Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Параметри на снимане
Автор: Canon   
Дата:   07-12-04 19:36

Въпроса, широко формулиран е този:
колко различни параметри трябва да може да контролира/настройва фотографа за направата на снимка?
Може да се включват и допълнителните устройства - мотори, приставки, светкавици и други при цифрови и аналогови фотоапарати, без ограничение.

Първите отговори ги знаят всички:
- Скорост
- Бленда
- Фокусно разстояние (при варио обективите)
[smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Параметри на снимане
Автор: LUMBERJACK   
Дата:   07-12-04 20:09

- ISO
- корекция на бялото
- "червени очи" (избягвам)
- свЯткавица (с поднастройки)
- редуциране на шума
- hue
- saturation
- sharp
- brightness
- contrast
- JPEG / RAW / TIFF
- JPG компресия
- resolution
- сепия / B&W ....
- статив (с поднастройки)

...уфффф, някой да продължи :)))

Дата:   07-12-04 20:20

Хайде, нещо много по-неизвестно:

- Корекция за Шваршилдов ефект

Автор: PolarBear   
Дата:   07-12-04 21:02

Аз по-скоро бих скъсил списъка на Лъмбърджак. Hue, saturation, sharpness, brightness, contrast са неща, които е по-добре да не се пипат по време на снимане. Какъвто и софтуер да има в апарата, той е по-слаб от безкрайните възможности, които можеш да реализираш в компютъра. Стига да не прекаляваш, но това е друга тема.

Автор: jumbo   
Дата:   07-12-04 21:05

глупости на търкалета шваршилд е бил модерен едно време не сега

Дата:   07-12-04 21:25

Re jumbo
шваршилд не е мода, а физически параметър [smile]
Все едно да кажеш
глупости на търкалета гравитацията (ябълката на Нютон) е бил модерна едно време не сега
[smilie5] [smilie5] [smilie5]

Дата:   07-12-04 21:27

ами при новите филми ефекта се появява след 10 тата минута за дигиталките не е мерена
затова ти казвам че не е на мода все пак не снимам от вчера а и съм го учил комай

Автор: Nelvis   
Дата:   07-12-04 23:39

Shvarcshiild e za dylgite exspozicii,a Kaban-Hofman-za kratkite.V kraina smetka shtrakam,poglejdam displeja i korigiram "NA OKO".S tazi digitalka vzeh da zabravjam klasikata.
CANON-Kak si,Maistore? Napisah edna glupost,dosramja me i stanah za da se korigiram ili da napisha oshte po-goljama.Pri digitalnite aparati ne moje da ima Sv. i K-H efekti,zashtoto te sa svyrzani s polu4avaneto na LATENTEN obraz v kristalite AgHall.Sigurno ima podobni efekti i pri matricite,no tova Svarcshiild ve4e ne go gree.

Публикацията е редактирана (08-12-04 00:11)

Автор: pix   
Дата:   08-12-04 13:30

Jumbo, преговори си наученото.

Автор: asahi   
Дата:   08-12-04 14:05

Алоу, теоретиците! Забравихте баланса на бялото. Не всичко се снима в RAW.

Дата:   29-12-04 13:20

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/tlxx6851.JPG
https://photo-forum.net/static/forum/2006-07/lazh8265.JPG

http://www.dpreview.com/reviews/CanonPro1/Images/Captures/pro1_025.jpg

Темата я пуснах основно защото много снимащи братя не знаят какво и как да контролират.
Вярно е, че пиктограмите, екранизирани на различните марки фотоапарати са различни, а аз илюстрирам само с един модел, но на моя дисплей при ръчно задаване на данните контролирам около 20 параметъра, без общо зададените.

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/epqx3554.JPG
https://photo-forum.net/static/forum/2006-07/rbie9564.JPG

http://www.dpreview.com/reviews/CanonPro1/Images/Captures/anim_playhisto.gif

Нещо като възможност за самопроверка на знанията на всеки, кое, какво и защо прави?
още инфо

Автор: Kuncho   
Дата:   29-12-04 13:22

А ако снимаш с пинхолка какво контролираш?
И това значе ли, че не правиш фотография?

Дата:   29-12-04 13:39

пикс няма какво да преговарям
при дигиталка никой не е забелязал този ефект....

освен това настойки като шарп и сатурация за ти почти не нужни ако снимаш на качествен формат за таз цел на компа всичко си личи по-ясно при корекции важи и за белия баланс
с една дума само резолюцията и исото са от значение при рол формата останалото е бла бла
и пак казвам сравнението ябълка (нютон) и шваршилд е смехория
едно време ти е трябвало 16 000 кубика двигател за да вдигнеш 100 км сега и с 100 кубика става
всичко е въпрос на технология а не на физичен закон
тук отчитаме свойтво на материала който преди 20 години е бил некачествен с времето се е подобрил и ефекта е минал извън сверата на влияние....
прочети кат си толкос ербап за новите емулсии
щото ако преди 30 години при експозиция 1 сек ти е трябвало корекция на тоз ефект сега и след 10 мин не се появява а колко често експонираш по 10 мин а?

Дата:   29-12-04 14:03

Kuncho
Не какво, а как го правиш.
Щото с камера-обскура (издълбана тиква с малка дупка отстрани) можеш да се снима, ама ти нещо с L оптика го раздаваш, защо ли?
И сигурно снимаш всичко на потребителско ауто (картинка на глава, цветенце, планинка)
Ми как снимаш тогава голо тяло, то нема такава картинка?[smilie7]
jumbo при дигиталните за шваршилдов ефект и аз не съм чувал, но не всички са дигитализирани.
А при диапозитива при екс. над 2-4 сек се усеща и на по-новите материали (но с по-малък коефициент). Та новите емулсии са като баба ми като се върне от козметик - изглежда по-добре с поне 10-на години, ама иначе не е станала по-млада.
Апропо, последния конкурс (13) на агфанет беше на тема нощни снимки!
Много си прав, че всичко, което може впоследствие на компа да се контролира/променя, е по-добре там да се прави, не при снимането!

Дата:   29-12-04 14:21

Що ли всички си мислят че хал хабер си нямам от снимане...
Сигурно щото ми гледат в профила.
Сигурно си мислиш, както и Мобито вчера, че съм набарал на тати мангизите, зел съм си яко стъкло и екстрички и съм влязал тука да се фръцкам ?
И онова копче на апарата ми стои само на зеленото, ко беше то квадратче ли... забраих му формата...

Що ли си мисля, че има хора в тоя нет дето са се скъсали от четене в нет-а и значт цялата фотографска теория на сън да ги бутнеш и пускат теми сред аматиорите и само чакат някой да каже нещо неволно или да се обърка или както при мен, някои неща които не знам и не ми трябват да знам, за да скочите върху него и да му покажете колко некадърен фотограф е?

Май на това ми мирише цялата работа...

Е, аз не парадирам за перфектни теоритични знанич, но с двете си ръце се подписвам, че мога да снимам, и то никак не зле [smilie19]

Автор: gorba4ov   
Дата:   29-12-04 14:37

Kuncho: зае** гуру-тата не им се връзвай, кажи на некадърника gorba4ov откъде да си вземе пола филтър от Варна за канон-ски обектив.... ?

Публикацията е редактирана (29-12-04 14:38)

Дата:   29-12-04 14:41

Аз го взех моя 58мм от Кодак фотото до 'маката валентина' производство на Hama, линеарен, доволен съм [smilie7]

Автор: gorba4ov   
Дата:   29-12-04 14:54

ок - мерси, отивам да видя.....

Дата:   29-12-04 14:58

Кънчо
Ми много си докачлив, като селска мома на хорото, кога я щипят момците.
Кой квот каже или пише и ти хоп реплика дуплика, N-плика и така до края на света.
То никой не се е размислил за тебе, ама знам ли?
нищо лошо няма да набараш на тати мангизите (ако имаш излишен такъв тати, свиркай), все тая къде ти стои копчето и дали можеш с двете си ръце се подписваш.
Но не забравяй че и по-млади юнаци/девойки четат из форума и някои от тях все оше приемат всичко за чиста монета.
Има и неясноти при терминологията, къде от нови псевдозаместващи чуждици, къде от липса на аналогични фото/софтуерно професионални термини или търговски-маркетингови термини.
Примерно, каква е разликата между усм и аф?
принципно никаква - аф използващ ултразвуковия спектър.
Pinhole Camera = проста камера обскура и прочие.
И баба може с профи апарат са направи технически читава снимка. Ама не всеки има профи апарат - какво да прави човека, да дойде при теб да му снимаш ти?
Айде [beer] [beer] [beer] днес - утре, ще ти мине.
и не намесвай stranger ("дето са се скъсали от четене в нет-а"), че ще омаже темата[smilie5]

Автор: volokin   
Дата:   29-12-04 15:08

[smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   29-12-04 15:35

На упрека с упрек отвръщам [smilie7]
А голо тяло снимам .... добре [smilie19]

Дата:   29-12-04 19:03

пийсссссс [smilie5]

Автор: ejko   
Дата:   29-12-04 19:28

Kuncho tvoia li e snimkata na edna legnala jena s pi6tov v raka??? ako da zna4i az sa6to se podpisvam s 2-te ratze, 4e snima stra6no!!! tazi snimka o6e ne moga d aia zabravia, pak neka ne znam teoria:)))

Дата:   29-12-04 19:30

голяма снимка няма що

Автор: ejko   
Дата:   29-12-04 19:39

ami na men mi haresva6e!!! pak i ne e lo6a ne moje6 da otre4e6!!! kakvo ne i haresva6 izpalnenieto li??? Za6toto snimkite ne sa za bogoizbrani! na koito i da ia pokaje6 tazi snimka i 6te mu haresa! a ideiata si e komers, no niama lo6o!!! kakto i da e de....

първа  назад  1  2     всички  напред  последна