Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Canon 10D ili 20D Problem!!!
Автор: bma   
Дата:   03-01-05 15:30

Здравейте на всички от форума и весела нова година !
Наблюдавам от известно време какво се пише тука и сега реших да потърся мнение и помощ от вас ,защото съм изправена пред [shtrak] дилема.
Накратко от 20 години снимам с фотоапарати Канон,последния ми филмов апарат е EOS 5 ,т.е. беше,защото го продадох и сега искам да си купя цифров.
Колебаех се между EOS-20Д и ЕOS- 10Д и накрая реших да е 20-ката. Видях го в сайта на етроникс тука във форума и бях на път да го поръчвам ,обаче току що се сдобих с 12 брой на руското списание Фото-Видео и изчетох много детайлно ревю на 20Д .Много го хвалят в това ревю ,но едно нещо ми помрачи настроението и е на път да ме откаже от 20Д за сметка на 10-ката,а именно графиките на динамиката ! Според лабораторните измервания и графиките на руснаците при 20D има чувствително влошаване на динамичния диапазон ,близо 20% [smilie2] [smilie2]
За мене това е много важно ,по-важно е от резолюцията и ако е наистина така ,ще предпочета по-стария модел.Бих се спряла и на Nikon D70,но имам 6 канонски обектива,които струват повече от тялото и поради тази причина си оставам на Канон.
Руснаците споменават динамиката някак си с половин уста и не казват че е недостатък,но графиката е красноречива и очевадна,а аз знам колко е важна динамиката в едно изображение.
Другото което споменават ,е че 20-ката и трябват много скъпи обективи за да покаже видимо по-добра резолюция от 10-ката и дори с 50/1.4 резолюциата е подобна като само в центъра на кадъра е по-добра с около 10% ,а по края е същата.
И така ако някой има опит с Канон 20Д и 10Д,много моля да сподели по въпроса за динамиката,че се разстроих от това руско списание и сега се чудя дали няма да сбъркам.

Отговори на това съобщение
 Re: Canon 10D ili 20D Problem!!!
Автор: asahi   
Дата:   03-01-05 15:36

По време на презентацията на 20Д на Фотоваканцията зададох въпрос за динамиката и чичкото тайнствено замълча. После каза, че такава информация не може да бъде представена.

Право да ти кажа най-добре е да направиш сравнителен тест при еднакви настройки и с един и същ обектив в контролирана среда. Няма индустриален стандарт за измерване на динамика на такива фотоапарати и за това могат да се намерят всякакви мнения по въпроса, някой от тях спекулативни.

Дата:   03-01-05 15:41

Как да направя,нямам ги апаратите.Нали тези от списанието са направили точно с еднакъв обектив и в контролирана среда.
Мене най ме притеснява,че те много го хвалят апарата и даже не казват че това за динамиката е проблем,но който разбира за какво става дума веднага си прави извод като види графиките.Ако плюеха по повод на динамиката по-не бих се притеснила ,защото можеше да им е платено така да пишат,ама статията е много положителна.

Автор: pinko   
Дата:   03-01-05 15:41

и сега се чудя дали няма да сбъркам

Всеки път, когато човек си купува цифров фотоапарат, прави грешка...въпроса е дали точно този цифров апарат му трябва и дали може да му избие парите...

Аз купувам цифраци от септември 2000 година (сони S70, S75, Nikon 995, Sony 717, Fuji S1Pro, Canon 300D, сега ще взимам 20Д.

Ако не ти трябва за комерсиални цели, не ти трябва 20Д, и 300Д ще ти свърши същата работа, щом като вече имаш канонски обективи[smilie5]

Автор: Brummaker   
Дата:   03-01-05 15:42

bma,

и аз четох въпросното списание [smilie3]
точно така е - динамиката е зле..много зле [smilie2]
виж, ако имаш и другите броеве на въпросното списание-много интересни неща има, не за този апарат де [smilie24]

А 20D - ами излиза, че това е кофти сделка [smilie3]

Аз лично, понеже почнах от 0 и си взех ... но няма значение де, ако си репортер и имат в редакцията излишни 500$ отгоре /щото D70 е с толку по-ефтин хе хе / - 20D става...[smilie6]

Дата:   03-01-05 15:45

Pinko,и за комерсиални ми трябва и за удоволствие.Проблемът е ,че снимам много пейзажи и там динамиката е важна колкото и резолюцията .
Ох ,много се бях навила за 20D ,исках да е по-новия модеееееееел.Сега съм като попарена ,това ми бръкна в здравето,че си и продадох 5-цата.не ми се взема 10-ка,за марк2 нямам пък пари[smilie2] [smilie2] [smilie2]

Дата:   03-01-05 15:47

Нямат пари в редакцията(аз работя в списание,няма да казвам кое ),лична покупка ще е

Автор: Георги   
Дата:   03-01-05 15:47

мдаммм ... сериозен проблем :Д

Дата:   03-01-05 15:49

bma,

продай и обективите [smilie3] и ... вече знаеш какво следва [smile]

Дата:   03-01-05 15:52

Аааа,не няма ,ще загубя само,пък и след време може да ми се отвори възможност и за някой пълнокадров канон

Дата:   03-01-05 15:54

https://photo-forum.net/joro/emoticons/forum_simp0034.gif

комси-комса [smilie24]

Дата:   03-01-05 15:58

http://club.foto.ru/forum/view_topic.php?t_id=64453&page=1#listStart

http://digicam.narod.ru/

Но при всем при том, никто не мешает в динамический диапазон 2.4D 8-разрядного выходного сигнала "втискивать" фотошироту 2.8 или даже 3.4D, если входной сигнал, линейно зависящий от освещенности, оцифровывается АЦП с 12-14 разрядами.
Правда, в формулировке Гиперпотама понятие динамического диапазона слайда, или негатива несколько размывается. Хотя, там обычно говорят о диапазоне оптических плотностей, что хотя и похоже звучит на ДД, но не совсем одно и тоже (Dmin не равна уровню шумов, или шагу квантования). Считаем, что нас интересует только линейный участок ХК пленки, где выходной сигнал (оптическая плотность) линейно зависит от входного (освещенность) - именно он и определяет фотошироту.

На практике же лучше знать именно фотошироту материала, а не его ДД или диапазон оптических плотностей.

Если уж говорить о сканировании галогеносеребряных материалов - динамический диапазон жестко зависит от апертуры сканирования. Если нас интересует динамический диапазон мелких деталей (при сканировании в 4000dpi минимальная деталь имеет размеры 6.25х6.25мкм) - он не превышает lg10(количество зерен / шум), где шум может быть выражен среднеквадратичной гранулярностью. Поэтому отдельные мелкие детали при сканировании могут иметь не более 64 градаций (1.8D) в каждом из каналов, и лишь усредняя большое количество таких деталей можно получить бОльшую разрядность. Для сравнения одна ячейка матрицы DSLR размером 7.5мкм может содержать заряд от 1 до 64 000 фотоэлектронов, при среднем шуме 10 фотоэлектронов ячейка матрицы передаст 6400 градаций (3.8D), даже с потерями на предусилителе и АЦП (за счет их шумов) получится примерно 1600 градаций (3.2D) из каждой ячейки. Именно здесь кроется основная разница между уровнем шумов и точностью цветопередачи между технологиями. Для примера, чтобы получить такой же низкий уровень шумов и 1600 градаций, понадобится сканировать пленку с апертурой не менее 40х40мкм.
То есть, либо с кадра 35мм пленки получать разрешение не более 900х600 пикселов (разрешение сканера, имеющего апертуру 40мкм, составит 625dpi) , либо для получения стандартного для DSLR 6Мп разрешения 3000х2000, использовать пленку форматом 9х12см (c разрешением 625dpi).

Публикацията е редактирана (03-01-05 16:03)

Дата:   03-01-05 16:06

Още малко по въпроса за динамиката:

Возьмем стандартный размер ячейки 3х3мкм для матриц компактных камер (сейчас используют от 2.5 до 3.3мкм). Емкость такой ячейки составит около 12,000 фотоэлектронов, шумы, состоящие из тепловых шумов (10e-), шумов считывания (5e-) и шумов предусилителя (5e-) составят 20 фотоэлектронов (при условии качественной схемы CDS - correlated double sampling, сводящей на нет дробный шум kTC. Поэтому на выходе матрицы можно рассчитывать на ДД примерно lg10(12000/20) = 2.8D (равную фотошироте благодаря линейности ПЗС) или, другими словами, 9.3 разрядов или ступеней экспозиции.

