Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

forum: Фото базар - Аналогова техника
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Един въпрос за обектив и евентуално купувам такъв
Автор: gogogoplay   
Дата:   06-06-07 14:30

Здравейте, понеже си нямам никакво понятие от оптика, обективи и прочие пиша въпроса си тук.
Извинявам се предварително ако нарушавам някакви правила на форума.

Въпроса ми е свързан с един проект за LCD проектор който видях на http://www.allinbox.com/noz02/noz02.htm .
За целта какъв точно обектив ми е нужен и евентуално ако някой продава такъв бих го купил ако финансите ми го позволяват. Моля ви да отговорите на въпроса ми коректно, можех да гозадам в много други форуми, но тук ми се стори, че мога да получа най-доброто експертно мнение.
Благодаря ппредварително на отговорилите!

Отговори на това съобщение
 Re: Един въпрос за обектив и евентуално купувам такъв
Дата:   06-06-07 16:38

Хора никой ли не иска да ми помогне да си закупя обектив?

Автор: Nikon_F2   
Дата:   06-06-07 17:31

Обектив от диапрожектор?[smilie11]

Автор: zezo321   
Дата:   06-06-07 19:07

Доколкото разбирам идеята е да изкормиш 8-инчов дисплей и да ги направиш на прожектор?

В този случай ще ти трябва обектив, който да покрива диагонал 20 сантиметра. Освен това е добре да е светлосилен, за да ти е по-ярко изображението.

Ако това е истински фотографски обектив ще струва луди пари, т.е. търсиш по сайтовете за ентусиасти triplet 300mm за EUR30 и си го пазаруваш от там.

Дата:   06-06-07 22:34

Значи намерих калкулатор за изчисление на нужен обектив при зададени параметри на матрица, растояние м/у обектива и стената и желания диагонал на картината ето какво ми е нужно според него:

Диагональ матрицы: 7" = 178.00mm
Расстояние от объектива до экрана: 3м
Диагональ экрана: 2.5м
Фокусное расстояние объектива: 199.40mm
Расстояние от френели до объектива 213.60mm
Минимальный угол зрения: 45.24°

Този обектив няма ли да ми свърши работа https://photo-forum.net/forum/read.php?f=46&i=14609&t=14609&phorum_uriauth= ?

Автор: Prakticar   
Дата:   06-06-07 22:48

Не знам френски, но мисля, че вдянах за какво иде реч. За мен проблемът е главно, че само малка част от светлината ще попада в обектива - ще ти бъде тъмен образа. Но ако другото ти е готово и си опрял до обектива, какво пречи да пробваш? (Завиждам ти на ентусиазма). Като начало, само за проба можеш да сложиш и една леща за очила за десетина лева, трябва ти 5 диоптъра събирателна леща.

Дата:   06-06-07 22:49

Не, щото е смятан за кадър с диагонал 4.2см, демек ще виждаш едно малко кръгче от средата на картинката

В базара има един обектив за 100 лева, който може и да свърши работа - обявата е нещо като "стъкло шнайдер", но и той е за диагонал 16 см, т.е. може да са ти тъмни ъглите. Не че с триплета за EUR30 ще направиш чудеса.

Дата:   06-06-07 23:53

Ами ето друг проект от същата страница http://www.allinbox.com/DARTG_BOX/DARTG_BOX.htm там ясно се вижда видът обектив и постигнатите резултати, а ако искате да сравните резултатите между повече обективи ето ви цялата галерия с проекти http://www.allinbox.com/allinbox2007.htm

Prakticar накрая на страницата има снимки на изображението получено от проектора, загубата на светлина се компенсира с наистина силна лампа пък и фокусирането е сравнително добро защото има френелова леща преди матрицата, поне аз като човек без знания в областа такива изводи си извадих. Относно лещата 5 диоптъра не съм много сигорен, че стане пък и доста пари хвърлих по проекта вече ейтака за пробата и сега не ми се иска да наливам още пък и с една леща как ще стане фокусирането?

Някой знае ли какво е Focale : 214/326mm явно такова чудо използват хората...

Благодаря на всички отговорили и изказали мнения, очаквам още ако някой се сети нещо да каже.

Публикацията е редактирана (07-06-07 00:56)

Дата:   07-06-07 09:16

5 диоптъра са фокусно разстояние 200мм
А триплета (система от 3 лещи) просто компенсира аберациите на единичната леща. Ако прочетеш някъде за смятане на триплети може да си сглобиш един от 3 лещи по 10 лева от оптиката.

Дата:   07-06-07 10:48

zezo321
В случая има ли значение от диаметъра на лещите от 30 минути търся информация за смятане на триплети и не намирам ( явно не търся както трябва... ) , ако някой може да даде линк ще бъда благодарен.

Автор: Akeyzerr   
Дата:   07-06-07 11:23

A пък аз си мисля, че ако намериш някой стар увеличител за плаки и му сложиш един Шнайдер 150мм ще ти свърши същата, че и по-добра работа. Поне така си мисля :)

Дата:   07-06-07 11:35

Еми в случая намирането е проблема май...
Нито си имам идея какво е увеличител на плаки нито Шнайдер 150мм [smilie11]

Не съществува ли приставка за обектив която да отговаря на параметрите да речем 200/300мм ( не ми се смейте [smilie8] )

Ако някой разполага с решение на проблема ми и продава решението [smile] нека предлага

Публикацията е редактирана (07-06-07 13:53)

Автор: Akeyzerr   
Дата:   07-06-07 14:49

Питай karavelov ;)

Дата:   07-06-07 15:17

Другото, за което се сещам е да намериш стар шрайбпроектор. От него сдобиваш огледало, Френелова леща 30x30 + материали за обектив (или цялата сгъната оптика, заедно с огледалото)

Дата:   07-06-07 18:53

Да това като решение го бях измислил още преди няколко дена но никой не продава такава машинка имало бракувани по училишата някакви Лектор-1 ама кадето ходих ги бяха хвърлили на буклука вече.... [smilie2]

Ако някой има такъв проектор и го продава ще ме улесни още повече [smile]

Автор: d256h   
Дата:   07-06-07 22:37

Цялата тема е малко.... безсмислена! Решил някой да си прави самоделка проджектор, ама нито от оптика разбира (най-вероятно и от електроника). Проекта предварително е обречен! Матриците на проекторите са издържливи на висока температура + специалната система за охлаждане.... въобще има и други подробности, но няма смисъл да се коментират.. просто трагедия!
[smilie23]

Автор: Prakticar   
Дата:   07-06-07 22:55

Не така. И в никакъв случай не е трагедия.
Никой не се е родил научен и нищо на света не е станало само. Човекът се мъчи да направи нещо и мъчейки се учи. Възможно е да не успее, но какво от това.
По същество, 5 диоптъра леща за очила е точно 200ммфокусно разстояние. Още едно предимство е, че като я купиш неизрязана за десетина лева, диаметъра й е 7-8 см. Фокусирането става по най-простия начин - чрез преместване напред-назад. Образьт няма да е идеален, по краищата ще бъде замазан и с цветни отенъци, но поне ще бъде ярък и пробата е евтина. Не ти трябва да смяташ триплети.
Ти всъщност докъде си я докарал - имаш ли изображение на ЛЦД-то?

Дата:   07-06-07 23:07

Практикар, може и да си прав! Сигурно и аз съм бил такъв, забравил съм..

Дата:   08-06-07 00:07

d256h , в голяма грешка си.
По данни на прйзводителите на тфт матрици те могат да издържат на максимално нагряване около 50 градуса. Проектора дотам докадето съм го докарал получава температури при лампата от 49 градуса и при матрицата 25 градуса. Целия проектор като изключим обектива е готов, пробвах с леща 5 диоптъра ( сетих се, че имам познат притежаващ верига оптики който ми даде назаем ) и резултат имаше но незадоволителен в сравнение с тези от allinbox.com и причината е изцяло в обектива.
Да d256h без всякакъв опит съм в областа на обективите и затова питам хора които със сигорност знаят повече от мен! Също така съм пуснал темата си тук за да може някой ако има ненужен обектив който да ми свърши работа да ми го продаде.

Дата:   08-06-07 13:32

Намерих си цялата оптика от шрайбпроектор и си реших проблемите темата не е актуална вече....

Дата:   08-06-07 14:33

Е добре де, сори, може да съм бил малко груб, сигурно.
Успех!

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Секция Базар има нов софтуер, който е официален. След дата 20.11.2012 г. няма да може да пишете тук, в старата версия.

Използвайте новият софтуер, като преди това прочетете правилата за него:
НОВА СЕКЦИЯ БАЗАР