Автор: volokin
Дата: 05-12-04 16:53
чисто теоретично, без да вземам под внимание с какво и на каква резолюция ще печаташ, хартия, дали файлът е вдигнат с фотошоп на по-висока резолюция нещата се смятат така:
човешкото око от разстояние 25 см различава 6 чифта-линии на милиметър, т.е. общо 12 линии редуващи се черно бели. Кой го интересува това? Ми всяко едно изображение може да се разложи на такива линии, независимо колко сложна е текстурата. Та да си дойдем на думата:ако вземем да речем един Никон Кулпикс чиято резолюция е 2592 х 1944 пиксела и раззделим дълата и късата страна на 12, ще получим изображението в милиметри, а именно 216 х 162 мм, т.е. 22 х 16 см. Е и??? Това значи, че повече информация от един такъв апарат теоретично не може да се извлече. практично нещата стоят малко по друго. Т.е. ако раздуя файла на по-висока резолюция, аз няма да увелича информацията, но ще мога да печатам на по-голям размер. Съответно този размер ще го гледам от по-отдалеч което пък води до спадане на резолюцията на моето око. Пример: телевизора, като го гледаш отблизо виждаш точките, кото се отдалечаваш те изчезват.
За какво говоря? На практика размера на една картина не е абсолютна величина, а такава която зависи от много неща, едно от които е разстоянието от което тя ще се наблюдава, щото нашето око е оптичен инструмент, който се подчинява на законите на оптиката, при това доста лош такъв.
И все пак за един такъв апарат ти гарантирам че можеш да правиш перфектни А4 принтове, даже и по-нагоре, макар че А4 го дават и за 3-милионни камери, аз досега обаче не съм видял такъв принт който от 3-милионен апарат да ме впечатли на А4.
Апропо тук няма да пропусна да отбележа, че на последната изложба на Фото-форум имаше една единствена картина която ме впечатли с качеството си, тази на Жоро ''15 мига'''(дано не се лъжа в името, щото сега не ми се търси). Жоро я е снимал със Сигмата си, която има значително много по-висока резолюция от коя да е друга дигиталка използувана от форумистите, и съответно Жоро си е направил труда да я даде на фото, да му я изпечатат, а не използувал домашния си принтер. Като се има предвид сравнително малкия формат за изложба, а именно А4, представям си какво щеше да стане на 30 х 40 например, повечето картинки щяха да издъхнат.
Та нещата горе-долу стоят така.
|
|