Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 към фотографите!
Автор: CEPCEM   
Дата:   24-11-04 16:08

първо да уточня - аз съм от другата страна на барикадата - дизайнер
тоест ползвам фотографии, а не ги правя
опитах се да получа отговор на въпроса си в 2 теми, но явно не съм се изразил правилно, понеже никой не ми отговори по същество

та какво ме вълнува:
доста фотографи се отнасят с неприязън към колажите/мое мнение/ и това си е тяхно право и мен лично не ме вълнува
но с навлизането на фрии-тата и гугъл-имиджис
доста хора недоволстват от ползването на снимки с неустановен произход за колажи и други дизайнерски решения

идеята е, че не може да се ползва снимка, която не си направил ти самият

и в крайна сметка въпросът, който зададох в другите теми беше: защо да не може да се ползва чужда снимка за колаж, а може да се снима чужда сграда или предмет направен от дизайнер?

примерно макро снимка на ел.крушка
хубава снимка, светло-сенки, тониране, бликове, контражур
стои приятно и си личи майсторството на фотографа
но никой не си дава сметка, че същата тази крушка има точно тази форма, защото екип промишлени дизайнери са си блъскали главите 3 месеца
за да бъде оптимална

това беше само един пример
със сградите е още по-фрапиращо
ами ние снимаме, а те, архитектите да пият една студена вода, щото закона позволява да се снимат сгради, стига да си извън тях

един вид излиза, че когато фотографа снима чужд дизайн - това не е плагиатство, а художествена фотография

а когато дизайнер ползва част от фотография - това е престъпление, понеже е забранено от закона за авторското право

но ако се абстрахираме за момент от законите
може ли някой да ми отговори каква е разликата в двата примера?

Отговори на това съобщение
 Re: към фотографите!
Автор: stoevmobile   
Дата:   24-11-04 16:33

Има си вътрешни правила за форума, и закони навън.
Хвани една снимка на Автор, дето я е пуснал в култа, ама е спестил тук. Направи на снимката "собствено виждане" и пусни у албума, ама не за гласуване и конкурси.
Нашето - Наше!!!!!!
Чуждото - общо :)
[shtrak] [beer] [beer] [beer] [beer]

Дата:   24-11-04 16:41

да прочетох правилата на форума и съм съгласен с тях
питането ми беше насочено по-скоро към принципиалната страна на въпроса
защото хората, които критикуваха колажите не отговаряха просто - "правилата на форума забраняват", а се впускаха в полемика, целяща да се докаже, колко е неморално самото действие - ползване на чужда снимка

Автор: Frida   
Дата:   24-11-04 16:43

Винаги съм смятала, че снимането на чуждо изкуство не е изкуство. Разбира се трябва да уточним и самото снимане. Ако просто си дигнал двете си ръчички и си щракнал една хубава сграда, това не е арт, пък и ти едва ли ще претендираш за каквото и да било. Ако обаче вложиш някакъв собствен смисъл в кадъра си и по този начин промениш излъчването на обекта тогава вече имаме нова творба и съответно авторство. А кой казва дали си успял да вложиш нещо свое и дали то е уникално ... тук можеш да се обърнеш примерно към арменския поп ;)

А не забравяй, че фотографията има и документална функция. :)

Публикацията е редактирана (24-11-04 16:46)

Дата:   24-11-04 16:45

CEPCEM,
аз лично обожавам колажите [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   24-11-04 16:51

"Ако обаче вложиш някакъв собствен смисъл в кадъра си и по този начин промениш излъчването на обекта тогава вече имаме нова творба и съответно авторство.
те за това говоря
обаче то важи за снимката в цялост - сама по себе си
ако отрежа една част и я ползвам както ми е угодно - това мисля е друга работа, или не?

Автор: Stoyan22   
Дата:   24-11-04 16:52

Razlikata e v avtorckia pogled.
Sto xiladi 6te minat pokraii darvoto v parka sto 6te go snimat, edna snimka 6te e syper. Darvoto, sgradata, lampata sa si vse sa6tite, avtorstvoto e vav na4ina na vazproizvejdane.
Za snimkata, zna4i niakoii e proevil tvor4estvo da vazproizvede na xartia, kato vizia, niakakvo darvo, lampa, sgrada na koito nikoii ne im obra6tal vnimanie, pak ti si vzel che si my polzval avtorstvoto ,na4ina po koiito toii e vizoaliziral okolnia sviat, za niakakva vizia deto yj vsa6nost e tvoiia

Дата:   24-11-04 17:01

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=77960&t=77960&phorum_uriauth=

Дата:   24-11-04 17:05

по същата логика - аз съм архитект и правя фонтан насред парка
заложил съм своето виждане за този фонтан и своята мисъл в него

идваш ти и го щтракваш - пускайки снимката в този форум
и ето вижте моето виждане за фонтана
колкото до това че никой друг не се е сетил да снима този фонтан, в точно този ракурс и тнт. - това не ти дава правото да боравиш с визията на фонтана - построен от някой друг

Дата:   24-11-04 17:18

СЕРСЕМ,
"идваш ти и го щтракваш" ........

Автор: J0R0   
Дата:   24-11-04 17:19

Абе, Серсем, нещата са пределно ясни:
Не можеш да ползваш чужда снимка, защото тя е обект на авторско право.
Можеш да снимаш фонтан, защото той не е обект на авторско право.
Това не сме го решили ние тук във форума.
Това е законово положение.
Като не ти харесва закона - върви в Парламента да го промениш.
Вместо да водиш безсмислени спорове.

Автор: rolla   
Дата:   24-11-04 17:25

Абе мисля тук се говори за две различни неща,едното е действотелния предмет(крушка) другото е образа на този предмет(снимка на крушка).Фотографите снимат крушката и представят образа й на снимка,ти ,ако вземеш една снимка на крушка и направиш от нея истинска крушка фотографа няма да ти каже нищо(ще имаш проблем с този чиято е идеята за самата крушка,а не с този който е представил образа й някъде на хартия).Обаче ти искаш да вземеш образ и да направиш пак образ,а неможе да вземеш крушка от един производител и фасунка от друг и да ги представиш за свои.
Дано разбра какво точно искам да кажа,щото аз сега като го чета много се обърках[smilie5] [smile]

Публикацията е редактирана (24-11-04 17:26)

Автор: cristo   
Дата:   24-11-04 17:25

Изкуството се крие във въображението.
Архитекта създава сграда, плод на неговото въображене и тя е изкуство, негово си творение, дали се харесва или не няма значение. Фотографа заснема тази сграда, но под влияние на собствените си възприятия и собственото си въображение той придава свое виждане за геометрията, за формите на сградата и това е неговото авторство. Една и съща сгарда може да изглежда привлекателна в една фотография и като затвор или нещо от филм на ужасите в друга фотография - ето това е авторство!

И това за което питаш ти.
Колажа за мен е също авторство! С уменията си да прави монтажи и променя една фотография, друг автор може да създаде нещо съвсем различно от оригинала. И това също е изкуство, защото е плод на въображението на своя автор.
А закона е нещо съвсем друго, той е съобразен с възможността за злоупотреби с обработката и монтажа. Например, ти вземаш нечия снимка, слагаш й рамка по свое виждане, малко игра във Фотошоп и я публикуваш някъде с комерсиална цел, без да платиш на автора на снимката и претендираш, че ти имаш авторство върху публикуваната снимка, защото си направил свой си монтаж, обработка и т.н. Ето срещу това е насочен закона - злоупотребите с понятието "авторство". А при архитектурата, на архитекта вече му е платено, и то доста добре (една от най-добре платените професии по света) и с това, че ти снимаш неговата сграда, не му ограбваш труда, а и не му променяш сградата, нито пък построяваш друга сграда със същата архитектура, т.е. ти не променяш неговото произведение. Ти може да зеснемеш сградата и детайли от нея както си искаш, да тонираш, да монтираш, да обработваш фона, околната среда и т.н., но тези промени в твоята снимка си остават само на хартия, те не ти дават право да построиш друга същата сграда, но например оцветена различно, като на твойта снимката и да претендираш за авторство върху проекта на сградата. Твойто произведение си остава на хартия, а това на архитекта си стои построено и никой не е ощетен. :)
Ей така аз разбирам нещата [smile]

Публикацията е редактирана (24-11-04 17:29)

Дата:   24-11-04 17:26

а ти в другата тема смислени спорове ли водиш :)
упоменах поне 10 пъти, че разглеждам МОРАЛНАТА страна на въпроса, а се появяват хора за да ми кажат, че в закона така пишело
ЗНАМ че така пише
темата просто не е за това
темата е за "обидените" фотографи, които недоволстат срещу използване на фрагменти от техни снимки
искам да разбера от каде произлиза тяхното недоволство
може би просто не знам как да задам добре въпроса си и за това получавам такива реплики

Дата:   24-11-04 17:31

прави сте за промяната на медиата - физически обект към виртуален - цифровата снимка примерно

примера с архитекта, на когото е платено МНОГО - не ми се връзва - колко много е много и колко е достатъчно, да оставим че има много високо платени фотографи - може ли да им копирам снимките, понеже те вече са си взели парите ?

а може ли да взема ваша снимка и да я прожектирам с проектор на стена? това също е промяна на материята
преди е била хартия - сега е светлина?

Дата:   24-11-04 17:33

Re: Закон за авторското право
Автор: stoevmobile
Дата: 24-11-04 16:14

Голямо отплесване стана, тълкуванията за правната страна на туй-онуй не е за тук, дето 99% са със софтуер от "Славейков", ама у условията на сайта не пише за софта а за снимките поместени само.
--------------------------------------------------------------------------------
Глава втора.
ОБЕКТИ НА АВТОРСКОТО ПРАВО
Закриляни обекти

Чл. 3. (1) Обект на авторското право е всяко произведение на литературата, изкуството и науката, което е резултат на творческа дейност и е изразено по какъвто и да е начин и в каквато и да е обективна форма, като:
1. литературни произведения, включително произведения на научната и техническата литература, на публицистиката и компютърни програми;
--------------------------------------------------------------------------------
като постваш у този сайт - гледай правилата му, а закона си е нещо "убаво"

Re: Закон за авторското право
Автор: J0R0
Дата: 24-11-04 17:24

Естествено, че ще пише само за снимките.
Това за софтуера нас какво ни засяга?
Това не са отношения, които имат нещо общо със сайта.
Това че Иванчо или Петканчо работят с краден софтуер си е проблем между Иванчо и Майкрософт или Драганчо и Адоб.

Дата:   24-11-04 17:36

май и на тази тема и стига, а?
може всичко, стига да не те хванат, а у този сайт има някои правила, а и е лесно да те изловят.
Иначе [shtrak] [shtrak] [shtrak] [shtrak] [shtrak] [shtrak] [shtrak]
[beer] [beer] [beer] [beer] [beer]

Автор: rolla   
Дата:   24-11-04 17:44

Автор: CEPCEM
Дата: 24-11-04 17:31

прави сте за промяната на медиата - физически обект към виртуален - цифровата снимка примерно

а може ли да взема ваша снимка и да я прожектирам с проектор на стена? това също е промяна на материята
преди е била хартия - сега е светлина?

rolla:
човеко,никой не ти говори за промяна на материята ли медиата ли ,както искаш го наричай.Аз казах точно къде е разликата,едното е ДЕЙСТВИТЕЛЕН ОБЕКТ,другото-ИЗОБРАЖЕНИЕТО МУ(незавилимо дали е на хартия,в интернет,на стена,то си е изображение.
Пак се хващам за крушката но ако искаш я прави от найлон или пластмаса ти пак трябва да си платиш патент.

Автор: cristo   
Дата:   24-11-04 17:46

СЕРСЕМ, на въпроса ти по-горе:

ДА можеш да я прожектираш, то е същото като да я разглеждаш, стига да не я прожектираш с "комерсиална" цел!
и пак нещо не разбираш, а пък изписах толкова много по-горе:
на архитекта му се плаща за проект на сграда и никой, който заснеме сградата му, не му отнема проекта (снимката не ти дава право да си построиш същата сграда без да му платиш), а на фотографа му се плаща само за снимка и използваш ли снимката му, на фотографа нищо не му остава!!!
и ако това не го разбереш, значи си прекалено пристрастен към мнението си и трудно ще приемеш нечие чуждо мнение

п.п. и аз не съм фотограф, даже и да се преструвам на фотограф още не мога [smilie2]

Дата:   24-11-04 17:48

тоест снимката - хартиена като физически обект, би могла да се ползва след сканиране и преобразуването и в електронен вид?
понеже сканиратото е ИЗОБРАЖЕНИЕ на ДЕЙСТВИТЕЛНИЯТ ОБЕКТ - снимка?

Автор: nztok   
Дата:   24-11-04 17:52

Най важното запомни,че архитекта е получил парички за проекта си и това автоматично го лишава от авторски права.Купи си една снимка с правата и прави каквото щеш с нея.

Дата:   24-11-04 17:54

@cristo
приемам мнението ти разбира се
но на архитекта му е платено не просто да построи каква да е сграда
той е построил тази сграда със своята визия за нея
на него освен за конструкция - му е платено и за дизайн

"а на фотографа му се плаща само за снимка и използваш ли снимката му, на фотографа нищо не му остава!!!"

ами ако въпросният архитект иска творбата му да е единствена и неповторима, а не да се подмята из интернет?

да оставим настрана, че аз говоря за колаж при който се ползва част от снимка а не цяла такава
тоест не се ощетява фотографа, понеже неговата творба си стои непокътната

Автор: Георги   
Дата:   24-11-04 17:57

СЕРСЕМ, ами моралната страна според мен е същата. Не е морално да ползваш фотография или фрагменти от нея без позволението на автора. Това е.

Ти си дизайнер, нали?
Все едно да направиш сайт и аз да ти го прекопирам като променя това онова. Или примерно да ти гепам цсс-а, или ... фрагменти от кода например. Това дали е морално?

С няколко думи неможеш да правиш това, което ти се иска. А именно да ползваш части от чужд труд независимо за какво без позволението на автора.

не виждам смисъла от тия няколко теми....

Дата:   24-11-04 17:58

"Най важното запомни,че архитекта е получил парички за проекта си и това автоматично го лишава от авторски права.Купи си една снимка с правата и прави каквото щеш с нея."

а ако съм си подрязал ябълката в градината по особено елегантен и неповторим начин и ти я снимаш, на мен кой точно ми е платил авторски права?

Автор: hose   
Дата:   24-11-04 17:59

СЕРСЕМ - според мен нещата стоят по следният начин - не видях дали и друг го е казал ако да - съжалявам но просто нямам сила да прочета внимателно всичко
но май не е доколкото прочетох, та ....

когато един архитект създава сграда, това е обект, със своите характеристики
когато аз снимам сградата, тя вече не е обект - в смисъл на сграда, а е снимка
и тук е голямата разлика според мене
когато някой е направил снимка, той я е направил със своите съобръжения и е вложил от себе си често пъти страшно много
когато един дизайнер създава колаж от снимки, крайният резултат е пак снимка! надявям се разбираш ме? и новата снимка никак не прилича на старата, често пъти може да й вреди и то много
а когато фотографа снима крушка или сграда, той по-скоро й помага, като й прави реклама - може също и да й навреди така е, но крайният резултата не е друга крушка - да кажем урудлива
или същата сграда, но намазана с лайна да кажем
според мен така стоят нещата
искам да спомена че дизайнера може да направи от една снимка 3 пъти по-добра, и е глупаво да се отрича това, но във всички случаи е редно да се пита за разрешение - щом говориш за моралната страна - редно е!

да - rolla е писала нещо подобно

Публикацията е редактирана (24-11-04 18:01)

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна