Автор: Laf
Дата: 06-10-03 17:38
Това е една тема, която в настоящия момент ме интересува и мен. Това за 8-10 мегапиксела е общоприетото, но какво значи точно това. В студиото на Митко Касабов видях разпечатка ~метър на 50 см на едни малини в едър план. Изглеждаше поразяващо остро и детайлно и през ум не ми мина, че е от лайка формат, но се оказа, че е. Снимано е с много качествен Никонски макро обектив 55/3,5 и на диапозитив 25 ИСО. Явно и повече от 8-10 мегапиксела могат да се изкарат от лайка формат, но всичко трябва да е като по учебниците. Не може да снимаш на евтин негатив с евтино варио, от ръка, да проявяваш където ти падне и после да искаш големи увеличения.
Един пресен пример за това колко инфо има в един лайка формат филм можете да видите тук:
www.ubexltd.com/photos/imacon1.jpg - тук е целия кадър, а на www.ubexltd.com/photos/imacon2.jpg е малък кроп на 100%. Сканирано е на Imacon, материала е Velvia 50, снимано е от статив с 18-35/3,5-4,5 на 20 мм при диафрагма 11. Сигурно с твърд обектив резултата би бил по-добър, но нямаше как да пробвам. Не е обработвано след сканирането, не за друго, а защото 73 МБ файл едвам се отваря на моя компютър.
Според мен част от информацията се губи при самото сканиране и преобразуването на изображението от зърнеста структура в квадратна матрица.
|
|