Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Диапозитив vs негатив.
Автор: Depeche_Fantasy   
Дата:   05-01-05 22:24

Смятам да снимам лентово[shtrak] За което ми трябва съвет - диапозитиви или негативи? Я обяснете разликата и предимствата и недостатъците. Като цяло ми трябва гъвкавост. Искам да снимам портрети и натюрморти, чат-пат пейзажчета. Съответно какви филми да ползвам. А, и обичам да експериментирам[smile]
Също имам въпроси за това как се постигат убити, ама много убити тонове - с филтри, при проявяването или с други магии?

Отговори на това съобщение
 Re: Диапозитив vs негатив.
Автор: papi   
Дата:   05-01-05 22:43

ами разлика има,снимай с един диапозитив и след това с един негатив и сам ще откриеш разликата...но диапозитива е по скъпо от негатива,тук също има разлика...за другите въпроси давам думата на другите

Автор: Kuncho   
Дата:   05-01-05 22:44

Уфффф, ама Вие наистина си нямате работа [smilie19]

Дата:   05-01-05 22:45

Работата ми е да се уча да снимам. Като не ти отърва - бегай[smilie19]
Кое дава повече гъвкавост при проявяването и печатането?

Автор: dio   
Дата:   05-01-05 23:01

Snimai na negativ....
s diapozitiva triabva da si vinagi perfekten s mereneto....no puk e po dobro ka4estvo i pove4e fotografska 6irota ima...
ama ako sa zapo4va6....100 % negativ

Дата:   05-01-05 23:04

Ок. Негатив - убедихте ме. А тогава какви са предимствата на диапозитива?
И за убитите тонове?

Автор: Madball   
Дата:   05-01-05 23:06

Lud li si s kva kamera she snima6 ?
po dobre s diapozitiv za portreti i natiurmort she se nakefi6 mnoo:)

Дата:   05-01-05 23:07

Ubiti cvetove po princip moje6 da postigne6 s bleach bypass process, znam ednofoto v sofia kadeto po princip moje i da napraviat...ama ne sum go probval....ina4e s nikakvi filtri ne moje6 da go postigne6 mai...samo photoshop i tva e:)))
tva e estestveno dokolkoto az znam....

Дата:   05-01-05 23:08

Ше снимам със зенитЕТ(обектив тряа си купя[smilie2] ) на първо време (може би ако ме огрее), иначе ако не стане... Чак напролет - април-май като събера пари за някъв свестен СЛР. [shtrak]

Дата:   05-01-05 23:11

Ами аз съм от пловдив. Така че... убитите май с фотошоп[smilie2] Еее, жалко, много исках да се помъчада бчкам "чисто". Не, че имам против фотошоп, ама да се уча.

Дата:   05-01-05 23:11

Abe ako sega zapo4va6 ne se hvurliai na diapozitiv, 6toto pove4e ot polovinata ti kadri niama da se eksponirani kato horata....dokato pri negativa do 2 blendi gre6ka moje da spasi6 polojenieto bez da vliae6 mnogo na kontrasta i zurnoto...

Дата:   05-01-05 23:12

E 6tom e s zenit nedei da izpozva6 diapozitiv zasega :) 6toto verno si ti trqq to4na izmervane da ima kamerata :)

Дата:   05-01-05 23:17

Убу[smilie3] Яд ме е само за тея убити тонове...
А... мхм... ч-б фотографията има ли къде ад ми я проявават или сам? И също какви пари е чб свестен филм?

Автор: feon   
Дата:   05-01-05 23:19

Ако искаш да се научиш да снимаш, тогава диапозитив! Но си е скъпо... Ако снимаш поне 1 диапозитив на 5 негатива, пак ще е добре.
Аз съм стигнал до извода, че ако ще сканирам след това, то по-добре да снимам само на диапозитив (ако не е за ч/б). Така имаш 1. по-добро качество като емулсия и 2. виждаш какво си сътворил без да печаташ :)
[shtrak] Успех!

Дата:   05-01-05 23:19

mi ima v nqkoi studiq o6te proqvqvat moje6 i po c-41 da si vzeme6 b&W ama ina4e nai dobre ti si go proqvqvai :)kato gledam ima6 mnoo ludi snimki i se 4uda dali ne se ebava6 s nas s tezi vurpsi :)))

Дата:   05-01-05 23:23

E v sofia ima kade.....ama to ima i 4erno beli filmi na process c41, t.e. vuv vsiako foto 6te ti go proaivat...
Ina4e ne lo6 Fomapan se namira za 5 lv.
a Kodak Tmax mai e nai-dobria 4erno bial i ilford, ama ilford gi bili spriali 4uh....
az ne sum si kupuval 4erno bial film ot pone godina i polovina, snimam cvetno i posle scan i photoshop
ne e su6toto, ama taka ili ina4e ne se zanimavam mnogo seriozno:)

Дата:   05-01-05 23:23

Оф.... Много се двоумя[smilie11] Цената също е мноого важен фактор - уча още а наще не снасят много за фотографията[smilie11] Гледам да почна ралта тва лято да изкарам някой лев за фото, ама има време до лятото мноооооооооооого...
Фотките в профила - сичко е сапунерки (най-доброто с което съм снимал е канон а70, правете си изводите) и фотошоп... Малко снимки имат малко фотошопене по тях...

