Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Зарядно устройство?
Автор: inmitev   
Дата:   27-02-04 13:32

Здравейте на всички!
Искам да помоля за съвет при избора на зарядно устройство за батерии тип АА. Каква е разликата между бързото (1 час) и бавното (от 5 часа нагоре) устройство, освен във времето за зареждане? Животът на батериите влияе ли се по някакъв начин от типа зареждане - бързо или бавно?
Освен това, ако някой има впечатления относно качествата на предлаганите в момента зарядни устройства, би ли споделил? Примерно Sanyo дали е по-добро от GP (и двете ги има в Техномаркета)?
Благодаря предварително.

Отговори на това съобщение
 Re: Зарядно устройство?
Автор: jumbo   
Дата:   27-02-04 14:42

kolkoto po-bawno se zarevda bateriqta tolkowa po-dobre oswen towa wsqka bateriq si opredelno wreme na zarqd kolkoto powe`e ampera e tolkowa poweche wreme iska
naj dobre e da imash procesorno zarqdno n to e skypo

Дата:   27-02-04 14:57

Благодаря за информацията. И аз имах подозрение, че по-бавното е по-добро, но не бях сигурен.
А гореспоменатата марка GP (Golden Peak Batteries) заслужава ли внимание? Защото аз скъпи неща наистина не мога да си позволя, но пък ме е страх от непознати производители.
Пък познатия, демек Sanyo, явно отпада от класацията - това е от типа "бързо" зарядно.

Автор: jumbo   
Дата:   27-02-04 15:04

аз си купих батерии уномат 2А от магазина на халите доволен съм от тях но струват около 9 лв едната
зареждам ги със 220мА устройство за около 10 часа
а ако бързам ги зареждам на микропороцесрното (но там не ми работи едното гнездо за съжаление) за около 3 часа[beer]

Автор: asahi   
Дата:   27-02-04 15:57

Режима на зареждане зависи от типа на батерията От тук можеш да свалиш информация за някои от най-популярните батерии на Varta. Имай в предвид, че истинските производители на акумулаторни батерии въобще не са толкова много, колкото изглежда на пазара. BP са добри батерии.
При експлотацията на NiMH батерии трябва да се има в предвид следното:
-Да се зареждат само разредени батерии.
-Да не се разреждат под 1V.
-Да се зареждат с ток от 1/10 до 1/2 от капацитета. По-голямата стойност (quick charge)означава по-малък брой цикли разряд - заряд за живота на батерията, съответно по-къс живот.
-Времето за зареждане трябва да осигури заряд от 160-250% от номиналния. Това означава стоиността на тока по времето да е 160%-250% от означения на батерията капацитет. Тези проценти могат да се изчислят от препоръчителния заряден режим от производителя и в частност имат връзка с коефициента на полезно действие.
-Да не се превишава разрядния ток.
-Да се спазват препоръчителните температурни режими за експлотация и съхранение.
-Повечето от тези изисквания се съблюдават от интелигентните зарядни устройства. Разбира се не е правилно да сложиш каква да е батерия в кое да е устройство. За това BP продават зарядно + акумулатори. Ако не ти се смята, мери и съобразява използвай тези комплекти.
В заключение писаното по-горе важи само за NiMH батерии и не е добре да се прилага за Li-Jon или други типове.

Още един линк:
http://energy.sourceguides.com/index.shtml

Публикацията е редактирана (27-02-04 16:18)

Дата:   27-02-04 17:06

Отново благодаря на всички, особено на Asahi за подробната информация. Предполагам, че BP трябва да означава GP? Golden Peak демек? Или е друга марка?[smilie8]

Автор: asahi   
Дата:   27-02-04 17:22

Да, прав си. Виж на втория сайт, трябва да излезе още инфо.

първа  назад  1     всички  напред  последна