Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Коментари
Автор: Frida   
Дата:   16-11-04 16:08

Ще кажа нещо очевидно.

В този "форум" (имам предвид целия сайт) се пишат само положителни коментари.

Негативните коментари са пренебрежимо малко. Ако се появи негативна оценка за някоя снимка, веднага се появяват лобисти и анонимни с лошо възпитание; веднага се започват лични квалификации, замесват се майки, лели и се вадят обективи за мерене.

Имам два въпроса.
- към "творците"
Толкова ли ви е малко самочуствието, че не можете да понесете някой да не одобри една ваша работа;
- към зрителите
Толкова ли не можете да се изправите, без анонимност и да кажете "Това не ми харесва, защото ... "

Всички въпроси в това изложение са риторични и автора няма нужда от отговори, като едновременно с това разбира, че всички са свободни да се покажат както могат.

Отговори на това съобщение
 Re: Коментари
Автор: asahi   
Дата:   16-11-04 16:13

Всяка боза ли трябва да се коментира?
Не е ли доста трудоемко?
Трябва ли да се възмущаваме денонощно от нещата, които не ни харесват, но все пак ни заобикалят?
Няма ли да дотегна на околните ако се афиширам като един вечен мрънкач, какъвто всъщност съм?

Автор: charm   
Дата:   16-11-04 16:15

[smilie24]
Подкрепям, Фрида! наистина е кофти така - така човек не се учи.
аз се опитвам да пиша понякога и какво не ми харесва, но много плахо, защото не съм много сигурна в себе си.
но наистина и аз бих искала да получавам повече ГРАДИВНИ коментари - критика. не приемам за критика просташки забележки от сорта - "тъпо! грозни зъби!"
[beer]

Автор: asahi   
Дата:   16-11-04 16:21

Ей, Шарми, какво ще кажеш за примерно 3000 коментара под твоя снимка - от всеки регистриран потребител по едно? Аз мисля, че би била по-доволна ако получиш коментари от колегата Иванов, Петров и Иванов - като пример. Тогава е лесно да поискаш от гореизброените господа коментар - не вярвам да ти откажат наведнъж. Нали?

Автор: goshar   
Дата:   16-11-04 16:25

Не е лесно

Дата:   16-11-04 16:25

да бе мрънчоооо, точно това имам предвид като казвам ГРАДИВНИ. не искам всички дето не харесват снимката ми да пишат под нея, че не я харесват без никакво основание. или пък ако я харесват /!!!, :) и т.н./ - въпреки, че за съжаление в бързината и аз слагам такива коментари.
така, че моля господа - Петров, Иванов и ... Иванов - пишете ми градивни коментари [smilie21]
но Мрънчооо /вземи си смени ника, щом казваш, че мрънкаш, асахи/, мисля, че Фрида друго има предвид - че под снимките няма никаква критика - само положеителни коментари. написала си го е жената, ама освен да мрънкаш, може и да прочетеш, Мрънчооо [smilie25]

Автор: volokin   
Дата:   16-11-04 16:31

Аз не смятам че човек се учи от критиката, изобщо!!
А и критиката, не е лесна работа, особено в изкуството.
Мисля, че човек се учи (възпитава сетивата) от хубавите неща на авторите, както известни, така и неизвестни, т.е. ако аз днес смятам нещо мое за хубаво, ама дойде човека Х и ми каже: ''..тука нещо куца, това и това е грешно'' аз може и да не го послушам, но след време сам да стигна до този или подобни изводи.
Според мен основния проблем идва именно от критиката, щото изречения от рода: ''и тва сега какво е, арт ли е?'' или ''ми то с фотошоп и баба може...'', или ''не'', или ''тц'' или ''ебаси и простотията...'' или ............и знаете за какво говоря, изгониха автори като Авел, пък и други.
Та мисля, това, че се дават само положителни критики, не е толкова фатално, колкото просташки изказвания от по-горния тип.
Аз лично коментирам само фотографии които ми харесват.
Та преди да даваме критики, май трябва да се научим на това.
Иначе Фрида е хяку пасенту права!!!!

Автор: mr-drone   
Дата:   16-11-04 16:31

charm [smilie24]

asahi, ти също си прав, доста е трудоемко, но от друга страна наистина не е лесно да поискаш от Петров и Иванов коментари... какво, да пусна тема "Вижте ме, качих снимка, чакам коментари" ? [smilie25]

Дата:   16-11-04 16:35

volokin, така е за критиката, но е добре да има повече коментари в смисъл на съвети.
Иначе за просташките изказвания няма спор [smilie23]

Автор: goshar   
Дата:   16-11-04 16:39

Добре де [smilie8] качих снимка
А коментирайте де[shtrak]

Автор: volokin   
Дата:   16-11-04 16:48

мистър Дрон, ами как да посъветвам едикой си, като не знам как е снимал, с какъв обектив, под какъв ъгъл и с каква скорост-бленда, с каква лента или дигиталка, какво е целял и т.н.
мога само да му кажа, че кадъра му е неприятно центриран, че хоризонта минава по средата, или че цветовете са неприятно наситени.
А и как да кажа за една снимка, че не е за даден конкурс, след като не съм сигурен какво иска да ми каже автора, т.е. не съм го прочел от снимката, което от своя страна може да значи, че автора е бил слаб в посланието си или, че аз съм слаб в абстракциите, в първия случай ок, но втория е според авторите които дават коментари, щото ако аз не съм разчел нещо, то друг го е видял много добре (както се е случвало)....та в този ред ми текат мислите...
т.е. Не си мислете, че една конструктивна критика ще ви научи да снимате, това е процес, дълъг....а и колко са тези които могат да дадат такава, аз лично се радвам когато ме коментира ''добър'' автор, който аз ценя, което значи за мен че съм направил добра снимка. съответно когато аз срещна снимка близка до моите разбирания давам коментар, това е.
Ако седна да коментирам всички снимки във форума, със сигурност ще се получат дразги и нещата стават повече от неприятни. тук не става въпрос да се делим на наши и ваши, а става въпрос за културата на общуване, т.е. след като аз критикувам някой, и той да седне да ми го връща, или обратното, ако похваля някой и той да ме хвали после, без даже и да споделя моята визия...
По принцип не съм против конструктивната критика, ама кой пък съм аз, че да я давам????[smilie11]

Автор: m.o.p   
Дата:   16-11-04 16:49

Pich bez samoreklama,i az iskam da mi se komentira snimkata:)))Inache po sashtestvo naistina shteshe da e hubavo komentarite da ne sa samo polugitelni,no nikoi niama da prieme kritikata kato savet a kato ubida .

Автор: yanee   
Дата:   16-11-04 16:59

Мисля, 4е пове4ето съфорумци, не са готови да приемат негативни коментари под снимките си.[smilie10]

Не смятам, 4е забележките винаги са градивни и меродавни, за6тото гледните то4ки са многоизмерими - въпрос на усе6тане и естетика. По съ6тата при4ина не трябва да се сърдим на откровени мнения от типа: банално; грозни зъби; кофти перспектива; крайно разфокусирано, к'ва е тая курва...или приема6 със спокойствие подобни нотации или раз4ита6 само на дружески аплаузи, т'ва е![smilie18]

За неделикатните отзиви мога да кажа, 4е са въпрос на манталитет - някой не са виновни, 4е са такива каквито са...нека сме по-толерантни и да "копаем в себе си".[smilie24] Навярно тогава 6те присъства и градивната критика по един естествен на4ин, а тя действително липсва[smilie8]

Напоследък се отказах да критикувам фотосите тук, маркирайки само не6тата, които ми харесват. Това което съ6то правя с удоволсвие - да гласувам под снимки на които по4ти никой не обръ6та внимание, ей така за стимул на онези с по-скромна техника и познания в пристрастната ни област [shtrak]

Автор: slivenski   
Дата:   16-11-04 17:01

Аз съм основно публика.Не съм критик.
Ако нещо не ми харесва, старая се да кажа с две думи какво е то - например хоризонта е крив или друго.
Ако ми харесва, това може да се дължи на много неща - настроение, усещане, емоции и т.н.
Наистина понякога слагам !!! или +++ или :-) за коментар, но това е защото не винаги мога да опиша с няколко думи защо една снимка ми харесва. Просто ми харесва и толкова :-)[beer] [shtrak]

Автор: J0R0   
Дата:   16-11-04 17:09

Кое е добро и кое е лошо, трябва ли някой да ни казва?

Ако съответния човек има акъл в главата няма нужда някой да му казва дали снимката му е добра или не е. Като я съпоставя с останалите може и сам да разбере.
Ако няма акъл в главата, каквото и да му казваш - все тая. Но по-добре е все пак да не му казваш нещо негативно, защото хората без акъл в главата, приемат негативното изказване като лично отношение и се започват едни обяснения, не ти е работа...

Автор: yanee   
Дата:   16-11-04 17:28

В контекста на думите на ЖОРО, 6те дам следния пример: преди време има6е някакви дискусии между мен и мурнау...тогава му казах, 4е спирам да коментирам снимките му[smilie25]

Ни6то ли4но към него, прецених 4е е глупаво да се дразним след като имаме разли4ни станови6та, а и не се познаваме.
Това оба4е не ме възпира да гласувам тихомълком [smilie5] под НЯКОЙ негови снимки, които успеят да привлекът вниманието ми, к'во толкоз въпрос на едно кликване с ми6ката, нали [smilie18]

Та, хаиде да бъдем по-толерантни един към друг, от това никой не губи, не мислите ли като мен[smilie11]

Автор: inmitev   
Дата:   16-11-04 17:34

Значи, за мен нещата опират до няколко основни положения:

1. Време. На мен напоследък ми остава време да разгледам само първите две-три страници на рейтингите. От тях коментирам / гласувам само за снимките, които са ме впечатлили по някакъв начин. В повечето случаи пиша коментар само за да не гласувам анонимно.

2. Квалификация. За да дам смислен коментар и градивна критика, се нуждая от специфични познания, които нямам. Снимам любителски и коментарите ми също са любителски. Ако нещо не ми допада и съм изградил донякъде връзка с автора (лично или задочно), мога да си позволя да критикувам, но подчертавам, че мнението ми не е професионално.

3. Негативизъм. Да, и това го има. На мен не ми се е случвало още, но често из форума започват луди спорове за професионализма на този или онзи и как си позволявал той да дава неоснователно отрицателни мнения за снимките на еди-кой-си. Не съм конфликтна натура, така че се старая да критикувам рядко. Още повече като се имат предвид и предните две точки.

Така. Това от гледната точка на зрител. Като автор никога не съм бил против критиките и съм го подчертал и в профила си. Разбира се, ако някой почне да обижда мен или мой модел, няма да ми е приятно, но това вече не е критика. Или поне не е конструктивна.

Дата:   16-11-04 17:41

volokin, J0R0 [smilie24]

Мисля, че inmitev обобщи доводите на голяма част от клубарите, включително и моите [smilie25]

Дата:   16-11-04 17:53

точно така, илийка! [smilie24]

Автор: RossN   
Дата:   16-11-04 17:55

inmitev, две неща бих ти успорил в мнението, какво значи "смислен коментар" и второто е това, че критикуваш, не означава "конфликтна личност", инак е раболепие...

Автор: spirit   
Дата:   16-11-04 18:05

Мисла, че наличието на положителни коментари не е беда и има лесно обяснение. Както и някой преди мен бе посочил - много автори (в това число и аз самия) коментират само неща, които им харесват. Онова, което определено не ми допада го подминавам. Рядко се случва нещо да ме подразни дотолкова, че да изразя негативно мнение. Професионално мнение по отношение на една снимка аз не бих могъл да дам, щото и нямам такова мислене. Най-често пиша нещо по въпроса как ми въздейства снимката и как я възприемам. Ако критичното мнение е изразено по подходящ начин аз мисля, че едва ли някой би се засегнал. Все пак би трябвало да коментираме конкретната творба, а не автора и да му даваме квалификации. Въпросът за просташките реплики според мен не подлежи на обсъждане. Най-добре е да ги подминаваме, за да не стимулираме авторът им към понататъчни подобни изяви. Целта на една просташка реплика е да те провокира, да те предизвика да влезеш в същия тон. Не смятам за удачно да падам дотолкова... :-)

Автор: murnau   
Дата:   16-11-04 18:38

Забелязал съм, че когато се прави "критика" под дадена снимка, или тя се приема тихомълком от автора, но не остава незабелязана от някой друг, който успява набързо да ти обърне критиката с главата надолу, или авторът сам преобръща (с ирония и понякога по глупав начин) последната с главата надолу.

Тоест няма ОКУРАЖАВАНЕ на критиката.
Говоря за становище, което не само да каже две думи, а да опише снимката (субективно) и да я коментира (анализира и интерпретира). То не че е имало много такива становища, ама колкто и да е имало, вече ги няма поради горните случки.

Естествено тук "почвата" не е за такъв тип критики, мисля.

А иначе съм против изкаване на мнение с "много добро", "браво" или "бълвоч" , "грозна кака" ...
Макар че с "браво" боравя предимно и аз, призовавам всички да си пестят думите и ако критикуват, нека бъдат мнoгoсловни. Или да замълчат.

Отделно критиката не е достъпна за всеки, това си е цяло изкуство (да, така е, колкото и да не го вярваме/те)...затова , ако (не) харесваме нещо , по-добре да замълчим или да го наградим с медал.

Освен това може да се отварят и теми във форума, аз лично съм привърженик, които да говорят за рейтинга и за отношението на публиката към даден тип снимки или дадена снимка и прочие.
Но във форума, не под снимката.

Автор: nsirakov   
Дата:   16-11-04 19:58

inmitev [smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: Transfiction   
Дата:   16-11-04 19:59

volokin е много прав [smilie24]
Хубаво е да има коментар под снимката (то си има и поле за тази работа), в който да се дава техническата информация и също какво е целял да постигне автора, и най-добре - да обясни как го е постигнал. Така се учи човек, така се споделят нещата.

Сто пъти поне съм чела тук от разни автори, че нямали навик да обясняват снимките си, не им било в стила, каквото искали да кажат, си личало... и се връцват ако някой ги попита или коментира. Това е вид пренебрежение и надутост. Ми как да влезеш в диалог при такова положение? То пък голямата работа да обясниш какво си искал да направиш, толкова ли низко падение е? (риторичен въпрос :) Може да е от страх, че не ако не те разберат правилно, ще излезе, че не си се справил отлично с целта на фотографията. ... Не знам. Но се съгласявам с теб, трябва да има диалог.

Публикацията е редактирана (16-11-04 22:30)

Автор: ceco   
Дата:   16-11-04 21:19

Според мен отдавна умря критиката на този сайт.
Заради десетина човека, които не критикуваха, а пускаха заядливи коментари с единствената цел да уязвят автора. И още неколцина, които пък не търпят никаква критика. Дори поискаха от admin да им позволи да трият или "редактират" чуждите мнения под снимките им!??

Лично аз, пък и мнозинството хора тук, струва ми се, не само нямат нищо против критиката, но и искрено биха се радвали на повече критични коментари под снимките си ... но няма вече кой да ги пише. И не че време нямало и други ала-бала, уплашиха се хората от острата реакция и "ответните удари" на някои самовлюбени автори. [smilie5]

Стана както в една песен на Висоцки "На кладбище", откъс от която на български звучи приблизително така:

А на гробищата - там редът е свят!
Или хвалят те, или ... мълчат!
Всеки ти е сват, всеки ти е брат,
Изключителна благодат!]

Вярно, има правило "За мъртвите - или добро, или нищо", но все пак би трябвало да има още живи хора на този сайт...

първа  назад  1  2     всички  напред  последна