Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 РАЗМЕРИ ???
Автор: ancho   
Дата:   03-12-04 23:00

Нека да попитам за едно съответствие.
Имаме дигитална снимка от 5 мегапиксела (примерно). Отваряме я да я видим на екрана и я докарваме на 100 %. От нея разбира се се вижда част.
Може ли някой да каже какво по размер трябва да е хартиеното съответствие за да имамае съжата виждаемост на детайлите. А този който може нека каже и дали има някаква формула за това. Например (измислен разбира се): на 5 мегапискела съответства хартиен размер от 36/48 сантиметра и се получава като се увножи броя на пикселите по Х !

Отговори на това съобщение
 Re: РАЗМЕРИ ???
Автор: Kuncho   
Дата:   03-12-04 23:08

razmera v megapikseli nqma tolkova golqmo zna4enie
sega shte dam linkove na skoroshen moj test na naj-dobrata ne DSLR 8 mgpx kamera
i edna DSLR 6 mgpx kamera s naj-loshata optika - kitovata

Автор: Junior   
Дата:   03-12-04 23:11

от файл на хартия се копира на 300 dpi... (dots per inch)... т.е. от нормален 5 мегапикселов файл, ще можеш да правиш около 22/16 см...

Дата:   03-12-04 23:12

Коя е тази най-добра не ДСЛР 8 мегапикселна камера
С удоволствие гледам всякакви линкове но това ще отговори ли на въпроса за съответствието с хартия

Дата:   03-12-04 23:14

Адаш не си ми разбрал въпроса
Не е за това какъв размер можеш да направиш който да изглежда добре а кой хартиен размер съответства 1:1

Автор: mikele   
Дата:   03-12-04 23:20

2048 x 1536 true color
Resolution: 150 x 150 dpi
Printed size: 13.65 x 10.24 inches
9.0 Mb uncompressed
е това ми показва една програмка

Дата:   03-12-04 23:21

Ми то горе долу същото - квото видиш на монитоеа на 100% зуум, това ще успееш да видиш и на съответното хартиено копие... (освен това не забравяй, че резплюцията на твоя монитор може да е различна от резолюцията от моя, или нечий друг [smilie3] )

Дата:   03-12-04 23:37

izvinqvam se za otklonenieto, pusnah nova tema :P

Публикацията е редактирана (03-12-04 23:49)

Дата:   03-12-04 23:46

ЧОВЕКА ПИТАШЕ ЗА ВРЪЗКАТА МЕЖДУ ТОВА КОЕТО ВИЖДА КАТО КАК И КОЛКО ГОЛЯМО ЩЕ СЕ НАПЕЧАТА НА КИГА АМА НЕЙСЕЙ КЪНЧО ПАК СЕ ОТПЛЕСНА ЗА МЕГАТА И МАЗНОТО>ТО ДАЙ ПАРИ ЗНАЯ КАКВО ДА СИ КУПЯ АМА ПАРИ НЕМА>

Дата:   03-12-04 23:48

soriiii
sha go pusna kato nova tema :P shte iztriq tova
spoko

Дата:   03-12-04 23:53

Не бе добре е ама така човека няма да разбере това за което е питал.

Автор: kirilius   
Дата:   04-12-04 00:00

ancho, не може да се каже нито точно, нито приблизително. Всичко зависи от големината на ТВОЯ монитор и от разделителната способност, на която е пуснат.
Ако смениш монитора и резолюцията, ще почнеш да виждаш друго парче от снимката.

Може да си го сметнеш:
Гледаш колко точки ти се събират на 1 екран, мериш си екрана с линийката и делиш едното на другото. Получаваш точки на сантиметър (X). Сега делиш 2560 (дългата страна на 5 мегапиксела) на полученото преди малко (X) и получаваш каквото искаш - колко да ти е дълга дългата страна на хартията.
[shtrak]

Дата:   04-12-04 00:05

2048 x 1536 true color
Resolution: 150 x 150 dpi
Printed size: 13.65 x 10.24 inches
9.0 Mb uncompressed

Дата:   04-12-04 22:05

Полезно е да се чете
Взел съм си книга (дебела) за Фотошоп и днес стигнах до раздела, който ми отговори на въпроса.
Благодаря за всички отзивчиво отзовали се !

Автор: Poshtarov   
Дата:   04-12-04 22:17

Junior, позволи ми да не се съглася с теб. Тези принципи са измислени и не може да се правят подобни обобщения. Ще ти дам пример, който съм го посочвал и друг път в този форум - изкарвал съм перфектно копие 20х30 см от 176 Kb снимка. Дали ще изглежда добре, зависи по-скоро от други, на пръв поглед пренебрежими детайли - от това дали снимката е черно-бяла или цветна, от това дали контрастът между съседни тонове е голям и т.н., а не толкова от броя на пикселите.

Дата:   05-12-04 14:13

Пощров, и аз съм вадил отлично копие за изложба от оригинален файл 640х480, ама трябвапе да се гледа по-отдълече... [smilie3]

Иначе за цветовете си прав...

Дата:   05-12-04 14:14

tova e dulga teoriq
mnogo dulga

Автор: explorer   
Дата:   05-12-04 15:15

Чак пък толкова сложно и толкова "дълга теория" [smilie5]

Щеше да бъде много просто, ако наглеците които правят принтери обявяваха реалната им разрешаваща способност. Пример - аз имам Canon S9000, който официално е 2400х1200 dpi. Вземаме 1200, и го делим на 4 цвята (защото една точка се прави от 4 отделни капчици различни цветове - CMYK), получаваме 300 dpi. Според мен дори и това е пресилено, но межем да го приемем на доверие, пък и по принцип за печатна резплюция обикновено се приема 300 dpi.

Така, сега един лист хартия letter формат (съвсем малко по-голям от А4) е 8х10 инча, или при резолюция 300 dpi ни трябва 2400х3000 пиксела снимка за добро качество. Разбира се, ако е малко по-малко няма да се отрази кой знае колко.

Дата:   05-12-04 15:28

be edno e raster drugo e polutonove taka 4e naukata e naistina dosta golqma i vijdam 4e naistina ne q poznavash:)

Автор: Depeche_Fantasy   
Дата:   05-12-04 15:32

Добре, имам снимка маалко по-голяма от 1024х768 - и искам да я отпечатам във формят по размери приблизително колкото А4 - има ли надежда!? На монитора ми като я направя колкото лист А4 си изглежда перфектно, обаче на лист!?

Дата:   05-12-04 15:39

ами на монитора обикновено се приема че е 72 dpi разрешаващата способност, реално може да е малко повече, примерно моя по дължината е около 15 инча (не по диагонала!) и съм в режим 1280х1024, т.е. около 85 dpi. За разрешаващата способност на принтера - виж горния ми коментар.

Автор: volokin   
Дата:   05-12-04 16:53

чисто теоретично, без да вземам под внимание с какво и на каква резолюция ще печаташ, хартия, дали файлът е вдигнат с фотошоп на по-висока резолюция нещата се смятат така:

човешкото око от разстояние 25 см различава 6 чифта-линии на милиметър, т.е. общо 12 линии редуващи се черно бели. Кой го интересува това? Ми всяко едно изображение може да се разложи на такива линии, независимо колко сложна е текстурата. Та да си дойдем на думата:ако вземем да речем един Никон Кулпикс чиято резолюция е 2592 х 1944 пиксела и раззделим дълата и късата страна на 12, ще получим изображението в милиметри, а именно 216 х 162 мм, т.е. 22 х 16 см. Е и??? Това значи, че повече информация от един такъв апарат теоретично не може да се извлече. практично нещата стоят малко по друго. Т.е. ако раздуя файла на по-висока резолюция, аз няма да увелича информацията, но ще мога да печатам на по-голям размер. Съответно този размер ще го гледам от по-отдалеч което пък води до спадане на резолюцията на моето око. Пример: телевизора, като го гледаш отблизо виждаш точките, кото се отдалечаваш те изчезват.
За какво говоря? На практика размера на една картина не е абсолютна величина, а такава която зависи от много неща, едно от които е разстоянието от което тя ще се наблюдава, щото нашето око е оптичен инструмент, който се подчинява на законите на оптиката, при това доста лош такъв.
И все пак за един такъв апарат ти гарантирам че можеш да правиш перфектни А4 принтове, даже и по-нагоре, макар че А4 го дават и за 3-милионни камери, аз досега обаче не съм видял такъв принт който от 3-милионен апарат да ме впечатли на А4.

Апропо тук няма да пропусна да отбележа, че на последната изложба на Фото-форум имаше една единствена картина която ме впечатли с качеството си, тази на Жоро ''15 мига'''(дано не се лъжа в името, щото сега не ми се търси). Жоро я е снимал със Сигмата си, която има значително много по-висока резолюция от коя да е друга дигиталка използувана от форумистите, и съответно Жоро си е направил труда да я даде на фото, да му я изпечатат, а не използувал домашния си принтер. Като се има предвид сравнително малкия формат за изложба, а именно А4, представям си какво щеше да стане на 30 х 40 например, повечето картинки щяха да издъхнат.
Та нещата горе-долу стоят така. [shtrak]

Дата:   05-12-04 17:57

volokin,
това което казваш е така, но за практиката е по-важно да знаеш каква е разрешаващата способност на крайния продукт, т.е. принтера.

Има и две други неща, които си заслужава да се споменат. Цифровите сапунерки имат шум, и една снимка изглежда много по-добре ако се намали - аз например все още предпочитам стария си Nikon D1, който е само 2.6 мегапиксела, пред цифровите сапунерки с по 6 мегапиксела. Защото тази 2.6 мегапикселова снимка мога да я използвам 1:1 без да трябва я намалявам заради шума. Другият момент е качеството на обектива, защото обективите също си имат разрешаваща способност, която при някои сапунерки може и да е по-малка от тази на матрицата.

Дата:   05-12-04 18:05

detajlnata i 4ista kartina turpi mnogo po dobre upsize ot mnogopikselnata no zamazana i shumna
pravilno govori explorer-a
naskoro sravnqvah 8 mgpx sapunerka i 6 mgpx DSLR i makar v nqkoi momenti 8mgpx da ima uj pove4e detajli v po svetli i idealni usloviq, samata kartina e 'ne4ista'
pri upsize kum A3 na 300 dpi izobrajenieto ot DSLR-a dosta po-dobre izglejdashe!

Автор: nanapak   
Дата:   06-12-04 13:29

Анчо, как стоят нещата. Като се абстрахираш от разликата при възприемането на отразена и излъчвана светлина, горе-долу ЕДНАКВО (по размер) предаване на детайлите ще имаш ако си копираш снимките на резолюцията на монитора (72 или 96 ппи, пиксела на инч). Но не те съветвам - в общия случай е много зле.
Ако търсиш съответствие екран - хард копи, (доста) приблизинелна представа какъв максимален размер можеш да получиш ти дава 50%. За копиране се приема достатъчно 150 ппи, или твоите 72/50%, или 144 са приблизително толкова.
Експлорър, веднъж вече писах във форума за разлика между дпи и ппи (ако не си бил ти, извинявай). Дпи (дот пер инч), които се споменават от производителите много прецизно, са точки от ЧИСТИ магента, циан и жълто. А пикселите на снимките ни (даже само 150 ппи са достатъчни) са многоцветни - и хилядите дпи отиват, за да се получат ПЛАВНИ преходи между цветовете.

първа  назад  1     всички  напред  последна