Качественный АЦП имеет ошибку 0.5 младшего разряда, поэтому АЦП должен иметь запас разрядности, чаще всего в качественных компактных камерах используют 10-разрядные АЦП.
Стандартная "обвязка" для матриц Sony в одном корпусе имеет в своем составе средненький CDS и не очень качественный 10-разрядный АЦП, ошибки которого достигают 2 младших разрядов на частоте считывания, поэтому качество снимка сильно зависит от выбора элементной базы - сама Sony, к примеру, предпочитает устанавливать 14-разрядные АЦП вместо своих же стандартных чипов обвязки.

После выполнения цветовой интерполяции и баланса белого (что потребует различного усиления для каналов R,G,B) ДД уменьшится (при стандартном источнике освещения 5000-6500К) примерно до 2.6-2.7D. И именно такие значения мы получим, если будем проводить измерения после линейной конвертации RAW в 16-разрядный TIFF с гаммой 1.0

Однако, для отображения на мониторе необходимо выполнить гамма-коррекцию снимка, то есть, ввести предискажения, обратные искажениям стандартного CRT монитора (ток луча которого пропорционален не напряжению/сигналу, а экспоненте этого напряжения с показателем гамма). Гамма стандартного монитора при работе в Windows равна 1/2.2 = 0.45. Поэтому чтобы изображение выглядело естественно, необходимо выполнить обратную гамма-коррекцию с гамма=2.2, пересчитав значения уровней каждого пиксела.
При этом ряд яркостей 0,0.18,1 (0.18 - стандартный среднесерый тон) должен быть преобразован в ряд 0,0.5,1, или, если преобразовывать целочисленные 8-разрядные величины, ряд 0, 43, 255 преобразуется в 0, 128, 255. При этом "ступеньки" в тенях расширятся, и шумы там увеличатся, а в светах - сожмутся, и шумы там уменьшатся. Так как тени в шумах возрастут, то и ДД уменьшится. Однако большинство производителей камер производит программное шумоподавление темных участков изображения (вплоть до полного очернобеливания и "замыливания"), поэтому измеренное ухудшение фотошироты получается незначительным, и составляет в 8-разрядном TIFF около 2.5-2.7D, а иногда шумоподавление в тенях за счет усреднения многих отсчетов приводит к формальному улучшению фотошироты до 2.8, которая "втиснута" в ДД менее 2.4D выходного файла.
Canon для многих компактов производит большее сжатие ДД, который для Jpeg снимка не превышает 35-36дБ или 1.75D (выходной сигнал имеет постоянную составляющую с уровнем 4..5 для улучшения передачи теней на CRT), и это не мешает передавать этим ДД фотошироту до 2.8D (для G2, например).

Автор: den_den   
Дата:   03-01-05 16:09

някои ще ме отктехне ли за тая динамика...[smilie11]

Дата:   03-01-05 16:12

Всичко това е ясно,но там са показани графиките на 2 апарата и се вижда ясно ,че 20-ката е по-зле ,което означава,че при силно контрастни сцени 20-ката няма да успее да предаде всичко,което ще предаде 10-ката или с други думи ще прегаря повече участъците със светли тонове.Мене директното сравнение,което е направено при еднакви условия ме притеснява.Canon 10D го дават 3.1D ,а Canon 20D само 2.5D

Публикацията е редактирана (03-01-05 16:15)

Дата:   03-01-05 16:13

Някой все пак няма ли личен опит и наблюдения в реални условия?

Автор: thor   
Дата:   03-01-05 16:14

10D е по солиден ,но аз бих си взел 20D заради ниския шум ,аутофокусните обективи на Canon са по евтини и по качествени от тези на Nikon плюс това имат и повече екстри ...няма такъв дзвер при Nikkor който да е по добър от L обективите на Canon може би същотто качество и на това отгоре с по малко екстри и по скъп .. та аз така мисля ако тръгна да си вземам нещо за по "сериозна" фотография плюс това да е аутофокус ..естествено че ще е Canon 20D ( най вече заради обективите USM ,IS и други ми тем подобни благинки които при Nikon са с бързината на офлюф и с шума на трактор )..тия динамики не ги отбирам много [smilie5] и като гледам много малко сериозни фотоманиаци ( ако не и никакви такива ) се спират върху този проблем той се поражда най вече от прекалено взискателни тролове които се чудят с какво да се захванат ,за да си почешат езика ..та такиви ми ти работи ..в близките 3-4 години слънцето което грее над цифровата фотография се нарича Canon ..а това което е при филмовата Nikon [smilie24] и все пак земята се върти може и някоя дзвездичка да грейне на рамото на Nikon при цифровата ..което мноо ме съмнява да е скоро ..така че колкото по нова технология толкова по добре стига да е Canon ..иначе аз съм си доволен от моя сканер наречен EOS 10D .....[smilie6]

Дата:   03-01-05 16:18

Аз не споря Никон-Канон,казах ти ,че имам Канонска оптика.
Не си прав ,динамиката е изключително важна,особено в пейзажната фотография е свръх важна и само който не разбира какво означава това ,само той би я омаловажил

Автор: gorba4ov   
Дата:   03-01-05 16:21

Според моето скромно мнение, от опита ми с моя 20д- с просто око се вижда огромна разлика в динамиката на цветовете на 20д при jpeg и RAW... та може би става въпрос за лоша динамика при jpeg.....

Дата:   03-01-05 16:21

Ми къв ти е проблема при пейзажната, правиш си три РАВ конверсии, една -1,5 стопа, една нулева и една +1,5 стопа, наслагваш и пей сърце[smile]

Що календари направих тая късна есен-зима по тоя начин, не е истина направо[smilie5]

Дата:   03-01-05 16:28

Тор-е,

[smilie3]

/ и една задачка за домашно [smilie3] :
сравни двата обектива оптически, па ако щеш и по цена са почти еднакви [smilie3]

12-24/F4 на Никон
и
10-22/F3.5-4.5 на Канон /

Автор: thor   
Дата:   03-01-05 16:29

аз не мога да те посъветвам кой от двата да вземеш ,просто пуснах този коментар заради Brum-а [smilie5][smilie5] а и надали някой би могъл да те посъветва повече от теб ,истината е че трябва да помолиш някои от форумците които са край теб ( и които притежават такива ) да ти услужат с двата фотоапарата за по стотина кадъра които ти да си направиш и стигнеш до разрешение на дилемата ..иначе става много едно такова никакво ,може при тестовете на руснаците да им се е паднал кофти екземпляр и при него динамиката да не е у ред ,пък и може и този фотоапарат който ти попадне на теб да не е у ред ,лично аз за динамиката на 20D не съм срещал оплаквания по форумите които съм чел ( иначе за фокуса на 10D ореваха нет-а ),затова и писах за трол-а ...[smilie7]

Дата:   03-01-05 16:30

Тор-е,

[beer] [smile] [beer] [smile]

/обаче-трол..само как звучи, а [smilie5] /

Автор: Kuncho   
Дата:   03-01-05 16:34

Снимах с моя 300Дизел и 20Д... тва с 8-те мегапиксела не е чак такава далавера... опс, не е толкова реално погледнато по-голям размера. Но пък 20Д е адски бърз с голям бъфер и е по-новичък [smilie7]
Ако снимаш студийно или жива природа, бързодействието ще си окаже колямо влияние[smilie7]
Сподели от кой обектив, филтър и оборудване си най-доволна при пейзажното снимане?
И в частност природни пейзажи [smilie24]

Автор: niki_niki   
Дата:   03-01-05 16:38

Хора не си крижете душата.
Аз си взех 20D и съм доста доволен. Сравниавах го с 300D и разликата беше доста голяма. С еднакви светкавици и еднакви обективи... 300D-то си пали светкавицата колкото си иска и половината снимки са изгорели а другата половина са бой на негри в тъмна нощ, а при 20-ката не е така... а доколкото знам и съм чел 10D и 300D са почти еднакви (щом може 300D да работи с софтуера на 10-тката)

p.s.
10D - March 2003
300D - September 2003
20D - November 2004

дали ако 10D-то работеще 300D-то сте се да е толква гадно ???[smilie25]

първа  назад  1     всички  напред  последна