Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 BW vs. Colors
Автор: murnau   
Дата:   13-12-04 17:41

Кое предпочитате?
Кое въздейства повече на нервната ви система?

BW не е ли color reduction?

Отговори на това съобщение
 Re: BW vs. Colors
Автор: Kuncho   
Дата:   13-12-04 17:45

pil gaz?

Автор: Brummaker   
Дата:   13-12-04 17:46

" Кое въздейства повече на нервната ви система? " - МНОГО МИ ХАРЕСА [smilie5]

/сега си обяснявам много неща [smilie3] /

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   13-12-04 17:47

не е, то е транслаттейш-ротеишън на чорчик, тука има - тука нема /видело де/.
На мене така ми въздеиствува вездесъщо на нервната система, че ми иде да фанам бърдето от пезульо и зелйето от кацата, и да се насмукам като вампир.
Анадъм?

Автор: explorer   
Дата:   13-12-04 17:51

Това не е чак толкова банална тема, колкото изглежда на пръв поглед. Една снимка в която цветовете са 1:1 с оригинала не произвежда кой знае какъв ефект върху зрителя, затова често обработваме снимките си с фотошоп, сатурираме, усилваме контраста и т.н. или пък използваме филтри, контрастен филм, не на последно място и зърнеността на филма придава някакъв драматизъм в снимката (разликата е като между телевизионен и кино филм, дигиталната снимка веднага се разпознава). Понякога една снимка изглежда много по-добре ако е черно-бяла, евентуално със засилен контраст, зърненост и т.н. В крайна сметка, майсторството на фотографа не се свежда само до кадрирането и композицията.

Автор: murnau   
Дата:   13-12-04 17:52

mobby [smilie5]
evet.

Автор: niavaah   
Дата:   13-12-04 17:52

mene mi haresva b/w :)
Nqma da kazvam zashto - toku vij nqkoi pak se nafurlil ;]]]]]]]

Дата:   13-12-04 17:54

explorer ,

много съм съгласен с теб [smilie24]

с едно изключение: да вържем басец, коя снимка е цифрова и коя - не [smilie3] ?

Автор: explorer   
Дата:   13-12-04 17:57

Е, в малък размер и след обработка вече трудно може да се каже коя снимка е дигитална и коя - фиилмова.

Дата:   13-12-04 18:00

munau, se edno da te pitam kude ti haresva pove4e: otpred ili otzad?
a ti shte me popitash: - Kakvo?
imenno tuk e razkovni4eto!
Zavisi za kakvo!
Absurdno e da snimash jivotni v prirodata, osobeno papagali B&W :)

Автор: SanniE   
Дата:   13-12-04 18:00

B&W разбира се!!!

Дата:   13-12-04 18:03

az puk sum siguren 4e na Sannie naj i vuzdejstva B&B na nervite
osobeno v nqkoj samotna kvartalna uli4ka...

Автор: J0R0   
Дата:   13-12-04 18:18

Точното възпроизвеждане на цветовете не означава цветна хармония. Няма го онова взаимоотношение, което съществува при художника и избраните от него цветове. Черно-бялата фотография, за мен, е по-въздействаща смислово по-емоционална, по дълбоко изразителна.

Ансел Адамс

[smilie24]
(така е, макар че аз не мога за себе си да преодолея стремежа да снимам цветно)

Автор: boni   
Дата:   13-12-04 18:20

az puk moga:))

Дата:   13-12-04 18:22

Дали сюжета трябва да е Ч/Б или в ЦВЯТ, фотографа знае още като го търси/види. Трябва да е наясно каква снимка иска да направи(Ч/Б или в ЦВЯТ) още преди да е композирал кадъра, а не после да си играе с ФШ.Затова са сменните касети - модулна конструкция.Композицията силно зависи от цвета или липсата му. Преди време за пресата се снимаше само Ч/Б, и си спомням каква радост предизвикваха първите цв.снимки на първа страница - само защото бяха цветни. Това беше предлог за вдигане на цени, страници и т.н. Сега всичко е в цвят, и много хора /особено най-младите/ откриват Ч/Б то. То не се прилага за щяло и нещяло.
Ако ще снимаш Ч/Б най-добре е да си сложиш такъв филм в апарата. Ще ти даде възможност или да завишиш/намалиш контраста, увеличиш фотографската крива (динамика)., резолюция на кадъра, тоналност. Съчетаването с копирния процес /индивидуален/ открива още по-големи възможности за проявители, хартии, маски и т.н.
Черно-бяла снимка направена дигитално не се наемам да разпозная от банална филмова Ч/Б, но винаги ще разпозная Ч/Б снимка от филм направена по описаната от мен по-горе технология:) За какво гледахме тука толко дълго Бресон и Нютън:))

Автор: n1x0n   
Дата:   13-12-04 18:23

Много умен въпрос!!!
Като онези:
- Кого обичаш повече? Мама или татко? [smile]

И това vs. какво точно трябва да значи?

Въобще поредния експеримент тип "Да видим дали тази безумна тема ще събере 100 пост-а?"[smile]

Дата:   13-12-04 18:26

Моби,

и по описания от теб начин, нищо няма да познаеш, ако говорим за 10х15 и аз също ги извадя на минилаб на който съм направил 3-4 проби преди това [smilie3]

Дата:   13-12-04 18:31

tupo e da ignorirash cvetovete
umno e da gi izpolzvash kogato se nalaga

Автор: geezer   
Дата:   13-12-04 18:32

e edwa li se swejdat neshtata точно до мама и татко,,на мен пък ми харесват и неща на прага м/у цветно и черно-бяло,,износен,,изтъркан,,забравен полуцвят[smilie21]

Автор: volokin   
Дата:   13-12-04 18:34

напълно съгласен с Никсън!!!
не могат да се противопоставят нещата.
Всъщност едва ли има какво повече да се каже, освен че това е поредната по-скоро провокираща тема [smilie3]

Автор: feon   
Дата:   13-12-04 18:52

Brummaker, не си прав за цифра/лента! Особено като говорим за нещата, които се правят с различни химии при кориране. Ако искаш ще донеса на някоя сбирка малко копия и ти да опиташ да докараш с фотошоп нещо подобно..

това цифра=лента са пълни глупости!

Иначе - по темата на Мурнау - мисля, че трябва да се каже не bw, а монохромна фотография и/или цветна. Аз си обичам и двете еднакво..а онова, което "въздейства на нервната система" опира най-вече до самия кадър.. няма правило, че кат е чб и е шедьовър, както и обратното - че кат не е чб и е гадно[smilie5] [smilie5] [smilie5]
[smilie6]

Дата:   13-12-04 18:56

Не бе феоне,

аз не противопоставям цифра-лента !

Така, както ми е ясно, че има апарти за всяка ситуация, така ми е ясно, че и при носителите е същото.

Ама нещо везната взе все повече да тежи към едната страна [smilie3] Донеси ги този четвъртък, ще ми е интересно, а и ще мога да дойда да ги видя ! [smilie24]

Дата:   13-12-04 19:01

Ако е пипната както трябва, и в 4/5 см. се познава. :)) Фотошопа все още не може да прави и не прави всичко.

Дата:   13-12-04 19:10

Прави, драги, прави ... [smilie3]

[beer]

Автор: mikele   
Дата:   13-12-04 19:14

Ами май черно-бялата фотография определено въздейства повече.Само погледнете албума.Колко процента са черно бели и колко цветни, май разликата е много малка, а и майстроство е да въздействаш само с два цвята.
Защото чернобялата фотография е двуцветна колкото и странно да е и черното и бялото са цветове.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна