Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
 Езика
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   23-02-04 17:15

Прави ми впечатление, че напоследък доста народ срича на англииски под снимките, кръщава си всички снимки на англииски при положение, че в повечето случаи си има чудесни български аналози на имената. Пуска теми във форума на чужди езици...или директно копира и вмъква от такива. Или пише на Бг, но там където знае някоя англииска дума, веднага я вмята в текста. Коментира с латиница (аз обикновено излияние на латиница повече от ред не чета)..
Нямам нищо против, ако на някои му е по-удобно или намира за потребно да ползва друг език или наречие, но пък не ми се губи време да чета нещо неидентифицирано.
Във връзка с това, предлагам в сайта да се заложи визуализация по избор на Бг и Англ., за да не си отегчаваме и без това пренатоварените сетива. Да се съблюдава спазването. Така ще вложим и своя скромен принос за чистотата на българския, както и на англииския език...ако не, тогава да поупражняваме и трети и четвърти езици...даа удобно е понякога [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Езика
Автор: asahi   
Дата:   23-02-04 17:22

Тъй, тъй, бели братко...

Автор: J0R0   
Дата:   23-02-04 17:26

Молодец! Хорошо сказал!

Автор: boni   
Дата:   23-02-04 17:28

Еййй,Моби,света е станал едно село(особено Европа)нациите се сливат,ти сега да пазим чистотата на езика ...:)))

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   23-02-04 17:33

И без това се мъча на чужди сайтове да им пиша на родния език и да чета на техния, защо пък тогава да не си позволим лукса в наши сайтове да четем на роден език? Ние да не сме тиквеници някакви, а и да сме - то за тиквеници и един език е много, а два...определено многооо.

Автор: emmmo   
Дата:   23-02-04 17:36

Подкрепям Mobby_Dick!

Автор: inmitev   
Дата:   23-02-04 17:41

Категорично за! [smilie24]
Въпреки че, да си призная, и аз доста често заеквам, принуден да пиша например account, ама като не мога да намеря подходяща дума в българския език?[smilie11]
Добре поне, че фотографията отдавна е намерила прием в България, та и термините са си вече нашенски.
Хубаво е, ако се появят някои баш чуждици, които всеки ги разбира по своему, да им се състави един терминологичен речник и да се сложи примерно покрай новините в сайта. Там така и така има много ценни материали - за цифровите и механични апарати, за снимките и т.н.
Не че има нужда засега от такъв речник, само ако притрябва някой ден...

Автор: matasel   
Дата:   23-02-04 17:45

Ако погледнем и името на един от конкурсите в този форум - то е "Дигитална фотография". В някои писания авторите понякога се престрашават да сложат в скоби "цифрово", когато говорят за нещо ""Дигитално"".
Така че, това е положениетор Братя Българи![smilie25]

Автор: Lyubie   
Дата:   23-02-04 17:48

За чистотата на езика ни![smilie24]

Ба...
Автор: GenaDP   
Дата:   23-02-04 18:15

Г-н DICK, що не земеш за разнообразие да научиш българския, па чак сетне да драпаш за таквизи неща... Щото по-добре на английски да чета, отколкото твойте простотии от сорта на "Да се съблюдава спазването."

Автор: milen   
Дата:   23-02-04 18:22

be ludi li ste be!?! stava vapros za fotografiq vse pak, ne za literatura!Който както иска да си пише! Защото никой неможе да ме накара насила да пиша на кирилица. Кат ми е по- удобно, ще си пиша на латиница! Kat nqkoi se drazni ot latinicata- da ne go chete!
Ai so zdrave.

ha ha....
Автор: GuruMMX   
Дата:   23-02-04 18:37

pich, sorry majna :)
pishi si ako iskash i na indokitajski..
az tvoite nehsta taka i taka gi podminavam...

a BG e naj goljamoto nedorazumenie.. ama tova e edna druga tema...

kat gledam ti i Leica pishesh na bulgarski taka che... :) vsichko e pod kontrol hehe :)

javno njamash druga rabota i si cheshesh ezika...

az lichno pisha na s latinski bukvi kakto na klaviatura taka i na ruka shtoto mi e po udobno...

setil si se ti da zashtitavash BG ezika..

za tva po nashata rodna TV ima novini na turski he he - luda rabota...
nali vsichki grajdani v BG sa BG i oficialnija ezik e BG :)

Drug e vuprosa che English e oficialen vuv vsjaka edna strana...

taka che vseki d asi reshava sam a i kakto veche drugi spomenaha tuk do kolkoto vijdam stava vupros za photography a ne za trupane na tochki pred komsomolskija sekretar..
ajdeeeee majnata na vsichki BG patrioti..

potunali sme do shija v lajnata i gledame reklami na sveji parfjumi haha )

Автор: white_man   
Дата:   23-02-04 18:45

Бе нека да сме със стандарта на западноевропееца,пък знаеш ли колко ми дреме за патриотизма и българския език и един куп глупости от тоя сорт.НАрода умрял от глад,инвестиции никакви,аз езика ще браня.
Езика си е изиграл ролята когато е трябвало,сега хич не ми и трябва.Направо да ни купи някоя богата западна страна и да го забранява ако ще .
Хората минават границата между Австрия и Германия или между Франция и Италия с 50 км/час ,вече няма държави,само градове са останали ,някой още бълнува за национално самосъзнание ,губи си времето да обяснява как македонците били българи и др. глупости от сорта,а хората ни се чудят на акъла и ни се смеят.

Автор: white_man   
Дата:   23-02-04 18:46

А на Моби дик какъв му е ника,не знам.Сигурно български.

Автор: AVEL   
Дата:   23-02-04 19:01

така е МОБИ ! прав си !

контрол!
ред!
ние да не сме на някакъв фото форум да си пи6ем както искаме(леле пак със 6-ца го написах)

https://photo-forum.net/joro/emoticons/bobby2.gif

https://photo-forum.net/joro/emoticons/bobby2.gifhttps://photo-forum.net/joro/emoticons/stop1.gif

p.s. spomnqm si predi kak pak Moby razpravqshe 4e vsqkakayv rod "pearcing"-i i "obi4ki" ne bili 4ast ot identi4noto u 4oveka i portreti se pravqt samoooo bez tqh :))) dobyr i mydyr syvet ,koito me spasi ot hilqdi neuda4ni portreti

p.p.s. dosta e strashno da se obli4at razni li4ni kaprizi v nacionalno zan4imi dumi:)) (da jivee bylgariq i bylgarskorto mlqko i tribagrenika- auu kolko kofti zvu4i na latinica) moje bi kato te myrzi da 4tesh latinica prosto naistina ne trqbva da go 4etesh ,'shtoto ne e za teb

p.p.p.s. [smilie23]

Автор: vatsacho   
Дата:   23-02-04 20:11

Боже,колко злоба се изля.Защо така, бе хора?
Разбирам омерзението от нашата действителност,но за нея не е виновен езикът ни.България има само един проблем - простотията.От него произтичат всички други.Както казва Радичков - на някой простотията му е колкото дъвеница,но му излязла на ревера.

Автор: emmmo   
Дата:   23-02-04 20:21

Прав е vatsacho!

Автор: Bird   
Дата:   23-02-04 21:14

И аз съм "ЗА" за използването на български език в сайта (и в българските сайтове).
Въпреки това прочитам всички теми, независимо от начина на писане[smile] .
Обаче забелязвам,че повечето псевдоними(nicknames[smile] ) са на латиница.
Важното е да се разбираме[beer] [beer]

heh :)
Дата:   23-02-04 21:17

kva zloba be pich :)

e bati smeshkite..

njakoj njama li da kaje baba mu kvo e kazala na vremeto po vuprosa..

temata pochva da me radva - silno photoraphy related hahahaha :)

davaj narode..

oshte njakoj da kaje njakoj shtur citat :)

Публикацията е редактирана (23-02-04 21:17)

Дата:   23-02-04 21:18

absolutno

ima svoboda na slovoto i vseki ima pone po dva ezika na klaviaturata si :)

da pishe kakto si iska..

[smilie19]

Мдам...
Автор: GenaDP   
Дата:   23-02-04 22:00

По-важно е какво се казва, а не на какъв език.

Автор: Miro   
Дата:   23-02-04 23:16

Това, което казва Моби е изключително важно и аз исках да предложа на вниманието на колегите същата тема.
Напълно е разбираема реакцията на някои от нас, настроени "антибългарски", но когато човек види през живота си това-онова и мине през много неща, разбира значението на родния език. Подкрепям Моби 100%

Автор: dyulgerov   
Дата:   23-02-04 23:17

Съгласен съм с GenaDP че е по-важно какво се казва, а не на какъв език(по-точно дали на латиница или кирилица, защото езика си е един и същ). Ако са някакви кратки постове не е проблем на никого(вярвам!) да ги прочете. Дразнещо е когато постовете са по-дълги...тогава е много кофти ако са на латиница.

гурото....
Автор: zar   
Дата:   23-02-04 23:34

...
и друг път си писал простотии ама тоя път направо се оака...
сори майна, ама си има елементарни правила, които трябва да се взимат под внимание...
аз като знам немски не означва, че трябва да пиша на немски... а и още нещо, все пак е въпрос на уважение, човек не избира къде и кога се ражда, ама това не означава че трябва да отрича всичко...
и пич не виждам къде е проблема да се пише на български при положение, че можеш да кирилизираш дори и шибания немски windows...
или пък може би симпатизираш на тъпаците, които искаха да вкарат латинската азбука???
нека си държим на нещата, които ни отличават от общото стадо!!!

Автор: Стефан   
Дата:   23-02-04 23:43

Браво на Моби Дик, че повдига въпроса.[smilie24] И vatsacho много добре го е казал [smilie24] Далеч съм от мисълта някой някого да задължава да пише на книжовен български език, това е въпрос на култура. Няма нищо лошо и в това някои заглавия да са на английски, ако автора им е решил да им придаде по-космополитно звучене, стига да е на място и не като самоцел. Но да се пише на латиница, когато няма никакви технически причини е в най-добрия случай лош навик. И определено не прави чест на никого, да се хвали, че даже вече и на ръка пише на латиница, колкото и добър фотограф да е иначе. Защото никъде не е казано, че с придобиване на компютърна грамотност трябва да загубиш обикновената грамотност.[smilie8] Няма да скрия, че съм силно разочарован от това колко комплекси изгърмяха в този форум при тази тема, направо заприлича на някакъв политически форум.[smilie22] Не искам да наливам масло в огъня, но не мога да премълча, когато и тук патриотизъм се споменава като мръсна дума![smilie9] Националния нихилизъм - ето това е истинската болест на нашата нация и точно за това сме на това дередже! И аз съм за това всички да се чувстваме граждани на света, но да призоваваш да се откажем от националното си самосъзнание, докато на другите това и през ум не им идва... А кирилицата е един от стълбовете на това самосъзнание, най-малкото защото е най-стария и най-продължителен български държавен проект, едно от нещата с които сме оказали най-съществено влияние на световната история. Гърците ще се откажат ли от своята азбука, на базата на която м/у другото е разработена кирилицата?!
А на тези които смятат, че е по-практично да пишат на латиница мога да дам много примери колко дървена азбука е това, особено за българския език. Например я напишете хубавото българско име Илия, Илиана на латиница: Ilia, Iliana. Просто красота! При някой шрифтове е направо загадка кое е 1, кое l, koe I. Мен като програмист често само цветния синтаксис ме е спасявал да разбера правилно съчетания като 1lI1. При някои шрифтове разликата е само 1 пиксел. И съвсем сериозно ви казвам, ставали са грешки, които са стрували време, а следователно и пари! А да не говорим за скоростта на четене - на нормален български език, поне активно четящите хора са свикнали да четат с невероятна скорост, сещате ли се за онзи ефект дето думите се четат леко дори и да са с тотално разменени букви, стига само първата и последна да са правилни, няма да ви давам примери тук, пробвайте сами. А на латиница всеки срича като първолаче, защото всеки пише както му дойде. И като казват някои пишещи на латиница, да не ги четем, като не ни харесва, не знаят че точно такава е тенденцията, дори и аз дето не пропускам нищо от този форум вече започвам да прескачам писанията на латиница ако са по-дълги. Ама все си мисля, че целта на писането е някой да го прочете...[smilie2]

първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна