Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 PowerShot Pro1 Firmware Update
Автор: Canon   
Дата:   07-12-04 00:43

Version 1.0.1.0 / 01.12.2004

Фокусира около два пъти по-бързо.

Изтегляне от тук
Спазвайте указанията, точни са.

Отговори на това съобщение
 Re: PowerShot Pro1 Firmware Update
Автор: alex_markov   
Дата:   07-12-04 01:49

Четох за него. но вече си продадох про1-то. наистина ли фокусира бързо (като усещане)?

Автор: boni   
Дата:   07-12-04 09:31

Четох в дпревю форумите ,че с новия фърмуер бил като нов апарат - ставал много бърз

Автор: matasel   
Дата:   07-12-04 11:23

Canon, доволен ли си от този апарат? Аз много се колебая какво да купя. Не ми харесва това, че няма стабилизатор. Но пък обективът е от "L" серия![smile]
Как са му хроматичните аберации на макс. теле?[beer]

Дата:   07-12-04 15:36

Правих пробно снимане след ъпдейта на фурмъера. Наистина е като нов.

условия на теста.
в рамките на около една минута снимане с включване на апарата
1. при фокусно 28мм. екв и бл. 2.4 с макро и последователно АутоФокусиране между макро около 10 см, след това на 2.5 метра.
(пробите са кухнята)

_MG_8736.JPG
Camera Model Name
Canon PowerShot Pro1
Shooting Date/Time
07.12.2004 11:13:49

File Name
_MG_8754.JPG
Camera Model Name
Canon PowerShot Pro1
Shooting Date/Time
07.12.2004 11:14:43

18 снимки за под една минута с прекадриране и АФ.
време:
11:13:49 - 11:14:43 = 53сек.

Средна скорост (прекадриране, аф , снимане) около 2.9 сек/кадър

Независимо, че съм със Сандиск Ултра 2 и на по-малък размер на образите, накрая буфера не издържа и взе да пише бавно.
Провалени като фокус има на близките планове - 1 бр и с малко отклонение 2 бр.
Като цяло разликата е огромна

Подобен тест направих за средно теле ~ 150мм екв. (на границата на макро режима)
Първи кадър
_MG_8786.JPG
Camera Model Name
Canon PowerShot Pro1
Shooting Date/Time
07.12.2004 11:52:29
Shooting Mode
Aperture-Priority AE
Photo Effect Mode
Neutral
Tv( Shutter Speed )
1/100
Av( Aperture Value )
3.5
Metering Mode
Center-weighted averaging
Exposure Compensation
0
ISO Speed
400
Lens
7.2 - 50.8mm
Focal Length
46.3mm

и респективно последен
_MG_8802.JPG
Camera Model Name
Canon PowerShot Pro1
Shooting Date/Time
07.12.2004 11:53:27
Shooting Mode
Aperture-Priority AE
Photo Effect Mode
Neutral
Tv( Shutter Speed )
1/100
Av( Aperture Value )
3.5
Metering Mode
Center-weighted averaging
Exposure Compensation
0
ISO Speed
400
Lens
7.2 - 50.8mm
Focal Length
46.3mm

Където няма провален фокус на последователни 17 кадъра
Време:
11:52:29 - 11:53:27 = 59сек.
Средна скорост (прекадриране, аф , снимане) около 3.5сек/кадър

Като цяло Канон са подобрили значително бързодействието на аф, като реално са надхвърлили възможостите на фотографа при ръчно фокусиране с механичен обектив.
Процента на грешка обаче е увеличен, поради по-ранното прекратяване на финното подфокусиране, което в предишната версия отнемаше повече време.

Посока на грешката.
При така непълно направени тестове личи надфокусиране, т.е. спрямо равнината в която фокусира или по далече (нито един път по- близо)
Явно е, че Канон пазарно се целят в репортажните фотографи, за които бързодействието е по-важно от перфектността на фокуса.
за точна работа си има ръчно фокусиране + клин на фокуса.

Забележка:
АФ не се поддържа за серийно снимане което е с 2.5к/сек.
Измерва се само при първия кадър и след това повтаря без промяна на фокуса.

Дата:   07-12-04 16:09

РЕ: matasel

Аз лично съм много доволен.
Нямам време да изредя всичко, но като цяло в това апаратче са наблъскани толкова много екстри, колкото не може човек да си представи.
Само на дисплея имаш 19 параметъра за контрол + 1 допълнителен.
Стабилизатора е добра екстра, която Про 1 няма, но аз не съм репортажист и снимам доста по-спокойно .
Тя се компенсира от супер макро режима които при него е много приличен.
Страхотна екстра е, че почти няма разлика (артефкати) в режим Superfine /L => JPG и RAW.Практически двойно е като място на картата. Единствено трябва при необходимост от цветна корекция на светлината.
В други теми съм отметнал недостатъците които има.

В общи линии е много труден апарат (не в дуракоустойчивите режими :)), ако искаш да използваш всичко което предлага.
Изисква много специализирани познания за да го използваш рационално, но също е подходящ и за малки деца (моите хлапета добре снимат с него - на 8 и 9 год. са).
В същото време става за много професионална работа - скоро правих сериозен каталог за Чужбина с 16 фолия (на две страници А4 = А3) и се представи перфектно.

Като ти гледам профила ти, имаш доста разностранни търсения - ще ти харесат възможностите му.
Но не знам как се държи на студено, дават го до 0 С, че е ок.

Обобщение:
От както го имам, не съм снимал с друг апарат, просто този ми върши цялата работа.
[smilie5] По-добре е веднъж да пипнеш, отколкото 10 пъти да чуеш.
[beer] [beer] [beer]

Дата:   07-12-04 17:46

РЕ: matasel

"Как са му хроматичните аберации на макс. теле?"

Цветната аберация при Про 1

Автор: matasel   
Дата:   07-12-04 18:13

Канон, много ти благодаря за подробния анализ на Про1 и за оценката на моята любителска дейност. А що се отнася до студеното не ми се случва много често, та това не ми е основен критерии при избор на апарат.
И още един въпрос относно акумулатора - четох, че издържал малко. Какви са твоите впечатления.[smilie24] [smilie24] [beer]

Автор: ancho   
Дата:   07-12-04 18:46

Канон,
Извинявай, но помниш ли в коя тема си разгледал недостатъците на Pro1

Дата:   07-12-04 18:52

6-7 часа работа реално време .
Аз пълня от 1 до 2 256Мб карти = около 150 -200 кадъра при моя начин на работа.
Официално (по документи) го водят 400мин за 911А.
При повече снимане зареждам вечер/нощем, веднъж дневно. Много рядко се случва привечер да ми падне акумулатора.
А имам само един, и засега нямам необходимост от втори. За половин година, само 3-4 пъти през деня не ми е достигал/или е свършвал тока.
Зарядното си е винаги в мен (от кита) и мога да зареждам по кафенета/бирарии.
за 1 1/2 час се зарежда 75% и за 2 часа се зарежда до 100% - две [beer] [beer] и си зареден [shtrak] [shtrak] .
Но има само около 300 експлатационни цикъла, което определено означава за мен, че веднъж годишно трябва да си пазарувам нов - средно 50-60лв.
Има начини и да увеличиш консумацията на енергия - по-висока осветеност на дисплея/визьора, по-дълго време, преди самоизключване на апарата, използване на вградената светкавица и т.н.
Въобще разглеждай Про 1, както малък лаптоп, който има възможност прилично да снима.
Само фърмуера (операционната му система + видео, муви принтерски и звукови драйвери) е над 2.5мб [smilie11]

п.с. Практически не използвам вградената светкавица.
Веднъж, че е доста слабичка, с около 12 водещо число/100АСА, прави разни червени очи / или трябва с предваритено светене, което бави, и второ, консумира ток [smilie11]. Само при крайна необходимост.

Дата:   07-12-04 19:17

Re Ancho

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=66794&t=66679&phorum_uriauth=#reply_66794

хе хе ...
има и други, но за мен те нямат значение.
Примерно мувитата са ограничени до 3 минути непрекъснат запис и не се поддържа фокусиране през това време, но аз съм снимал само две досега :)
Звуковите бележки към всеки кадър са до 1 минута (не става за репортерски диктофон или плеър)
Превюто при роу не е реално, а на база допълнителен малък изглед. Не можеш да прецениш при десетократното! увеличение на дисплея, каква е реалната острота на образните детайли.
Ъгъла на излъчване на дистанционното е много тесен и не винаги сработва, ако не е точно насочено.
Въобще, винаги може да се иска повече, но според мен подхода на фирмата е правилен. Компромисите, направени от фирмата Canon при Про 1 са основно в крайностите / екстремните области на експлатация, за да не си подбиват собствения пазар на DSLR - макро, широки и теле обективи.

Автор: stoevmobile   
Дата:   07-12-04 20:13

Canon,
много ми харесва как правиш превюта [smilie24] [smilie24] [smilie24]
[shtrak] [beer] [shtrak] [beer] [shtrak] [beer]

Дата:   07-12-04 20:22

[smilie5]