Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 питане за файлове:размери и формат за печат??
Автор: svetalcho   
Дата:   30-12-04 09:32

Ще ме простите аз като все още лаик в дигиталната фотография искам да попитам. След като съм снимал в RAW за да пооправя снимката трябва да конвртирам файла и опциите са TIFF ( 29.0MB) JPEG ( 1,5MB) или ФШ формат.Въпроса ми е ако искам да занеса тази снимка за печат във фото какъв формат файл и какъв размер е най-добре да се използва? Ясно е че компресираният JPEG няма да даде добро качество, тогава TIFF ли да използвам за печат или ФШ файл extension.
И има ли значение размера на файла за качеството на печата?
А може ли да се печата от RAW, но пък с минимални корекции по кадъра? Говоря за размер 20х30 да речем А4.
Благодаря предварително за инфото!

Отговори на това съобщение
 Re: питане за файлове:размери и формат за печат??
Автор: nsirakov   
Дата:   30-12-04 09:52

povecheto Photo studia iskat snimktei v JPG format....

Автор: e-design   
Дата:   30-12-04 10:03

задаваш на crop tool-a в PhotoShop-a 30/20 см на 300 dpi, обработваш, каквото си искаш и запсиваш в TIFF формат. Така правя аз, и според мен е най-качествено така. успех[shtrak]

Автор: n1x0n   
Дата:   30-12-04 10:21

Мен с TIFF не са ме върнали от никое фото. Това си е формата за печат. За какво иначе да снимаш RAW, като за финал ще замажеш нещата с компресия.

А това с кроп тула не е добра идея, защото с тези настройки, на всичко под 8 МП означава автоматичен resampling на изображението.

Автор: Canon   
Дата:   30-12-04 10:34

n1x0n [smilie24]

Автор: svetalcho   
Дата:   30-12-04 11:37

Благодаря на всички!!! Излиза почти както си мислех..снимаш в RAW конвертираш в TIFF оправяш контрасти монтрасти и печаташ:)
Благодаря отново просто не бях много наясно:)[beer] [beer]

Автор: brutas   
Дата:   30-12-04 11:53

А може ли да попитам какво става като снимам в RAW, конвертирам в TIFF, за да обработвам с GIMP и след това запиша обработеното копие пак в TIFF.
Колко се губи от качеството?
Или снимам в JPEG с минимална компресия (super fine), обработвам с GIMP и пак записвам в JPEG, но с минимална компресия.
Какво става с качеството тогава? [smile]

Автор: Depeche_Fantasy   
Дата:   30-12-04 11:56

Има ли смисъл дапсе надявам на резултати от файл с размери 1234 х 773 пиксела? Ето, отварям фотошопа, давам Image Size и ми пише, че при резолюция 180pixels/inch (70,866 pixels/cm) ще излеле 17,41 х 10,91 САНТИМЕТРА. А то по-малко 15х10 няма смисъл, бати...
Да не се окаже, че 3.2 мегапиксела ми идват малко[smilie10] Че както обичам да кропя...

Мхм... Начи отворих го, нагласих го на 150зpixel/cm и 15х9,4 сантиметра, при което файла се ресайзна (стана по-голям) с загуба на качеството, но какво да се прави. И все пак праснах един Gaussian Blur след което от менято Edit пуснах Fade Gaussian Blur на Darken (може след това и един Neat Imageда се пусне при желание). Качеството се подобри осезаемо! И без това файла е много много обработван, стана муцка. Така че ресайза [smilie24] при някои фгалове не е голям проблем с този трик с блъра[smilie25] Остава въпроса дали 150пиксела на сантиметър стигат...

Публикацията е редактирана (30-12-04 12:05)

Автор: GuruMMX   
Дата:   30-12-04 12:00

a tija 180pix/inch ot kude gi izmukna hehe :)??!!

za pechat ti trjabvat 1:1 300dpi

Автор: Depeche_Fantasy   
Дата:   30-12-04 12:06

dpi ще рече dots per inch предполагам, а под dot какво да разбирам ако не пиксел!? А и някъде тледап как обясняваха от колко санитметра каква резолюция трябвало... Ще пробвам, ще видя...

Баа, е не мога да разбера!!! Грррр, последно как да го изчисля колко дпи ми е файла, баси!!! Онварям си Image Size на фотошопа и от там го нагласям (уж!)

Публикацията е редактирана (30-12-04 12:09)

Автор: Canon   
Дата:   30-12-04 12:13

brutas
"А може ли да попитам какво става като снимам в RAW, конвертирам в TIFF, за да обработвам с GIMP и след това запиша обработеното копие пак в TIFF.
Колко се губи от качеството?" - НИЩО

"Или снимам в JPEG с минимална компресия (super fine), обработвам с GIMP и пак записвам в JPEG, но с минимална компресия.
Какво става с качеството тогава? "
При всеки запис в JPG губиш по малко
Колко точно, зависи от алгоритъма на компресия и обработката.
Ако изкуствено въведеш шумове (noise 1-3%) компресията намалява, запазваш псевдоострота на образа

Автор: Filipov   
Дата:   30-12-04 13:27

Абе на някой минавало ли му е през ума да вземе да попита някой който работи с тези машини как и какво е най-добре за еди-какъв си резултат ?[smilie11]

Дата:   30-12-04 14:13

Da pita..?? Njakoj...???
Che internet kato slunce!

Vlizash v site-a na proizvoditelja i chetesh :)

Tam njama preporuki a ima iziskvanija kum vhodjashtija file za daden izhoden rezultat :)

Pak kazvam.. 300dpi 1:1 sRGB color profile!

po-goljama rezolucija njama smisul!!!

po-malka - kofti!

Автор: Filipov   
Дата:   30-12-04 14:49

300 dpi е добре, но R2 на Коника копира на 400 dpi. Защо да не използваш максимално възможностите и ? При нас има клиенти, които казват "Аз съм си ги направил файловете - не пипайте нищо и нищо не искам да ми обяснявате". Само че, дали знаят всичко за машината на която ще се копира ?[smile]

Автор: brutas   
Дата:   30-12-04 15:55

Canon написа:

> При всеки запис в JPG губиш по малко
> Колко точно, зависи от алгоритъма на компресия и обработката.
> Ако изкуствено въведеш шумове (noise 1-3%) компресията
> намалява, запазваш псевдоострота на образа

Какъв алгоритъм е най-добре да се използва?
какво представляват изкуствено въведените шумове?

Автор: explorer   
Дата:   30-12-04 16:05

Между другото, каква трябва да бъде компресията в TIFF-a (за тези от нас които не работят с фотошоп), без компресия, LZW, Pack Bits или Deflate (или е без значение, поддържат се всичките)?

Дата:   30-12-04 16:18

razlika njama...
puskal sum testove na Frontiera i na R2-to i razlika njama v rezolucijata/detaila...
ima samo v tumnite njuansi, no tova e druga tema :)

първа  назад  1     всички  напред  последна