европейска страна, по-мръсна от нашата, наистина се събуват на прага и вътре навсякъде са персийски килими и е чисто, но по улиците често няма дори контейнери за смет, изхвърлят сметта на самата улица, дори в столицата, потресаващо е... Когато им обърнеш внимание на този контраст, те се изненадват и казват, че само ЧУЖДЕНЦИТЕ забелязват мръсотията...

Тук, изглежда, я забелязват и местните, но КВО ИМ ПУКА?
Подобно на изборите, изглежда смятат, че и чистенето не е тяхна работа...

Все още не мога да разбера гнуслив ли е българинът, та не чисти, или просто НЕ ИСКА ДА СЕ МИНЕ? Или не иска някой да ВИДИ, ЧЕ СЕ Е МИНАЛ?

Смята, че плащайки 60 лв. данъци годишно, се е откупил? И може да хвърля на воля?
Само вчера на снега събрах поне 6 кутии от цигари на спирката... А селяните седят и си чакат селските автобуси и се дивят защо ли го правя? Да им е чисто.
[beer]

Автор: georgi969   
Дата:   30-12-08 13:10

Българка и рускиня си говорят.Рускинята:
-на Ленински съботници ходите ли?
-ми ходим.
-Плащат ли ви нещо?
-плащат,един гол х*й плащат
-ех-въздъхнала рускинята-поне ви дават нещо.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.