Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 До колко паметта на компютъра ще подобри работата?
Автор: rlk   
Дата:   18-11-08 20:45

Какво е реалното влияние на това паметта да се увеличи? Ще се усети ли реална (значима) разлика в работата и бързината или просто ще има някакво подобрение (което може и да не го усетим)? Дали да си кача от 4 на 8Гб от сегашния тип памет DDR2-800 която е на машината в момента или да подменя с 4Гб DDR3-1066...кое е по-добрия вариант за един и същ бюджет? Кой какво практикува по принцип да подобряване на производителността на машината си?......с CPU QC Intel Core 2 Q9450 2,66 MHz съм и Виста 64бит.

Отговори на това съобщение
 Re: До колко паметта на компютъра ще подобри работата?
Автор: lizaastar   
Дата:   18-11-08 20:51

натовари си здраво компота и виж колко е заета паметта, ако наближава размера на физическата има смисъл да добавяш иначе не, при всички случаи е добре да махнеш суап файла.

Дата:   18-11-08 20:57

Натоварен колкото най-много да съм го ползвал е стигал до 80% и повече от това не се качва каквото и да добавям още, но става осезаемо бавен. А това за суап файла не съм наясно какво е.

Автор: ksuhorukov   
Дата:   18-11-08 21:00

Да, нека някой даде повече инфо за тоя СУАП файл. Аз съм с Виста 64 и 8 ГБ памет - предоволен съм, но ползвам 3Д макс доста. ДДР 3 не е оферта още.

Автор: bozo   
Дата:   18-11-08 23:02

Колкото повечее-толкова повече....[smile]

Автор: a_stoianow   
Дата:   18-11-08 23:03

СУАП файла е разширение на физическата памет (RAM).
Win често използва файла, дори и да не е достигнат капацитета на физическата RAM.
Без СУАП файл Win може да работи, необходимо е обаче достатъчно количество RAM.
XP зарежда нормално с 512МВ RAM без СУАП, и ако не пускате приложения жадни за памет си работи перфектно.
Всичко зависи от приложенията, които се ползват.
Фотошопа гълта МНОГО памет, особено ако отворите няколко RAW

Може да направите така:
Махнете СУАП файла,
рестартирате,
пускате си програмките...
1. ако не се появи долу до часовника едно съобщение за липса на памет си джиткате.
2. ако се появи провите СУАП с фиксирана големина - колкото е физическият РАМ ,
3. ако и така не става увеличавате размера двойно и т.н.
- ако сте на позиция 2 или 3 може да си купите още RAM
- СУАП се прави с фиксирана дължина за да не се фрагментира при работа
- хубаво е системният дял да е дефрагментиран.

[beer]

Автор: borisyankov   
Дата:   18-11-08 23:20

SWAP файла няма полза да се маха!!!! XP и Vista имат много интелигентен мемори мениджър - а суап файла е част от това.

Правил съм много пъти тестове, чел съм мнения на експерти - не го махайте. Да не говрим че в момента който достигнете 4ГБ (при толкова физическа) и липса на суап файл повечето приложения ще забият или ще започнат да се държат 'бъгаво'.

rlk, машината си я докарал до добро ниво като гледам конфигурацията - голямо подобрение на скоростта ще дойде само с цената на доста пари.

Аз лично смятам че ще имаш повече полза от 8ГБ спрямо 4ГБ от колкото минаване на DDR3.

Помисли обаче да си ъпгрейднеш харда например. Все още е рано за SSD-та, но Raptor-ите са много добър вариант.

Автор: cade   
Дата:   18-11-08 23:29

до (ужасно) много [smilie7]

Дата:   18-11-08 23:45

С два такива съм: Seagate Barracuda 7200.11 ST3500320AS 500GB 7200 RPM 32MB SATA 3.0Gb/s. Незнам дали са добри, но ги взех заради много добрите отзиви и рентабилността (цена/капацитет/гаранция...т.н.). За паметта питах, защото машината я взех с 4х1Гб и сега трябва да ги хвърля и да взема 4х2Гб (ползвам Everest да ми казва какво е съвместимо с машината ми). Това ми показва като макс. за DDR2 памет и ако искам по-бърза трябва да мина на DDR3, а там цената много скача. Незнам какво да кажа като информация за да стане ясно дали работи добре машината и да ми дадете евентуално подобаващ съвет. Например: 500 RAW файла с големина 12-18Мб (т.е. около 5Гб) в Лайтрум се конвертират в JPEG за около 12-14 мин. При самата работа с програмата не се усеща забавяне или да се налага изчакване при операциите, като са заредени обикновенно около 600RAW-а. Случвало ми се е да се "зачуди" компа за 3-4 секунди, но това е много много рядко. Ето на това съм се спрял като памет за 90$ 4х2Гб: DDR2

Публикацията е редактирана (18-11-08 23:47)

Автор: borisyankov   
Дата:   19-11-08 00:35

Ще имаш полза да ъпгрейднеш РАМ-а. Но не много. Не очаквай чудеса. При последователно конвертиране на RAW файлове най-голяма полза има от процесора - но ти вече си с много добър такъв. РАМ-а стига да е достатъчно (а 4ГБ са) не играе голяма роля.

Замисли се за Velociraptor за в бъдеще. Наистина е много по-бърз от нормалните хардове, особено seek-time-ът. Прочети ревюта за да се увериш.

Автор: attempt   
Дата:   19-11-08 09:01

Имай предвид, че 32 битовите ОС като Уиндоус ХР например могат да адресират до 4 ГБ памет.

Автор: william   
Дата:   19-11-08 09:35

човекът е писал че е с 64-битова... освен това 32-битовите ползват реално 3 ГБ, четвъртия ГБ отива на халос

Автор: джъмбо   
Дата:   19-11-08 09:48

за мака колкото повече толкова повече [smilie5]

Автор: ninikolov   
Дата:   19-11-08 10:01

За да се усети реаално, подобрението в работата(увеличението в бързодействието) трябва да е поне 15 %. Бързодействието на една система е комплексна характеристика, зависяща от много фактори. Първо се прави оценка на тънкото място на една система и там се прави подобрение, ако е възможно. Освен процесор, памет, видео карта и твърд диск, важна е и честотата на която работи системната шина. Други неща, които трябва да се вземат под внимание са бързината на диска, количеството кеш на диска и количеството L2 кеш на процесора.
Относно конкретното питане: Правилният въпрос е паметта ли е бавна или обемът на паметта е малък?
Принципът при десктоп машините е: "Ако през повечето време един ресурс е натоварен на 40%, то той трябва да бъде упгрейднат".
Най-вероятно бързодействието на паметта е достатъчно, като се отчете и скоростта на системната щина (която едва ли е повече от 1066). Относно DDR3, освен да я поддържа, дъното трябва да знае и да я управлява ефективно. Аз не знам, дали въпросната система може това. Като най-ефективно решение ми се струва upgrade до 8 GB RAM DDR2 (Ако е необходимо).

П.П. SWAP файл е необходим. Освен част от виртуалната памет, той се ползва от операционната система и за специфични системни задачи. Липсата му може да блокира работата на компютъра при възникване на грешка в работата на някое приложение. Въпреки подобрението в работата с паметта, XP и Vista все още са далеч от перфектното и управление.
По принцип, размерът на SWAP файла е два пъти размера на оперативната памет.

Публикацията е редактирана (19-11-08 10:03)

Автор: fotoloop   
Дата:   19-11-08 10:12

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: danny_falin   
Дата:   19-11-08 10:26

ей
да се махне суап фаила е най-голямата простотия която може да се направи, windows-а става нестабилен, и вероятността от краш е,,, всъщност не вероятността, самия краш е неизбежен, стига писали глупости без да имате идея за какво иде реч

а по темата,
разликата от ддр3 и 2 няма да я усетиш, така както ще усетиш от 4 до 8 ако 4 не ти стигат
всъщност, разлика почти няма пък камо ли да я усетиш, може да я усетиш в приложения силно чувствителни към паметта.

няма да усетиш абсолютно нищо, особенно ако ддр2 ти е 1000(500) мхз,
освен ако няма да ползваш нехалем и 3 канална памет разбира се (3 чипа с нехалем процесор)

но ако си решил да сменяш цялата машинка, няма лошо да си вземеш от новата памет,
макар момента да не е много подходящ

няма ли да ти се наложи да сменяш и дъното за да сложиш ддр3 ?
има такива хибридни дъна с ддр2 и 3 памет за лга 775
но като цяло ддр3 не е за кор2 процесорите, тя си е за нехалем, и да слагаш ддр3 на кор2 си е изгъзица, нещо като климатик на москвич

вземи си ддр2 1000 памет, с 5ци поне, че ако земеш някаква ефтина с 6ци по-добре да си стоиш на 800

но не очаквай чудеса, няма да станат
ще откриеш разлика ако му дадеш на пц-то да прави нещо един час например, (конвертиране на раучета, някакви бачове и аутомейт в фотошоп, сигурно такива неща те интересуват)
и с новата памет видиш че го е направило за 55 минути, ако това те устройва, сменяй с ддр2 1000

едит: ей, много е бъгав тоя форум, много е зле
няма ли кой да го оправи ?
пиша едно и накрая в поста нещо съвсем друго, грешки, разместени букви, ужас
от много време щъкам из нета, общо взето от както го има, и по-бъгав форум не съм срещал,
земете го оправете, има готови ефтини, дори безплатни бланки, само си попълвате вашите неща и всичко е ток, омръзна им на хората от нестига примитивния форум, ами и пълен с бъгове, пък доста посещаван е, оправетего да им е гот на хората[smilie8]

Публикацията е редактирана (19-11-08 10:45)

Автор: asahi   
Дата:   19-11-08 10:45

Тури една лепенка GTi и си глей кефа.

Re:
Автор: dau   
Дата:   19-11-08 11:01

ей това някакви драми с бози... аз виста и бързо вървене не мога да си представя...

иначе суап файла има един много голямо минус...

направен е за много бързо писане в него и там е оптимизиран, ако си напускал много работи и си заредил примерно 2ГБ суап, затвориш някоя програма да кажем фотошоп, след това докато ги върне тези 2ГБ в рам отива време та да си ебе мамата... всъщност с лайниста не съм запознат, не знам как е тама, но предполагам пак същото лайно си е де...

иначе 8гб ще ги усетиш като отговориш няколко файла в сопата и започнеш да правиш работи по тях... леъри еффекти... за 2 мин може да я лапне цялата памет...

Автор: ksuhorukov   
Дата:   19-11-08 11:07

dau, до преди 2 седмици бях на твоето мнение за Виста, но поради стечение на обстоятелствата минах на 64 битова Виста. Трябва да ти кажа че се родих. Работи дори по-бързо от ХР-то. 8 ГБ памет си ги ползвам от раз, изобщо не рови по дисковете. Супер си е всъщност. И аз не вярвах, но не мога да си изкривя душата..

Re:
Автор: Avi   
Дата:   19-11-08 11:08

dau написа:

> ей това някакви драми с бози... аз виста и бързо вървене не
> мога да си представя...
>
> иначе суап файла има един много голямо минус...
>
> направен е за много бързо писане в него и там е оптимизиран,
> ако си напускал много работи и си заредил примерно 2ГБ суап,
> затвориш някоя програма да кажем фотошоп, след това докато ги
> върне тези 2ГБ в рам отива време та да си ебе мамата...
> всъщност с лайниста не съм запознат, не знам как е тама, но
> предполагам пак същото лайно си е де...
>
> иначе 8гб ще ги усетиш като отговориш няколко файла в сопата и
> започнеш да правиш работи по тях... леъри еффекти... за 2 мин
> може да я лапне цялата памет...

всъщност ... говориш глупости.

Автор: shama   
Дата:   19-11-08 11:14

MAC [ezik] drygoto e ..[cool]

Автор: mirmiracle   
Дата:   19-11-08 11:19

ЗАвиси какъв недостик на памет изпитва системата ти - ако имаш 2 ГБ памет а използваш максимум 1 ГБ тогава подобрение няма да има. Ако пък си с 1 ГБ а използваш по-тежки програми, тогава производителността ще се повиши в пъти. Не бъди грандоман - виж от какво имаш нужда и тогава купувай [smilie19]

Автор: danbi   
Дата:   19-11-08 11:44

shama, ако "другото" е Windows (всяка версия) и аз съм съгласен. Инак не. [smilie5]

Вече са го казали... каквото има да се казва.
Дори във Windows има достатъчно програми за диагностика, които да ти показват кои ресурси колко са натоварени (може би, без системната шина, но там става и с малко калкулации).

