Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 За старата техника и технологии
Автор: hose   
Дата:   09-12-04 12:18

Много ми е странно как някои хора ужасно се кефят на старата техника от между балканската и първата световна [smile] - примерите разбира се са thor i volokin - само не ми се обиждайте!!!!! [smile]
мен лично ме кефят само заради едно нещо - те все още РАБОТЯТ!!!!! не като скапаните компютри дето все нещо не им е като хората - тази седмица ми се е... майката и то защо - вяда НАПЪЛНО монтиран видео филм, 25 минути от хард диск на касетка miniDV - трябваше да е работа 2-3 часа - ако щете вярвайте бориме се като прасе с тиква вече 3 дни и нищо още не сме направили
а видео картата е matrox за 1000$!!!!!
камерата струва още повече - Cannon

и трябва да ви кажа че съм удивен колко устойчиви са фотографските технологии на фона на тези - за това и ме кефят старите
обаче ако се замислиме старата технология няма афтофокус, тялото няма светкавица вградена, нямат добри скорости - от типа на 2000, 5000, 8000, обективите нямат междинни бленди като 13, 19 и други подобни, нямат 2-3-5 кадъра в секунда, гонещ фокус за движение и т.н.
а това според мене са си важни неща - да не кажа съществени за съвремието ни
пластмасата които те наричат "лъжа" е лека, лесно преносима и ако - за съжаление АКО е направена добре няма чупене точно както и желязото
за покритията на лещите няма да говоря - предполагам че технологията е по-добра от преди балканската война, а полимерите често имат и по-добри свойства от стъклото - например пропускат УВ когато това ви трябва и други подобни

лошото е само това АКО - ако са спазени технологиите и ако е направена добре - което никога не знаеш

Отговори на това съобщение
 Re: За старата техника и технологии
Автор: asahi   
Дата:   09-12-04 12:22

Простите работи са по-яки. На село има една мотика, от пра-дядо ми е, копа та се къса. Само саповете и сменяме. Желязна!

Дата:   09-12-04 12:27

[smile] [smile] [smile] [smile]

Автор: J0R0   
Дата:   09-12-04 12:41

Тогавашната техника е правена с мисълта да бъде вечна. Човек като си купи нещо, да го ползва докато е жив, че и внуците му...
За съжаление обаче, нещата освен физически остаряват и морално.
Навремето имах един моно касетофон, Грундиг, произведен в началото на 70-те, който влачех по плажовете, по къмпингите, къде ли не. Падал е, валяло го е дъжд... Разглобявал съм го много пъти, нямаше част, която да не може да бъде заменена с нещо подръчно - пружинка от химикалка, ластик за коса... Общо взето имаше мотор, два лоста и три пружинки.
Преди 5-6 години го дадох на братовчед ми, да си слуша музика докато бачка, той се занимава със строителни ремонти. И преди няколко месеца трябваше да отида на един негов обект, познай какво беше учудването ми, тоя касетофон оклепан целия в латекс, с два пръста прах по него продължава да свири.
А аз само за последните години съм сменил 5-6 СД-та, защото лещите им издържат, доколкото им е срока на гаранцията и малко след това престават да четат дисковете.

Абе, с една дума и мен не ме кефи това, дето се смени концепцията са стоките и днес се произвеждат предимно неща, които работят докато са в гаранция и после трябва да го сменяш. Но нали трябва да има оборот, фирмите да продават, капиталът да се върти, иначе няма развитие...

Автор: thor   
Дата:   09-12-04 12:52

hose [smilie5]
къде съм казал че си падам само по старите технологии ,напротив опитвам се да съчетая полезното с приятното ,има някои неща които не мога да си позволя на ново по една или друга причина ,а други просто на ново не съществуват ,пък при други просто старите са по добри от новите ,е имам и аутофокусни обективи - даже и зумове такива ,но все пак според зависи ,хубаво е да се изберат аутофокусни за такива ситуации където с механичен фотографа ще е осакатен ,иначе при ситуации където бързата реакция не е от значение ,а това е в поне от 80% от ситуациите ,не виждам какъв е проблема да се използува фотографска техника и от 50 год. насам ,пък и за мен старото е най вече въпрос на носталгия по красивите добре изпипани и солидни неща ,които,за които сега просто ,не ни стигат финансите ,пък и удоволствието при акцията на снимане ,звуците ...те също са част от магията за мен ,после това с по бързото и по новото според мен важи най вече за тези които се занимават професионално и имат определено време ,което ако превишат им се отразява глобално на работата ,докато за такива като мен магията от онова време е може би ,не само може би ,а е.....по голямата част от удоволствието .....[smilie6]

Автор: Canon   
Дата:   09-12-04 12:56

hose
аз нещо не ти разбирам въпроса?
Аутофокус? ми то си фиксфокус!
1/8000
Първата снимка е с експонация от 8 часа.
Колко съвремени апарати поддържат такава експонация (може и с капачката на обектива да се направи).
Суперкратките се получават с въртене на ъгъла на поляризация, и не са масово приложими. Аз лично си спомням пъбликувана снимка преди 20-тина години, на която светлинен лъч изминава 2 мм в дифузна среда. Колко е средното време на експониране?
"за покритията на лещите"
При старите обективи се наблюдава получаване с времето на слой, действащ подобно на MC.
"3-5 кадъра в секунда" - за стробоскопична фотография знаеш ли? Класическия пример е с препускащ кон.
Да не говорим че киното 24к/сек не е от вчера [smile]
"тялото няма светкавица вградена" - имало е!само че магнезиеви [smilie5], но понеже било много опасно близо до фотографа и ги спрели от производство.
С една дума, почти нищо ново под слънцето, само добре забравено старо[beer]
Успех с кампутърите.
Не знам дали знаеш защо китайска фирма купиха фирмата IBM (вчерашна информация)?
Отговор: За да намерят работа на целия китайски народ (перефраза от казармения лаф)

Автор: Prakticar   
Дата:   09-12-04 13:02

"обаче ако се замислиме старата технология няма афтофокус, тялото няма светкавица вградена, нямат добри скорости - от типа на 2000, 5000, 8000, обективите нямат междинни бленди като 13, 19 и други подобни, нямат 2-3-5 кадъра в секунда, гонещ фокус за движение и т.н."
Бре, бре, бре, че то баш най-важните неща ги няма. Зер като гледам снимките по фотосписанията, 99.9% са на добри скорости - 2000 и нагоре, със вградената светкавица.

Дата:   09-12-04 13:11

е нямат Canon F1 New с бързия мотор май беше 14 кадъра в секунда ,Nikon FМ2 1/4000 ,светкавица 1/200/250 ,Olympus OM 1 -1973год TTL на светкавицата и всичките тия магии от/по времето когато аутофокуса за масова продукция е бил само идея в главата на производителите ..[smilie6]

Дата:   09-12-04 14:28

така де thor разбирам те напълно - и аз обичам магията на самото правене - това е половината удоволствие от снимането :))))))))))))))))))))))))))))

но пък става малко колекционерство от друга страна погледнато - използваш малко от това което имаш
а за това че не всичко можеш да си позволиш - така е всички сме така

а - ние имаме на вилата един стар апарат Филипс - радио е и още работи !!! :))) лампово! като шкаф е :)))))))))))

а за това че няма нищо ново под слънцето - е ти можеш да гледаш и на фотографията като усъвършенстван начин да рисуваш! ама дали е така..... :))))))))))))))))))))

мисълта ми беше че от радост от самото снимане и кеф от това че и старите неща работят отиваме малко в крайност - т.е. - новите технологии в много от случаите са по-добри АКО са направени добре :) и са ни необходими ако искаме да направим някои неща
въпреки че е важен само крайният резултат - ако ще и с смена 5 да е правен :)

Автор: jumbo   
Дата:   09-12-04 14:34

аз съм фен на технологията
не снимам кой знае колко идейно но пък мисля че постигам добро техническо качество
с една дума тук има адски идейни хора които правят много добре идейно снимки но не са толкова добре с техническото изпълнение
както и обратното
а има и хора които съвместяват двете неща :-) но те са 1/1000000000000000000
тук такъв няма :-)

това бе лирично отклонение
един съвременен про апарат прави всичко което може и неговоя пра пра пра дядо и е с няколко удобни екстри повече :-)
дали ф6 с копютърно контролиран затвор е по-добър от ф2 това май е безмислено да се дискутира

Дата:   09-12-04 14:39

ами да ..колекционирането е също удоволствие ,стига да намираме в това удоволствие ,...не ми е проблем ,да си продам всички фотоапарати и обективи които имам и то не на загуба ,а на сметка глобално ,но каква полза от това след като парите които ще взема няма да ми донесат това удоволствие което ми носи сега"колекцията" ,новите технологии са си нови ,те си носят своето ,но при мен до MP3-ката има място и за уолкменчето което имам от 1994 год. което по тогавашните стандарти беше черешката на сладоледа ,работещо с една акумулаторна AA батерийка + една още по малка ,голямо почти колкото аудио-касетка ,просто кеф ми прави да му сложа касетката и да го пусна на две мини колонки ,и да си слушам стари записи...спомени .....[smilie6]

Автор: asahi   
Дата:   09-12-04 14:44

https://photo-forum.net/static/forum/2011-04/oibf3244.JPG
http://www.pixpond.com/xx/26.gif

Автор: explorer   
Дата:   09-12-04 15:06

Ааа, не са само thor и volokin, хе-хе, тук май доста такива маниаци сме се събрали. Аз например тази снимка:

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/fwzp9402.JPG
https://photo-forum.net/images//x_1102596751_star700.jpg

съм я правил ей с този апарат:

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/xfay4712.JPG
https://photo-forum.net/images//p_1102596696_linhof69.jpg

който е от началото на 50-те години! Имам и "модерни" апарати, но повече ме кефи да снимам със старите. Ех, само да имах повече време за фотография...

Автор: volokin   
Дата:   09-12-04 15:13

отговора е в две части, една много по-проста и една много по-сложна!
По-леката част няма смисъл да я дискутирам.
По-сложната ми се иска, но тук в този форум е невъзможно да бъде дискутирана, така че остава нещата да бъдат приети като факт, или просто отговора е от вида:
А защо не??????[smilie3]

Дата:   09-12-04 15:21

аааааааааааааааааааааааааааааа линхов аааааааааааааааааааааааа не бъркайте в кошераааааааааааааааа
аде де то с полу карданен апарат какви чудесии се правят камоли с карданен какво става
затова зинара няма да умре никога само гръбче ще му слагат и толкоз

Автор: mikele   
Дата:   09-12-04 21:43

ta Canon zachetoh se i brawo.Kolko li dobri fotografi predpochitat da snimat s wgradena swetkawica, naj nikoj a?taka e za drugo kakwo snimash s 1/8000?Kurshum che to sa go snimali i predi nali?

Автор: nikon_f2   
Дата:   10-12-04 01:56

[smile] Снимането с някои стари апарати е като карането на стар Ролс-Ройс или Мерцедес.
Въпрос на усещане![smile]
Иначе за правенето на повечето добри фотографии не е необходимо почти нищо от изброените от теб неща. Най-често нещата се получават със скорост между 1/30 и 1/250, без необходимост от бърз автофокус, без необходимост от вградена светкавица и т.н.
Разгледай добрите снимки от форума и ще се убедиш. Важи поне за90% от тях...Не искам дати давам примери от "световната класика". [smile] Стигаме до старта тема за "задапаратното устройство".[smile]
Останалото е въпрос на предпочитание: Ново VW или стар Ролс "силвергоуст". Аз лично бих избрал Ролса...[beer]

Автор: markishky   
Дата:   10-12-04 09:59

И аз съм любител на старата техника - тя не е мислена като сегашните еднодневки, уж с 1001 предимства, които утре вече са за изхвърляне. Старата пръст си е стара пръст, в която искате област на техниката да вземем - за шевните машини Сингер например няма нужда да се говори мисля...

Освен това ми се струва, че фотографа проявява повече творчество като работи със стар апарат, който и каквото ще да дума, друго е като не ти брамчат моторчета за зумове и като не ти светят светодиоди и други индикации във визьора... вкусът е друг!
Да не говорим пък за моята краста - астрофотото, където за да се постигне с цифрак това, което аз правя с Практиката или Зените, ще трябва да се изръся поне 20-тина стотачки и кой-знае кога после ще ме изостави... я ще паднат батериите от студа, я от влагата нещо ще му стане... така си мисля поне. [smilie25]
А скоро се повдигна и въпросът за надежността на съвременните "електронни носители н информация1" - брей къв израз! Че CD-тата не устисквали повече от няколко години... Ако един ден цивилизацията ни бъде затрита от природен катаклизъм, май само египетските пирамиди и старите железни танкове от войните ще останат от нас... [smile] [smile] [smile]

Автор: Junior   
Дата:   10-12-04 10:15

"старата технология няма афтофокус, тялото няма светкавица вградена"

ЕТО ДОРИ ТИ СИ ПОСОчИЛ ДВЕ ПРИчИНИ, ДА ПРЕДПОчЕТА "СТАРАТА" ТЕХНИКА...

Към това добави и титанов затвор и почти брзкрайни възможности за закачане на различни приставки (например транспорт с по "2-3-5 кадъра в секунда") и е ясно що ме кефи....

Дата:   10-12-04 10:40

дрън дрън
те новите про камери нямат титанов затвор
ауууууууууууу колко се притесних
второ да ми сравняват някои нов апарат като фалве със стар който уж бил ролсройс бах ти смеха
значи един ф4 или ф5 (да не говорим за Ф6) за сапунерки сравнено с някой ф2???? смехххххх
отричането на новите технологии е пълна полюция абс серво волан ербег автоматична кутия еср това са простотии друго си е форд Т или жигилка с шенкели

работа със зенит Е - гледаш отгоре апарата и въртиш светломера да съвпадне, преместваш гривната на обектива за диафрагмите,поглеждаш през визьора, фокусираш, затваряш диафрагмата, натискаш рязко спусъка до долу, снимаш. тик так, тик так, тик так, тик так, тик так, тик так, тик так, тик так, тик так, тик так, тик так, тик так,
работа с никон Ф100 - поглеждаш през визьора, натискаш спусъка,снимаш. тик так - готово

4к/сек без да се налага да купувам мотор
предмства на вградена светкавица - натискам копче тя се отваря заредена правя кадъра спасявам положението (другата докато извадя, сложа, и хоп......) недостатъци малко само 2 - червени очи, малко водещо число. предимства още безкабелно управление на други светкавици.... (това е за моделите с такава)
титанов затвор..... само при някои модели с голяма буква Т на тях останалото е бла бла
новите затвори: по-леки по здрави по точни материали дюпонт кевлар ( използва се бронежилетки също скъпо леко тънко и с по-голяма здравина от титана)
времена - през 1/3 (една трета)
диафрагми???? същото
визьор???? доста по-светъл
фокус??? за части от секундата прецизност? 100 пъти по-добра от окото
тяло? о да не е метал.... по добро е магнезиева сплав по-здара и по-лека от старите корпуси. влаго и прахо защита??? аха да има старите май са пропуснали тоз момент.
удобен захват? това подлежили на коментар?
работа със стари обективи? нямаш грижи
мерене? перфектно
мерене със светкавица какво беше това ТТЛ???
мдаааааааааа още????

Дата:   10-12-04 12:10

hora pravi ste be - ne vi krititukvam prosto mislia che e dobre da se ovladiava taia kolekzionerska strast zashtoto tia sama po sebe si ne ekonstreuktivna - razvivashta :)
no tavo si e moe mnenie razbira se :)

volokin - kato si pak v BG zvuni da pieme kafe i da obsudim neshtata v dulbochina :)
moje i birena :)))

Автор: stranger   
Дата:   10-12-04 18:11

Айде стига сте дрънкали простотии, големите фотографи и до ден днешен си снимат с допотопните камери щот от тях могат да извадят негативи колкото лист от тетрадка, ма вие си щракайте с ваште, за интернет стават [smilie18]

Автор: niavaah   
Дата:   10-12-04 18:26

;] stranger ha i az tai rekoh ;0) [beer] [shtrak] [shtrak] [shtrak]

[smilie11]
Автор: nikon_f2   
Дата:   10-12-04 19:28

[smilie11] Ти му говориш за Ролс-ройси, Поршета и Мерцедеси, той ти говори за стари жигули, москвичи и форд Т.[smilie11]
Ти му говориш за Линхофи, Никони Ф и Ф2, той ти разправя за работа със Зенит Е!?[smilie11] [smilie11] [smilie11]

Автор: explorer   
Дата:   11-12-04 11:03

Я вижте с какво е снимана снимката, която в момента е на главната страница на сайта:

https://photo-forum.net/i/62884&OFFSET=2&PERIOD=30ка

и снимките, които се обсъждат в темата "За kkm"

Как ли се оправят тези хора без кевларени затвори и скорости от по 1/8000?[smilie5]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна