Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За изгревите и залезите
Автор: J0R0   
Дата:   16-10-03 15:20

Позволявам си да го отворя като отделна тема, защото ми се струва интересно това, което цитира Иван

... коментарът на П.Абаджиев беше нещо подобно:"... абе добре, ама залезите са кичът във фотографията ..."

и това, което му отговори Маркишки:

Изгревите/залезите са едни от най-красивите явления, които човек изобщо може да види и не разбирам защо би било кич да се снимат?

Смятам темата за важна и затова ми се ще тя да не се смесва с техническите неща от предната тема...

Та аз мисля, че и двамата имат право.
Нещото само по себе си не може да бъде кич. То е такова сравнено с други неща.
Обикновено казват за пластмасовите изделия, че са кич.
Не разбирам защо.
Пластмасата като материал, не е по-лош от глината, дори е по-добър от гледна точка на устойчивост, здравина, възможности за оцветяване и т.н.
Защо една глинена маска, например, от преди два века, е нещо пред което се прехласват всички, а една пластмасова се продава за стотинки на сергията и е кич?
Струва ми се, че отговора е в това, че живеем заобиколени от пластмасови боклуци. Материалът е евтин и се произвеждат лесно милиони артикули.
КОЛИЧЕСТВОТО направо ни залива. То прави кича.
Ако има начин да се върнете във времето и да предложите пластмасово изделие на човек от преди два и повече века, той вероятно би го оценил като много красиво и ценно.
Както индианците, които не са познавали стъклото са заменяли злато за мъниста. За тях мънистата не са били кич.
Това е то.
Вероятно за човек прекарал живота си в затвор от камък, камъкът ще е най-противният материал и би определил всичко каменно като кич.
..........
Същото е и със залезите и изгревите.
Те сами по себе си много красиви природни явления. Аз лично винаги гледам с удоволствие един красив залез.
Обаче като тема във фотографията са преексплоатирани. Откак съществува цветната фотография сигурно от 10 снимки 7-8 са залези и изгреви.
Повечето от тях звучат съвсем еднакво.
И когато ти си се занимавал цял живот с фотография, какъвто е случая с П. Абаджиев, такива снимки дори те дразнят. Както нас ни дразнят пластмасовите изделия, а затворникът, прекарал живота си в гранитна килия, би нарекъл кич гранитните кубове на Хенри Мур.

Отговори на това съобщение
 Re: За изгревите и залезите
Автор: r_popov   
Дата:   16-10-03 16:43

Много си прав. Според мен понятието "кич" е много относително, и силно зависи от епохата, нравите, обичаите, ежедневието на определена група хора, народ, цивилизация и т.н. От друга страна същото се отнася и за понятия като "красиво" и "грозно". Всичко е свързано със субективната човешка преценка. В природата не съществуват подобни квалификации - там всичко е целесъобразно и продиктувано от фундаментални природни закони. По времето, когато е творил Моцарт, например, неговата музика не е била възприемана по много по-различен начин от съвременната чалга, която ни залива от всякъде, пък и е имала сходно предназначение - за забавление и развлечение. Термина "класическа" музика навлиза в разговорния език чак през 20 век.
Е, далеч съм от мисълта, че след н-стотин години в Димитровград ще се провеждат музикални вечери на някоя турбо-фолк звезда от зората на 21 век.[smile].
Ами Битълс? Та само преди четвърт век музиката им е била забранявана за излъчване по някои радиостанции и телевизионни канали.
Разбира се, има и непреходни ценности и критерии, но има и много примери за автори, които не се съобразяват с каноните и влизат през парадния вход в световната "зала на славата". Тук много се говори за златното сечение, третини и т.н.
Ако направим една аналогия с музиката - има правила как се композира "сериозна" музика. Но се появява един Кийт Джарет, например, и преобръща всичко с краката нагоре...
Темата, която повдигаш е много сложна, и могат да се изкажат най-различни мнения... и повечето от тях ще са верни... донякъде.
Няма абсолютна истина.
[beer]

Дата:   16-10-03 16:48

Разбира се, че не търсим тук някаква "абсолютна истина".
Ценното е да се изказват възможно повече мнения, да се видят повече гледни точки, защото това ни обогатява.

Автор: Ivan_A   
Дата:   16-10-03 17:09

Приемам новата тема с молба да не се "плюе" по адрес на Петър Абаджиев за изказването му!
Първо, то беше преди близо 25 години!/но още не мога да го забравя!/ и второ - повод бяха мои снимки - сигурно е бил прав!

Дата:   16-10-03 17:20

Че кой го плюе?
Аз лично прекалено много го уважавам и каквото и да каже по темата бих се опитал да го разбера, а не да го отрека.

Автор: r_popov   
Дата:   16-10-03 17:25

Ivan_A, вярно, че дискусията започна, инспириран от другата тема /за залезите/, но темата е интересна по принцип и не вярвам някой да започне да плюе по който и да било, вкл. П. Абаджиев, когото познавам само задочно /за съжаление/ и много уважавам. Затова Жоро изнесе диалога в отделна тема.
Лично мен винаги ме е вълнувал този въпрос -защо "куче-касичка" и "зайче-касичка" е кич а един индиански амулет, тип стъклен наниз "хенд мейд" се продава на търговете на Сотби на цена 1 млн. $.
Или какво е отличавало Моцарт от Салиери, щото името на последният да "остане" в историята по този начин. И т.н.и т.н.
Време е за [beer] в китайския. До скоро.

Автор: Ivan_A   
Дата:   16-10-03 19:25

Имах предвид следващите коментари – да не са кой какво казал ...
Вие сте в китайския – а аз съм далече ...
Кич ли са залезите и изгревите? За мен болшенството от тези снимки снимки са отражение /технически вярно/ на нещо много красиво в природата. Възхищавам им се, но почти винаги възхищението ми е към природата, а не към фотографа. Защото съм на достатъчно години да знам, че най лесно е да научиш техниката на фотографията – сядаш си на ...., четеш, учиш и снимаш! Технически перфектно! И какво от това!? С всеки изминат ден, с новите технологии това става все по-лесно!

А другото – тъй желано и трудно достижимо? Опитвам, опитвам – понякога е отчайващо далече, понякога а-ха ... И пак си остава там ... Далече ...
Защото са ме учили и са ме убедили да търся във фотографията не показа, а разказа, интерпретацията, богатството на значения и послания ... Тук вече техниката помага, но много малко.

Опитвам се да съм “в китайския” – даже имам чаша до мен.

Накратко: ДА! За мен изгревите и залезите – болшинството от тях – са кич! Точно толкова, колкото са кич и хилядите изключително красиви жени, които всеки ден виждам – по РЕП-овете!

/Обичам красивите залези, изгреви, жени!/

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   17-10-03 01:12

Добрата фотография е да искаш, да можеш..но преди това да си го пожелаеш.., ако не си го пожелаеш, няма да притегнеш раницата, няма да ти се случи нито залез, нито изгрев на подходящото място, а които търси - намира. За мен в светлината на изгрева/залеза се правят най-добрите снимки, палитрата е най-пъстра, а осветлението от контрастно до меко. Аз снимам моите обекти предимно по това време - в границите на 15 минути - 1/2 час, като не пропускам да заснема и самият залез, ако си заслужава. Залезът е един много труден обект за снимане, ако искаме да заснемем не само него, но и това него - природа, обект, да се вместим във фотографската крива, за което си има начини, и те никак не са от лесните.

Автор: msld   
Дата:   17-10-03 01:22

Izgrevite i zalezite sa edni ot nay-krasivite gledki v prirodata i samo koyto niama ochi da gi vidi ,toy ne gi vijda!a che za niakogo sa bili kich - problemat si e negov!
tova da ne bi da e kich???
https://photo-forum.net/i/2775&ORDER=date&USER_ID=153

Автор: markishky   
Дата:   17-10-03 10:25

Ами то смисълът от това да запечаташ на снимка изгрев или залез, според мен не е да демострираш възможностите на техниката си или пък уменията/знанията на фотографа – то ясно, че фотографията се учи, но не друго, а самото явление е уникално – някой да е виждал 2 еднакви залеза??? Едно от нещата е това – да запечаташ неповторимото! Разбира се, фотографията не е в състояние да предаде цялата красота и приказност на явлението, но все пак го прави достатъчно добре.
Съгласен съм със Жоро, че количеството прави кича, бих добавил, че и наклонностите/предпочитанията на фотографа/зрителя доопределят понятието кич, индивидуално за всеки един. Ако, да кажем, някой не обича природата, за него всички пейзажи - повече или по-малкио - ще са досадни картинки, дори кич. За ценителя на природата обаче е друго яче – ясно защо! Аз практикува астрофотография и мнозина казват, че няма арт в тоя род снимки. За всички, които поне малко си имат хабер от астрономия обаче, в тях има доста красота, за мен също, защото всяка такава снимка показва кътче от необозримата Вселена, ноповторимо по красота и структура! Значи опираме пак до мирогледа на чоека.

А Иване, ти казваш: “А другото – тъй желано и трудно достижимо.... понякога а-ха ... И пак си остава там ...”, ами ето за това си струва да се снима всичко красиво – за да успееш да го хванеш, това “трудно достижимото”, успееш ли поне малко, значи снимката ти не е кич пък ако ще и залез да е!
Казваш, че търсиш във фотографията “разказа, интерпретацията, богатството на значения и послания ...” ами такива мисля има във всяко красиво явление, но просто един го усеща, друг – не!

А между другото, като изказах скоромната си препоръка в другата тема, да не слугуваме на авторитети, не съм казал “да не уважаваме авторитетите”, тъй че много моля мнението ми да не се тълкува като заяждане или подобно….

Публикацията е редактирана (17-10-03 12:52)

Автор: Brummaker   
Дата:   17-10-03 18:53

Професор Иван Славов е казал: кич е когато формата не отговаря на съдържанието.Разбира се,далеч съм да го допълвам ,но ще добавя: и обратно./това,последното,почти винаги е на място казано ;) /[beer]
Мдааааааааа.........

Автор: shutter   
Дата:   20-10-03 12:15

"Кич" тук ми изглежда доста не на място. По-скоро можеби клише е по подходящо в смисъла на нещо многократно повтряно и изтъркане. Но и в двата случая не съм съгласен, че трябва да да спрем да ги снимаме, както многократно сме споменавали тук те винаги са различни така че няма как да бъдат "преексплоатирани"

Автор: Tateos   
Дата:   21-10-03 01:43

Абсолютно съм съгласен shutter! Доказателство за това са новите ми 2 снимки на изгрев и залез които публикувах преди малко. [smile]
Мисля че всеки има право на мнение и това е хубавото - че сме различни. Всеки снима с някаква мотивация: да запечата красивото, да отрази събитие,... или да впечатли другите. Лично за мен изгревите и залезите са едни от най красивите моменти на природата. Те не траят дълго - понякога се променят за секунди. Примерно https://photo-forum.net/i/3106&ORDER=date продължи само 10 мин.
А https://photo-forum.net/i/3107&ORDER=date - снимано от магистрала Тракия, като го видях веднага отбих грабнах камерата и направих 10 кадъра след което небето вече не беше същото. Всичко се промени за няма и 1 минута поради въздушните течения и залязващото слънце, което оцветяваше с различни нюанси облаците. Имало е дни в които съм катерил бунарджика в Пловдив на спринт за да хвана даден залез (забранено е за автомобили [smilie2])
За да снимаш залез или изгрев трябва да го видиш със сърцето си и да доставиш налсада на душата си (колко поетично [smilie8])
Не бих взел под внимание ничий вкус! Мнение мога да изслушам и мога да приема съвет, но то не би могло да промени моят вкус. Ще спра да ги снимам едва когато спрат да ме впечатляват, а това за човек който цени дори малко красивото и неповторимото (колкото и да е странно за някои) не ще се случи.
Приятели снимайте всичко което ви харесва и ви доставя налсада. Фотографията е МАНИЯ [smilie5]

Автор: falcon   
Дата:   21-10-03 02:15

Много добре казано Tateos,подкрепям те напълно.Фотографията наистина е МАНИЯ[smilie5] [beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна