Автор: markishky
Дата: 05-11-04 15:26
Уважаеми съклубари,
Явно с напредването на новите цифрови технологии във фотографията се увеличиха и възможностите за шикалкавене и измами от страна на някои „експерти” – кописти и др. такива.
За кво иде реч:
Занисам значи един филм за скениране в едно ателие, разбирам се с копистите /с нормален тон/ на каква резолюция да бъде скениран, в какъв формат-файлове, цени и пр. и ми казват Ок, ела утре да си ги вземеш.
Отивам и си ги прибирам аз и после се чудя на /меко казано/ недоброто качество на скановете. Чудя се аз ли съм толкоз тъп фотограф или нещо друго е станало! Копирам същия филм на хартия по обичайния начин, но в друго ателие – перфектни снимки с много детайли! Продължавам да се чудя, но не за дълго!
От друг фотограф, който има информация за далаверите в първото ателие разбирам, че копистите там изобщо нямали психологическата нагласа да скенират на резолюции по-високи от 600 – 700 dpi и ако клиента иска повече /знаете колко обичайно се иска за негатив/, просто интерполират файла на Шопа до искания размер и толкоз!!! Ми тъй де! Като може по-бързо, що да губят време да скенират на висока резолюция, особено ако клиента не е наоколо!
Спомням си един коментар в ръководство за предподготовка за Page Maker 5, където се казваше директно, че макар изискванията за високо професионално качество /брей, как звучи само... /, често самите професионалисти принтвали на 150 или макс. 300 dpi, тъй като при по-високи резолюции качеството е само с малко видимо по-добро а файловете – много, много по-големи, но тази философия с „икономичното” скениране направо ме уби! И аз съм съгласен, че грамадните файлове не всякога са гаранция за високо качество и че един малък файл, но добре обработен с филтри и пр. може да изглежда по-качествен от големия, но чак пък дотам не се надявах да доживея да видя...
Публикацията е редактирана (05-11-04 15:28)
|
|