Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 хроматична аберация
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   09-03-04 23:33

тук

Отговори на това съобщение
 Re: хроматична аберация
Автор: assens   
Дата:   09-03-04 23:40

с какво го снима това? Ползва ли статив?
при дългофокусните варио обективи CA е често срещана.

Дата:   09-03-04 23:44

assens, не, не ползвах статив [smilie2]

Автор: snooper   
Дата:   10-03-04 02:52

eheee, tva s leicata ti li e ?[smilie10]

Автор: GuruMMX   
Дата:   10-03-04 04:14

ima si super plugincheta za premahvane na CA.

Njama nishto stranno...

[smilie21]

Автор: GuruMMX   
Дата:   10-03-04 04:15

ama neshto ne se svetnah shto go puskash tvachka tuk???

Vpechatlen si neshto ili????

Дата:   10-03-04 21:14

Mobby,

разгледай и този тред - мисля, че ще ти е интересно. и най-добрите обективи имат CA...

Те по-старите обективи нямат и корективни LD лещи за корекция..

http://forums.dpreview.com/forums/read.asp?forum=1027&message=7879367

Дата:   11-03-04 15:18

assens- по принцип, всеки добър обектив има хр.аберация в "микроскопска" степен..това им е хубавото на обективите ..но това дето съм пуснал, е друг случай - толкова изразена ХА не дават и лоши обективи.
Снимката горе е направена с Leica Digilux 1 с чудесенобектив, но с телеконвертор (от друг апарат). Телеконвертора не е прихванат към обектива т.е. има разминаване по главната оптическа ос на системата (просто казано - държа го с ръка отпред). Резултата е виден - така изразени аберации нямат евтини обективи. Хроматичната аберация в случая е силна, особено по крайщата и особено в хоризонтално направление (защото натам съм разместил най-много конвертора). В такава система (телеобектив..обектив + конвертор) всеки от двата компонента се коригира отделно за хр.аберация. Освен това, като съм разместил елементите по опт.ос, се получава, че фактически съм снимал в некоригираната /извънкадрова област/. Това не е класическия ефект на хр.аберация (като от еднолещов обектив например). Срещат се често подобни снимки по нета - особено, когато трябва да се докаже, колко лош е някои обектив/апарат и колко ужасно дава, пък то.... Както виждате, манипулация е лесноосъществима.
От друга страна, често дефекта /цветен шум..нощна снимка и т.н./ на някои матрици /на разни чуствителности и скорости/ и какви ли не други ефекти..се приписва на иначе добри обективи. Това е така, защото не всеки е видял, какво точно е хр.аберация, и приписва на нея всеки дефект в цветността на изображението./както една дискусия в спота - изкараха, че добри апарати са бъкани с хр.аберациИ/.

Дата:   11-03-04 15:29

Да, интересно..
а видя ли онзи тред, където снимката е правена с хаселблад обектив? от къде ли е там този проблем? може би от адаптерите - но те нямат лещи... иначе цветовете са много добри но аберацията е супер яка.. (погледни прешиния ми постиг за урл-то.)

Дата:   12-03-04 12:13

assens , с Хаселблад ще се работи още 100 години и то за специални проф.снимки..дори
в dpreview да докажат, че Сигмата е по-добра.
Самата идея да слагат такъв профи обектив от друг формат на малкоформатна дигитална камера с кроп фактор и нова матрица, която дава подобни ефекти Foveon's revolutionary X3 sensor[smile] и е "спорна" , и след това да излагат превю е меко казано тъпа.

първа  назад  1     всички  напред  последна