Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Съвет за предпечатна подготовка
Автор: truly   
Дата:   02-12-04 17:24

Правя услуга на познат да направим календар за следващата година. Мислех си да скалъпя нещо на PS и да го давам. От фирмата, която ще печата календара ми пратиха CorelDRAW файл с макет и съответно изисквания - tiff (300 dpi) , text- cdr.
Въпросът ми е трябва ли да вкарвам PS файла в предоставения ми макет и ако трябва как да го направя де? Гледам, че има Insert ама като опитам да закача нещо ми излиза само иконата на файла. Какво ще рече и това, че текста трябва да е cdr, да разбирам ли, че ако ползвам шрифтове при работа с PS след това може и да не излезе текста? Доста съм зле с тия работи като гледам та бих се радвал на всякаква помощ!
Благодаря предварително!

Публикацията е редактирана (02-12-04 17:24)

Отговори на това съобщение
 Re: Съвет за предпечатна подготовка
Автор: asahi   
Дата:   02-12-04 17:30

Направи cdr файла с размери 1:1 с оригинала, след това го експортирай като eps или ai. После това с place го сложи във фотошопския файл. После правиш merge на всички видими слоеве и записваш като tiff без алфа канали и слоеве.

Автор: pinko   
Дата:   02-12-04 17:31

На тоя тип услуги народа им вика мечешки, сещай се защо...

Божкееееее, колко мъка има по тоя свят, божкеееее...

П.П. Логнах се специално за тоя постинг, кърти мивки

Дата:   02-12-04 17:36

Как въобще си се напънал толкова да се логнеш и то за да се покажеш толкова остроумен, евала! Докато се опитваше да остроумничиш и да показваш колко си велик можеше и да кажеш нещо, което да е от полза на тоя дето пита, ама така сте вие "боговете"

Дата:   02-12-04 17:42

Къде ми изчезна втория постинг?
Трюли, прав е Пинко. Предпечетаря отнася цялата отговорност, включително и чуждата. Ако не си го правил и не ти е ясно няма смисъл да рискуваш - проваляш целия тираж с най-добри чувства.
Ако трябва да си свършиш работата съвсем както трябва трябва да започнеш оттам на каква машина ще се печата, какви са размерите, после да си направиш читав ПДФ с векторен календариум и плосък тиф в ЦМИК. Тогава ще имаш някаква увереност в крайния резултат и няма да трепериш до Нова година.

Автор: CEPCEM   
Дата:   02-12-04 17:42

да се слага в Шоп-а не е добра идея
там се превръща в растер
наопаки - в Корел се импортва тиф-а и върху него се налагат цифрите
съветвам те да се обърнеш към професионалист, понеже предпечата е нещо, при което всяка грешка е скъпа

Автор: Canon   
Дата:   02-12-04 18:01

@CEPCEM
[smilie24]

Дата:   02-12-04 18:16

На ясно съм, че не е лесно и дано не проваля всичко. Ще пробвам да импортирам в корела и сте прави, че определено ми трябва чужда помощ, хванах тук един приятел дето ги работи тия работи уж пък да видим каква боза ще излезе :) Благодаря на всички!

Дата:   02-12-04 18:17

За едър календарен шрифт растеризация на 300dpi не е фатална, даже никак. Обратното, да цветоотделяш от Корел си е движение по ръба на бръснача. Не че много не го правят, но това е така, защото не искат да учат читави програми.

Автор: CEPCEM   
Дата:   02-12-04 18:22

аз примерно цветоотделям само от корел
като само за тази нова година съм пуснал над 17 календара от всякакви видове
нямам идея кое наричаш "календарен шрифт", но кегела на буквите за дните от седмицата в някой проекти ми отива на 8, което при растер генерира малки пъстри петна
растеризацията на 300дпи винаги е фатална за векторите, най-малкото защото е доста далеч от 2400дпи на рип-а
сам си предцени

Автор: Sid   
Дата:   02-12-04 18:39

truly kato chovek kojto ot 10 godini se zanimava s dozajn i predpechat te savetvam da namerish niakoj deto razbira da ti svarshi rabota, shtoto importiraneto na kartinka e naj-malkoto koeto triabva da znaesh za da pravish prepress. Ima hiliadi neshta koito triabva da se saobraziat i napraviat, savet :)

Heh vchera napravih 10 godini trudov stag, lele kak si varvi

Автор: Odin   
Дата:   02-12-04 18:47

Mogesh da si podgotvish kalendara i sled tova vuv niakoi firna koiato se zanimava s predpechat da ti svurhst tehnicheskata chast, ako si v Sof moga da ti preporucham takava, az lichno sum mnogo dovolen ot tiah, ot dosta vreme rabotia samos tiah

Автор: joshua   
Дата:   02-12-04 19:02

mdaaam, aman ot toz corel

Дата:   02-12-04 19:24

Добре де от фирмата която, ще печата ми искат tiff, дали са ми размерите на календара, съответно имам размерите на свободното място, 5мм отсрани за изрязване, вкарвам текста след импортирането в корела и го конвертирам. Къде мога да объркам нещо?

Публикацията е редактирана (02-12-04 19:24)

Автор: GuruMMX   
Дата:   02-12-04 19:53

a be pich, neznam koj e velik i koj e 10 ili 11 godishen hehe..
SHto si mislish che sme dlujni da objasnjavame na murzeli kato teb kak se raboti s photoshop ili s coreldraw???
Ja back to scool, aaaaaaaaaa :)

Da beshe pital neshto sushtestveno, OK, ama kato pitash gluposti, kvo ochakvash da poluchish v zamjana? A?

[beer] [beer] [shtrak]

Дата:   02-12-04 20:08

be taka i taka se otvori temata, da vi pitam

shto za mnogo ot fan-ovete na corela sloevete sa super slozhna, hyper alternativna i mega nenuzhna konceptciya?

CEPCEM, popravi me ako burkam, ma 300 * 8 = 2400

ps
а, и още нещо, като каза за lpi на "рипа", може и да изненадам някого, ма в случая, photoshop-а не се ли явява рип?

Публикацията е редактирана (02-12-04 20:42)

Дата:   02-12-04 20:09

Ако знаех да работя както трябва с тези програми едва ли щях да питам естествено и едва ли щях да тормозя някого, но си мислех, че питат точно тези дето не знаят пък умеещите ако искат им отговарят. Ясно е разбира се, че ще трябва още доста да почета и ще го направя. Благодаря на тези, които опитаха да помогнат и дори на тези, които се опитват да ми влеят разум в главата докато е време!
И между другото мен в училище са ме учили, че се пише на кирилица, а пък в часовте по някои други езици са ми казали, че училище се пише school, ама това са несъществени неща :)
И спокойно, нямам намерение да ти изяждам хляба. Жив и здрав и повече доволни клиенти и през следващата година!

Дата:   02-12-04 20:15

ufff.. asahi....
ajde da ne podhvashtame pak tazi tema...

te horata corela na default settings si go polzvat, ti ..... za cvetootdeljane bez problemi govorish hehe..

Дата:   02-12-04 20:18

az ot corel, a i ne samo ot corel sum cvetootdeljal 4 godinki :) taka che...
i problemi praveshe pveche macovete s technite izmisleni shrivtove ot kolkoto pc based corel :)

ama tva e edna druga tema...

a kolkoto do lingvista truly, mersi za popravkata heh.. imash ostur pogled hahahaha..
shte ti e nujen za debelite knigi :)

uspeh :)

Дата:   02-12-04 20:26

Тц, и като лингвист ме няма, но очаквах да кажеш нещо повече от хех и хахахаха, че за човек с такъв голям опит нещо не подхождат такива подмятания :)
Само да не вземеш да ми споменаваш, че и като фотограф не ме бива, защото това си е ясно, аз с това хляба не си вадя :)

Дата:   02-12-04 20:30

mi asahi, ne ti li otgovori na chist pulgarski? kakvo ne razbra?

Автор: Sid   
Дата:   02-12-04 20:54

Mac-ove с измислени шрифтове [smilie10] [smilie10] [smilie10]

Автор: mikele   
Дата:   02-12-04 21:40

Най напред се разбери как ти искат файла.Искат ли цветоотделки.На Посскрипт принтреи ли схте го печатат .Това са важни неща повярвай.Имам поглед варху това .

Автор: titon   
Дата:   02-12-04 21:47

къде ще печатате?

Автор: Kuncho   
Дата:   02-12-04 21:47

koj li razbira kakto trqbva ot predpe4at i poligrafiq ama ...

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна