Автор: Chitsujo
Дата: 13-12-08 13:00
Та така... Минаха се две седмици почти откакто колата предаде Богу дух. Добрият ми съсед НАСОО а.к.а. доброто старче ми остави своят акумулатор. Моят 100% е паднал току що проверих...
Въпросът е:
1. Като демонтирам моят акумулатор първо клема "+" ли се откача и после клема "-"?
2. При монтаж на друг първо "-" се закача, а после "+"?
Защото в един сайт намерих тази инсрукция и съм озадачена. И какво може да стане ако ги сменя - късо ???
# Смяната се извършва при изключен двигател и изключени консуматори като първо се демонтира клемата от отрицателния полюсен извод, а след това - от положителния полюсен извод.
# Когато първо сваляте стария, а после монтирате новия акумулатор, не ги клатете, за да не се полеете с киселина от вентилационните отвори.
# Когато свалите минусовата клема на акумулатора всички елктронни уреди във вашия автомобил ще загубят своите данни (бордови компютър, запаметен код на радиото и т.н.), ето защо тези данни трябва да се въведат след поставянето на акумулатора допълнително.
# Извършва се проверка на клемите и полюсните изводи като в случай на замърсяване същите се почистват.
# След монтирането й в автомобила, батерията трябва да се закрепи по начина, определен от производителя на автомобила.
# Свързването на акумулаторната батерия се извършва като първо се свързва положителната клема към положителния полюсен извод, а след това – отрицателната клема към отрицателния полюсен извод.
# Проверете правилно ли сте поставили акумулатора и добре ли сте го закрепили.
# Ако в автомобила си разполагате със съответните вентилационни маркучи, поставете ги на вентилационните отвори. Ако имате само един вентилационен маркуч, то останалите трябва да бъдат затворени със запушалка. За акумулатори без вентилационни изводи запушалка не е необходима.
# След приключване на монтажа клемите и полюсните изводи се намазват с технически вазелин.
# При автомобили с два акумулатора:
* смяна на един акумулатор, двата винаги еднакви по тип, капацитет, пусков ток;
* при допълнително изведено 12V захранване между двата акумулатора.
|
|