Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Екоистерия или що...
Автор: Amigo   
Дата:   09-12-08 22:34

Вацлав Клаус оспорва екоистерията в провокативна книга
В "Синя, а не зелена планета" президентът на Чехия разглежда въпроса за опазването на околната среда като форма на робство, което светът доброволно приема
09.12.2008

Президентът на Чехия Вацлав Клаус е в София, за да представи новата си книга - "Синя, а не зелена планета. Кое е застрашено, климатът или свободата?".

На събитието днес ще присъстват президентът Георги Първанов, историкът проф. Андрей Пантев и ръководителят на катедра "Политология" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" проф. д-р Георги Карасимеонов.

"Синя, а не зелена планета" е издадена в Чехия през май 2007 г. и за кратко време успя да разбуни духовете в западния свят. В нея Клаус представя алтернативна на екоистерията позиция и разглежда въпроса за опазването на околната среда като форма на робство, което светът доброволно приема.

"Най-важната задача на човечеството е да различи действителността от фантазията и истината от пропагандата. Глобалното затопляне стана символът на този проблем. Беше наложена една политически коректна истина и да й се опонира не е лесно.

Бъдещите поколения сигурно с лека насмешка ще се чудят, че в началото на ХХІ век развитият свят е изпаднал в паника от глобалното повишаване на температурата с няколко десети от градуса и се е замислял дали да се върне в прединдустриалната ера.

Темата за глобалното затопляне все повече и повече се превръща в основния идеен и политически сблъсък на нашето съвремие. Носителят на тази тема - енвиронментализмът - е доминиращата алтернатива на идеологиите, отстояващи последователно и системно свободата на човека.

Той се превърна в мироглед, поставящ си за цел радикална промяна на света - колкото и "трески да хвърчат" (т.е. с цената на ограничаване свободата на личността и с цената на човешкия живот), мироглед, искащ да промени света, човека и неговото поведение, обществения ред, ценностната система. Просто всичко.

Подходът на енвиронменталистите към природата е разновидност на марксисткия подход към икономическите закономерности, тъй като и те се мъчат да заменят естественото развитие на света (и на човечеството) с уж оптимално, централно или - както днес се казва - глобално планиране на световното развитие. Това не е възможно.

Спонтанността на човешкия живот трябва да бъде оставена свободна - без оковите на никакви апостоли на абсолютната правда, защото в противен случай всичко ще завърши твърде лошо.

Всеки опит "да се заповядва на вятъра и на дъжда" засега се оказва твърде скъпоструващ, неефективен в дългосрочен план и, нещо повече, унищожаващ свободата на човека. Опитите на енвиронменталистите не могат да завършат другояче.

Най-добрата околна среда за човека е свободата. Единствено и именно с нея трябва да бъдат измервани възгледите на енвиронменталистите и всичките им категорични искания. Поради това днешната дискусия за глобалното затопляне по същество е дискусия за свободата."

Книгата е преведена на немски, холандски и английски. Предстои да бъде издадена на руски, полски и испански език. Сега издателска къща "Международни отношения" я предлага и на българския читател.

Вацлав Клаус е известен с либералното си отношение към природата и различното, но добре мотивирано и аргументирано мислене по редица значими проблеми.

Той е против членството на Чехия в ЕС, срещу разполагането на радари на територията на Чехия като част от програмата на САЩ за изграждане на противоракетен щит в Европа, отстоява мнението, че Грузия е първопричината за конфликта с Русия.

"Синя, а не зелена планета" е втората му книга. Преводът на български е на Петър Златев. Тя излиза непосредствено преди Чехия да поеме председателството на ЕС.

"Иска се голяма смелост да излезеш срещу преобладаващото мнение по начина, по който го прави Вацлав Клаус. Във връзка с глобалното затопляне стаден инстинкт демонстрират противниците не икономическия растеж, привържениците на контрола над живота на хората, учените, изкушавани от финансови помощи, международните бюрократи и всички, които се облагодетелстват от опасенията за развитието на климата. Природата ще покаже, че те са грешили", пише професорът по енвиронментални науки в Университета във Вирджиния Фред Зингер.

"Не е лесно да се различи действителността от предположенията. Тази книга събужда сериозни размисли относно днешната истерия около глобалното затопляне", коментира Джордж Кукла от Колумбийския университет в Ню Йорк.

"Разборът на екологичното движение изисква подход, отчитащ икономическите, политическите, историческите, природонаучните, психологическите и идеологическите аспекти на проблема.

Вацлав Клаус разсече този сложен възел чрез принципния въпрос дали в случая с глобалното затопляне честната наука, или походът срещу свободата на човека е главната движеща сила", категоричен е Лубош Мотл от "Харвард".

В сряда Вацлав Клаус ще изнесе академична лекция на тема "Бъдещето на Европа - политически и икономически въпроси" в УНСС.

[smilie8] [smilie8]

Отговори на това съобщение
 Re: Екоистерия или що...
Автор: djogata   
Дата:   09-12-08 22:36

Вацлав Клаус май играе по чужда свирка, или просто обича да пише идиотизми и с тях да прави сензации [smilie18] [smilie18]

Публикацията е редактирана (09-12-08 22:39)

Автор: asahi   
Дата:   09-12-08 22:41

Двете версии не се изключват взаимно.

Автор: IvoZafirov   
Дата:   09-12-08 22:49

Като Джогата

[smilie21]

Дата:   09-12-08 22:52

Чели ли сте книгата случайно? [smilie8] [smilie8] [smilie6]

Автор: n1x0n   
Дата:   10-12-08 01:25

Па да го пратим на Маршаловите острови, Кирибати ли Тувалу тоз гений. Те там ще му обяснят нещата и с климата и със свободата...

Нищо чудно де, популярност най-лесно се гони с еФтин конформизъм.

Дата:   10-12-08 01:49

мисля да си купя книгата и да видя какво пише все пак [smilie8] [smilie8]

Автор: ejko   
Дата:   10-12-08 06:43

Дам звучи интересно цялото това. Много ми е чудно как се мотивира връзката между повърхностните мерки, който се взимат в момента със свободата на индивида.
А на отделянето на около милиард от парите на американските корпорации за преустройство на производството, как ще засегне свободния човек.
А разделното изхвърляне на отпадъците и използването на разграждащи се материали?
Аз не вярвам много в "глобалното затопляне", но не виждам тези козметични мерки как пречат на свободата. Иначе крайностите са ясни.
А горепосочената теза е добре известна и доста учени я защитават, но мисля че това е първият, който според резюмето, прави някакви философски размишления и т.н.
Сигурно ще е интересна книгата и се надявам само резюмето да е написана така повърхностно...

Автор: asahi   
Дата:   10-12-08 09:03

Ако въпросът за глобалното затопляне е спорен, то найлончетата по полето са безспорен факт. От много месеци съм ограничил употребата на найлоново торбички. Ако мога - не взимам. Това е личен избор.

Дата:   10-12-08 10:00

asahi точно така асахи. И аз така не правя, пълня си раницата вместо торбички. ПОнякога купувам раграждащи се, когато ми трябват да ги ползвам за боклук, защото не купувам и торби за буклук, че още не съм намерил разграждащи.
Абе ако може въобще бих сшрял потреблението си, но още не мога:)))

Автор: Todd   
Дата:   10-12-08 10:03

Точно сутинта си мислих че всичките тия грипни вируси де се пръкнаха напоследък са дело на фармацефтичните компании....

Същото като Фреон 12 .......

Измамите са много в тоя свят ей.

[smilie7]

Дата:   10-12-08 10:25

Естествено че измамите са много и нищо чудно глобалното затопляне да е едно от тях. Но не знам как меркит еможе да са отрицяателни. Проблемът ми е че не съм наистина какви са мерките в глобален план за запазване на екологичното равновесие, но намаляването на отделяните вредни хазове в атмосферата, изсичането на горите, залесяването, спирането на замърсяването на водите, зашазването на флората, фауната и намаляването на битовите отпадъци не знам как точно може да е отрицателно.
Чувал съм и съм чел теории, които опровергават апокалиптичните визии на природозащитниците, но навсякъде са подчертавали, че тезите са против насаждането на ненужен страх у хората, а не против мерките, който се взимат в тази насока.
Може би ще е интересно четиво...

Дата:   10-12-08 12:02

Нека приемем, че цялата работа с "глобалното затопляне" е тотален кьорфишек. Не самите климатични промени, защото те са факт, който не се оспорва, ами решаващата роля на човека в тях.

Нека приемем, че сме в разгара на безпрецедентна климатична криза, причинена от уникално съчетание на циклични явления в атмосферата, слънчева активност, електромагнитна активност и прочие сили, които внезапно ускоряват установените цикли на затопляне и охлаждане. Нека приемем, че човечеството, след всички извращения с природата все пак няма никаква вина за това нещо.

Нека приемем, че научната общност се е съюзила с войнствени еколози и фирми производителки на слънчеви батерии, за да ни вкара в ужасна заблуда и да ни накара да станем роби.

Роби на слънчевата енергия, био-горивата и био-пластмасите, на инвестициите в чисти производства, на залесяването, на чистите морета и природосъобразния начин на живот.
Та това е ужасно!

Друго си е да сме свободни граждани в свят, където заради изкуствено създадения "глобален тероризъм" се отнемат елементарни граждански права, където сме зависими от държавите производителки на нефт и въглища, където сме зависими от свръх-консумацията, заемите, застраховките, мръсотията...

Никой ли не си дава сметка, че трябва шокова терапия, за да се извади света от самоубийствения цикъл на себеизяждане в който е от 200 години насам. И ако някакво уникално природно явление ни дава шанса да се стреснем и да излезем от този цикъл - "за бога братя" - нека го използваме!

Колкото до това как се печелят пари на наш гръб от енергоспестяващи крушки, Фреон 12, глобално затопляне и т.н. Не знам как е възможно един нормален човек, поне с капчица разум в главата, да не си дава сметка за един елементарен факт:

Няма никакъв начин да печелят от нас повече пари, отколкото печелят в момента. Просто защото отдавна са измислили как да ни взимат ВСИЧКО и го правят от години!

Даваме повече пари за крушки, но по-малко за ток, повече за хибридни коли и по-малко за бензин. Все тая - харчим всичко.

Та съвета ми е - винаги имайте едно наум за "писатели", които съзират някакви ужасяващи финансови конспирации зад историята с климатичните промени - щото или са неграмотни или гонят евтини сензации.

Дата:   10-12-08 12:14

nix0n, принципно съм съгласен с това, което си написал. [smilie8] но ще вметна само, че конспирациите не са само от финансов характер и ги има. [smilie8] [smilie6] а аз смятам да видя какво пише в книгата на Вацлав и тогава да кажа мнение за изразеното становище [smilie8] [smilie8]

Дата:   10-12-08 12:17

но ще вметна само, че конспирациите не са само от финансов характер и ги има.

Добре де, щом вярваш в това - дай пример. Що трябва първо да четеш някой...

Автор: jekopj   
Дата:   10-12-08 13:10

От прочетеното се замислям...дали робите и робовладелците са останали в историята или само наименованията са сменени?!
Всеки от нас работи за някой друг,ако работи за себе си-пак облагодетелствува друг,например държавата/системата.
Избираме една група хора да ни управляват,а те веднага ни поставят хомота със закони,наказания,данъци,глоби.
Където и да отидиш,пак ще трябва да работиш за някой,пак ще се съобразяваш със законите измислени и налагани от някой.
Изпиза,че е химера свободата на личността,свободния избор или т.н. демокрация.
Орисани сме цял живот някой да ни казва кое как да правим и да ни наказва,ако не го правим така.
За мен това е глобалния поблем, не истериите за глобално затопляне,екокатастрофи и т.п.[smilie25]

Дата:   10-12-08 13:16

n1x0n написа:

> но ще вметна само, че конспирациите не са само от финансов
> характер и ги има.

>
> Добре де, щом вярваш в това - дай пример. Що трябва първо да
> четеш някой...

примери има, но не искам тук да обсъждам такива теми [smilie8]

Автор: jekopj
Дата: 10-12-08 13:10

Избираме една група хора да ни управляват,а те веднага ни поставят хомота със закони,наказания,данъци,глоби.
Където и да отидиш,пак ще трябва да работиш за някой,пак ще се съобразяваш със законите измислени и налагани от някой.
Изпиза,че е химера свободата на личността,свободния избор или т.н. демокрация.
Орисани сме цял живот някой да ни казва кое как да правим и да ни наказва,ако не го правим така.

[cool] именно [smilie8]

Автор: stzz   
Дата:   10-12-08 13:31

Най-добрата околна среда за човека е свободата. Единствено и именно с нея трябва да бъдат измервани възгледите на енвиронменталистите и всичките им категорични искания. Поради това днешната дискусия за глобалното затопляне по същество е дискусия за свободата."

дискусия за свободата[smilie23] [smilie18] [smilie23]
-не мога да си представя нещо по-абсурдно!!! [smilie19]

Дата:   10-12-08 13:33

Самият живот в общество е контрапункт на свободата. Демокрацията никога не е целяла да даде свобода на индивида. Държавите имат държавно устройство (например демокрация) с органи на управление (...знаем ги). Следователно какво е демокрацията- начин на управление. Следователно гражданинът на демократичната държава е управляван. Следователно не е свободен.
Но това е ясно и теорията го обяснява много детайлно.
В една друга тема казах, че макар да не съм бунтар и т.н., имам ясното съзнание, че живота в общество възпитава в човека обществени ценности, а не личностни такива. А личностната свобода е ценност за личността, за обществото е ако не вредна, то поне ненужна.
Така че- да, демокрацията ограничава свобония избор, а от там и свободата, до толкова до колкото поставя граници, който са абсолютно задължителни и защитени от репресивния апарат на държавата. Но именно това е демокрацията некакъв вид общо кратно на свободата на всички индивиди. Всички се отказваме от пълния размер на свободата си и точно това е смисъла и гениалността на това държавно устройство. И макар да не съм демократ или филоф или фен на Русо и Монтескьо, то няма какво да потивопоставим на това държавно устройство на този етап.
Това не са кой знае какви прозрения..., в университета всеки се сеща за това, когато чете откъсите от "Общественият договор" или "За духа на законите" или там каквото пише в учебниците. учебниците казват общо взето как с анещата, но никой не казва как да станат по добри.
Анархистите имат виждания, но не си струва опитът да видим дали работят :)))

Публикацията е редактирана (10-12-08 13:36)

Автор: NShte   
Дата:   10-12-08 14:22

<spam>
По въпроса за плурализма две мнения не може да има.
</spam>

Дата:   10-12-08 16:53

ejko, аз смятам, че ако отделните индивиди имат достатъчно високо развито самосъзнание и чувство за отговорност по отношение на себе си и околния свят, свободата и демокрацията биха имали смисъл. [smilie8] Но... случаят не е такъв и не знам дали човечеството ще достигне тези дуповни висоти при положение, че има достатъчно индивиди, които не желаят това да стане, и много други, които пък не искат да се развиват. [cool] [smilie8]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.