Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Как се снима изгрев?
Автор: Transfiction   
Дата:   10-03-04 23:45

Извинете за въпроса, но аз все още съм си новак, и дълго ще бъда, нищо че си купих Канона преди около месец. Че и статив си взех... Само дето все искам да правя нощни снимки или снимки у дома, и докато се намъдрувам как да настроя апарата... момента си отива безвъзвратно, изпускам го [smilie2]

Бих искала да ви помоля за общи напътствия - как се снима изгрев?

След десет дни ще пътувам сред природата и искам да снимам изгрева от едно специално място. Слънцето няма мен да ме чака да се натуткам, затова моля кажете най-общо към какви настройки да се ориентирам.

Благодаря.

Публикацията е редактирана (10-03-04 23:45)

Отговори на това съобщение
 Re: Как се снима изгрев?
Автор: junior   
Дата:   10-03-04 23:48

Каквото и да пробваш, нащракай няколко на автомат (поне да не изпускаш момента)...

Дата:   10-03-04 23:50

А zoom да използвам ли?

Дата:   10-03-04 23:55

зависи какво искаш да влезне в кадър и изобщо каква снимка искаш да покажеш. НИКОГА не използвай дигитален zoom...

виж този изгрев, специално съм искал да се види и пристанището и морето и е почти без zoom.

https://photo-forum.net/static/forum/2017-03/kkox4552.JPG
https://photo-forum.net/images/junior_1071800828_port_bourgas.jpg

Дата:   11-03-04 00:02

Ще пътувам до Стоунхендж, ще съм там на 21 Март сутринта, денят на пролетното равноденствие. Искам да снимам изгрев между два високи камъка и общо взето нищо друго в кадъра, но не знам всъщност, ще видя на място. Камъните вероятно ще излязат като силуети, но би било по-интересно да имат и малко детайли. Цялата композиция от камъни е оградена и не дават да се влиза близо до тях, нито да се пипат, ще снимам от разстояние (имам само 3x оптичен zoom). Не знам как точно ще стане и дали ще успея да убедя някой да ме пусне по-наблизо. Там ходели и разни странни хора, имало ритуални танци (така дочух, пък ще видим колко е истина). Разбира се, трябва и малко късмет, че ако е облачно, нищо няма да излезе.

Тази твоя снимка много ми харесва, слънцето прилича на НЛО [smile] Фокусът на слънцето ли е? С каква бленда си снимал? А скорост и светлочувствителност на филма?

Дата:   11-03-04 00:10

Това е правено с цифрак... По принцип когато е доста светло (както е в случая) те снимат на относително бърза скорост (в слуая 1/800). Фокусът е на безкрайност (ако това имаш предвид "на слънцето"). ISO 100, F/9... Но да ти кажа честно не съм ги мислил много-много... просто съм снимал 10-тина на различни ражими и поне 3-4 на автомат и това е била най-добрата...

Ти с кво снимаш???

Дата:   11-03-04 00:12

С Canon PowerShot А80. Но още не съм научила всичките му режими. Уча се.

Автор: LinkBeat   
Дата:   11-03-04 00:18

Ако не си сигурна в режимите ползвай auto.
Постави апарата на статива, изключи светкавицата и снимай.

Автор: msld   
Дата:   11-03-04 01:33

imash li niakakvi converteri kum canon A80?
za izgreva - sloji si aparata na Shooting Mode P,spot izmervane i si snimay ,niama da imash problemi,AWB....

Автор: neuromancer   
Дата:   11-03-04 12:17

това е идея, ще взема и аз да отида тогава, тъкмо е и неделя. Стоунхендж по принцип не отваря толкова рано, но за този ден може да има изключение, или да се снима отдалече. (За съжаление ще се виждат доста огради в кадъра). А за New age маниаците бях чувал че са ги гонили преди години, сега не знам дали се събират...

И за да не се шашкаш съвсем, стани рано някой друг ден и щракни няколко пъти изгрева, нищо че няма да е толкова интересно. поекспериментирай, с цифрака е без пари

Автор: dreamweaver   
Дата:   11-03-04 12:52

Ако снимаш в автоматичен режим срещу слънцето има опасност всичко освен светлинния източник да ти излезе тъмно и направо черно. Ако нямаш ръчни настройки на бленда/скорост, потърси в exposure settings и компенсирай в + с едно или две - колкото има фотоапарата ти.
Направи няколко проби - с компенсация и без, така ще разбереш най-добре какво трябва да правиш.
И последно:
Снимай, снимай........не спирай!!![smilie24] [smilie18] [smilie19]
После качвай да гледаме и да завиждаме.[smilie8]

Автор: asahi   
Дата:   11-03-04 12:57

Да ти разкажа една поучителна история как щяхме да снимаме един изгрев:
Две фотоваканции назад се уговорихме с Торбалан и Влади да снимаме изгрев в едно дивно заливче по Южното Черноморие. Уговорихме се от вечерта на пияна глава, сметнахме колко време ще ни трябва, за да не пропуснем събитието и си легнахме. Сутринта станах трудно, навън беше ненормално студено. Замислих се сериозно дали да не се откажа, но остатъка от съвест ме затътри до мястото на срещата. Торбалан се появи от мрака, намерихме му колата и тръгнахме. (Торбалан има кола, няма книжка и само сменя шофьорите.) Попътя подбрахме Влади след около 50км се качихме на черния път за заливчето. Времето пак си беше студено, по небето облаци и някакви морски изпарения, влагата ти минава отвсякъде, абе въобще не си е работа. Смъкнахме се по скалите, разпънахме стативите и заехме позиция. Гледам си часовника - трябва вече да се показва това слънце. Чудим се да не се е скрило зад облаците и въобще да не го видим. След 15 мин чакане след "уговореното" време Слънцето все пак се показа. Беше ни вдясно излезе току над скалите, ограждащи залива. Ей това беше голямата минавка - не бяхме предвидили, че в този залив слънце изобщо не изгрява. Ядохме баничка с кафе и тръгнахме обратно. Добре, че по пътя видяхме и отснехме други гледки, иначе язък за ранното ставане. Та такива ми ти работи с изгревите.

Дата:   11-03-04 14:36

За това се проучва предварително кога и къде изгрява слънцето, какво ще бъде времето...
А някой казваше че пейзажната фотография била най-лесната и само трябвало да натиснеш копчето [smile]

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   11-03-04 15:16

с мерак се снима изгрев [smile]

Автор: robi   
Дата:   11-03-04 16:26

Разгледай предварително албуми и снимки в нета на местата, които ще посетиш. Те ще те ориентират за интересните обекти, а и е добре да се учиш от добри фотографи, които за имали и много време да снимат. Това ще ти даде и възможност да покажеш и твоя поглед, като направиш нещо оригинално. Чети и гледай... и се радвай на мига, пий бира или вино (по избор), а не само снимай, за да не стане като с един приятел, който каза след като се върна от Америка и гледаше снимките си - "А бе, аз май наистина съм бил на интересни места, ама то като гледах през визьора през цялото време не го разбрах!" [smile]

Автор: BoneCollector   
Дата:   11-03-04 16:28

Ех ... късметлийка.. ще ходи до Стоунхендж ...

Автор: sagittarius   
Дата:   11-03-04 16:29

Не слагай слънцето в средата - това е важно за композицията. Експонацията експериментирай. Добре е да имаш нещо в близкия план за перспектива. Ти явно ще имаш - камъните. Може да пробваш да ги осветиш със светкавица, щом не искаш да са само силует, но сигурно ще са извън обхвата на светкавицата.

Дата:   11-03-04 16:43

Стоунхендж си заслужава да се ходи и да се види, но ако ще е да се снима точно пролетното равноденствие, трябва да си поне вътре, за да хванеш лъча през цепката - ако се получи....ако ще си само наблизо - ефекта е още по нулев. Иначе не бих отишъл точно в такава тарапана.

Дата:   11-03-04 17:02

Защо, Mobby_Dick? Хубави снимки на камъните може да не може да направи, но на такива места се събират разни шемети и може да направи чудни портрети [smilie3] !

Дата:   11-03-04 17:09

Да, ама заради такива портрети да се вдигнеш оттука.....То като снимах слънчевото затъмнение наоколо беше фраш от хора, имаше всякакви физиономии - на удивление, на любопитство, на интелигентни и глупавоуплашени хора..но аз си снимах нагоре ...хванах и няколко делтапланеристи по-късно[smile] [smile]

Дата:   11-03-04 17:17

Е, това й го предлагам за да не е капо [smile] . А за портрети - преди две години бях на "Пирин пее" (ей го до София) и такива ги ковнах, че още им се радвам.Лошото е, че снимам на филм и ми е трудно да ги качвам във форума (нямам време да ги сканирам[smilie2] ). Това е предимството на цифраците!

Дата:   11-03-04 23:51

Здравейте! [smile]

Благодаря за многото съвети. Ще пробвам всичко.
Гледах по нета. Ми то снимките, които ги има тук-там изглеждат наистина безинтересни. Бях до Стоунхендж преди няколко години и направих едни скучни еднообразни снимки... Не снимах слънцето де, просто ходих да разглеждам, а и бях с автоматичен любителски апарат. Сега идеята ми е да има нещо в снимките, което да е интересно, да има момент. Защото наистина камънаците и полето сами по себе си са доста скучна гледка, или поне на мен така ми се струва. Нищо, че мястото е известно със загадъчността си.

Представям си кадър със сепия ефект... то и без това там няма много цветове. Mobby_Dick е прав, за да се снима изгрева между камъните, трябва да си минал огражденията, да си в кръга. Не че знам точно между кои камъни ще изгрее... то ще си личи сигурно, дано не го чакам между погрешните камъни, подобно на историята със залива на asahi, че няма и банички на близо...[smilie25]

sagittarius, и аз мисля, че светкавицата ми няма да стигне до камъните.

neuromancer, ами хайде, идвай и ти, тъкмо после ще идем някъде на по бира :-) Ще ме познаеш по мартеницата [beer]
Иначе миналата събота и неделя щях уж да ставам рано и да снимам изгрев за проба. Обаче се успах и двата дни. И изобщо не се учудих :-) Имам още един уикенд за проба.

msld, не, нямам никакви конвертори за апарата.

dreamweaver, имам ръчни настройки, нали в това ми е проблема, че не знам точно как да ги използвам :-) Ще снимам много. В събота ще си купя още една карта от 256 МВ. Пък каквото излезе.

Привет на всички! Благодаря за отзивчивостта.

[smile] [smile] [smile]

Дата:   12-03-04 12:38

Transfiction, из нета не можах да намеря дали сега ще има сборище на разни образи. На Стоунхендж ще има със сигурност на лятното слънцестоене. Сега на 21 март ще има нещо на кръга в Avebury, който е пак в района. Аз ще поразпитам и все пак ще се появя на едно от тия две места. Ако искаш дай си e-mail или ICQ да се разберем нещо без да задръстваме форума. Аз съм с ICQ#20253888

Автор: Mitko   
Дата:   12-03-04 19:10

Трудно се снима изгрев, особено, когато е за първи път...
Без дългофокусен обектив (канона пише, че е с еквив. 114 мм при макс. zoom) слънцето ще е по-дребно от монета от 1 стотинка (върху 9х13 см снимка) и дори и да го сложиш в средата, ще имаш много пространство около него, за да кропваш после както си искаш... дано да не е само светла точка на черен фон...

Апарата ти има режими "автоматичен", "пейзаж", "нощни сцени" и "ръчен", с които можеш да опиташ. Намери някой, който да ти каже как да настроиш ръчния и пробвай изгрев, залез, нощна снимка или снимка в къщи на (слаба) лампа. Ако не се чувстваш сигурна с ръчния, а дори и иначе, снимай и в другите режими, вероятността да успееш се увеличава.
Ако снимаш без статив, не е зле да използваш режим "приоритет на скоростта", като зададеш нещо около 1/30 сек. или "приоритет на блендата" с максимално отворена бленда, за да не размажеш кадъра.

Светкавицата явно ще е безполезна, но едва ли ще пречи, освен ако вкараш в кадъра главата на някой близкостоящ зяпач например - тогава апарата може да експонира по нея... затова снимай от различни места, също и с вдигнат над главата ти апарат.

Жалко, че точно на равноденствието се пада и новолунието, т.е. няма да има луна, която да освети поне малко камъните. Така че, носи си задължително фенер, за успееш да стигнеш на време до мястото;-)

Снимай и преди изгрева (най- добре със статив), тогава камъните и небето ще са най- добре разработени. А и, евентуално, после можеш да комбинираш две-три снимки, правени от едно и също място по различно време или с различна експозиция, ако ти харесва.

Публикацията е редактирана (12-03-04 19:12)

Дата:   12-03-04 19:47

абе mitko ще прощаваш, ама аз луна по време на изгрв не съм виждал??? (само по време на залез)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна