Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Цифровите технологии и границите на истината
Автор: T.Rex   
Дата:   18-02-04 12:57

Както казва един приятел, победата на цифровите технологии е неизбежна, като победата на демокрацията. DVD замени видеокасетата, CD отдавна се намести на мястото на виниловата плоча и магнитната касета, а напоследък се говори, че смъртният акт на фотографската лента бил подписан и подпечатан.
По непроверени данни продажбите на цифрови апарати вече надхвърлят тези на лентови. Дори GSM-ите вече са снабдени с миникамери за снимане.
Това носи непредвидими последици за фотографията като документално изкуство. Вече всеки носи в джоба си устройство за пресъздаване на действителността. Няма да е пресилено да кажем, че вече стигнахме до онзи Оруелски кошмар, в който всеки може да бъде заснет незабелязано и по всяко време. Стигна се дотам, че в определени страни (Швеция, САЩ и др.) започнаха да налагат забрани върху внасянето на фотокамери на определени места, като фитнес зали, сауни, ресторанти и дискотеки.
Една от отличителните черти на фотоизкуството беше неговата документалност.
Днес това е напълно разрушено. Огромният брой изображения и възможността им за тотално манипулиране със съвременните графични програми по волята на автора, създават едно положение, при което никой не се интересува от нито от истината, нито от естетическите достоинства или как би изглеждало това преди половин век на хартия.
Може би си спомняте случаят от преди година, когато американски фотокореспондент използва елементи от два различни кадъра, за да постигне по-силно внушение. Това беше тиражирано от пресата и добре, че някой забеляза манипулацията. Но хиляди други не я забелязаха.
А на пазара започват да излизат нови и нови модели, при които цифровото изображение може да бъде редактирано още в самия апарат, с разни кропове, филтри и ефекти.
В резултат се получава една нова действителност, която никой не е виждал, дори и самият автор.
А повечето от хората все още вярват на снимката, отпечатана на хартия в някое списание или вестник.

Отговори на това съобщение
 Re: Цифровите технологии и границите на истината
Автор: asahi   
Дата:   18-02-04 13:13

Долавям в горния постинг леко несъгласие, дори страх.
Нема се плуашиш! Въпреки че живеем в дигитално време художниците мацат яко с четки, скулпторите чукат с чукчета и музикантите надуват старите свирки. Фотографията по начало е синтетично изкуство, медиата на разпространение е измислена за да ползва нейните нужди и няма нищо лошо в това да се модернизира. Да не би бума на звукозаписна техника да насити пространството с гадни звуци?
Споко, живеем в интересно време.

Автор: Lyubie   
Дата:   18-02-04 13:16

Страхотии и ужасии!
Ние не си даваме сметка накъде ни водят различните иновации в съвременния живот. Не че можем да спрем развитието на науката и техниката...

Автор: J0R0   
Дата:   18-02-04 13:21

Интересно виждане, но не съм напълно съгласен. Силата на фотографията не е в нейната документалност. Или поне не е само.
Според мен фотографията едва сега започва да изминава един път, който отдавна беше изминат от киното.
Още с откриването му, никой не залага толкова на документалната страна, колкото на развлекателната. Е, има си и документално кино, но в по-голямата част филмите не претендират за истинност. Актьори, грим, режисура и сценография вкупом правят това, което прави Фотошоп. И няма нищо страшно, светът не се е свършил.
Истината не може да бъде гарантирана с метод или процес. Който иска да му вярват, гради с години име, а не се осланя на негитви и снимки.
Съвсем друг е въпросът, че хората във всички векове си падат да бъдат манипулирани. Независимо дали става със изображение или със слово.
Баба ми като искаше да и повярвам за нещо, все ми викаше "ама, чела съм го във вестника"

Автор: asahi   
Дата:   18-02-04 13:27

Ама вестникът беше Един! И беше Орган на ... Как няма да му вярваш? Баба ти знае кое-как.

Автор: peter   
Дата:   18-02-04 13:27

Когато става въпрос за нещо ново, обикновено се появяват две групи хора - едните ги е страх и се мъчат да обосноват страха си, а другите се радват и се опитват да използват новите неща за идеите си.
Аз лично събирам за цифров апарат.

Автор: T.Rex   
Дата:   18-02-04 13:52

Не ме е страх. Грешно сте ме разбрали. Исках да кажа, как навлизането на технологиите смачква изкуството. Кара хората да мислят по малко.
Да, Асахи, бума на звукозаписна техника насити пространството с гадни звуци. Всеки днес е "композитор", смята за композиране смесването на звуци в някоя програма на компютъра. А това няма нищо общо с музиката.
Едно време хората учеха по 10 години пиано и цигулка и пак нямаха самочувствието на композитори. Единици ставаха музиканти.

Автор: Brummaker   
Дата:   18-02-04 13:54

Просто сега всичко е по-лесно.[smilie24]
А който го може-го може [smile]

Автор: TheMadMan   
Дата:   18-02-04 14:04

peter, кази къде ги събираш и аз да посъбера за студиото [smilie5] [smilie24]

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   18-02-04 14:37

А които го не може - вдига вой , че го може...ли си е купил скъпо автоустроиство некво, де трябва да е по-умно от него. Да живеят кавървересиите..по повечко от седмица[smilie25]

Автор: kirilius   
Дата:   18-02-04 14:38

T.Rex, не съм съгласен. Технологията не може да убие изкуството. Тя просто създава нови средства за изразяване. Гадни звуци могат да се произведат и с цигулка, нали? А това, че сега е по-лесно някой да смеси разни звуци на компютъра не значи, че е направил музика. Който може да прави музика, ще я прави с каквото му дадеш - тромпет или компютър.
Пример: Lord Of The Rings - абсолютна красота и перфекционизъм. Сигурно сега ще се намери някои да го оплюе, но не е това целта на примера. Този филм просто не можеше да бъде създаден преди 50 или дори 20 години!!! Едва ли някой ще отрече, че хората, които са сътворили визуалната част на филма, са хора на изкуството. Аз бих добавил: гении, маниаци! В случая хехнологията помага на хората да изразят това, което имат във въображението си.
А това, че технологиите променят изкуството е така, но в това няма нищо лошо.
[smilie3]

Автор: peter   
Дата:   18-02-04 14:44

MadMan, намалих баничките.

Дата:   18-02-04 14:54

Друго е да отидеш "До Чикаго и назад" със самолет...или пеша.[smilie25]

Дата:   18-02-04 16:28

Хората вярват на PR - учи се в НБУ., вярват и на снимката - отгоре, отгоре..защото и не се задълбочават. По същия начин вярват и на сапунените сериали.
Гледаи ти, границата била прескочена..пък аз не си изхвърлям лентовите апарати, че и купувам тоя-оня ветеран!..пък и машинки за снимане даже [smilie2]
"че смъртният акт на фотографската лента бил подписан и подпечатан." - а това, ако не се лъжа, го срещах в статия за Коника БГ..пък гробокопача на лентата май беше точно Канон 300Д.[smilie3] !?!?! Купувай, народе!!! Вероятно автора (доцент П.Абаджиев) е преценил, че точно този модел най-евтин ДСЛР, ще влезе във всеки дом, и ще гробозакопае всяка Скина, Практика, Канон. Аз пък имам друго мнение по-въпроса - колкото малоценно, толкова пък лично. Да, те вече се гробозакопават.Докато 2-те фотографии не се припокриват, ще ползвам и двете. Особено сега - все пак добрите обективи (четки) рисуват някак си по художествено само върху филм (платно), ако смениш платното - доста се обезличават...за чертежите - там не се рисува с четки. Когато направят софт или матрици, с екзотични имена, и напълно избият нуждата от друго - тогава да, особено пък ако зачезнат филмите. От цифра много по-лесно се печели, най-вече защото по-лесно се снима и залива пазара на запад 99 процента. Кодак обърна фунията вече - по-чисто, по-лесно, по-евтино, дори по-екологично и ресурсоспестяващо, по-доходоносно и по-масово,...подготвен беше пазара успешно с разни филмови сапунерки, пък и повече пари се изтръскват от джоба на купувача купувайки и ъпграде цифрово апаратче. Но ние сме на изток - освен, че сме по-бедни, сме и по-умни...и търсим и 1-ния процент...така ми се ще да се каже де. На днешно време хич не ми се мисли, как щях да имам и работя само с 1 фотоапарат - филмов или цифров.

Хе-хе...
Автор: GenaDP   
Дата:   18-02-04 17:29

...ако някой наистина ти е казал, че си по-умен, излъгал те е... :)

Автор: Japanese   
Дата:   18-02-04 19:21

..sega kato se zamilislia ...izraznite sredstva na izkustvoto vinagi sa tarpeli razvitie...vsichkite te sa sa se razrastvali v nasoka v koiato da okazvat po silno vazdesitvie na setivata ni ...tova razvitie niama i da spre dokato ne izpalni setivnosta ni i popadnem vav edin virtualen sviat....
..kinoto naprimer...osven che e obhvanalo izraznite sredstva na visualnite izkustva ..polzva i muzikata .. ami obemite holgramite ...
..ami pitaite men sled kato vratna edna treva kakvo stava i s setivnosta mi ...
...vapreki che kategoriite v izkustvoto sa s iasna cel te ste se promeniat izraznite sredstva ste se promeniat ...fotografiata a moge i da ostane samo istorichesko poniatie, bez znachenie .....predstavete si novia Fuji naprimerkoito ste olavia edna razhodka na chovek krai prikazna esena kartinka po brega na ezero ....i to po takav nachin che sled kato ia poglednete na monitora i samo dokosnite s prast darvetata ste chuete shuma im ..ili pak choveka ..zvuka ot tihi stapki ili pak ezeroto ....i pak ste ima svoi kolorit pred novoto kino naprimer v koeto pak ste si govorish s direktno s Joe Peshi "Did you **** my wife" a Deniro ste malchi naprimer ili pritelkata vi ste go zabavliva ....
....:)cifrov ili degitalen ...vagna e celta na izkustvoto ..a tia niama da se promeni ....dokato go ima poniatieto "realnost"...no pak ako izchezne togava ste stane interesno ....[smilie11] [smile]

Автор: junior   
Дата:   18-02-04 20:27

".... едно време какви педерасти имашеее - факири!..."
няма да цитирам целия виц щото е ногу изтъркан...
всеки нов владетел изколва старата гвардия и регентите! [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: borovinka   
Дата:   18-02-04 21:50

Ми то още преди двадесет години хората казваха "Що е лента, все е мената !".
Какво да кажем сега ?! [smilie18]

Дата:   19-02-04 00:56

Japanese - колкото повече се отдалечаваме от реалността - толкова повече ще я усещаме откъм гадната и страна. След пиенето -мохмурлук, след дрогата - съсипване, след лекомислието - удар. Значи за The matrix си мечтаеш :)..да..променя се изкуството..одеве Харисън Форд (в ролята на американски президент) изби всички лоши лично, един не остави за другите...и спаси света..пък, като стане нещо всъщност...Българските филми през петилетка-броика, са също пудра и преекспонирано бездарие, а как ми се гледа нещо по-обикновено, но реално.[smilie2]

Автор: GuruMMX   
Дата:   19-02-04 01:00

ajdeee, Moby pak zapochna s praznite prikazki he he

[beer]

Дата:   19-02-04 17:03

...ami neznam az Matricata ia prospah dva pati ..az za vrashtaneto kam realnsota niama kak inache ..patia obratno i v samata realnost e boleznen dori ..chovek evoluira i varvi samo na pred..po skoro bolkata moge da ili ot sblasak s novoto ..neusaznana cena na adaptaciata ili lipsata na vazmognost za takava ..togava dali varvish napred ili nazad,naliavo nadiasno pak si ostavash tam no pak genetichnia ti kod se promenia :))....[smilie25]

Автор: mobby_dick   
Дата:   19-02-04 17:17

Най-добре е да има движение във физическия смисъл на думата:"Здрав дух в здраво тяло...м...ката си е ....". Не на дрогата - виртуална или реална.https://photo-forum.net/joro/emoticons/simp0029.gif

Дата:   19-02-04 17:36

ti pak sega otvarish tema za drogata ..:)))[smilie3]

първа  назад  1     всички  напред  последна