Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За EOS/M42 преходниците и нещо за Къцинката ...;)
Автор: thor   
Дата:   10-01-05 04:11

реших да направя едно ревю на EOS/M42 преходниците или поне тези които имам ,а това може да даде идея или да помогне на тези които още не са си взели или смятат да си вземат в повече ,да направят по добър избор според ,моят опит .....
така започвам с първият адаптер който си взех ,правен в япония ,солиден бих го препоръчал за по тежки обективи ,адаптера е солидно направен също така и прецизно ..има лек луфт както и другите но при него луфта е доста по произнесен ,общо взето съм доволен от него ,но не става за обективи с автоматична/скачаща бленда ,тъй като липсва стеничката на края на резбата ,която служи като стопор за иглата на обектива контролираща автоматичната/скачащата бленда.....

https://photo-forum.net/static/forum/2006-11/gkpl9455.JPG
http://images4.fotopic.net/?iid=ys9yr7&outx=600&noresize=1&nostamp=1

вторият преходник/адаптор EOS/M42 е правен в Uкрайна от DVD Technik ,от които и си го поръчах ,на външен вид адаптора изглежда много евтино направен ,много по лек е от този правения в япония ,крехък и с много евтина повърхностна обработка на метала и ми се струва че покритието бързо ше започне да се изтрива лъскайки изпод него бронзовата сплав ,според мен този е много по неприцизно направен от колкото другите два ,може да се каже непрофесионално ,но и цената му е и по евтина от другите два като цяло с около 30% по евтин ,иначе върши работа ,аз бих го препоръчал за някой по лек 40mm-50mm-тров обектив и да не се сваля много на често от обектива ,както и да се внимава с него много ако се слага на някой тежък телеобектив ,единственото му предимство пред японския е че има стеничката която позволява закачването на обективи на резба M42 с автоматична диафрагма ,в общи линии върши работа особенно за по непретенциозни и работещи с по леки обективи фото-манЯци ...

https://photo-forum.net/static/forum/2006-11/bvsj3680.JPG
http://images5.fotopic.net/?iid=ys9yr8&outx=600&noresize=1&nostamp=1

ето и тези които го продават - DVD Technik ,от моят опит много са сериозни както в комуникацията така и в бързото експедитиране на пратките ..

http://www.rugift.com/photocameras/canon_eos_lens_adapter.htm

и да екземпляра който аз получих ,не беше надписан ,както тези/този от рекламата им ........

за тези които имат претенции за най доброто от тези трите които имам аз ,отговорно мога да заявя след като съм виждал доста разни адаптори/преходници ,този третия ми EOS/M42 преходник от марка Jolos се доближава най много до адапторите правени от сравнително сериозни западни фирми занимаващи се с такава работа и продаващи преходниците си на цени от 80US$-150US$ ,преходника е прецизно и солидно направен , чувствува се тежината му и солидността на пръв поглед ,още повече и като се вземе в ръка ,повърхността му е много добре обработена имам чувството че и при най тежките условия на работа ще изкара дълги години без да падне повърхностното му покритие ,изобщо никакви притеснения за закачване чрез него на тежки телета ,определено изглежда много по солиден от байонета на фотоапарата ( метала - имам в предвид за на такива - про тела от 70-те години - неразрушими ) което не мога да кажа ,за този правен от DVD Technik ,никакъв проблем с него да му се закачат обективи със скачаща диафрагма ,друго незнам какво да кажа само това че другите преходници ,ще ги продам и ще ги заменя само с такива от марката Jolos .....

https://photo-forum.net/static/forum/2006-11/qcmm1581.JPG
http://images1.fotopic.net/?iid=ys9yrc&outx=600&noresize=1&nostamp=1

ето и една страница с продуктите на Jolos ..

http://www.kamepa.ru/pages/photo.php?id=1

ето и откъде може да се закупи/поръча

http://www.rugift.com/photocameras/canon_eos_lens_adapter.htm

за съжаление не съм видял по ниска цена от тази ,по други сайтове или ако е имало то сега търсих един сайт на който го продаваха за 25US$ ,но като не му запомних името ,не можах да го намеря ,от време на време се мяркат по eBay по евтино и който има желание може да ги дебне .....[smilie6]

та такиви ми ти раб-ти ...драги ми Кънчо ......[smilie3]

[smilie7]

PS.
един съвет ,за тези които имат намерение или за в бъдеще решат да си поръчат обективи от тази интернет магазин

http://www.rugift.com/photocameras/canon_cameras_lenses.htm

когато си поръчват обективи ,да си ги поръчат с преходника Jolos който предлагат ,ще им коства 25US$ по евтино с 5US$ от цената на която го предлагат от 30US$ ,както и ще спестят и пътните ,качеството на изработката наистина си струва цената на която го продават ..а тези от Rugift са също сериозни ,даже и предлагат и намаление от 10% за всяка следваща покупка след първата ,както и изпращат пожелания по коледа и нова година [smilie6] ,но не са спамери ...

[smilie7]

Публикацията е редактирана (10-01-05 04:39)

Отговори на това съобщение
 Re: За EOS/M42 преходниците и нещо за Къцинката ...;)
Дата:   10-01-05 04:25

не съм забравил и Kъцко ..[smilie6]
айде бе Къцинка дойде ми и втория Helios 40-2 85mm f 1.5 на резба M42 ... какъв късмет ,чисто нов новеничък не беше даже и пробван/слаган на фотоапарат ,ако си решил почвай да дебнеш по eBay ,втория ми излезе даже с 40US$ по евтино ,даже се чудя ,.... хмммммм не ми се продава нито единия нито другия ,дилема ...май май ..ще дебна пак по eBay за да се снабдя с друг за замяната че вече взех стоката ,и обръщам внимание ,много е важно да се търсят специмени надписани на латиница Helios 40-2 ,за тях се говори че са мулти-куш ,а тези моите двата единия първите цифри на номера му започват с 89......... и пише че е произведен 1986 година ,а на другия с 90........ и пише че е произведен 1989 година ,не че може да се вярва на бумагите ама ...все пак информативно ....., ей ги и двата ,аз първи си оставих по тях отпечатъците май след този който ги е опаковал във фабриката .....[smilie5]

https://photo-forum.net/static/forum/2006-11/mlqp3196.JPG
http://images5.fotopic.net/?iid=ys9yoa&outx=600&noresize=1&nostamp=1

https://photo-forum.net/static/forum/2006-11/makp7538.JPG
http://images3.fotopic.net/?iid=ys9yod&outx=600&noresize=1&nostamp=1

та такиви ми ти раб-ти ...драги ми Къцинко ....[smilie3]

ше се черпим кат са видиме .....[smilie6]

[smilie7]

Автор: Grandpa   
Дата:   10-01-05 04:51

Thor,

Kato focusirash manual sys starite stykla - 10D -to "potvyrzhdava" li focusa kakto go pravi ako polzvash nqkoj nov obektiv na manual focus ?

Дата:   10-01-05 05:18

не за съжаление [smilie2] ,нооооо ако имаш Takumar-чета с тях е най лесно фокусирането ,ако си лепнеш нещо широкоъгълно като 20mm,16mm или 8mm те от метър и половина два метра нататъка са на безкрайност и винаги на фокус така че например 20mm-вия ми е сложен на безкрайност ,даже и изобщо не го пипам ,сложил съм го на f8 и нея не я пипам той горе долу е най добър на f5.6 и на f8 ,при него направо само щракам ,иначе проблем при меренето има с руските 50mm в сравнение с другите ,но този проблем може да е само мой тъй като съм свикнал с другите ,голям проблем с фокуса на този по горе на снимките 85mm f1.5 и то само на максимална диафрагма ,

тъй като точно тогава DOF-а му е нищожен ,но то да ти кажа е същото и с Nikkor 85mm f 1.4 и с Canon FD 85mm f1.2L и при тях е много трудно фокусирването на макс диафрагма ,точно затова и аутофокусните им версии са и най тромавите обективи от късите им телета до 135mm,но пък какъв кеф с тая гаубица руската Helios 40-2 и то само на макс диафрагма ,нема такова животно аутофокусно да дава такова приятно размазване ,който му харесва това ще му се радва като малко дете ,пък и ако го качи на филмов фотоапарат .леле мале там пък кефенето ще е максимално ,че там е още по размазано [smilie24]

иначе това за потвърждажането ,при моите фотощраци само Nikon-ните го правят ....[smilie6]

[smilie7]

Автор: Travis   
Дата:   10-01-05 06:37

Thor,

Iskash da kajesh che Canona ne potvarjdava fokusa s ne-FE obektiv?...vsichki Canoni li sa taka?

Vsichki Nikoni koito sam pipal (65, 80 i D100) potvarjdavat fokusa sas vsiakakav obektiv, no ne meriat. Za men fokusa e mnogo po-vajen...

Дата:   10-01-05 06:53

Travis ..стига глупости си дърдорил/писал ,ако си миоп бих се съгласил ,че фИкуса за теб е от първа необходимост ,ама да ми дрънкаш че АУТО- фок-о-сирането било по важно от меренето ,все едно да пикаеш срещу вятъра или по чепиците на шефа си , освен ако не ти е навик да си пикаеш обувките и си си шеф ....
земи се стегни малко и научи законите на физиката че все подмокрен ше ходиш ..или поне ми се струваш от това което чета из писанията тук във форума ..[smilie5] [smilie5] [smilie5]

а сега малко по сериозно ..нормално е Canon-ите EOS да нямат подпомагане за ръчно фокусиране с напълно механични обективи ,просто защото не са произвеждали такива за работа с EOS иначе си има такава помощ ако мериш ръчно но с EF обектив ,а при Nikon си е нормално да има такава помощ ,все пак нали трябва да си споменат прословутата реклама че могат да се използуват на днешните им аутофокусни тела, обективи от 1976 година насам ,иначе за меренето го ограничават само за до про-серията им фотоапарати ,нормално а за аматьорите , нали трябва да продават на балъците като нас скапаните си пластмаски от G серията обективи ...

айде и преди да пишеш простотии вземи си превърти няколко пъти там езика ..може и да се усетиш де ..и да се поспреш малко ...[smilie5] [smilie5] [smilie5]

[smilie7]

Публикацията е редактирана (10-01-05 07:05)

Автор: 6tuka   
Дата:   10-01-05 08:51

[smilie7] Браво за темата,би трябвало да се направи нещо като библиотека на форума с истински полезна информация и такива теми да отиват там[smilie7]

Автор: jumbo   
Дата:   10-01-05 09:59

тор какво ти става бе човек?!?!?!?!?!?! баси имам чувство че някой като каже никон и ти излиза пяна на устата [smilie2]
релакс

Автор: Kuncho   
Дата:   10-01-05 10:13

Thor, не мога да дебна и да купувам от eBay. Ако ти се навиеш да ми продадеш единия ще съм ти много благодарен...
Просто като решиш кажи колко и как. Освен това ти си ги пробвал и знаеш, че са читави. А имаш два, еднакви, и чакаш още... явно за теб не е проблем.
Ще очаквам някакво положително решение от теб [beer]

Автор: cristo   
Дата:   10-01-05 16:34

а бе, Thor пробвал ли си този Хелиос на някой Spotmatic (май имаш и такъв в колекцията)
за трудното фокусиране става въпрос, защото обикновенно старите тела с ръчен фокус имат по-добри и светли призми и би трябвало с тях фокусирането да е по-лесно, поне така си мисля, от друга старна там пък DOF-а е още по-малък, та знае ли човек какво ще стане... ама ти ще кажеш [smile]

Автор: Travis   
Дата:   10-01-05 19:52

Zavijdam ti che imash vreme da mi solish tolkova gluposti na glavata.

Vsichki Canon plastmasi koito sam vijdal niamat NISHTO za fokusirane - nito split-image, nito prizmi. Ako prez toia malak visior fokusirash "na oko" - evala, fakir:)))

Bez mereneto sas Superia 100 prejiviavam, zashtoto
a)Diapazona na filma e kolkoto shtesh - snimai f/8-f/11 pri 1/125 i hich da ti ne puka
b)I da sam bil 1-2EV vstarni, posle shte go opravia pri skaniraneto

Keep digging

[smilie5]

Дата:   10-01-05 20:04

A ot tehnicheska gledna tochka kakvo mu prechi, ta ne mozhe da potvyrzhdava focusa?
Ne sym zapoznat v detail kak tochno focusira (znam, che e svyrzano s kontrast, ama kakvo tochno e "phase detection" ne sym v chas), no mi zvuchi kato chisto optichna funkcia, ta ako e taka mi e chudno kakvo mu prechi da potvyrzhdava focusa...

Focusirane "na oko" stava, ama pri polozhenie, che nqma nikakva pomosht (split-image, raster etc.) si e verno malko dyrveno ako ne e dobre osveteno (pone za kioravci kato men)...

Дата:   10-01-05 20:06

Аз пък нямам проблем с фокуса, нищо, че е тъмен визьора. На мен не ми е много тъмен, изобщо дори, може да виждам добре на тъмно, нали съм зодия котка... хе хе
Както и да е лично за мен не е проблем, а така или иначе правя бърст 5-6 кадъра с движение така че не ма мислете, а и не хабя ленти [smilie7]
Чакам Thor дали ще се съгласи с продажбата и ...

Дата:   10-01-05 20:16

Kuncho,
Edno vreme imah takyv (ako ne se lyzha) na Zenit-a. Super beshe za snimane na hora. Osobeno na B/W (to ne che mnogo cvetno snimah togava de) dosta me kefeshe.

