Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 странен въпрос не свързан с фотографията...
Автор: zar   
Дата:   16-02-04 20:57

съжаляван че питам тук, ама сме се събрали различни хора и някой може да знае...
та въпросът ми е дали някой знае от къде идват цветовете на националния флаг и дали означават нещо???
старата песен за бяло, зелено, червено не ми върши работа [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: странен въпрос не свързан с фотографията...
Автор: Transfiction   
Дата:   16-02-04 21:43

Едно време в училище... Като казвам едно време, имам предвид по татово време. Та... ни учеха, че символизмът на цветовете е следния:
Червеното символизирало кръвта на загиналите в борбата против турското робство.
Зеленото - плодородието на България.
Бялото - ... хм, май съм забравила точно... трябва да е било светлото бъдеще, или нещо подобно.
Пък за едновремешния герб със сърп и чук отгоре - не питай. [smilie6]

Публикацията е редактирана (16-02-04 21:56)

Автор: jumbo   
Дата:   16-02-04 21:52

означават бели вили на зелени поля на червени другари от лъв нагоре

Дата:   16-02-04 21:56

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   16-02-04 21:58

никончо, предложението ти е веселяшко и не грешно според мен, ама едва ли е официалната версия [smilie6]
а при версията на трансфикшън бялото е символ на зората или светлото бъдеще ама това пак е свързано с оная песничка...

Автор: le_corbeau   
Дата:   16-02-04 22:02

ами прочети старата конституция. /Татовата де / там си описваха и знамето и герба и всичко останало...

Автор: ceco   
Дата:   16-02-04 22:07

Напротив, много хубав въпрос, но и доста труден - иначе всеки щеше да знае отговора още от училище. Доколкото ми е известно, флагът ни се е появил за първи път по време на Руско-турската освободителна война (като знаме на нашите опълченци) и е бил изготвен по аналогия с руския флаг, като синьото е било заменено със зелено. Защо точно зелено - не знам, мога само да предполагам, че е взето от знамето на Райна Попгеоргиева през Априлското възстание.

Дата:   16-02-04 22:12

zar - е щом и песничката така казва, значи наистина бялото е светлото бъдеще [smile] За червеното и зеленото съм сто процента сигурна, че са каквото ти написах.

Бяло, зелено, червено - три разлюлени вълни... това ли беше песньовката?

ceco - ами сложили са зелено вместо синьо, за да прилича на италианското знаме, то е зелено, бяло, червено :-)))

Дата:   16-02-04 22:15

абе какво да гледам в конституцията..
там пише само за размери, пропорции, цветове... пилони и тем подобни...
аналогията с руското знаме наистина е голяма...
ама от къде му дойде на акъла на съквартиранта ми да ме пита за националното ни знаме [smilie10]

Дата:   16-02-04 22:16

а зеленото може би идва от опълченците... нали е било зелено тяхното знаме с лъв...

Автор: junior   
Дата:   16-02-04 22:30

не опълченците, а както ceco каза знамето на Райна Попгеоргиева е било зелено... Опълченците са развявали небезизвестното самарско знаме (в същност точно копие на японското по това време)

Автор: ceco   
Дата:   16-02-04 22:38

Мдааа, пък и зелена страна сме, все пак - това всеки го признава https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie7.gif (и е вярно в много аспекти). За съжаление, ако бяхме по-зряла нация и по-добре пазехме и уважавахме традициите си, нямаше да стигаме до тази дискусия https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie7.gifhttps://photo-forum.net/forum/smileys/smilie3.gif. Шегата настрана, но ми е много по-лесно да отговоря на подобен въпрос за британското, американското или японското знаме ...https://photo-forum.net/forum/smileys/smilie7.gifhttps://photo-forum.net/forum/smileys/smilie3.gifhttps://photo-forum.net/forum/smileys/smiley20.gif

Дата:   16-02-04 22:44

за японското незнам ама знам за немското [smilie8]
а това до колко си уважаваме традициите... няма смисъл да го дискотираме това, ако ги уважавахме нямаше да сме в това състояние сега....

Автор: Стефан   
Дата:   16-02-04 23:59

Не по време на Освободителната война, а още преди това Раковски го въвежда и аналогията е не с руския флаг (макар че при по-лошо цветопредаване изглеждат почти еднакво ;) ами по-скоро с италианския (по Гарибалди), цветовете са същите само че по друг начин подредени.

Автор: junior   
Дата:   17-02-04 00:17

ето един човек да ни покаже правилната насока.... сега остава да разгадаем и цветовете на италианското... (все някой ще е специалист, щом има такива за английско, американско, немско и прочие:)
[smilie24]

Автор: lava   
Дата:   17-02-04 01:10

Доколкото си спомням, знамето идва от Самарското знаме - а то естествено има връзка с руското.

Автор: plam   
Дата:   17-02-04 08:52

я виж това дали ти върши работа
http://www.euro2001.online.bg/2-2002/2br50.html

Автор: rustholl   
Дата:   17-02-04 09:31

[smilie10] Sega ostava da razberem kak devojkata Stiljana Parashkevova e izbrala zvetovete za nejnija flag!

Дата:   17-02-04 10:01

абе самарското е много различно от нашето
ей тук го има, има и на Парашкевова, наистина от там идва....

Автор: arien   
Дата:   17-02-04 16:28

Споделям първоначалната версия на Transfiction,но май си спомням, че във втори клас ни разправяха, че бялото било символ на мира и по мирно време знамето трябвало да е с бялото на горе а при война- с червеното.
Общо взето туй знам по въпроса, но не гарантирам да е много вярно. Ако някой проучи сериозно въпроса- да си каже че ми стана интересно.

Автор: elva209   
Дата:   17-02-04 16:35

Смешна работа – никъде из сайтовете на български няма отделено място за историята на флага ни!!! Дори на правителствения сайт са указани само цветовете и размерите!
Както и да е. Прехвърлих известно количество чужди (справочни и исторически, туристически и любителски) страници и това, което намерих там, се припокрива с представата ни от песента за националния трикольор:
Бяло – символиращо свободата на отечеството.
Зелено – като горите и полето на земята българска.
Червено – като пролятата за родината кръв.
Масово източниците посочват, че след Освобождението у нас е заимстван флагът на Русия – свободният славянски народ, първи създал собствена държава. За да бъде подчертана независимостта на България обаче, синият цвят е заменен със зелен - като знамето “Свобода или смърт”, станало символ на българското националноосвободително движение.
Важно е обаче друго - още преди Освобождението в тези цветове е било знамето на Легия “Раковски”.
Та, наше си е! [smile]
И аз поне си го харесвам! [smilie3]

Дата:   17-02-04 18:22

за arien - знамето се обръща с червеното на горе само когато има национална катастрофа... то войната е нещо такова де... ама и през оня януари 97 година студентите носиха знамето обърнато...
за евала209 - рабра се че знамето ни е от преди освобождението, ама тая символика все ми се струва, че е пригодена към знамето след това... едва ли това е първоначалната идея за тия цветове...

Автор: Стефан   
Дата:   18-02-04 00:13

Е хайде сега, руснаците първи били създали собствена държава - това сигурно в техните учебници го пише, както и това че кирилицата я е измислил едва ли не Петър I [cool] Не забравяйте че България е най-старата държава в Европа, вярно, с големи прекъсвания, но няма друга европейска държава която да си пази името от 681г.
Може и да е имало някакво значение близоста с флага на Русия (макар че те тогава руснаците май са предпочитали андреевските флагове), но така или иначе нашия трикольор се появява практически в днешния си вид при легията на Раковски, а той го е заимствал от Гарибалди. И символиката е горе долу същата и може би малко напасната впоследствие, тогава е било по-важно да има някакви национални символи от колкото какво точно означават...

Дата:   18-02-04 00:46

Това ми напомня за една случка докато учих немски...
Та значи всеки трябваше да изнася доклад на каквато тема си избере, имахме една тъпа украинка, която говори за създаване на руската държава. Девойката изровила някакъв учебник от хиляда осемстотин и незнам си коя година и показва някаква карта на разположението на славянските народи през 9ти век, и се изцепва че това всъщност било стара русия, те така викали на славяните - староруси... В това време аз ставам и казвам, че тя говори глупости, бърка понятията, едно са славянските племена, друго руснаците. Даскалката се развика, поведението ми било недостойно за висше учебно заведение, какъв бил тоя национализъм и т.н., аз обаче продължавам, казвам че по времето за което тя говори отдавна е имало България и сме били даже на 3 морета... Та даскалицата прекъсна часа, отиде и взе някаква дебела енциклопедия и ми показва, че руснаците са произлезли от славяните, ама аз това не съм го и отричал казвам, вижте какво пише за България, гледа тя - създадена през 681 година и през 9ти век е била във възхода си...
Насмете украинката, на мен не се извини ама ми беше все тая...
Та идеята ми е че руснаците винаги са ги учели че са нещо много велико и всичко от тях е почнало...

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   18-02-04 11:52

България е доста по-възрастна държава от 681г. и от Кубрат (гробът му е в Украина), и то в хиляди години. 681 е началото на края. Римската империя е доста по-късно, локално и неморално явление, от азиатска България., междодругото - бастисана точно заради това от предшественика ни Атила, или по-точно от един негов военачалник. Имало е времена на тази земя, когато морала, меча и мъжеството са били по-ценни от парите и охолството., от живота дори, когато движещата сила на живота е осъзнавана и прилагана, а спирачките - непознат инструмент.
Тукашните българи са доста малка част от някогашните, а и съвременни българи..но затова пък, не са точица в славянското море - напротив. Все още сме единствените българи, носещи още това име.
Историята не е това, което беше...(както и не е това, което е)[smile]
Поразгледаите първите карти на Евразия, откъм 9-10 век дори(ако не, ще дам линкове)...там доста добре се вижда, къде е България (за сведение, няма и Русия...а на цялата тази територия пише Б Ъ Л Г А Р И Я).
Държавите са като хората - имат си живот: младост - величие - старост, ..както и съответните грешки на растежа - особено на тези в детска възраст.
Всичко си има своята логика, но ми се струва, че на този логичен крах, на които сме я докарали (и са я подкарали още от средата на средновековието) е добре да знаем, че имаме за какво да се гордеем, ако не лично..поне с предците си., и като наследници на първите велики хора, ако не динамика, да придадем на този свят повече мъдрост...изстрадана мъдрост.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна