Автор: J0R0
Дата: 09-12-04 12:41
Тогавашната техника е правена с мисълта да бъде вечна. Човек като си купи нещо, да го ползва докато е жив, че и внуците му...
За съжаление обаче, нещата освен физически остаряват и морално.
Навремето имах един моно касетофон, Грундиг, произведен в началото на 70-те, който влачех по плажовете, по къмпингите, къде ли не. Падал е, валяло го е дъжд... Разглобявал съм го много пъти, нямаше част, която да не може да бъде заменена с нещо подръчно - пружинка от химикалка, ластик за коса... Общо взето имаше мотор, два лоста и три пружинки.
Преди 5-6 години го дадох на братовчед ми, да си слуша музика докато бачка, той се занимава със строителни ремонти. И преди няколко месеца трябваше да отида на един негов обект, познай какво беше учудването ми, тоя касетофон оклепан целия в латекс, с два пръста прах по него продължава да свири.
А аз само за последните години съм сменил 5-6 СД-та, защото лещите им издържат, доколкото им е срока на гаранцията и малко след това престават да четат дисковете.
Абе, с една дума и мен не ме кефи това, дето се смени концепцията са стоките и днес се произвеждат предимно неща, които работят докато са в гаранция и после трябва да го сменяш. Но нали трябва да има оборот, фирмите да продават, капиталът да се върти, иначе няма развитие...
|
|