Автор: explorer
Дата: 29-11-08 11:24
В България все още не съм бил в хубав китайски ресторант (вкл. този на "Славянска беседа", където съм бил последно преди около година). Вярно е, че много от китайските ресторанти се държат от китайци, но за съжаление тези китайци не са професионални готвачи. Във всичките менюто е едно и също, и всичките наблягат на количеството, а не на качеството. Принципа работи безотказно - след като се наядеш до пръсване ти остава поне половината храна, която можеш да си вземеш за в къщи, и да си обядваш с нея на другия ден - ей това е особено привлекателно за нашего брата българина. Менюто е еднообразно, и се състои от задушено месо със зеленчуци и соеви кълнове, напълно безвкусно.
Обяснението за мен е, че средностатистическия китаец не разбира от хубава кухня. Който е бил в Китай разказва, че "китайската храна" там е отвратителна и няма няма нищо общо с това, което се приготвя в китайските ресторанти в Европа и Америка, и затова чужденците предпочитат дори "Макдоналдс" или каквото и да е друго, а луксозните хотели сервират европейски тип храна.
Китайските ресторанти в Европа и Америка са съвсем друго нещо. Има пърженко (да, знам че е вредно), има сосове, подправки, ядки и начини на приготовление за които средностатистическия китаец, който се е хванал като "готвач" в български китайски ресторант, изобщо не е чувал!
|
|