Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 35 mm = ? MPixels
Автор: sagittarius   
Дата:   05-10-03 15:28

Знаете ли колко мегапиксела ефективна информация могат да се извадят от 35 мм. лента? Да речем средно, и в най-добрия случай, когато е снимано с най-добрия филм (кой ли е той), улучена е правилната експозиция при идеално осветление, и е сканиран филма с най-добрия скенер (пак трудно за определяне).

Отговори на това съобщение
 Re: 35 mm = ? MPixels
Автор: boni   
Дата:   05-10-03 23:43

Ами ако говорим за ефективна информация мисля че между 8 и 10мп

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   06-10-03 03:32

да, там отива...значи сметни ако искаш...24 по 36 = 864 кв.мм. при сумарна разделителна способност /обектив - материал/ 100 линии на мм. /добрите фуджи хром са 160, а линиите в материала обикновено са по-малко от това което предлага обектива/ да кажем 100 линии /грубо 10000 точки (пиксели) на мм./= 864х10000= 8.6 млн.пиксела.

Автор: Laf   
Дата:   06-10-03 17:38

Това е една тема, която в настоящия момент ме интересува и мен. Това за 8-10 мегапиксела е общоприетото, но какво значи точно това. В студиото на Митко Касабов видях разпечатка ~метър на 50 см на едни малини в едър план. Изглеждаше поразяващо остро и детайлно и през ум не ми мина, че е от лайка формат, но се оказа, че е. Снимано е с много качествен Никонски макро обектив 55/3,5 и на диапозитив 25 ИСО. Явно и повече от 8-10 мегапиксела могат да се изкарат от лайка формат, но всичко трябва да е като по учебниците. Не може да снимаш на евтин негатив с евтино варио, от ръка, да проявяваш където ти падне и после да искаш големи увеличения.
Един пресен пример за това колко инфо има в един лайка формат филм можете да видите тук:
www.ubexltd.com/photos/imacon1.jpg - тук е целия кадър, а на www.ubexltd.com/photos/imacon2.jpg е малък кроп на 100%. Сканирано е на Imacon, материала е Velvia 50, снимано е от статив с 18-35/3,5-4,5 на 20 мм при диафрагма 11. Сигурно с твърд обектив резултата би бил по-добър, но нямаше как да пробвам. Не е обработвано след сканирането, не за друго, а защото 73 МБ файл едвам се отваря на моя компютър.
Според мен част от информацията се губи при самото сканиране и преобразуването на изображението от зърнеста структура в квадратна матрица.

Автор: J0R0   
Дата:   06-10-03 18:21

Според мене са някъде към 10-12 МП за негатив и 14-15 за диапозитив. Такъ съм чел поне.

Имам 5 МП цифров, а като сканирам лайка формат файлът ми става около 10 МП. Въпросът е дали са истински.
Според мен са. Защото с тоя сканирания файл се работи много по-добре после, дава по-добра динамика и позволява по големи увеличения от 5-те МП на дигиталния апарат.

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   06-10-03 18:43

Да, нещата са сравними и напълно удовлетворяват изискванията за 13/18 см. копие или 100 и повече к. снимка за екран. По-важно е сравнението в свето и цвето предаването, където напълно важи принципа - подходящи по-класна техника и материал - по-добри резултати. Лесно се натрапва колко пиксела ще се получат от 6/9 филмов формат!!! Но не трябва да се забравя, че има матрици по 60 млн. пиксела , струващи десетки хиляди долара !! Всичко е в ръцете, и по точно пазарната воля на производителите. Все пак класическата фотография има зрял период повече от 100 години, така, и невероятен опит, така, че поне ще има старост 50 години, и всички ние с нея също, ще си снимаме и на това, и на това, според целите, които гоним, предпочитанията и задачите си. И цифрата, и аналогът имат бъдеще.

Автор: Ivan_A   
Дата:   07-10-03 12:15

http://www.luminous-landscape.com/tutorials/dq.shtml -от тази статия/интересна е!/ - "A study of scanned images by R.N. Clarke has shown that ... it would take about 12 megapixels for a digital camera to equal 35mm photos shot with a fine grain modern film."
"Many photographers will perceive images from the current generation of high-end 6 megapixel cameras —the Canon EOS D60 and the Nikon D100 — to be equal to 35mm. We are there now!"

Автор: falcon   
Дата:   07-10-03 14:32

Според мен от Velvia и Provia при 2700dpi се получават много добри резултати, от повече dpi трудно ще получиш по-добри резултати,макар че една агенция в Англия иска файлове от 50мб минимум за лайка формат.Ама те на Запад си падат малко манияци. [smile]

Публикацията е редактирана (07-10-03 14:59)

първа  назад  1     всички  напред  последна