Автор: Thor
Дата: 23-10-04 18:15
ами ,какво да ти кажа ,по принцип на мен ми беше известно че качеството на снимката ще се влоши ,затова и си взех от най евтините адаптори ,някакви измислени и два пъти по евтини от тези на HAMA ,но преди да извадя оптичният елемент щракнах няколко пози ,и ясно си личеше че има някакъв проблем ,качеството беше адски лошо все едно че бях снимал през опушено стъкло ,когато махнах лещите от адаптора и пробвах с Canon FD 50mm 3.5 Маcro ,резултата беше и по добър от диапозитив - така се убедих нагледно че в моя случай лещите бяха проблема ,но не виждам как дори и да купиш по скъп адаптор от HAMA качеството ще бъде по добро от това което беше при мене като пробвах без да съм извадил лещите ,доста отдавна се интересувах от тази възможност да кача FD обективи на EOS и разбрах със сигурност че съществуват два адаптора произведени от CANON EOS/FD ,като единия ( а другия е без леща за макро обективи ) е с леща и е специално за телеобективи CANON FD от 200mm и нагоре - адаптора не е бил пускан в продажба и е бил раздаден на професионални фотографи които са си биле закупили от скъпите телеобективи - на няколко пъти съм попадал на такива адаптори ,но цената на която ги продаваха най евтиния за 450US$ ми се стори неоправдана ,още повече че имах само 4-5 FD обектива ,пък и с адаптора се губи и от светлосилата -затова и изобщо не се замислих да си го купувам ,за сметка на това пък си купих един EOS/M42 и един EOS/NIKON от които съм много доволен и мога да ползувам всички обективи на NIKON от 1959 год насам ,както и всички обективи на резба на които мога да контролирам блендата и работят чудесно и на филмов EOS 5 имам в предвид за меренето ,а пък с про версията EOS 1n сигурно няма да имаш никакви проблеми за измерването ,но според мен ако си вземеш HAMA ще съжалиш че си се набутал ,аз бих ти препоръчал да си вземеш от най евтиния адаптор EOS/FD ,ако искаш да пробваш макро ,ако не ще се ядосваш че си се набутал за скапан адаптор ,но ако намериш от оригиналните адаптори правени от CANON не виждам проблем адаптора просто ще ти служи като телеконвертор 1.26 и ще си ползуваш телетата от 200mm и нагоре ,според мен по добре да похарчиш 450US$ за адаптор от колкото за някой F 1New или T90 тъй като с адаптора винаги ще можеш да си използуваш телетата даже да минеш и на цифров ,а един 600mm FD си заслужава ,пък и може да попаднеш и на други телета ,иначе ако държиш да снимаш с механични обективи винаги можеш да си вземеш Nikkor обективи и да ги закачиш с адаптор EOS/NIKON ,при тях просто ще загубиш само аутофокус-а ,а другото като свикнеш няма да усетиш изобщо неудобство , 80% от снимките ми в профила са правени с адаптор и механичен обектив а на някои даже съм писал с какво е снимано ,разходи се и ако имаш други въпроси ,по конкретно ,ако мога ще ти отговоря ,ако не също ще ти кажа какво мисля по въпроса ..
|
|