Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 DSLR - не е ли инерция?
Автор: peter   
Дата:   03-03-04 08:51

Според вас имали смисъл от огледално-рефлексния механизъм в цифровите апарати?

Предполагам, че, когато този механизъм е бил създаден, идеята е била във визьора да се вижда точно /или поне приблизително/ това, което ще попадне върху филма, вкл. и при използаване на обективи с различно фокусно разстояние.
При цифровите апарати филмът е заменен с матрица и има много по-удобен начин да се контролира изображението, което попада върху нея. Не е ли по-логично във визьора да се вижда това, което се вижда на LCD-то на гърба на апарата - директния образ от сензора. Това има много предимства.

Първо - премахва се причиняващото вибрации и шум подвижно огледало и свързаните с всички движещи се механични части износване и по-голям риск от повреда.

Второ - рамката на композицията във визьора съвпада 100% /както при по-скъпите SLR/ с това, което попада върху матрицата.

Трето - освен фокуса може директно да се контролира и ЕV компенсирането и при това много по-прецизно, отколкото върху нискокачествените LCD на гърба на апарата, които на светло почти за нищо не стават.

Вие как мислите?

Отговори на това съобщение
 Re: DSLR - не е ли инерция?
Автор: machine_head   
Дата:   03-03-04 09:26

за Второ:

мисля че се лъжеш при fuji s602 LCD на гърба има 100% coverage докато viewfinder-a има 96% ако се не лъжа

за трето:
аз лично гледам повече хистограмата, щото това което се вижда на дисплея и това което после се вижда на компютъра са различни...

Автор: peter   
Дата:   03-03-04 09:36

За второто не си ме разбал - ако във визьора се вижда изображението от матрицата, съвпадането ще е 100%, а не напр. 96%, както при повечето SLR.
За третото - не виждам никакъв проблем във визьора да се вижда и хистограмата, както на LCD-то. Разликата е, че във визьора може да се вижда много по-добре и външната светлина почти не влияе.

Дата:   03-03-04 10:28

ама аз точно туй ти казвам че във визьора ми който е EVF се вижда 96% и със сигурен за това, а на LCD е 100%.

Автор: snooper   
Дата:   03-03-04 14:55

Ako ne si zabeliazal, povecheto DSLR sa v tela na filmovi kameri. Po-evtino e da se prisposobiat - triabva baia da se poraboti za tova, za koeto govorish - a firmite mai ne sa se zasilili v taia posoka, koeto e pokazatelno. Drug faktor e, che mnogo profesionalisit taka sa si sviknali a i mislia, che ima izvestno zabaviane vuv obraza, koito idva ot matricata, koeto e fatalno, ako snimash sport da kajem... Plus tova sled kato imash i vizior i displei mojesh da si izbirash koe da pozlvash v dadenata situacia - a tova si e seriozno predimstvo... I oshte mnogo blaginki ima, ne e doshul kraia na SLR i niama skoro da nastupi, ako mi se opravi nastroenieto i se prisetia oshte neshta shte pisha pak...

Автор: alex_markov   
Дата:   03-03-04 15:38

Уважаеми "peter",
Не просто инерция а капан за инертни хора.
Напълно си прав, вземи за пример Канон 300Д не можеш да видиш нищо на ЛЦД-то защото огледалото е спуснато и все едно имасш филмов апарат, аз съм противник на тази схема цифровият апарат трябва (според скромното ми мнение) да има добър ТФТ екран със 100% покритие (ако е въртящ се много по-добре) където да виждаш своята композиция за да првиш добри снимки от всчкакво положение. Моят избор в момента е Canon PowerShot Pro1 - чудесен апарат макар и една идея по-голям от колкото на мен ми харесва но се свиква.

Дата:   03-03-04 15:50

Dobre de , hora, az ne razbiram zashto vi e tolkoz da gledate LCD-to dokato snimate, pri polojenie, che imate vizior i okoto se susredotochava samo v nego - LCD vurshi idealna rabota da si preglejash veche snimanite kadri...

Автор: boni   
Дата:   03-03-04 15:53

Ami po princip tova che gledash neprekysnato na LCD-to svalia mnogo byrzodeistvieto na aparata poradi neobhodimostta da se izchistva matricata predi vsiaka snimka.
Lag-a e goliam...

Дата:   03-03-04 15:57

Da - ia niakoi koito e pipal D2H i go e probal da kaje pri 8 kadara v sekunda vaobshte bachka li LCD-to ?

Автор: jumbo   
Дата:   03-03-04 18:15

абе петер ти някога пипал ли си ДСЛР че задаваш такъв наивен въпрос????? когато пипнеш и ти се наложи да поработиш репортажно с него тогава сядай да философстваш що е СЛР и имали почва при дигиталките

Автор: Gafa   
Дата:   03-03-04 19:48

Зависи най вече от нуждите на самия потребител до оня ден дето се казва си снимах със Fuji6900 характеристиките съвпадат като на 602
от 4 месеца имам 300D и да ти кажа чесно хич не ми се поглежда фуджито
Преди седмица разглеждах SONY F828
има потресаващ вид зума му е ръчен като на големите апарати
но като погледнеш през визиора дигитален образ има забавяне не реална картина
какво като е 8MGP
днеска прежалих 800евро за опективи ,но те си остават ,след година ще си сменя само тялото ако само се наложи

Автор: terminator   
Дата:   03-03-04 21:11

Хм, странен въпрос. Ами те ако махнат огредално-рефлексния механизъм то тогава трябва да сменят и името им (нали SLR иде от там)

Първо: Вибрациите от огледалото не са толкова големи, за по ниски скорости и критични снимки си има функция за застопоряване на огледалото горе. Механичното износване на частите е изчислено да изкара поне 3-4 години апарата (я си представи само какви тела, дори и DSLR ще има след толкова време) и вероятността да се напраши матрицата или да се появят мъртви пиксели май е по голяма.
Второ: За рамката на композицията - за добрия фотограф това не е от толкова голямо значение.
Трето: Тука нещо си противоречиш. Във визьора има LCD с някакви си мижави 110-120 хил. пиксела - ако нормален човек може по тях да направи точно ръчно фокусиране то той е гений. Аз поне точен ръчен фокус не мога да докарам от LCD дисплея на гърба, дето е с доста повече пиксели и прави 2х зоом на средната част на изображението уж за по-точно фокусиране. Та оптичния визьор си е за предпочитане според мен.

Поснимай малко с цифров апарат дето не е с оптичен визьор и пак кажи какво ти е мнението по въпроса :)

Дата:   03-03-04 22:13

оптичния визьор си е много пъти по-добре. Аз като зяпам в EVF след това ме боли окото все едно съм гледал телевизия от близо :))

точен и удобен ръчен фокус съм го казвал и друг път при не-DSLR няма..

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   04-03-04 16:33

peter - прочети тука. Такава камера е много по-добра и по чисто оптически показатели, конструкция и цена.
Та там казвах, че се чудя, защо Leica не пускат вече такава камера (след месец-два, Бони каза, че ше пускат Панасоник /разбирам Leica преди това/такава камера, на Leica М байонет - точно както бях казал).
За движението и накъсването му от LSD. Да, точно така е..различно накъсват, повечето са малки, пък и не стават за ръчен фокус и определяне ръчно на експонацията (без шахта, настроени само на макс.яркост, т.е. служат само за визир, но не и за нещо друго). Да, ама не - мога да ви уверя, че на цифровия Leica Digilux 1 LCD е достатъчно голям, по него през шахта СИ ОПРЕДЕЛЯМ експонацията в масата случай, много често използвам ръчен фокус, дори много бързи движения не са накъсани (играл съм си да го сравнявам с Canon Powershot, Toshiba и маса апаратчета с ЛСД други - доста е забавно. Част от тестовете де си правих за кеф, бяха пред едно шосе, където движещи се косо на метри отпред коли доста интересно и различно се предаваха върху дисплеите на различните апарати:))). Определено мога да ви кажа, че при големи ув. макро на бързодвижещи се пчели например се снима на 1/1000, ако Leica ми "накъсваше", нямаше да може да стане нищо, така, че това си е чисто хардуерен и софтуерен момент - решен от добрите фирми.
За "заплесите", примижали с лявото око, и въртящи апарата наляво-надясно "абстрахираики се от околната среда", видите ли такъв, определено е аматьор.:)) Дори сватбарски фотограф, ако ви снима само по този начин, е определено калпав сватбарски фотограф.
За спорта и SLR - определено това не е "златното техническо решение", защото при много снимки виждаш обекта, като ти е вече в кадъра...значи натискаш, а тои вече излязъл. Сега някои ще седне да ме учи - че обекта се проследява с апарата, а не се "чака на гюме". Да - ама не винаги е желателно и възможно. Които е снимал мачове от поне "А" група, с SLR знае, че въпреки Никона или Канона и USM и т.н., малко от направените снимки стават добре, и че ситуацията ти се развива пред теб моменталически, за хилядни от секундата...и след секунда е на 50 метра встрани, не е като пред ТВ. Повече помага усета познаването за ситуацията и момента (фотографа на гюме с апарата...и не примижал, а гледащ и с двете си очи), а добрата снимката е доста инстинктивна...като изстрел без мерник-мушка:))
В спортните визьори, които са и допъл.артикули към разни камери - виждаш обекта ПРЕДИ още да ти е влязъл в кадъра - и това не може да стане през огледалото, но е напълно приложимо в бъдещите спортни циф.апарати, дето на LCD визьор ще се вижда и части, дето няма да се рескалират като крайно изображение. Качеството на обектива в областите извън кадъра няма да е на ниво, и от значение, защото тази област ще служи само за част от визьора.Кадърът ще е "ограден" в средата, а по-голямата процесорна мощ надали ще е проблем. А за фокуса - специално при бързодвижещи обекти АФ се ползва изцяло и сега (или снимка "на гюме")- само там им виждам нишата на АФ технологиите в проф.апарати (ако изключим космоса, подводните и някои други спец.дялове на фотографията..където фокусирането е затруднено, или ръката трябва да е свободна)...разбира се, АФ като улеснение на начеващи любители е друга работа.[smilie25]

Дата:   04-03-04 17:49

хахаха

аз както виждаш се изказвам каквото съм пипнал и каквото съм видял. Остава да кажеш че на LCD ти е по-добре да фокусираш отколкото на оптиката.

Да бе, DICK...
Автор: GenaDP   
Дата:   04-03-04 18:53

...след като прочетоха твойте мъдри разсъждения, всички спортни журналисти ритнаха огледално-рефлексните, и се наредиха на опашка при арабина да си земат по едно телеметърно апаратче, щото там е истината...

Автор: jumbo   
Дата:   04-03-04 21:21

тцтцтц[smile]

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   04-03-04 21:47

ситуация смешная [smilie25]

първа  назад  1     всички  напред  последна