Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Pikseli - mikseli i drugi razni razsyjdenia prazni...
Автор: boni   
Дата:   02-02-04 12:00

Гледам едни снимки ,които си сканирах скоро от филм .Файловете са около 10мп .Разглеждам ги на 100% и си мисля разни работи.…Виждам ясно зърното на филма,един вид структурата на емуслията. Виждам прах,отпечатъци от пръсти,драскотини и какви ли не още чудеса.Мисля си какво значат тези 10мп изкарани от филм.. Ако го сканирам с още по-висока резолюция сигурно ще изкарам и 50мп и ще взема да виждам молекулярната структура на филма.Обаче аз това ли искам да видя? Определено не. Аз искам да видя ясно изображение без зърно и с добра рязкост.
Гледам същия кадър сниман с Д100 – тицата – 6мп. Не виждам зърно,драскотини ,пръсти и други чудеса. Значи чист екстракт – нещо като портокалов сок ,добре филтриран,е с малко синтетичен вкус. А другото като натурален портокалов сок ,току що изцеден с разни парченца и жилки от портокала. Чудя се кое ми е по-вкусно….
Гледам резолюцията. Еми Д100 –то е с по-добра резолюция , по-рязко изображение…. Снимано е с един и същ обектив НИККОР 50/1.8.
Негатива дигнат на 10мп и отворен на 100 % е по-мътен. Добре казвам си и ресайзвам негатива до 6мп. Сега снимката става рязка и заприличва на снимката от Д100-то.Зърното вече не се вижда. Интерполирам снимката от Д100-то до 10мп с фотошоп-а и тя заприличва на тази от негатива. Значи кое колко е ? Гледам чичо Фил от дпревю пише ,че Д100/10Д/С2 про и тн. имат резолюция около 1700-2000 линии по дългата страна на кадъра.Проста сметка показва че това значи около 100лин/мм
Май е повече от тази при негатива ? По абсолютна стойност е повече,но като се има предвид че негатива е с по-голям размер май излиза там някъде…
От друга страна се сещам веднага за фовеона.. Изходния файл е 3.5мп,но резолюцията е близка на тази на ЕОS D1S,благодарение на трислойния формат и липсата на филтри и вътрешна интерполация. С интерполация до 10мп се постига подобна рязкост като на D1S.
Значи мисля си пак тези мегапиксели са малко относително понятие. По важно е каква резолюция се получава на практика в лин/мм.
И доколко тогава 10-те мп на лентата са истински? Ако резолюцията като брой линии по дългата страна е равна на тази на Д100/10Д какво ме топли че съм направил файл 10мп,щом освен полезната информация в него се съдържат още един куп буламачи,без хранителна стойност..
Питам се тогава що ми е да изям един портокал в който има разни ненужни съставки ,след като мога да си пийна 100 грама портокалово сокче или пък направо да глътна една шепа витамини?
Май отговора е прост – вкусно е.

Отговори на това съобщение
 Re: Pikseli - mikseli i drugi razni razsyjdenia prazni...
Автор: homesick   
Дата:   02-02-04 12:35

филм рулс! [smilie25]

Автор: emmmo   
Дата:   02-02-04 12:39

:-)))))))

Автор: homesick   
Дата:   02-02-04 13:01

btw интересно ми е да видя 2та кадъра? можеш ли да ги качиш някъде или да ми ги пратиш на hsa{at}vip.bg

Автор: Ivan_A   
Дата:   02-02-04 13:17

http://194.100.88.243/petteri/pont/Pontification/m_Aesthetics_Shootout/_Is_slide_better.html

Boni, виж това.
За Canоn EF 17-40мм си взех филмово тяло. Опитах - не ми е вкусен "портокала".
Различни вкусове...

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   02-02-04 14:12

А какъв филм си гледал, как е обработен и опипан?
35 мм. изисква особена прецизност в избора и обработката, особено ако ще се правят големи увеличения.
Дори когато масовите матриците станат 24/36 мм., ще има конкуренция между разните матрици и някои филми 35 мм., дори по показателя лин./мм. Добрата матрица 24/36 освен подобрени показатели като цветопредаване, ф.ширина, чуствителност ще има толкова пиксели, колкото позволява, а не колкото може да се набият по нея. Примери за това - в малките матрици, така си мисля, нека цифрите заговорят. Засега е така, а как ще се развиват технологиите в химията и в матриците занапред, можем само да гадаем.
Смятам, че ако сравняваме една матрица по показателя лин/мм., би трябвало да го правим с много добър дребнозърнест филм, обработен перфектно...защото една матрица, като носител играе роля на различни фидове филми, и когато и се мерят резолюциите, все се избира най-подходящата комбинация, а филма...може да е от 3 лева.
Още нещо. 100 л/мм. е доста ниска граница, за да се приеме за базисна при филмите. При 35 мм. такива са масовите филми, от които се предполагат увеличения до 18/24, все пак доста рядко любител копира по-голяма снимка, тя просто не му е нужна, а в минилаба никои няма да се занимава да му прави кропове от кадъра. ~Толкова е и резолюцията на Кодак - профи ролфилми, където разликите в цената и акцента е на цветопредаване и др., а увеличенията са достатъчни и за професионални цели, издателска дейност, и др...но при Фуджи диапозитивите 35 мм./предвидени за прожекция на екран/ тя е 160, 180 до 200 л/мм. например!?
Молекулярната структура не може да се види при 10 мп.
Матрицата ще замени филма на масовия пазар не за друго, а защото ще спести необходимостта човека да си купи много скъп филм, да го обработи професионално и да почака за резултата.
Освен това, за такива визуални сравнения е по-уместно да се правят върху хартиени копия, а не диг.изображения, защото филма там е минал през още един обектив- този на фотоувеличителя и носител-фотохартията, а после и сканирането.
И нека дам и един пример: От доста десетилетия се използват камери микро-формат /16 мм./, с острорисуващи обективи и резолюции на материала над 500 л/мм. (правят се и любителски такива, идиотчета - да не се бъркат). Увеличенията които се копират (дори за текстови оригинали) надхвърлят 30/40 см. при перфектно качество на копието. Това е доста недостижимо (за текстов оригинал) от един филм 35 мм., купен от магазина. Всеки може да пресметне, какво увеличение може да се получи от такъв 35 мм. филм, каквито също има, но не в магазина.
Нека вметна, че доста от светещите рекламни постери по кръстовищата са изготвени от филм 35 мм. ?!?!?! а не от голямоформатни негативи например ?!?!?
Така, че като ги мериме, да ги слагаме на равна нога.
И пак казвам, матрицата ще измести 100% филма в масовата фотография, но за това причините са много различни, най-малко резолюциите. Сигурен съм, че най-масово продавани ще са апаратите 3-4 Мп. дори след 30 години (когато може и да има 200 млн.пиксела :))), защото в крайна сметка на любителя му трябва снимка до 18/24 см...освен ако народа не си пада по максимата: "Плащаш 1, а получаваш 2".

Автор: white_man   
Дата:   04-02-04 01:23

Аз от линка на Иван разбрах, че всъщност негатива си е недостижим все още.

Автор: asahi   
Дата:   04-02-04 12:56

Бих приел такива разсъждения само ако се гледа от към финала на процеса - какво целим като краен резултат и какво постигаме. Например какво ме топли възможността на един билборд да покажа 200dpi реална резолюция, след като на 30 изглежда супер, даже има предимства. Така и със филма - има евентуално при някои условия повече възможности, но те си остават ненужни за доста приложения. Останалото са лични предпочитания, носталгии или high-tech увлечения.

първа  назад  1     всички  напред  последна