Дата:   11-01-05 06:44

Travis[smilie5][smilie5][smilie5]
и целия ми живот няма да ми стигне да напъхам в главата ти глупостите които говориш/пишеш ,просто защото не мисля по този начин .......,ти си си роден така бре ..аз ли да те отварям ..все някога ще се сетиш ..[smilie6] аз пък нямам претенции че Canon-ските тела не са пластмаски напротив толкова са пластмасови колкото и Nikon-ските ,но само за сведение на тебе де [smilie5] [smilie5] [smilie5] ще ти кажа че EOS 30/33/Elan 7/7е ...- са с метално тяло за разлика от Nikon F80/N80 въпреки че са в един клас ..така че за Canon-ските пластмаски ше имаш да земаш , че са толкова пластмасови, колкото са пластмасови глупостите които дрънкаш [smilie19]

цристо ,проблема при фокусирането с този големия обектив ,за мен е най вече при максимално отворена диафрагма и то не е проблем а просто неудобство което с времето се преодолява ,но сравнено с по бавните ( имам в превид светлосилата ) обективи ,винаги ще е по трудно фокусирането ,питаш ме как се фокусира с Pentax ,пробвах го ииииии но проблемо със Spotmatic ,а пък ако ми се отдаде случай/време ще го пробвам и с K1000 и ME-Super ,трябва да поискам тук един преходник за K/M42, който видях в един фото-магазин на продажба , естествено че с тях е по лесно ръчното фокусиране ....... ,

тъй като стъклата на огледалото им са пригодени най вече за ръчно мерене и естествено че е по трудно с 10D меренето с ръчните обективи ,ами това си е компромис ,ако искаш да ти е по лесно бъркаш по джобовете и ..и .. за обектив с които би искал да получиш същотто приятно размазване ии маааалко по лесно фокусиране се изсипваш вместо с 140US$ с 1550US$ ..така че това е алтернативата малко по различна картинка ( тъй като това което го прави този обектив ,онзи от 1550US$ /става въпрос за EF 85mmf 1.2L/ не може да го направи и обратно........ ,

някъде по средата картинките им се доближават една до друга ) трудно фокусиране ,но с 1400US$ в повече в джоба ...що се отнася светлината не зависи от призмата ,а от големината и вида на огледалото чрез което фокусираш , например най новите огледала за FM3а са доста по светли от тези на FM2 и един път като се сложат на FM2 ,визьора на FM2 светва толкова колкото и този на FM3а ,лошото примерно в моя случай е че огледалото/екрана за фокусиране на 10D не се сменя ,

ако можеше да се сменя тогава ,както и при про телата ако имаше избор бих могъл да си избера такова огледало/екран който да помага за по лесно ръчно фокусиране ( ако съществува такъв де ) и пак опираме до - че ако искаш качествени снимки с възможно най малко финансови загуби - трябва да се прави компромис с удобството и да се приемат някои неудобства ,но пък крайният резултат на картинката да не страда от лошото качество на скапаните зумове ...

Kътьо[beer] [beer] [smilie6]
ако имах такъв обектив за продаване с удоволствие бих го продал на който и да е от форума ...,ако нямаше кой да ме принуди да търся нов обектив из eBay ,надали щях да го взема и този втория,но тъй като приех офертата от около 25-на дена и прибрах стоката от която съм много доволен ,ща не-ща, ще трябва да се разделя с един от двата ,ако не открия нещо интересно до 15-на дена ,честно казано не очаквах да попадна на толкова запазен обектив ,мислех че ще е видимо използуван,тъй като той беше най евтиния предложен само за 20евро начална цена ,а на картинката изглеждаше запазен .....
,та аз го изтупах тук ,просто да покажа че изпадат интересни неща по еBay и с дебнене ,може да изкочи нещо ,иначе тъй като търся някои други магии по еBay ,мога да търся и такъв обектив за който се интересува и като попадна на нещо интересно да го обявя - нищо не ми коства ,все пак малко или много сериозните продавачи из еBay могат да се детектират лесно ,пък и за дребни суми надали ще се намират такива дребни мошенници ,пък и аз купувам само от такива които използуват PayPal ,което все пак дава повече сигурност ..[smilie6]

jumbo ..[smilie6] ..няма такова нещо бе човек ,Nikon много ми харесва ,както фотоапаратите им така и обективите им,но това което не ми харесва - си го казвам ,ти сляп ли си че не ме четеш и пишеш така на посоки ????,искаш да съм им багодарен и да им се радвам ли че са осакатили F80/D100/D70 от към страна на меренето с механични/ръчно фокусиращи Nikon/Nikkor обективи ..при условие ,че F70 ( от същия клас ) си мереше порядъчно добре ..а jumbo ??? - отговори ми на този въпрос - и след това ми пиши ако се пеня без причина ,а аз даже не се и пеня ,просто се възмущавам ..... на според мен глупавото отношение на марката Nikon в това отношение спрямо тези които са вярвали в нея поддържайки я с години , като са си купували обективи Nikkor/Nikon и фотоапарати носещи името на Nikon .....,си заслужава ...е ако не за пенене ,то повод за основателно възмущение ...[smilie6]
[smilie7]

Публикацията е редактирана (11-01-05 06:53)

Дата:   11-01-05 08:29

Thor,
Ne se zaqzhdam, ama ne mislq, che tozi helios mozhe da se meri s EF 85mmf 1.2L (mnoogo e qk mamka mu). Po-korektnoto sravnenie e s EF 85mm f 1.8, kojto e 3-4 pyti po-evtin. Ne e li taka?

Дата:   11-01-05 08:43

мне ,не е така ,EF 85mm 1.8 е много остър ,е не мога да ти кажа дали е по остър от Canon FD 85mm 1.2L ,закачен за DSLR ,просто защото FD-то не мога да го закача и да фокусира до безкрайност ,но определено на филмов FD 85mm 1.2L е по остър от EF 85mm 1.8 ,та руския Helios 40-2 изобщо не може да се сравнява с EF 85mm 1.8 по острота EF-а е острилка ,но по приятно размазване EF 85mm 1.8 ..изобщо ама изобщо не го слагай за сравнение или давай за пример ,особенно пък когато става въпрос за този Helios 40-2 ,когато направиш такава фотка с такъв Bokeh с един 85mm 1.8 закачен за DSLR ела и ми се обади ..

https://photo-forum.net/static/forum/2006-11/emid9135.JPG
http://img.photobucket.com/albums/v364/kruos/PentaxRussian.jpg

като имаш в предвид че снимката е правена от около 100см от Pentax-а K1000 а фона отзаде - платното се намира на около от да речем 90см-110см тъй като се пада малко под ъгъл ..[beer]

Публикацията е редактирана (11-01-05 08:44)

Дата:   11-01-05 10:05

Thor, ще използвам твоята тема за да те питам още нещо (а бе що не ми пратиш един е-мейл за да знам твоя и да не се налага да те дебна кога ще влезеш във форума)

Данте Стела пише нещо от типа, че добро качество с този обектив се получава когато за всеки метър отдалечаване от обекта, след първият метър, блендата се намалява с една степен [smilie11]
това пробвал ли си го? на 2-3 метра разстояние при бленда 1,5 дали качеството пада в сравнение със същата бленда от 1 м. разстояние

Дата:   11-01-05 10:29

цристо има е-маил в профила ми , а това за което говориш съм го пробвал ,но не нарочно просто ей така без да искам и обективчето си е добро ,за портретен е супер ,ако ти трябва за макро ..е нема да стане ,но за портретен е убиец ,сега виж ,бях пуснал една тема ей сега ще се опитам да я открия ..в която бях пуснал едни снимки взети от един френски форум ,в който един от участниците в дадената тема се похвали че си е купил и получил обективчето Helios 40 -старата версия ,която както си чел при дантестелла опрически не се различава от новата версия ,даже някои казват че е по добра ,което незнам ,но ме съмнява тъй като цената на старата е доста по ниска за екземпляри в еднакво козметично състояние

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=93221&t=93221&phorum_uriauth=#reply_93221

виж последния коментар снимката с чайката ,а иначе качеството ий е видимо по добро на сайта от който я свалих ,но пък след като мина през фотошопа за да я подпиша ,пък и там където съм я качил допълнително още в крайна сметка се развали качеството ..обектива е супер ..все пак доста изчетох за него докато го взема ,и не съм чул лоша приказка ,точно за това за което най го използуват - немат лоши забележки ..[smilie6]

Дата:   11-01-05 11:16

Значи няма ми го продадеш... ок [smilie2]

Дата:   11-01-05 11:24

ееееееее [smilie2] този не мога ,но ако открия ,някой в добро състояние и на прилична цена обещавам ти да ти кажа за него ,а ако няма как и остава малко време ще го взема, стига цената да позволява ,лесно да го препродам след това ,дори и по еBay ,поне да не е на загуба .... [smile]

Дата:   11-01-05 14:11

Кънчо, а ти имаш ли кредитна карта и някой приятел по германско?

първа  назад  1     всички  напред  последна