Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Клубен живот
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7     всички  напред  последна
 За зимните гуми
Автор: chukov   
Дата:   09-11-08 22:03

Позволявам си да развия въпроса за избора на зимни гуми.

Първо
Задължително е да сложим (разбира се ако имаме финансовата възможност за това) 4 зиимни гуми, а не 2.
Въпреки, че от икономическа гледна точка изглежда логично, поставянето само на две зимни гуми на задвижващите колела на автомобила носи сериозни рискове.
При спиране, тежестта на автомобила се пренася на предната ос и автомобилите със задно предаване трябва да разчитат на чудо - оставените с летни гуми предни колела да спрат на сняг. При автомобилите с предно предаване пък, разликата в инерцията от успешното спиране на зимните гуми на предните колела и летните гуми на задните ще доведе до значителна нестабилност на автомобила и сериозен риск от неконтролируемо занасяне. Така че всичко друго освен четири зимни гуми е компромис, криещ сериозни рискове.

Второ
Как да направим най-правилен подбор на зимната гума.
Съществуват зимни гуми с различна форма, състав и големина на протектора, разработени за различни пътни условия. Поставянето на шипове няма да коментирам, тъй като в България е забранено използването им по пътищата.

Необходимо е да направим трезва преценка при какви пътни условия ще караме автомобила си в по-голямата част от времето. Например пътните условия в Пловдив, Бургас, Варна са коренно различни от тези в Смолян, Троян и изобщо регионите, в които в по-голяма част от зимата пътищата са затрупани от сняг, в много случаи и неразривани.

Пример за гуми, която е разработена за тежки зимни условия : PIRELLI Winter Carving, Gislaved NordFrost 3 - това са гуми с дълбок, силно набразден протектор и изключително мек каучук. При натиск на гумата върху снега, меките и набраздени части от протектора се разтварят и буквално "захапват" снега. Недостатъкът на тези гуми е, че ако се използват дълго време на незаснежен (мокър) или сух път, лесно се износват. Освен това при влизане в завой с по-висока скорост на незаснежен път, протекторът (разсечен на многобройни дълбоки парчета) буквално се подгъва в долния си край и създава усещането за нестабилност на автомобила.
Тоест, ако пътните условия, в които ще управляваме автомобила си в по-голяма част от времето са тежки, то това е верният избор.

За разринати, мокри и често сухи зимни пътища (каквито са пътищата в голяма част от южна България) са по-удачни зимните гуми, които не са с дълбоко набразден и нарязан протектор. По-износоустойчиви са. Подходящи са за хора, които изминават ежедневно големи разстояния по магистралите. По-стабилни са при високи скорости (скоростни индекси H, V):

Точната преценка на пътните условия ще ни помогне да направим разумния и ефективен избор на зимни гуми.

Много често си задаваме въпроса "Кога трябва да сменя летните гуми със зимни?"

Зимните гуми са направени от каучукова смес, в която са добавени пълнители (силика), които имат за цел да запазят гумата "мека", да я предпазят от втвърдяване при ниски температури.
Не е добра идеята да се чака падането на първия сняг и тогава да се сменят гумите. Много често, в късните дни на есента пътят се заскрежава или заледява, което е особено опасно предвид на навика да се шофира бързо по уж сухия път. Поведението на зимната гума на заскрежения студен път е много по добро от това на лятната или всесезонна гума. Сцеплението с пътя е в пъти по-добро.

Аз бих ви посъветвал така
На 1-ви ноември сложете зимните гуми.
Летните приберете на сухо място и сложете легнали. Не ги увивайте или прибирайте в найлон. Така могат да се спарят. Влажният въздух предизвиква по-бързо окисляване на каучука и оттук стареенето на материяла се ускорява.

На 2-ри април свалете зимните и сложете летните
Не правете това на 1-ви април, защото някой може да се пощегува с вас и да ви сложи китайски гуми (това в кръга на шегата)

Направете смяната със зимните гуми по-навреме, тъй като освен, че един рано паднал сняг може да ви изненада неприятно на пътя, то неприятна ще бъде и изненадата от цените на зимните гуми тогава, когато всички се струпат да купуват и сменят и търсенето надвиши предлагането. Тогава започва т.нар. "гумаджийска жътва".
Затова - сменете гумите навреме. Старите, изтрити зимни гуми, сменете с нови за да си спестите неколкократно по-големите разходи по ремонта на блъснатия поради подхлъзване и занасяне автомобил.

Обърнете сериозно внимание на годината на производство - DOT-символа върху гумата. Гумите да са произведени по възможност тази година или поне миналата, но не и по-стари.
Например DOT, който завършва с цифри 2306 показва, че гумата е произведена 23-та седмица от 2006 година.
Очевиден белег, че гумата е стара е когато изглижда избленяла и пожълтяла. Каучукът вече е загубил безвъзвратно основните си свойства.

Успех колеги.

Отговори на това съобщение
 Re: За зимните гуми
Автор: djogata   
Дата:   09-11-08 22:19

Интересно [smile]

Аз сложих 4 зимни Goodyear ultragrip 7+

Доста меки, но не с прекалено дълбок грайфер - грайферите са със форма, образуваща канали, по които може да се оттича водата. Добри са както за сняг, така и за мокър път.

Това е важно за Дания, където живея, защото цяла зима пътищата са най-често мокри, и рядко заснежени. По-важно е гумата да предпазва от аквапланинг и да има добро сцепление при мокри условия (понякога заледен, рядко заснежен път)

Недостатък, който намирам: при скорост над 130км/ч колата се отклонява по-лесно от неравности по пътя, отколкото когато ползвам летни гуми. Предполагам заради по-мекия каучук [smile]

Не съм забелязал нестабилност в завоите, мисля, че държат доста добре на завои. Също возят по-меко от летни гуми [smile]

Автор: ksuhorukov   
Дата:   10-11-08 00:01

Чудесна тема. Предложете някакъв вариант за зимна гума, която ще се ползва основно в градски и магистрални условия, но от време на време има вариант и да се наложат по-тежки условия. Нещо среден клас да кажем, до около 110 лева бройката.

Автор: papi   
Дата:   10-11-08 00:03

опитай се да ги докараш до към 130-150 лв(в зависимост от размера-в случая говоря за 195/65/15)
и си вземи вредещайн сноутрак - 3
много добра гума
добре се държи и на сняг и на мокро

Публикацията е редактирана (10-11-08 00:07)

Автор: papi   
Дата:   10-11-08 00:11

дори може и по евтино да се намерят

Автор: cameraman   
Дата:   10-11-08 01:09

Goodyear ultragrip 7+
[smilie24]

Автор: da.fo   
Дата:   10-11-08 01:48

http://www.avtogumi.bg/oscommerce/tests.php/cPath/5

ето и тест за зимните гуми

Автор: chukov   
Дата:   10-11-08 09:33

da.fo написа:

> http://www.avtogumi.bg/oscommerce/tests.php/cPath/5
>
> ето и тест за зимните гуми
>

Ако можеш да ми обясниш как Близак слязоха за една година толкова надолу в класацията ????

Тия тестове ..... мерси

Можеш ли да ми обясниш как може в тестовете да има боклуци като Tigar, Ceat, да има Barum, дето заводът е колкото 2 ТКЗС-та, да има китайските боклуци LINGLONG, които произвеждат основно реплики на известни марки и модели

а да няма марки като KUMHO, който е 6-ти в света производител и с който излизат производствено оборудвани почти всички корейски автомобили

и да няма YOKOHAMA, с която се обуват една камара сериозни автомобили като BRABUS, Porsche, Бентли и т.н.

За чий чеп са ми показани резултати от тестовете на боклуците?

Автор: cicomanco   
Дата:   10-11-08 10:19

за бюджетна , но МНОГО добра гума - GISLAVED![smilie24]

Публикацията е редактирана (10-11-08 10:24)

Автор: da.fo   
Дата:   10-11-08 10:23

chukov ,
то е ясно , че всяка фирма като слага тест на гуми в сайта си ще сложи само онази част - която продава а ще пропусне липсващите и . Но все пак тест от този сайт,тест от друг и човек може да придобие що годе реална предства кои гуми са на върха.

Автор: nodoubt   
Дата:   10-11-08 11:25

https://photo-forum.net/static/forum/2008-11/brix8313.JPG

Автор: stormfx   
Дата:   10-11-08 14:41

Bridgestone Blizzak са едни добри гуми.

Автор: analgina   
Дата:   10-11-08 14:53

Аз нямам оплаквания от Cooper Wеаther Master. Зимните условия в Добруджа не са много тежки според мен, с няколко изключения за цялата зима. Преди Cooper бях с Michelin Pilot Alpin. Също без оплаквания.

Автор: asahi   
Дата:   10-11-08 16:59

Под 10 градуса си трябва зимна гума вече.

Re:
Автор: Chitsujo   
Дата:   10-11-08 17:06

Ооо, аз съм с Gislaved-ки, страшно съм доволна. Мислех тоз викенд да съм ги сменила, за да се катеря по планините следващия. Новички са ми - на 2 сезона и по-малко от 15 000 км [smilie5] Имам и вериги, торба с пясък, пакет морска сол, лопата и въже за същия сезон + поне 5 л. зимна течност за чистачките. Непобедима съм [smilie18]

Автор: analgina   
Дата:   10-11-08 17:19

Chitsujo и аз така си мислех допреди две години, когато се оказах поредният посетител на пряспата на паркинга на Шел Кьосевци. Не бяха опесъчили целият паркинг и въпреки скоростта от около 10 км/ч, колата стана неуправляема. Ако се бяха опитали да постигнат толкова гладък лед, нямаше да успеят. Добре, че пряспата беше голяма и мека и нямаше щети по колата. Останах си само с неприятното усещане да бъда в автомобил без управление.

Автор: Chitsujo   
Дата:   10-11-08 18:51

Гадост! [smilie10]

Автор: stoyan_5   
Дата:   10-11-08 18:58

На времето не знаехме, че съществуват зимни гуми ... имаше само видинки и бакишки ...
... гледахме само да са с грайфери за зимата ...

Сега не мога да отрека, че зимните на снега са супер ... и много подходящи за нашата страна, където пътищата не се почистват качествено ...

Мой позат ми обясни, че в Германия си кара с летни и няма проблеми ..., но там се чисти и полива със специални препарати, които уви са лоши за ламарината ...[smilie8]

Автор: OrLIndraGanOv   
Дата:   10-11-08 18:59

Няма смисъл от четири зимни гуми.

Две са достатъчни.

С летни също е голяма забава, ама трябват задължително наколенки, нагъзник, налакътници, здрави ръкавици и каска.

Публикацията е редактирана (10-11-08 18:59)

Автор: Стоев   
Дата:   10-11-08 19:03

Подарявам две зимни видинки жигулови, на около 5000км и 12-13 години[smilie21]

Автор: vinoirakia   
Дата:   10-11-08 21:14

http://www.adac.de/Tests/Reifentests/Winterreifen/195_65_R15T/default.asp?ComponentID=229327&SourceP...

Автор: asahi   
Дата:   10-11-08 21:19

Стоев, не щат ли да горят?

Дата:   13-11-08 19:29

Купили са ми 2бр зимни Марангони, не разбрах точно модела, 195/65/15/91Т, за предни на Торнео-то...
Голямо ли са дърво? Цената е под 100уева за гума[smilie8]

Автор: samara   
Дата:   13-11-08 19:36

...аз карах самарата с марангони метео 175/70/13, нови бяха някога [smilie8] ...хич не бяха лоши [smilie24] ...а преди това с фулда, по-добра е [smilie21] ...после с ласса, по-лоша е [ezik] [beer]

Дата:   13-11-08 19:38

Като чух цената и си помислих че са "за един сезон" само..
Ще ги видим..[beer]

първа  назад  1  2  3  4  5  6  7     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Форум "Клубен Живот" е спрян за публикуване.