Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Хибридна техника, интересно и за снимащите дигитално...
Автор: volokin   
Дата:   11-11-04 12:12

1. Химия: Амониум-железен III цитрат (или Амониево железен III-сулфат 12-хидрат)
NH4Fe(SO4)2.12H2O
2. Калиев Хексацианоферат III K3[Fe/CN/6]

За какво иде реч: Това е аналогова техника наречена цианотипия, която може да се практикува и хибридно, т.е. тъй като почива на директен контакт на негатива с хартията (позитива), то негатив може да бъде и изпечатано негативно копие на снимка (монохромна, т.е. черно-бяла, примерно формат А4.

Как функционира:
а) 25г разтвор на първото с 100 милилитра дестилирана вода и 16г разтвор на второто в 100 милилитра дестилирана вода. Разтворите да се съхраняват на тъмно, тъй като Амониевия железен 3 цитрат е светлочувствителен, освен това имат склонност да образуват гъбички.
б) Печатате един ''негатив'' т.е. конвертирана снимка на прозрачно фолио.
в) приготвята разтворите, т.е. смесвате ги и мажете равномерно по ''позитива'', т,е, по хартията която ще бъде крайния резултат, като важно е хартията да не е избелвана с хлор! По принцип стават почти всички акварелни хартии..
г) изсушава се хартията в тъмна стая или в някаква кутия, но задължително на тъмно, дори когато се маже е нужно да става в сравнително затъмнена стая или поне само на осветление с крушка.
д) след като изсъхне, се налага ''негатива'' отгоре и се застопорява със стъкло.
д) изкарва се на слънце или се осветява с лампа с Ултравиолетово излъчване, като тези използувани в солариумите, според силата трае 5-10 мин. Ако слънцето е силно както през лятото трае не повече от 5 мин. когато сенките станат тъмно-сиви, значи фотото е готово. Светлините пък стават тъмно зелени.
е) След което се поставя ''позитива'' във ваничка с студена вода с малко лимонтузо или оцетна киселина за да протече равномерно процеса, отвреме на време разклащате листа, като задължително с лицето на долу към дъното. След 2 минути се сменя водата или се поставя под течаща вода или се сменя на къси интервали . Общо 10 минути, за да изпаднат и неосветените соли..
ж) докато съхне картинката си променя цвета от светлосин на тъмносин заради оксидацията.
з) който иска други тонирания може да използува например Танинов-разтвор, след цялото съхнене, аз лично съм оцветявал в чай!

Химията откъде: Фирма Теоком, София, тел: 02/962-42-27 (поне аз от там я взех)
Метода е много лесен, Естетика ПУР!!!!![smilie24] [smilie24]

това го пускам, по повод недоразуменията ''за'' или ''против'' фотошоп.

Апропо, цялото това може да се имитира и с фотошоп, въпрос на вкус [smilie3]

Отговори на това съобщение
 Re: Хибридна техника, интересно и за снимащите дигитално...
Автор: jumbo   
Дата:   11-11-04 12:17

хехе едно време аз така се занимавах със ситопечат мажех ситата с една готова емулсия (зелена) и като я експонираш (на уве)става синя след това миеш с вода зелените участъци и хоп готово
даже няма нужда от фиксаж но е хубаво да поседи на слънце

бах голям майстор в нанасянето на емулсията [smilie8] [smilie8]

Дата:   11-11-04 12:19

цялата химия за 1 кг от едното и 1кг от другото струваше 60 лева, пък после се осъзнах, че доживотно не мога да гоизхабя това, така че имам химия за цяла гвардия фотографи [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: XiZoR   
Дата:   11-11-04 12:26

Волокин донес малко, ко има

Дата:   11-11-04 12:28

Ми ще ти напълня 50-100 грама, дано не забравя, че май много неща станаха да нося към БГ [smilie3]

Автор: Stoyan22   
Дата:   11-11-04 14:30

Ima li informacia kakva e traiinosta na polychenia rezyltat?

Автор: XiZoR   
Дата:   11-11-04 15:22

Volokin, donesi mi LEICA hahahahaha ili Rollei 35RF i edin 85mm ili 90 mm obektiv hahaha i nogo t-max 100asa ili agfa apx100[smile] [shtrak]

Автор: lukcheto   
Дата:   11-11-04 16:34

Волокин, понеже си описал процеса, даваш ли да кача написаното от теб (като те цитирам като автор)в един друг фотографски форум, където доста хора ще му се зарадват :)
Аз самата знам много добре за какво говориш, (правила съм тестове) и се кефя че има хора, които се инересуват и от "тази" фотография [shtrak]

Публикацията е редактирана (11-11-04 16:40)

Дата:   11-11-04 16:53

само платиновия принт я бие по дълготрайност!!![smilie24]

Дата:   11-11-04 16:59

ми няма проблем, ако искаш мога цяла статия да ти приведа от много достоверен източник, само че като се прибера в българско, това ако ти върши работа го вземай, пък чак да ме цитираш едва ли е нужно, щото аз не съм го измислил, а английския астроном Сър Джон Хершел 1842, който е дал и името на неща като:
Негатив, Позитив, Снапшот, дори ''фотография'' идва от него. Солта за фиксиране също идва от него.
Та ако искаш вземи, всъщност някой от профитата може да знае и по-добре за какво иде реч, и да даде някои трикове и наставления, кое как и т.н.[shtrak] [shtrak] [shtrak] [shtrak] [shtrak] [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Дата:   11-11-04 17:00

Хизор-е, ми да ти дам банковата си сметка и нямаш проблем, само трябва да ме чакаш на границата, че да се оправяш с ония там наречени ''митничари'' [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: xizor   
Дата:   11-11-04 20:21

Shte go uredim tova ti vzemi ROLLEI 35RF i edin portreten obektiv;-)

първа  назад  1     всички  напред  последна