Това, което описа (конвертиране на много RAW файлове) изисква сериозен вход/изход. Което ще рече БЪРЗИ ДИСКОВЕ. Изобщо, наблюдението ми над различните вариации на Windows е, че те са проектирани от типични Програмисти. А според Програмиста, един "компютър" има безкрайно много памет, безкрайно бърз процесор и безкрайно много място на диска. Разбира се, неща като пропускателна способност на вход/изход изобщо не са в полезрението му. Яесто дори не е и чувал за тях.
Но дотук с обзора [smile]

За съхранение на RAW файловете и за резултата може да ползваш всякакви дискове. Съвременните SATA дискове имат огромни скорости на четене/запис. Което е важното в случая.

В същото време, съвременните SATA дискове имат АБСУРДНИ параметри за произволен достъп, най-вече време за препозициониране (причините са доста, както опитите да се намалят цените, така и много увеличената плътност на записа).

За мястото, където ти е инсталиран софтуера (защото при всяка конверсия се пуска нова конвертираща програмка, примерно dcraw... ерр,, ACR [smile] ) т яразбира се се изчита от диска отново и отново. Ако компютъра иначе е бърз, това е сериозна част от врмето.

Когато ползваш swap файл (верно е, че Windows без него е нестабилен... достъпа също е произволен.

Когато всичките тези действия ги вършиш върху един и същи диск (или масив, все тая) работата ти се затормозва много.

Идеално, трябват ти 4 диска (не дялове на един и същи диск!!!):

операционната система - тук Майкрософт имат подобрение за Vista, мож еда ползваш примерно флаш памет за "ускоряване" на работата. Примерно, външен БЪРЗ USB флаш (като най-евтин).

swap - може да ти стои на диск с рядко четени данни, защото отделен диск само за 8-16GB swap си е глупаво. Различен от операционната система или някои от картинките които обработваш!

RAW файловете - добре е да са ти на отделен диск от всички други -- оттук ще четеш файловете.

JPEG файлове, резултат - тук ще записваш файловете.

Ако пробваш описаната конфигурация, ще установиш, че компютъра ти може да работи много, много по-бързо. Разбира се, това касае само поточното конвертиране. Ако ще работиш с големи файлове и много обработки във Photoshop, колегите са ти казали -- просто сложи повече памет.

В горния пример, дисковете с картинките и могат да бъдат и външни USB дискове. Ако компютъра ти не може да дъвче повече от 20MB/сек производителността им ще е напълно достатъчна.

Автор: dreamer   
Дата:   19-11-08 13:41

rlk няколко съвета за РАМ-а първо.
В спецификациите на всяко дъно или на сайта на производителя на дъното има една листа за РАМ паметите, които са тествани и гарантирано дават добри резултати. Погледни я първо преди да си купиш повече РАМ. Виж колко слота имаш на дъното за памет и си я направи да ти работи в двуканален режим демек ако имаш 4 слота 4х2Гб рам, ако са 2 слота 2Х4Гб :)

Много работи се изписаха за суап файла... Кои верни кои не. Имаш 64 битова Глиста. Въобще не си и помислям, че няма да махнеш суапа при 8 ГБ рам. Много ясно, че ще го махнеш с 8ГБ РАМ. Повечето експерименти за тоя суап са правени и описани за 32-битови Уинбози :) Хи хи хи :) Специалистите да кажат за 64 Глиста... Да кажат ама... Хи хи хи :) Друг път [ezik]

Друга оптимизация е един як диск. Например един Раптор 300 ГБ на 10000 оборота и 16МБ кеш. Скъп е, това е лошото и бръмчиии повече от средните класове дискове които всички имаме на машините си :)
XEON 3400 + 1GB DDR2 ECC и диск на 10000 оборота > XEON 3400 + 2GB DDR2 ECC и стандартен диск
(Машината е HP (tower), но не си спомням точния модел, 64 XP SP2, щума с 10000 оборота беше 3 пъти повече)

Re:
Автор: dau   
Дата:   19-11-08 14:54

Avi та я кажи защо са глупости?

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.