Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 сканиране на високо ИСО
Автор: neuromancer   
Дата:   23-12-04 11:22

След като ми сканираха 400 АСА филми установих че в снимките (файловете) има страшно много шум, който си личи дори на малък размер. А като гледам копия 13х18 от същите снимки направени с аналогова машина не се вижда нито зърно, нито шум някакъв.
По същото време сканиран филм 100 АСА си е Ок.
Та ми е интересно дали проблема е в сканирането или просто няма начин да се избегне това? Излиза че няма смисъл да сканирам 400 АСА филм, защото излиза зле, но пък снимките са си много добри.

Отговори на това съобщение
 Re: сканиране на високо ИСО
Автор: J0R0   
Дата:   23-12-04 11:35

Ами, машините мажат и затова шумът не се вижда.
Веднъж ми бяха надрали жестоко филма още при проявяването. Занесох им сканове от негатива да видят как са го надрали, а наглеците ми викат, я дай да пуснем тестови снимки - пуснаха и наистина драскотините не се виждат, но това не значи че ги няма...
Просто машините замазват такива неща като шум и драскотини.
За сметка на качеството естествено.
Снимка сканирана от негатив и извадена на принтер е в пъти по-добра от същата копирана на машина.

Автор: Kuncho   
Дата:   23-12-04 11:57

Бякои скенери от по висок клас, слайд скенери, такъв има и Борето Кайков, сканират негатива/диапозитива няколко пъти, може би и под различни ъгли, елиминират се подложката и всички драскотини по нея, които не са върху емулсията естествено, и като резултат излиза перфектен скан без крам дефект от надрания носител.
Това е стара но много резултатна технология.
Тези които са от Варна могат да сканират при него и ще останат доволни [smilie7]

Автор: Canon   
Дата:   23-12-04 12:15

може да им е от настройките режима на скенера, това можеш да провериш ако скенираш на друго място и сравняваш.
Може да са ти засилили назърненоста с шарпвания, въобще различни причини за подобни лоши резултати (дори и скенериста да е станал накриво и не му пука какво прави).

Ne e tova!
Автор: Travis   
Дата:   23-12-04 19:01

Skaniram si filmite ot poveche ot godina, a snimam predimno 100 i 400 ISO Fuji Superia.

Ako filma ti e chitav, 100% sam siguren che tova e ot sharping algoritama - toi tochno tova pravi. Sas vseki neprofesionalen skener tova e problem. Prosto niakoi se e prestaral..ili ne mu e pukalo kakav e defaulta.

Spored men mnogo po-veroiatno e da e ot skaniraneto. Shum na 400 na film e mnogo po-malko ot shum na 400 digitalka.

първа  назад  1     всички  напред  последна