Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За конкурса на панасоник
Автор: arien   
Дата:   09-03-04 15:08

Вече започвам да си мисля, че аз нещо грешно съм разбала, обаче все си мислех, че има нещо като тема в тоя конкурс. А в същото време отварям галерията колкото да видя, че всеки де що е имал нещо снимано, там го е сложил. Вярно е, че всеки сам преценява до колко снимката му е подходяща за една галерия, или не, но не мисля че показаното говори за особено добра преценка. Действително, по- голямата част от снимките са доста добри, но това едва ли е единственото условие да паснат в галерията. Може би трябват още уточнения, за да не се бъркат хората, или пък съвсем да се премахне темата, та ситуацията да отговаря на действителността. А и асоциацията ми за "миг" е като за кратък, но запомнящ се момент, в който нещо се СЛУЧВА.. А не идилично пейзажче на пример. Толкова ли съм заблудена в представите си?!

Отговори на това съобщение
 Re: За конкурса на панасоник
Автор: J0R0   
Дата:   09-03-04 15:24

Не си заблудена.
Така е.
МИГ предполага кратък, но запомнящ се момент, в който нещо се СЛУЧВА.. А не идилично пейзажче.

Конкурсът е с репортажна насоченост, наградата е един доста добър репортажен апарат.

Мисля, че е обяснено добре в условията, а това, че някой не ги спазват - проблемът е техен.

Хе-хе, Жорко...
Автор: GenaDP   
Дата:   09-03-04 16:40

...нали си спомняш какво обичам да казвам за хората и простотията? Да не ги съдим прекалено строго, все пак те не са виновни за това, че са такива... :)

Автор: junior   
Дата:   09-03-04 16:49

Жоро, е точно фразата "репортажна насоченост" не я пише в официалните условия на кокурса (нито думата репортаж)... Не пише също така и че става дума за България, въпреки че так бяхме говорили отначало...

Дата:   09-03-04 16:54

Огледайте се, вдигнете апарата и запечатайте един миг от живота - необикновен, тривиален, весел или тъжен, опитайте се да предадете настроението на този миг, на хората, които по-късно ще видят снимката.

Това трудно ли се разбира?

Автор: jumbo   
Дата:   09-03-04 16:57

е да ама има пейзачета дето могат да ти спрат дъха повече от това как на сакскобурготски му пръсват черепа с калашников[beer]

Дата:   09-03-04 16:59

Ами не я пише, защото биха могли да бъдат и портрети, например.
Улавяш някоя гримаса, смях, плач...
Това е също миг.

Но снимка на "Кончето" в Пирин изобщо не е уловен миг.
То е такова през последните няколко десетки хиляди години (като изключим въжето, което стои през последните 70-80 години)

Дата:   09-03-04 17:02

В такъв случай съм разбрал напълно правилно правилата (поне аз) и съм съгласен като цяло с Ариен, че темата е не е достатъчно фокусирана...

Дата:   09-03-04 17:04

Хубаво, бе Джъмбо, не спорим за това, че има пейзажи, които могат да ти спрат дъха.
Просто условията на тоя конкурс са такива.
Не става с пейзажи.
По-скоро една бабалюга, как прелита над цветето и пие от нектара му е уловен миг, отколкото един пейзаж.

Автор: Paf   
Дата:   09-03-04 17:55

Някой цял живот снимат само пейзаж или само портрет или само репортаж... и сега ми светнахте, че едните само били фотографи за Конкурси а другите за цвят... Някой от нас е много сгрешен и сигурно съм аз!!!

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   09-03-04 18:04

Интересно! Аз пък не съм разбрал, и чакам да видя снимките за мига от живота, за да знам за какво става въпрос, и да участвам евентуално[smile] Значи, може и някоя бабалюга да пусна, и пейзажче, и старата ми видеокарта от компютъра! Ок, значи пълна свобода[smile] Миг от живота - това буквално преведено, включва цялата фотография.[smilie8]

Автор: boni   
Дата:   09-03-04 18:10

Neshto ne te razbiram...
Ami drugiat konkurs moje da byde za peizaj be !
Primerno na Odisei e predimno za gledki i peizaji i pak si e konkurs.
Prosto tozi konkurs na Panasonic e takyv - za uloven mig - t.e za neshto koeto sledvashtia mig veche niama da e syshtoto.Kakvo tolkova se chudite ne znam...

Автор: Paf   
Дата:   09-03-04 18:35

boni, защо ми тълкуваш регламента? Щом е Регламент, той казва. Е ако ти си в журито имаш право на мнение, а щом си регистриран на сайта и правото да си дадеш оценката...
А аз имам правото да вярвам, че в един страхотен натюрморт е възвожно да има и СТРАХОТЕН МИГ ОТ ЖИВОТА - И да предадете настроението на този миг, на хората, които по-късно ще видят снимката/цитат/.

Автор: ceco   
Дата:   09-03-04 19:18

Ако трябваше да обясня що е то фотоапарат и за какво служи на някой, който не знае и никога не е виждал такъв, бих казал горе-долу следното:
"Фотоапаратът е устройство, което запечатва един миг от живота, който след това можем да възпроизвеждаме многократно и да показваме на други хора".
С всичките уговорки за разширените възможности на съвременните фотоапарати горната дефиниция си остава вярна - както за лентовите, така и за цифровите апарати. Сравнете я с условията на конкурса "Panasonic" - ако има някаква разлика, то тя е трудно доловима и свързана със субективното усещане на всеки. Затова и тъй-наречените правила на конкурса се тълкуват толкова широко и по най-различен начин от всеки, така че на практика няма ограничения. При тези условия авторът на коя да е хубава снимка трудно ще намери аргументи да не я пусне.

От горната дискусия ми става ясна до някъде идеята на организаторите - "пускайте всичко без пейзажи и експерименти" и ... може би и нещо друго. Но това трябваше да се спомене в правилата - далеч по-ясно би било, вместо да го усукваме по килифаревски.

По въпроса за пейзажчетата бих препратил JORO към неговия собствен коментар към "пейзажчето" на emmmo "Един миг от живота на вселената".

Дата:   10-03-04 10:51

Znam che vseki moje da tylkuva evangelieto po 100 razlichni nachina,no syshto znam che okolo 70% ot horata go tylkuvat po edin i sysht nachin.
Taka e i v tozi konkurs. 70-80% ot snimkite sa napraveni v stil "Uloven mig" a ne peizaj,koeto znachi che horata misliat v pravilna posoka.
Ako niakoi mnogo jelae da filosovstva - molia forumyt e za tovam,no po-dobre snimaite ....

Автор: asahi   
Дата:   10-03-04 11:20

Не е ли по-добре да направите регламента малко по-конкретен? Аз съм "ЗА". Ще спести огорченията на доста хора. Добре е регламентът за следващия конкурс да е по-прецизен.

Дата:   10-03-04 11:30

"Огледайте се, вдигнете апарата и запечатайте един миг от живота - необикновен, тривиален, весел или тъжен, опитайте се да предадете настроението на този миг"

Kakvo po-konkretno ot tova Asahi ?
Vse pak govorim za izkustvo ,a ne za matematika .
neka vseki go pochuvstva kakto iska - glasovete nakraia shte pokajat koi kak go razbira !

Дата:   10-03-04 11:34

Регламентът си е достатъчно конкретен.
Регламентът е насоката, в която трябва да вървят нещата.
Той не е догма.
И ние не сме полиция.
Огорченията щяха да са много по-големи, ако бяхме превърнали регламента в някаква догма и почнем да трием снимките, които според нас не отговарят на регламента (а според авторите отговарят)
Но все пак - става въпрос за изкуство.
А не за математика.
Да се формулират математически критерии в изкуството не е възможно.
Как да се формулира какво точно е "да уловиш мига" с камерата.
Това е все едно да формулираш категория като "смешното", "тъжното" и т.н.
Има много неща (обикновено в изкуството), които не подлежат на точни формулировки и въпреки това хората разбират за какво става дума.
Мисля, че така е и в този случай.
Повечето от хората разбират с каква насоченост е конкурса и пускат такива снимки.
Надявам се, че и оценките им ще са по същите критерии.

Жури - няма.
Вие сами сте си журито.
Снимайте, показвайте добра фотография и взимайте наградите. Другото са глупости.
Или ако мога шеговито да перифразирам една поговорка - в нашия случай тя би звучала така "На калпав фотограф - регламента му пречи" (това е в кръга на майтапа, надявам се да няма сега сърдити)
[smile] [smile] [smile]

Автор: asahi   
Дата:   10-03-04 11:35

Това, че на теб ти е кристално ясно, е само твоето чувство за нещата. На юзера Х му е ясно, че може да снима пейзаж, който му се е явил като един миг от живота - необикновен, тривиален, весел или тъжен. Обясни му го така, че да те разбере. Не е лесно, знам. Ти би ли искал някой зашеметяващ пейзаж да вземе награда за репортажна фотография? Този регламент позволява такова нещо.

Дата:   10-03-04 11:49

Белчо и Сивушка орат нивата, градушката иде, а Дядо Йоцо гледа от хълма лъкатушещата линия на железницата... какво е това - пейзаж или съвършено пресъздаден миг?

За да поставя границата, ще се наложи да напиша литературен трактат. И той пак няма да е ясен за този, които не иска да види как стоят нещата.

За многото хора тук е съвсем ясно какво е "уловен миг". Това може да е и мигът, когато счупеното стъбло се изправя след бурята, може да е сълзата в окото на политика, подал оставка или радостното въртене на кучешката опашка...
Не можем да наложим стилови ограничения - няма да се снима това или онова.
Не е въпросът КАКВО е снимано, въпросът е КАК е предадена темата.

Добре де...
Дата:   10-03-04 12:28

...накрая наградите от жури ли ще се дават, или от гласовете в сайта? Ако е от жури - нека всеки пуска квото ще, накрая оценяващите люде ще си кажат думата. Ако е само с гласуване онлайн - трябва да става все пак ясно, че иде реч за репортажна фотография. Иначе наистина някой може да отмъкне апарата с фотошопски експеримент - стига той да се хареса на масите...

Дата:   10-03-04 12:46

С гласуване онлайн.
Не иде реч само за репортажна фотография.

Уловеният миг може да бъде и както казах по-горе гримаса (което е по-близо до портрета), може да бъде паякът, който улавя и изяжда мухата (което е по-близо до макрото), може да бъде първата капка дъжд, която пречупва житния клас (което е близо до пейзажа), може да е мигът в който фенка свенливо си сваля бельото (което си е актова фотография) и т.н. и т.н. Не става въпрос да се снимат само репортажи - тип вестникарски.

Изобщо - има голяма свобода на интрепретацията. Всеки може да намери КАК да интерпретира темата, така, че тя да отговаря на неговия стил на снимане. Не искаме някой да се чувства ограничен или изолиран, защото не снимал "репортажно"

Ако хората тук наистина не разбират за какво иде реч - жалко.

Автор: arien   
Дата:   10-03-04 14:39

Май не си говорим на един език, но все пак- ако ще си говорим за тълкувания на регламента, ето ви едно- казано е "миг от ЖИВОТА"- да беше само миг, та да кажете че включва цялата фотография, ама не е. Вярно, не е уточнено чии живот, но аз не се възприемам като тревичка, или скала огряна от слънцето, та да описвам техния живот. Жоро ви говори с примери- аз с обяснения- не може да изключим изцяло пейзажите, защото те може да крият някаква метафора, свързана с човешкия живот и да го описват по- добре от нечии портрет на пример. Но аз започнах този спор заради друго- не знам вие как разглеждате галериите, но вярвам че малко са хората които се водят от категориите. Отваря си потребител Х рейтинга- някоя снимка му хваща окото, той я харесва и гласува за нея- просто защото смята, че снимката е прекрасна. Това много добре си личи от мненията под снимките в тази категория- почти никой не обръща внимание на темата, всички говорят колко е дора ПО ПРИНЦИП една снимка или не. И пред вид, че снимките ще се оценяват on line, а не от жури, на края може да се стигне до парадокса някоя прекрасна снимка да спечели без да има изобщо нещо общо с живота въобще. А относно мига- действително смятам че ВСЯКА снимка е уловен миг но моля ви се- четете до края!

Дата:   10-03-04 15:16

Жоро, мерси за поясненията... А и мисля, че и Бони е прав като казва, че 70-80% от хората са рабрали регламента...[smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна