Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За Бресон и мегапикселите
Автор: aemon   
Дата:   21-11-04 14:58

Волокин прекали с възхвалите на техническите достойнства на снимките на Бресон - според мен са далеч от техническия перфекционизъм a la Андреас Битесних например. чак пък като голям формат... Всяка 6Х6 Yashika MAT за 50 евро бие и най-добрите Leica и Nikon по всички параграфи. Но това не ми е мисълта - дискусията за мегапиксели, формати и обективи не ме интересува.

Никога не съм успял да гледам изложба на Бресон повече от 10 минути, без да ми забръмчи главата - недостижими са неговия светоглед и начина му да разказва дори и банални неща, усета му за мига и неповторимата му лекота.

тъжното е, че света все по-малко успява да ни учуди и сме почнали да забравяме да разказваме - за сметка на пикселите, които стават все повече и повечe...

Публикацията е редактирана (21-11-04 15:00)

Отговори на това съобщение
 Re: За Бресон и мегапикселите
Автор: volokin   
Дата:   21-11-04 15:16

Aemon, jawno ne si razbral izobsto za kakwo goworja!!!!!

Nikude ne sum kazwal widish li Bresson taka snima 4e njama smisul ot srednija i golemija format, dori ne sum i nameknal za towa i ne sum si go i pomisljal. No to wseki wijda kakwoto iska da widi [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Towa koeto me wpe4atli e 4e kato poznawam metodite na snimame na Bresson me iznenadwat rezultatite!!! T.e. ZA men Bresson e ne samo maistor na Momenta i na Kadriraneto, a izobsto na fotografijata kato cjalo, na tehni4eskata i 4ast i izpulnenie, ama karaj, to i towa mi izkazwane wseki si go interpretira kakto si go iska....

Apropo, Bresson ne obi4a modnata fotografija, taka 4e srawnenieto s Bitessnich e malko neuda4no, Bresson ne obi4a stuioto i swetkawicite, taka 4e srawnenieto ti pak e neuda4no! I izobsto ne sum i imal namerenie da srawnjawam kakwoto i da e w izkustwoto, kakto Awtori, taka i tehnikata s kojato snimat. Towa 4e Bresson snima s Leica, ne zna4i nisto, a towa 4e slu4ajno Leica na men mi hareswa kato sistema e suwsem druga rabota i si e 4ista slu4ajnost. To i djado Adams mi e ljubimec, ama ne sum sednal da komentiram tehnikata s kojato snima, kakto i na Bresson. A ma ti ako iskash moje da sednesh i da tursish skrit podtekst w moite pisanija ....

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   21-11-04 15:20

Аз също харесвам Бресон. Има оригинален поглед върху града (за времето си, явно е бил пръв - и с това заслужено е останал). Сигурен съм, че тогава това не е било търсено, платено, т.е. не е било комерсиална фотография. Сега снимките му са силни не само с оригиналния авторов поглед, но и с прахта на времето, и заличаващата му сила върху този/онзи свят.
Относно качеството на снимките му - не съм гледал на живо, но много в интернет и по списания. Найстина ми се струва, че много от тях са далеч от техническото съвършенство. Ето и тези дни гледах един сайт със снимките му (по 6500$ ~ 20/30 см.) Едно е ясно за мен. Бресон се е стремил към техническото съвършенство и яснота в сюжетите си, повечето пъти го е постигал...но е уловил и някои репортажни кадри - несъвършени, но заслужаващи да видят живот. Така е и сега.
Относно техниката - Лайката явно му е стояла под шлифера, и е била готова за използване в най-различни моменти. Бресон е търсел момента...може би с месеци, преди да щракне. Той е бил изпечен професионалист, и само е чакал времето на...спусъка, не е щракал на поразия.. Шедьоврите му не са хиляди, а само десетки (поне аз толкова съм разглеждал по всички списания и сайтове - все тях). Разбира се, съгласен съм с формата 6/6 - много пъти е по-добре,особено относно разработката на тоналността и увеличението... но...от себе си знам. Трудно е да носиш винаги такъв апарат с теб, и трудно е да направиш някои особени снимки с него. Лайката е по-удобна, по-мобилна, по-деликатна.

Дата:   21-11-04 15:28

Ima edna snimka na Bresson s tri Leici s razli4ni obektiwi metnati prez wrata. Bresson ima mnogo kadri Mobi, samo 4e e sprjal da snima prez 70-te godini, t.e. 99 % ot towa koeto e ostawil e do 70 godina. Bresson se e otdal na Risuwaneto (takowa mu e obrazowanieto) Samijat Bresson ne e obi4al da go nari4at Fotograf !!!!

No ne towa e nestoto koeto me nakara da pisha. Ne wijdam aemon kude widja w moja posting da goworja za megapikseli, sredno i golemo formatni kameri, nikon-i i t .n.
Izobsto ''izslushwame'' li se kato goworim w tozi forum???
I ima li smisul kato ne se izslushwame da goworim izobsto????

Автор: murnau   
Дата:   21-11-04 15:43

Az sushto gledah edna izlojba na Bresson naskoro.

Poddurjam volokin kato kazva za detajli, fokus, kontrast. (obache ima tiraji ot predi 50 godini, kakto ima i tiraji ot predi godina: razlikata e ogromna)
No tova vse pak e rutina i Bresson e zasnel tolkova mnogo kadri, che da ti se zavie sviat.

Inache volokin, struva mi se, che se vliaesh malko ot negovoto "ne obicham studio, svetkavici" i prochie...
No kvo ot tova de. Vseki si ima niakuv "idol".

Zaedno s Bresson imashe i kadri na Evans W., sushto mnogo dobur i na M.Alvarez.

Abe dosta hubava izlojba, no malki kopia (to vinagi taka s tia po-starite).
Inache az lichno se privurzah kum Lartigue, izlojbata v Pompidou beshe ubijstvena : toj e snimal dosta stereofotografii i gi biaha napravili da se gledat kakto podobava : strahotni!!
Imashe i albumi na samia Lartigue, koito sa ot vsiaka godina otkakto e pochnal da snima i si gi e narejdal sam : sushto unikalni.

...

Дата:   21-11-04 15:51

Lartigue imam goljam album na nego, toj mi e drugija goljam ljubimec!!![smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]

A otnosno swetkavicite: gledam da ne gi izpolzuwam, no i az imam edna dwe (poslednata Sunpak ja prodadoh) i si snimam s SB27 !! Ponjakoga ne move da se postigne velanoto bez swetkawica, wupreki, 4e poddurvam kazanoto ot Bresson. Vij za cwetnata fotogrqafija ne sum suglasen s nego, stoto ima i takiwa kato Eggleston, koito prawjat ne po-loshi nesta pri towa cwetno!![smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]
Portra 160 NC [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   21-11-04 16:04

http://www.afterimagegallery.com/bresson.htm
http://www.photo-seminars.com/Fame/bresson.htm
http://www.photology.com/bresson/

HENRI CARTIER - BRESSON (Allйes du Prado), Marseilles 1932
Gelatin Silver Print, cm 40 x 30
- изразява стил, усещане за времето през погледа на бъдещето дори, има и добрата снимачна и добрата копирна техника.
http://www.npg.si.edu/exh/cb/index-int2.htm
http://www.afterimagegallery.com/bressonbehind.htm
- ето това се беше появило преди и в нашия форум:)
http://www.afterimagegallery.com/bressonsimiane.htm това също, и то скоро:)
http://www.afterimagegallery.com/bressonarena.htm а това не може да е пример за техн.съвършенство , за разлика от това
http://www.afterimagegallery.com/bressonsrinagar.htm и това - въпреки, че и в тях се усеща неудобството от 35 мм. филма.
http://www.afterimagegallery.com/bressonmetropole.htm Бресон е "репродуцирал" Ленин и Сталин:))
----------------------------------------------
Бресон може да не се е усещал като фотограф, но е останал такъв. Той не е и единствен разбира се, но в онова време все пак стрийт фотографите не са се преплитали един през друг.
Бресон е усещал времето в което живее, неговия ключ, повея на вятъра. За него това е бил естествения свят, в които е трябвало да улови есенцията {дали за да го прерисува - незнам, но така е останал и е оценен, и на мен ми допада}. Сега света е друг, кой ще му улови есенцията - и да успее да го направи, ще бъде разбран след 50-100 години:) Сега такива снимки трудно биха могли да имат визия, да са оценени и разбрани, и винаги е било така.
---------------------------------------------------------
Аз лично обичам да снимам в този стил /сега ретро/ със стар Цайс Икон 6/6 (най-вече заради удобството, формата, компактността) или телеметричен Канон. Обаче рядко се намират сюжети, много рядко...а мъката от само един нормален обектив е също голяма.Работя по въпроса:)

Дата:   21-11-04 16:11

http://www.afterimagegallery.com/bressontrafalgar.htm
А ето това е уникално, и винаги ще бъде актуално за политиката:)
Имаше го в София на изложбата на НГ в 50/70 , а също и в книгата им.
-----------------------------
за светкавиците - колкото и деликатно и незабележимо да се употребяват, те винаги развалят естествената атмосфера на мястото/събитието. След като повечето майстори в този тип фотография ги избягват или не ги употребяват, въпроса е ясен. Повечето от тях дори отражателни плоскости не употребяват - не искат да вкарват намеса.[smilie5]

Автор: Junior   
Дата:   21-11-04 16:51

А веъщност Бресон си е художник и през последните 15тина години главно е рисувал....

Дата:   22-11-04 10:55

е, волокин, много си леснозапалителен! и ти не си чел аз какво съм написал, само това съм цитирал от тебе: "все едно гледам снимки от голям формат"...

какво се чудиш, навремето филмите са били доста нискочувствителни, татко ти не те ли е снимал като бебе?

мисълта ми е, че прекаляваме в последно време с дискусийте за мегапиксели, формати и обективи - за мен поне това е второстепенно

и пиши на кирилица, то и аз се мъча...

PS. нали за същия Бресон говорим, дето се представи зле на форума? :-)

Публикацията е редактирана (22-11-04 10:57)

Дата:   22-11-04 12:24

aemon, doskoro pi6eh na kirilica, ot skoro ne stawa [smilie11] [smilie11] [smilie11] [smilie11] [smilie11]

Po otnoshenie na Bresson go kazah poradi fakta, 4e me iznenadwa naistina wisokoto ka4estwo na printowete i kato informacija i kato tonowe, towa edwa li moje da se postigne samo s laboratorijata. Wtoro, togawa e njamalo dori Kodak Tri-x, tozi film skoro nawurshi 50 godini. I wisoko4uwstwitelni filmi ot roda na 400 susto sa bili rjadkost, da ne goworja za niskoto ka4estwo srawneno sus segashnite takiwa! Ta kato imam predwid dneshnata tehnika i to4no razgoworite za megapikseli i formati, to4no poradi tazi pri4ina se udiwih, t.e. widish li HUBAWA SNIMKA s HUBAWO ka4estwo STAWALO i s suwsem PROSTA TEHNIKA, bez SWETLOMERI, bez WISOKORAZDELITELNI FILMI, BEZ MEGAPIKSELI, ej towa mi beshe misulta, 4e ne opira do tehnikata.....

Otnosno razgoworite za tehnika: ako si zabeljazal az snimam analogowo, i to ne stoto sum njakakuw izostanal ili protiwnik na progresa, a poradi fakta, 4e analogowoto snimane mi dostawja udowolstwie (za razlika ot cifrowoto), a ne stoto edi kakwo si tam.....
DA az sum edin ot teja koito goworjat za tehnika, kakto cifrowa taka i analogowa, ama nali za towa e foruma?!
Ili ne mislish taka?????
Az li4no popadnah wuw fotografijata ot 4isto tehni4eskata strana, dokato se zapalih nakraja....Taka 4e ne mi otnemaj ljubowta kum tehnikata!!!!!!!!!!!!

I na kraja to4no w postinga za Bresson izobsto ne goworja za tehnika, daje naprotiw, 4e tja e na posledno mjasto w redicata na wajnost!

Stoto az imam i snimki s pinhole, a tam njama mega pikseli! Dori sega se mu4a da izmislja ot edin 2-milionen Digitalen Fuji dali ne moje da se naprawi nesto kato pinhole, digitalno, loshoto e 4e tehnikata trjabwa da sraboti sled 4ek na kamerata, a kato i e mahnat obektiwa tja dawa greshka, ta towa trjabwa da se zaobikoli po njakakuw na4in, ta MEGAPIXELI izobsto ne me interesuwat!!!!!!!!!!

Apropo, imam edna sglobena skutijka s dwe lupi, na razstojanie 5 cm edna ot druga, lupite sa ot stari digitalni aparati, mu4a se da naprawja wkarwaneto na filma, da ne e mnogo trudno, ta ste eksperimentiram w tazi nasoka, interesno mi e kakwo ste stane??[shtrak]

Дата:   22-11-04 12:37

То и товабеше добре 50/70 в София, но предполагам колко пост-обработка е имало върху него от експертите на НГ - не в посока "разкрасяване", а подобряване на качеството и за такъв размер - в това съм убеден:)
Ако една снимка си заслужава - могат от нея да се направят чудеса, и разни формати, от определени фирми обаче:)

Дата:   22-11-04 12:47

Mobi, znam taka e, no tam kudeto njama detaili ne mogat da se izmisljat, towa imam predwid, a e izwestno kak fokusiral Bresson (ok fokalen fokus i t.n.) no detajlite sa si detaili towa mi naprawi wpe4atlenie naj-mnogo (i edwa li e ot Leica-ta)....
Abe 4oweka si e Genij, njama kakwo da si raztegljame lokumi tuk, powe4e njmam kakwo da kazwam, kojto ne wjarwa da dojde da widi izlojbata [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

To ako stawa wupros za kopirno majstorstwo, to predi edin mesec izkaraha snimki na Oskar Barnak (po4ti na 80 god. originali) A4 format na Barit-hartija, kojto si kupuwa jubilejna Leica (50-god M-serija) gi ima, ta towa e edno dokazatelstwo za trajnostta na filma i negowite wuzmojnosti....

Дата:   22-11-04 13:10

ами значи говорим през цялото време за едно и също! а относно трайност и качество на филмите - скоро гледах едни снимки от около 1870 гоина - падна ми шапката! или дори на тате старите негативи (бебешките ми снимки), вярно 6Х9, но на 36 години вече, а само под микроскоп се вижда зърното

Дата:   22-11-04 13:16

kato te slusham dolu gore sme nabori [smilie24]
Moite snimki ot dete a i na basta mi snimkite koito si e strakal kato u4enik sa si oste OK, dave smjatam da poskaniram njakoi i da im oprawja draskotinite[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: murnau   
Дата:   22-11-04 14:06

abe to i na Niepce purvata i edinstvena snimka ia pokazvat s otvratitelno kachestvo, no tia si e daguerreotype, taka che e perfektna...

Публикацията е редактирана (22-11-04 14:08)

Дата:   22-11-04 14:07

volokin, 6to ne se obadi6 da piem kafe: 0699 109 333 66. ama za fotografija ne obi4am da prikazvam :-)

Дата:   22-11-04 14:36

0699 109 333 66 [smilie11]
Sega ako se okaje 4e se i poznawame, ste stane interesno [smilie18] , ej sega ti zwunja [smilie3]

Дата:   22-11-04 15:26

Събота, 19.01.2002 Най-старата снимка в света се очаква да бъде продадена за 500 000 лири стерлинги на търг. Снимката, на която момче тегли за повода кон, е направена през 1825 г. от пионера във фотографията французина Жозеф Ниепс. Снимката с размери 21х9 см ще бъде предложена за продажба от аукционната къща "Сотби" в Париж.

Дата:   22-11-04 15:28

[smilie24] eto towa we4e e polezna informacija [smilie24] [smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна