Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Цифровите фотоапарати и зимата
Автор: lpashov   
Дата:   11-12-04 10:39

Здравейте [smile],

Зимата почти дойде, скоро и сняг може да падне и ще има чудни природни "картини" за заснемане.[smile] [shtrak] [shtrak]

Само че, като гледам характеристиките на фотоапарата (който в началото на седмицата си купих - FZ20), пише - работна температура 0 до 40 градуса по Целзий...
До колкото съм забелязал и за другите е така.

Знаете ли какви са рисковете за фотоапарата, ако се снима при по-ниски температури (от 0 градуса)? [smilie11]
Може ли нещо да му се повреди, или просто ще откаже да работи, докато му е ниска температурата, и след това пак ще си тръгне (при по-нормална температура)?[smilie11]
[beer] [shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: Цифровите фотоапарати и зимата
Автор: nsirakov   
Дата:   11-12-04 10:45

bateriata shte spre da bachka....

Автор: inmitev   
Дата:   11-12-04 11:11

Май литиевите батерии са по-чувствителни към ниските температури. Ni-MH мисля, че работят нормално и до -10°.

Автор: Canon   
Дата:   11-12-04 11:24

Имаше подобна тема

Дата:   11-12-04 12:48

Значи, до колкото разбирам, проблема може да дойде от батерията?
И евентуално, ако тя все още работи, на апарата няма какво да му се повреди от ниската температура?

Автор: sagittarius   
Дата:   11-12-04 13:42

Проблем се получава като го внесеш студен в топла стая - конденз, навлажняване, късо съединение, корозия - някакви такива неща бях чел. Препоръчва се да се темперира бавно - оставяш го с чантата в коридора и т.н. Пишеше нещо да се слага в найлонови торбички (zip-lock мисля), които можеш да затвориш херметически (без малко) и да ограничиш достъпа на въздух.

Автор: Kuncho   
Дата:   11-12-04 13:45

zakon s tazi tehnika e da imash fotografska 4anta
studa ne e opasen ako nqma rezki prehodi i direktni izlaganiq za po-dulgo vreme
ako temperirash umereno mojesh da si snimash i na -10 gradusa i posle i na +20 vuv vilata kraj kaminata
no ... fotografska 4anta i postepenno aklimatizirane !!!

Автор: Стефан   
Дата:   11-12-04 13:53

Нищо няма да му стане, най-много батерията да падне, но все пак при екстремно ниски температури и възможност за обледяване малко от малко си го пази. Въобще при много ниски температури най-вече за да ти изкарат по-дълго батериите е желателно да го държиш под якето и да го вадиш само за снимки.
Аз предишните зими съм снимал с NiMH батерии и не съм забелязал да им влияе особено студа, докато на LiIon май им влияе наистина. Миналата зима във една сериозна виелица на Витоша забелязах един ефект от обледяването при Canon А70 - при отваряне и затваряне на обектива се усещаше едно прещракване на механизма и понякога отказваше да се затвори напълно. При стихване на вятъра се оправи. Затова в такива условия е желателно да не се държи излишно дълго навън - снимаш и го прибираш в чантата. Не че нещо ще му стане, но да не се натоварва ненужно.

Автор: GuruMMX   
Дата:   11-12-04 13:59

njakoj bachkat drugi ne :)

Дата:   11-12-04 15:57

Благодаря ви за съветите! [smile]

А иначе фотографска чанта си вех още като си купих фотоапарата и съм доволен, че още тогава я взех. [cool] Пък и гледах да е с подходящ размер, та да ми се събира и сенника, и зарядното с кабелите [smile]

[beer] [shtrak]

Автор: Tateos   
Дата:   11-12-04 16:36

Ако е под нулата апарата си го държа под якето - там температурата е много по подходяща.
Батериите задължително в джоб в близост до тялото. Студените батерии падат с пъти по бързо а да останеш без батерия на върха примерно не е много приятно.
В моменти на снимане не отделям ръката си от "грипа" за да запазя температурата колкото се може по-дълго - там е мястото на батерията.
Другите неща се ширят в чантата... [smilie5]

Автор: thor   
Дата:   11-12-04 17:37

преди месец и нещо май беше ,след като беше стоял за около 60мин на около -17C° фотоапарата EOS 10D ,си работи около 10-на минути безпроблемно ,когато влезнах на топло ,по повърхността на статива се образува около милиметър и + ледена покривка ,която след забърсване ,се появяваше отново и така ,няколко минути , до аклиматизирането на статива ,на стайната температура - значи това за статива го давам за пример ,за да се добие някаква представа ,колко/какъв е бил студа навън ,естествено фотоапарата го бях сложил в няколко найлонови торбички затворени херметически , доколкото го позволяваха ,като както на излизане навън ,така и на влизане ,преди да изкарам фотоапарата го оставях известно време опакован в торбичките за да се аклиматизира на температурата ...[smilie6]

Публикацията е редактирана (11-12-04 17:44)

Автор: The_Driver   
Дата:   11-12-04 22:29

мдам, студа е интересно нещо.

за да няма конденз през зимата, прехода трябва да е плавен от ниска към по-висока температура.

Автор: jumbo   
Дата:   11-12-04 22:39

абе аз съм забелязъл че през зимата профитата вадя от скриновете едни лентоваци я Ф1 я Ф3 че съответните им 1Д и Д1 им окапват батериите [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]
на -8 градуса д70 снима не знам колко :-) ама снима

Автор: 4i4o-Joro   
Дата:   11-12-04 22:49

The_Driver
Малииии, горкото момиче. [smile]
смръзнах се, а за него не знам.
Ще трябва да взема нещо по-хард.

Автор: The_Driver   
Дата:   11-12-04 22:53

Чичо [smilie3] [beer]

Автор: 4i4o-Joro   
Дата:   11-12-04 23:16

[beer]

Дата:   11-12-04 23:39

1D okapva ama njakoj drug put!!!

snimal sum dooosta dulgo pod nulata i njama nikva grija... a i protata ne hodjat da snimat s edna baterijka heh...

Автор: jumbo   
Дата:   12-12-04 00:11

гуро май май не ми схвана иронията

Автор: stoevmobile   
Дата:   12-12-04 03:39

The Driver,
шашна ме с този линк!
не бях гледал подобно нещо [shtrak]
[smilie24] [smilie24] [smilie24] [shtrak] [beer] [shtrak] [beer] [shtrak] [beer]

Автор: solo5   
Дата:   12-12-04 04:26

The Driver направо не очаквах [smilie24]
страшна е тая [smilie5] [beer]

Дата:   12-12-04 06:18

verno che se hilish :)

drug put njama d ate vzimam na seriozno.. he he :) [beer] [shtrak]