Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Кога фотографията става изкуство?
Автор: plam   
Дата:   13-02-04 08:01

Наблюдавайки вчерашната тема №1 прочетох и нещичко от pabadjiev - "Защо не разсъждавате и спорите по същностни теми за фотографията? Защо не спорите кога тя става изкуство?" и изумях. Защото винаги съм си мислил, че фотографията си е изкуство...
Взех да се чудя как ли става изкуство и стигнах до следните изводи:
Та фотографията е изкуство когато вземеш цветна снимка , направиш я черно-бяла, блърваш , режеш, драскаш и пр докато не можеш да познаеш какво си снимал, или ти прилича на нещо съвсем друго, а още по-добре когато се чудиш на какво ти прилича. Става и с черно-бяла - правиш я цветна и пак по горната процедура. След толкова много вложен труд, изморен и облекчен си мислиш - няма как вече да не е изкуство,а пък ако можех и да рисувам...
Взех да се чудя обаче защо производителите на фотографска техника се стараят тя максимално точно и правдоподобно да отразява околното в избрания от нас миг а ние да се борим с неговия отпечатък?

Публикацията е редактирана (13-02-04 08:40)

Отговори на това съобщение
 Re: Кога фотографията става изкуство?
Автор: Ivan_A   
Дата:   13-02-04 09:00

За мен - тогава, когато това, което виждаш не е това, което е. Когато фотографията те води далече, далече - отвъд, където е по-интересно, по-странно,по-загадъчно и многозначно. И няма НИКАКВО значение КАК е постигнато това въздействие!

Публикацията е редактирана (13-02-04 10:21)

Автор: special_k   
Дата:   13-02-04 09:37

A moze i obratnoto, ne misli6 li? Togava, kogato tova koeto vizda6 e TO4NO tova koeto e...

Дата:   13-02-04 09:59

Сигурно може!
Но не за мен.
Много такива неща харесвам, "кефя" се на качеството на оптиката, на техниката, на фотографа, но не е същото - "класирам" ги автоматично в категория "пряко отражение".
Това не е "лоша" категория - просто е различна от тази, която ми е интересна!

Автор: PolarBear   
Дата:   13-02-04 10:12

Виждам много истина в горчивата ирония на plam. И едва ли съществува обюовалидно правило къде да се постави границата между "двете" фотографии...Виждал съм репортажни кадри, които без да изменят на своята мисия за предаване на действителността, такава, каквато е, същевременно имат невероятно художествено въздействие. Усещал съм присъствието на художника нерядко и в рекламната фотография, дори и в презираната "туристическа". Това може би не прави подобни снимки изкуство, но понякога дори само с избора на обекта и някои елементарни средства за неговото изобразяване фотографът показва лично отношение, което има доста общо с това, което се нарича "творчество".

По-важното е, че всеки вид фотография има право на съществуване щом е интересна за някой. И във всяка област има добри и лоши снимки. И от добрите снимки във всяка област всеки може да извлече нещо ценно за себе си.

Автор: emmmo   
Дата:   13-02-04 10:15

Съгласен съм с Ivan_A. Изкуството се гради върху иносказанието и метафората. Важна е и многозначността - колкото повече асоциации буди една творба, толкова по-богата и дълбока е тя.
Но мога да разбера и plam. Донякъде. Просто на този сайт се подвизават много хора с псевдоартистични заложби, които си мислят, че като наподобяват външните белези на вече канонизирани за изкуство произведения, и тяхната неумела и претенциозна работа се превръща в изкуство. И тъй като и по-голямата част от публиката е на същото ниво, се започва едно възхищаване, едно хълцане... Защото, виждате ли, изглежда някак си по-така, не е толкова профанно като да снимаш например природа.
Работите (снимки-картини) на Avel за мен са изкуство. И то от висш порядък. Но има толкова други набедени концептуалисти, които се опитват да изсмучат изкуството от пръстите си и така напрягат лишените си от въображение мозъци, така измъчват фотоапаратите си, така изнасилват малкия си потенциал, така злоупотребяват с неузрелите естетически критерии на голяма част от аудиторията, че чак ми става жал. И колкото и да се пънат и да ми обясняват, че това, което правят е изкуство, не могат да ме излъжат.

Дата:   13-02-04 10:19

Вчера видях снимка, която ми е интересна - на Lukcheto. Днес я няма - съжалявам! Толкова са малко тези снимки, че не бива да се свалят!

Автор: sagittarius   
Дата:   13-02-04 10:21

А какво ще кажете за следното:
"Изкуство е да направиш от нищо - нещо и след това да го продадеш." Франк Запа

Дата:   13-02-04 10:29

А бе, ако питаш мене, и Франк Запа си един позьор, ама хайде, лека му пръст.

Автор: AVEL   
Дата:   13-02-04 10:46

hehe tai tema realno nqma krai:)
vseki si misli svoeto
vse pak ne mi haresva 4e e zapo4nata skepti4no
spored men mojeshe lesno da kajesh ,plam :"mene ne me kefi e tva i tva" i da ne go "zavoalirash":)))

mnogo shte se katgorizira sega
mnogo shte se bistrqt sentencii

a po dobre malko po setivno da se useshtat neshtata :pravi kakavoto namirash za dobro, ot kakavoto imash nujda pyk ...the life goes on

[smilie7]

p.s.
moeto mnenie : izkustvata nqmat granici(osobeno vizualnite) za 4upene ,s4upeni sa mnogo otdavna,nooo vse oshte ima hora s fantomni videniq za debeli steni

p.p.s. Frank Zappa e strahoten ,emmmo :))
pone e po svoboden ot kriticite si[cool]

Автор: J0R0   
Дата:   13-02-04 11:02

Изкуството няма нищо общо с това дали едно изображение е замазано (импресионизъм) или е до болка рязко (хиперреализъм), дали отразява правдиво видяното (реализъм) или го изкривява в странни форми и видения (кубизъм, сюрреализъм), дали е натруфено с форми и флинтифлюшки (барок) или е изчистено до крайност (абстракционизъм), дали е класическо или модерно или наивистично...
всичко това което изредих може да бъде изкуство, може и да не бъде.
Единственият критерий е дали казваш нещо ново, дали си искрен в казаното и дали си ТИ.

То е като в театъра, винаги си личи, кога един актьорът позира и кога друг е искрен, макар да казват едни и същи реплики.
Трябва само да имаш очи да видиш разликата.

Автор: feon   
Дата:   13-02-04 11:12

Аз мисля, че добрата фотография е съчетание от изкусен поглед към действителността и умението да го "запечаташ". Какво е изкусен поглед? Струва ми се, че на първо място това е "твоя собствен", вътрешен взор, който е различен при всички хора, който се постига съвсем не чрез гледане през обектива или подражание... "ИЗКУСТВО" е много страшна дума, за мен тя е ужасяваща, понякога чудовищна..., защото насилствено приобщава ценности и ги издига в култ, а други задушава... не зная... може би отново всичко се свежда до копнежа у всеки от нас да открива и изразява своята същност, да търси и същевременно да споделя, да се доближава до другия. Снимането олицетворява стремежа на всеки отделен човек, а изкуството "фотография" е колекция, история, наниз от подбрани търсения и намирания. Не че има нещо лошо в това, ала не трябва човек да става зависим от него, защото тогава се превръща в суетата да ти кажат "Ооо, твоите работи ми напомнят ....".
Всъщност сега ми хрумна, че притегателността, Красотата на фотографията е в това, че изразява интимност, едно нежно и фино докосване на автора с действителността. И "категорията" няма значение! Интимност има и в добрия репортаж, и в така наречения "арт", и в снимки на природата, и в макросите на Mobby_Dick... А вълшебството е, че тази интимност се превръща и в наша. В интимност с нас самите, с другите и със заобикалящия ни свят...

Дата:   13-02-04 11:17

"Единственият критерий е дали казваш нещо ново, дали си искрен в казаното и дали си ТИ."

Като гледам, тук са три критерия, не един. За първия съм най-съгласен и то с уговорката, че наистина - трябва да е ново, но не всяко ново нещо за мен е изкуство. Вторият и третият критерий са обвързани. Може да не съм искрен и пак да съм си аз. Но пък третото - дали си ти, е обвързано с първото, защото ако не си ти, то няма да е ново, но може да не е ново и пак да си си ти.

Някой някога ми беше казал нечия мисъл, не си спомням нито кой ми я беше казал, нито чия е, но тя гласеше нещо от рода на: изкуството не може да ни направи по-добри, то може само да ни направи по-възприемчиви за доброто.

Автор: milen   
Дата:   13-02-04 11:18

бе кат гледам тука половината вече са готови критици! Работете в тази посока!

Дата:   13-02-04 11:32

Изкуството не може да ни направи по-добри, то може само да ни направи по-възприемчиви за доброто. [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Re: и Франк Запа си един позьор
Автор: dreamweaver   
Дата:   13-02-04 11:38

Много го харесвам този Дзаппа! Не мога да нарека музика почти нищо от онова, което правеше той, но се възхищавам на свободата му да се изправи пред целия свят и да каже:"Задръстеняци, ей това е изкуство!"
Според мен, каквото и да правиш, трябва да се забавляваш. Тогава може да се получи изкуство - иначе резултатът е нещо измъчено, нещо като за продан, познаваш го веднага. Сайта ни е пълен с примери.
Слава богу, има и хора, които работят свободно. Въпреки критиците си. Дано да стават все повече![smile]

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   13-02-04 11:42

Франк Запа е велик музикант (казвам го аз, без да съм никакъв музикант все пак..но имам някои любимци) и велик циник. Иронията на интерпретациите на Запа е убииствена...или както на тебе ти харесва - иносказанието...в собствените си композиции стила и отношението е съвсем сериозно. Запа много точно показва кое е изкуство, и кое временна угода и мода за простолюдието...изравя забравените кичове и ги показва в своя аранжимент. Показва нагаждачеството. Ако трябва да го пренесем във фотографията - стила на Запа щеше да е безпощадна фотожурналистика, с основна тема - фотографите, и тяхното проституиране пред публиката. А как имаме нужда от такава ирония за балоните, които сами си надуваме и сега...защото нищо друго не може да ги спука[smilie2] Ах колко временни са родните шедьоври в тази наша фотожурналистика, и колко трайни негативните тенденции, които създава...на последната изложба в част от снимките се усещаше сервилничеството, наследено от татово време...пренесено върху герой от Новото време...и да пусна и аз една мисъл на великия Запа (лека му пръст):
"На никои човек не му отива кафявото червило" (което означава - не ближете задници)[beer]

Дата:   13-02-04 11:46

http://globalia.net/donlope/fz/lyrics/Studio_Tan.html

[smilie5]

Дата:   13-02-04 12:03

Вярно, че Запа е велик циник. Но това да правиш пародии и ефектни критики на културата и обществото, все още не означава, че правиш изкуство. Какво създаде той от нищото, питам аз?

Автор: maraia   
Дата:   13-02-04 12:04

Не се напрягайте с нещта, които принадлежат на очите, карайки ги да минават през ушите!
Леонардо Да Винчи

Дата:   13-02-04 12:11

Жоро - [smilie24] [smilie24] [smilie24]
feon - [smilie24] [smilie24] [smilie24]
Eммо - според мен, новото винаги има по-голям шанс да стане изкуство, отколкото имитация на старото (което според мен...има по-трудна, или невъзможна задача). Просто времето е наложило вече своето сито, и е отсяло онова старо, което е останало вечно и неподражаемо.
Неподражаемо е тънка граница, която ако човек усеща, има шансовете да стане творец...ако не, просто да се упражнява.
Всяко изкуство се прави във своето време, със средствата и методите на това време, със истинската духовна среда. Аз си падам ретропочитател в предпочитанията ми, даже имам ли възможност снимам ретро мотиви..но само за удоволствие, и като опит да надникна зад кулисите на по-друго време. Нито за миг не си въобразявам, че подобни забавления могат да се интерпретират с изкуство. Може би, някои с погледа на Запа може да прави изкуство от ретроматериал, но с нова интерпретация....сега границите за понятието "изкуство" ми се струват твърде широки, а аз съм консервативен почитател на класиката, пълен любител в нея...даже не съм много навътре с истинската духовна среда на някои произведения, по които си падам, но пак ми харесват.
Но във фотографията, за разлика от съвременната музика...като, че не е така. Постоянно има на какво да се възхищавам, и да гледам - има доста ново изкуство, между имитациите. Сега ще потърся някои линкове, на такива снимки, и ще ги постна.

Автор: denyamber   
Дата:   13-02-04 12:15

Едно не разбирам - всеобщата идея че нещо трябва да е ново за да е изкуство.
Май всички тук сте съгласни с това/...
Но не мисля че е точно така.

Дата:   13-02-04 12:22

emmmo - всъщност много малко ме интересува, и не знам дали Запа е направил изкуство - това сигурно времето ще покаже. Дори не съм върл поклонник на всичките му композиции но..има неща, които направо ме грабват, а доста малко са подобни неща всред други съвременни музиканти. Музиката на Запа ми доставя това, което ми харесва, и това което търся...въздеиства и естетически, и интелектуално.,а иначе кои знае, може да е отречен вече, може и да е правил големи гафове в живота си - това не знам, и по-слабо ме интересува.

Автор: J0R0   
Дата:   13-02-04 12:25

denyamber - така е.
Изкуството е отражение на своята епоха.
Когато Вазов е писал своите "песни" е правил изкуство.
Ако някой днес пише стихове в стила на Вазов, ще повтаря нещо старо и ще е смешен.
Тия прости ямбове и тая патетика са били изразно средство през 19 век.
Днес изразните средства са други и който твори (независимо какво), трябва да се съобразява с епохата си.

Дата:   13-02-04 12:39

Aбе има хора, които харесват Запа, защото е FREAK OUT-нал... На мен ми харесват джазовите му неща, които са страхотни... пък Запа дава свобода на музикантите, които свирят с него, а те са все не случайни и известни имена.
Странното е, че е успял чрез фигурата си (често = напростотиите му) да направи популярна, да поднесе на масовия слушател и една музика, повлияна в огромна степен от авангардизма в музиката на 20век. Някой неща звучат много ала John Cage, Crumb.. Пък и щом чак Boulez го е дирижирал...
Иначе мен специално много ме дразни с ранното си "пърдене" , дрънкане... и т.н.

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна