Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Списание - сериозно
Автор: explorer   
Дата:   04-12-04 12:19

Много разводнихте темата на sannie, а на мен идеята ми харесва. Хайде продължавайте със закачките там, а тук да разсъждаваме по-сериозно по нейната тема. Нека разгледаме няколко въпроса:

1. Колко струва да се издава едно списание

2. Кой може да отдели време да работи за това (вчера се оказа, че тук било пълно със спецове по печат и предпечатна подготовка)

3. Кой може да отдели някакви средства, може ли да се намерят спонсори, реклами и т.н.

4. Каква е конкуренцията - какви подобни списания има, все пак е хубаво да се намери ниша в пазара.

И накрая, естествено, да си направим сметката с оглед на горните неща - възможно ли е такова списание, ако не да е на печалба, то поне да си покрива разходите.

Отговори на това съобщение
 Re: Списание - сериозно
Автор: SanniE   
Дата:   04-12-04 12:24

[smilie24]

Автор: J0R0   
Дата:   04-12-04 14:51

В Бъгария няма списание, което да си покрива разходите. Пазарът е прекалено малък, а народът беден и не му е до списания.

Автор: BuzzFuzz   
Дата:   04-12-04 14:53

JORO e napulno prav !!! Ina4e sponsori kolko iska6 ama ne davat dostatu4no nqkoi ako ima izli6ni pari da se probva no ako mislite da izkarvate pari s tva prosto Si zvemete fi6 i si pusnete toto !!! [smilie24] [smilie5]

Автор: n1x0n   
Дата:   04-12-04 15:14

Жоро не е напълно прав, защото има такива списания, които печелят и то не малко. Рекламодатели също има достатъчно.
Въпросът е че тези предложения се дават от хора които не са наясно с огромния труд, който стои зад едно такова списание и всички трудности които възникват. Списание означава поне 5 човека да се занимават с него денонощно. Това е проблема - не пазара.

Автор: special_k   
Дата:   04-12-04 15:19

Za da ima6 reklama - trqbva tiraj.
Za da ima6 tiraj - trqbva vreme.
Vreme = pari
Trqvat pari.
Dosta.

Автор: todorov   
Дата:   04-12-04 15:23

То тая работа със списанието се обсъжда всеки месец. Дежурна тема на месеца така да се каже.
Преди време питах тук там някой и друг приятел в бранша и накрая получих една оферта от Старозагорска печатница: ПЪЛНОЦВЕТНО СПИСАНИЕ 64 стр. на незнам си каква хартия /една от най-скъпите/. ЦЕНА: 7000 лв. за 2500 бройки. Само дали всключваше предпечата не съм сигурен.

Публикацията е редактирана (04-12-04 15:24)

Автор: stoevmobile   
Дата:   04-12-04 15:24

То спонсори и реклами бол, ама за едно фотографско пълноценно списание, с поне 80-100 страници, цената никога няма да е 2лв., па ако ще спонсора да се утепанчи от спонсорство..
а колко души ще купуват???

Дата:   04-12-04 15:24

Так че, да вадим кинтите и да почваме ...[smilie3]

Дата:   04-12-04 15:28

[shtrak] [beer] [shtrak] [beer] [shtrak] [beer]

Дата:   04-12-04 15:31

О-о-о-о Стоев, кога ша си в БГ-то!

Дата:   04-12-04 16:08

ми чакам списанието :)

Автор: RossN   
Дата:   04-12-04 17:05

айдееее, почнахте махленската раздумка[smilie18] [beer] [smilie18] [beer] [smilie18] [beer] [smilie18] [beer] [smilie18] [beer]

Автор: Junior   
Дата:   04-12-04 17:32

Пичове, за списание и дума не може да става....
1. Нямаме ЧАК пък толкова оригинални/хубави/тематични фотографии тук. Следователно едно списание ще се конкурира с "Удоволстието да снимаш" (което е лоша перспектива).

2. Дори тук админите, разполагайки с ОГРОМНА потребителска маса и с практически безплатна медия (в сравнение с отпечатване на списание), едвам връзват разходите. Без бизнес модел, всяко такова начинание е безмислено.

3. Авторите се навиват да пускат тук снимки безплатно САМО защото става дума за изображения от по 700 пиксела. А ако искаме добрите автори в списанието, ще трябва да им се плащат хонорарите, които са свикнали да получават (а те хич не са по силите на едно списанийце, вервайте ми)...

Дата:   04-12-04 17:33

Освен това списанието като формат е отцивелица от миналото хилядолетие. Един уебсайт е къде по-интерактивен и интересен.

Автор: GuruMMX   
Дата:   04-12-04 17:47

:)

Joro, ako njamahse smisul ot spisanija, dali shtjahme da vijdame sushtite po sergiite :)??
Ja pak pomisli :)

Drug e vuprosa dali parite se pravjat ot prodajbi ili ot reklami :)

znaesh li che v njakoi ot normalno prodavaemite spisanija vutreshna stranica struva 900 euro?
A znaesh li kolko takiva reklami ima v sushtoto spisanie :)
a moga i d ati kaja i kolko struva podoben tiraj v $$$, fajda opredeleno ima Joro... njama kvo da se umuva :)
a fatkite s tirajite, kolko pishe i realnija traj njama da objasnjavam ....

ta taka...

struva si ako mojesh da privlechesh dostatuchno reklamodateli!

uspeh

tova beshe moeto skromno mnenie :)

Дата:   04-12-04 17:48

absolutno :)

Дата:   04-12-04 17:49

a znaesh li zashto povecheto spisanija se pechatat v Delta Plus?

Дата:   04-12-04 17:50

тз

Дата:   04-12-04 17:52

i az mislja che njama smisul da se izdava Photo Forum magazine :)
Po gornite mi mnenija sa principni!

[beer] [beer] [shtrak]

Автор: LUMBERJACK   
Дата:   04-12-04 17:54

Кой ще го купува?
Не съм сигурен, но не повече от 1/5 от членовете на форума са активни. Може и по-малко. От тях едва ли и половината ще си го купят, защото просто няма да имат нужда. Много са и хората зад граница, а и такова списание няма да е като чалга изданията, за да разчита на каквито и да е читатели...

Виж, за WEB библиотечка, по-съм навит. Сайтът засега има два важни дяла - форум и галерия. Другата част е някак пръсната. Ако има навити, можем да спретнем един тематичен каталог с линкове, който да се явява третата важна част на сайта. Линковете да са към места с уроци и техники за снимане с лентови и дигитални; технически справочник; речник на термините; уроци по PS; история; светила; трикове и фокусчета... и т.н. Сигурен съм, че всеки има най-малко по 30-40 линка към такива места в мрежата. Просто трябва да ги систематизираме и който намери нещо ново да свирка на админите да го добавят в съответния раздел.
Така само те, админите де, ще са на топа [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Дата:   04-12-04 17:55

che toj site-a si e takuv v momenta :)
stiga da znaesh kak da go polzvash :)

Автор: explorer   
Дата:   04-12-04 21:41

Е, ако е за сайт - имаме си, даже два, и админите вършат чудесна работа и постоянно наблюдаваме подобрения.

Аз не съм много уверен, че едно списание за фотография няма да се продава (ето, от днешните дискусии във форума научавам, че имало някакво списание "ФО"). Ако има статии с фотографска тематика, арт фотография, снимки с обяснения от авторите, тук-там някой репортаж, интервю и т.н. според мен ще се чете от определен кръг хора. Въпроса е колко е минималният тираж с който може да се започне и на каква цена - дотук видях конкретен отговор само от todorov (7000 лева за 2500 бройки, което ще рече 2.80 себестойност), някой има ли други оферти и евентуално да посочи подходяща печатница в София?

Колкото до това, кой би рекламирал в това списание - евентуално производителите и продавачите на фото техника, но и много други - в началото обаче едва ли ще може да се разчита на много приходи от реклама.

Относно забележката на Junior за хонорарите на авторите - пич, на запад има и такова понятие "tear (sheet)" - букв. "откъснат лист", изрезка от списание. Когато си неизвестен фотограф или модел, с удоволствие се съгласяваш на публикация, само за да можеш да я добавиш после към портфолиото си. Вярно, че в България хората са по-меркантилни, но съм сигурен че много от хората тук с удоволствие биха предоставили свои снимки за списание, като се има предвид че никой не иска да прави пари на техен гръб.

Автор: LUMBERJACK   
Дата:   04-12-04 21:49

Списание "ФО" има тираж около 1000. Като тръгваха, казаха, че ще излизат 10 пъти годишно. Не знам дали са спазили обещанието си, защото колкото и добра да е идеята им, ако нямат предварително заявен абонамент и заявки в аванс, едва ли биха оцелели. Не знам сега как са, защото съм извъм България, ама дано успяват. За такива издания трябва спонсор. Реклами трудно се намират.

Автор: special_k   
Дата:   04-12-04 21:56

Ako dostatu4no hora se naviqt da si davat snimkite bezplatno purvite/primerno/ dva meseca, togava bi moglo da se polu4i ne6to/eventualno/. Tova ,razbira se, v slu4ai 4e ima koi da se zanimava, i su6tiq da ima nqkakuv ,nemaluk, purvona4alen kapital.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна