Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Защо дигиталните имат макро по default??
Автор: hose   
Дата:   01-01-05 16:33

Това го знаех принципно но тея дни се замислих - огледално рефлексните са на същия оптичен принцип както и лентовите такива - къде е пиниза?

в тая връзка искам да попитам и още нещо - какво беше обяснението за високата бленда и фокуса? защо се получаваше тоя ефект - при висока бленда по-голяма рязкост и фокус на кадъра?
и ЧНГ
миналта година беше година на промените и смърта - според мене - тази не знам на какво ще бъде [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Защо дигиталните имат макро по default??
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   01-01-05 16:53

Ми защото ако го нямат по default, няма как да го имат изобщо.
За DSLR - които се е изръсил, ще се изръси и още 500-600$ за пръстенче, или макрообектив [smilie5]
Всъщност, цените на пръстените са доста показателно нещо [smilie5] [smilie5] [smilie5]
защо се получаваше тоя ефект - при висока бленда по-голяма рязкост и фокус на кадъра? а това пък е въпрос, които трябва да научиш от книжките, във повечето го пише. Няма как да се обясни с няколко думи [smilie5]

Автор: stoevmobile   
Дата:   01-01-05 20:56

Mobby_Dick,
относно сапунерите - някои/повечето имат отделен макро режим. Как е практически направено, в смисъл де е кяра, ако режима "цветенце" е отделен?
[shtrak] [beer]

Автор: hal   
Дата:   01-01-05 23:21

ЧНГ на всички [beer]
hose, и на мен въпросът с блендата ми е доста
интересен. по книжките, които са ми попадали, просто е отбелязано като факт - колкото по-голяма стойност на блендата, толкова по-голяма дълбочина на фокусираната част. другото е физика. аз лично стигнах до някакво обяснение, за което не знам дали е напълно точно.
когато отворът на блендата е по-малък, се отсяват (засенчват) тези лъчи, които не са 'сходящи' върху матрицата/лентата, и заради които задния план изглежда размазан и нефокусиран. и така за снимката обекти, които са в дълбочина, излизат по-резки и ясни.
ако някой разполага с по-достоверно и нучнообосновано становище по въпроса, да обажда [smilie11]
със здраве [smilie24]

Автор: Kuncho   
Дата:   01-01-05 23:26

Най е лесно да си го прочетете от книжките, елементарно е [smilie7]

Автор: rolla   
Дата:   02-01-05 00:51

Мноо просто ве-щото при тясна бленда ,скоростта на зарвора трябва да е по-бавна,а колкото повече време стои отворен затвора,толкова повече детайли се запечатват.И обратното-широка бленда=бърза скорост=>по-малко детайли.
Това е по най-лесния начин казано.

Автор: rolla   
Дата:   02-01-05 00:57

Обаче като се позамислиш малко се оказва,че моето твърдение е една голяма глупост(съдейки по това как действа проверката за дълбочина на рязкост при огледално-рефлексните)=>не вземайте под внимание горното!!![smilie23] [beer]

Автор: scrap   
Дата:   02-01-05 01:01

е ролла..случва се[smilie5]

Автор: 4i4o-Joro   
Дата:   02-01-05 03:25

Всичко опира до размера. [smile]

https://photo-forum.net/static/forum/2017-03/kccx4269.JPG
https://photo-forum.net/images/i_1104628569_Macro-obektiv.jpg

Обективите (не макро) работят нормално (дават качествен образ), когато В е поне 8-10 пъти по-голямо от А.

За формат 24/36 и 50мм обектив В=40-50см – може да се види на скалата на всички обективи.

Използването на пръстени решава въпроса само с възможността да се фокусира в близък обект, но не и с качеството.
Затова са макро обективите. Те са конструирани така че и при по-малко съотношение В/А
да дават качествен образ, но пак В/А е по-голямо от 1.

Когато В/А стане по-малко от 1, т.е. обектът е по-малък от образа,
обективът започва да работи в изключително неблагоприятен режим. Затова в такива случаи обективът трябва да се обърне и разтоянието пред предната му леща пак става по-голямо.

Вярно е че и евтините зумове имат МАКРО режим, но това е повече търговски трик.
При него се мести един оптичен елемент колкото да може да се фокусира на близко разстояние вместо да се слагат пръстени. Затова не може да се сравнява качеството на истински макро със макрото от такъв зум.

За дигиталните
Цялата работа е че размерите са много малки.
матрица 5/7мм , обектив 6-7мм - В=5-7см и хоп - то си стана макро.[shtrak]

Автор: hose   
Дата:   02-01-05 21:02

4i4o-Joro - mersi mersi! :)

tova deto se rejeli stranichnite nefokusirani luchi i az sum si go mislel ama e nevuzmojno - togava shte se reje i kadura koeto na rpaktika ne stava - reje se mnogo malko
niakakvo izkriviavane beshe no mersi vse pak za infoto
:)
haide s zdrave na vsichki

Автор: 4i4o-Joro   
Дата:   03-01-05 22:47

По-затворена бленда - по-голяма дълбочина на рязкост,
защото се намалява ъгълът между снопа лъчи, които идват от обекта и кръгчето на разсейване става по-малко.
Отворите книжките и ще намерите и картинки, че не ми се рисува пак.[smile]

Автор: hal   
Дата:   04-01-05 15:07

4i4o-Joro, и аз мерси [smilie24]
кратко обяснение с диаграмка намерих ето тук:

http://www.cs.mtu.edu/~shene/DigiCam/User-Guide/950/depth-of-field.html

hose, това описание не изключва напълно твоите предположения, любителската ми теория - също
[beer] [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: Depeche_Fantasy   
Дата:   04-01-05 15:12

Е това е полезна тема[smilie24]

Автор: stoevmobile   
Дата:   04-01-05 23:53

[smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна