Автор: feon
Дата: 13-02-04 11:12
Аз мисля, че добрата фотография е съчетание от изкусен поглед към действителността и умението да го "запечаташ". Какво е изкусен поглед? Струва ми се, че на първо място това е "твоя собствен", вътрешен взор, който е различен при всички хора, който се постига съвсем не чрез гледане през обектива или подражание... "ИЗКУСТВО" е много страшна дума, за мен тя е ужасяваща, понякога чудовищна..., защото насилствено приобщава ценности и ги издига в култ, а други задушава... не зная... може би отново всичко се свежда до копнежа у всеки от нас да открива и изразява своята същност, да търси и същевременно да споделя, да се доближава до другия. Снимането олицетворява стремежа на всеки отделен човек, а изкуството "фотография" е колекция, история, наниз от подбрани търсения и намирания. Не че има нещо лошо в това, ала не трябва човек да става зависим от него, защото тогава се превръща в суетата да ти кажат "Ооо, твоите работи ми напомнят ....".
Всъщност сега ми хрумна, че притегателността, Красотата на фотографията е в това, че изразява интимност, едно нежно и фино докосване на автора с действителността. И "категорията" няма значение! Интимност има и в добрия репортаж, и в така наречения "арт", и в снимки на природата, и в макросите на Mobby_Dick... А вълшебството е, че тази интимност се превръща и в наша. В интимност с нас самите, с другите и със заобикалящия ни свят...
|
|