Дата:   05-01-05 23:25

fomapan moga da ti kaja za 3.00lv ama vav sofia :)

Дата:   05-01-05 23:27

Е ся до софия ще дойда, ше знайш[smilie21]

Автор: volokin   
Дата:   05-01-05 23:31

за тоя Зенит не ти препоръчвам диапозитива, ако нямаш свестен светломер, диапозитива е капризен на експозиция. От друга страна като снимаш един път с диапозитив ще забравиш не само за негатив, ми и дигиталното ще ти се види като бледа имитация на снимане [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: cooler   
Дата:   05-01-05 23:31

Работата е доста проста.При негатива нещата са предвидени за предвидени за копиране и правене на копия на хартия.Това обаче е едно прехвърляне на цветовете в повече отколкото при диапозитива и се заплаща със загуба на качество.Първо от към цвят, второ от към острота ако копираш кадъра.Важното е да си наясно кви са ти целите.Ако е за копия на хартия-негатив.За печат-диапозитив е за предпочитане.Ако се учиш-негатив.Удобството при снимане с негатив е че леки преекспонирания и подекспонирания позволяват при копирането да се компенсират.Естествено това пак се отразява на качеството ама можеш малко да се спасиш.При диапозитива място за грешка няма.Трябва да си много наясно кво мериш и ква е реалната чувствителност на филма при обработката на която го подлагаш.Имам предвид че от лаборатория до лаборатория има разлика и в плътност и в цвят и това е в пряка зависимост от квалификацията на персонала и от желанието им да работят точно по книгите.а това значи че трябва да си направиш проби за съответния вид филм.Звучи малко антипатично, ама тия работи, които ти пиша за диапозитива са необходими ако искаш да извадиш максималното от него.За проба на цветен филм си вземи един приличен негатив и давай.[beer] Работата е доста проста.При негатива нещата са предвидени за предвидени за копиране и правене на копия на хартия.Това обаче е едно прехвърляне на цветовете в повече отколкото при диапозитива и се заплаща със загуба на качество.Първо от към цвят, второ от към острота ако копираш кадъра.Важното е да си наясно кви са ти целите.Ако е за копия на хартия-негатив.За печат-диапозитив е за предпочитане.Ако се учиш-негатив.Удобството при снимане с негатив е че леки преекспонирания и подекспонирания позволяват при копирането да се компенсират.Естествено това пак се отразява на качеството ама можеш малко да се спасиш.При диапозитива място за грешка няма.Трябва да си много наясно кво мериш и ква е реалната чувствителност на филма при обработката на която го подлагаш.Имам предвид че от лаборатория до лаборатория има разлика и в плътност и в цвят и това е в пряка зависимост от квалификацията на персонала и от желанието им да работят точно по книгите.а това значи че трябва да си направиш проби за съответния вид филм.Звучи малко антипатично, ама тия работи, които ти пиша за диапозитива са необходими ако искаш да извадиш максималното от него.За проба на цветен филм си вземи един приличен негатив и давай.[beer]

Дата:   05-01-05 23:34

Кулър, малко не ми стана много ясно, ама карай[smile] Стигнах до следното заключение - ще се уча на негатив в началото, защото със слр досега не съм снимал, ще пощракам, ще експериментирам 2-3 филма. После минавам на диапозитив.
А цената?

Автор: cooler   
Дата:   05-01-05 23:37

Нещо не мога да разбера що така ми повтаря фразите след имотикон!!!Както и да е.Има на Кодак например една серия негативи (Portra), която е професионална и се продава тук. Та тая серия има няколко емулсии, които се различават по цветопредаването.Едната е по-насосена, другата е по Soft, третата е с добро предаване на кожата.Това може да ти е отправна точка.Тия филми обаче са по-скъпи.

Дата:   05-01-05 23:38

И се чудя аджеба закво ми е тоя зенит без обектив. Имам ЗенитЕТ за малък ремонт и хелиос със неработеща бленда след падане на земя. Има ли смисъл да снимам с тях или да продам и като събера пари да си купя марков слр (канон-никон разбирайте) с оптика(обектив +1-2 филтъра) настаро в добро работещо състояние за 120-130-150-200макс лева (за тея пари разбирайте за какво говорим[smilie8] ).

Автор: volokin   
Дата:   05-01-05 23:40

Фуджи Супериа Реала, по-шарп със РЕални цветове, не пъстри, също е за препоръччване.
Фуджи 160 NPC и NPS също много добри филми.
За диапозитивите няма лоши (лично аз избягвам Агфа, не ми харесват, но въпрос на вкус)
[smilie3]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна