Автор: volokin
Дата: 22-10-04 13:03
стареят, но чак пък за 2-3 години да има разлика в качеството. Кое старее? Ми променя се кристалната структура на силиция. Що? Ми щото е постоянно атакуван от фотони (а и от други частици, които може и да не влизат през оптиката). И какво може да се направи?
Нищо. И все пак едва ли старее толкова бързо колкото си споменал.
Лентата, ми и тя старее, но след направата на фотото (освен ако не е с изтекъл срок на годност от няколко години, щото лентите имат срок на ''узряване''. Тези аматьорските са вече ''узрели'' останалите се съхраняват в хладилини, за да се забави това. Що? Ми за да имат постоянно гарантирано качество-ц,вят .т.е. като си свикнал да снимаш с дадена лента щото я харесваш, като я повтаряш и потретваш да ти дава все едно и също като качество и цвят и т.н.
Та лентата старее, да, но много по-бавно от едно ЦД например (макс. 20 години за ЦД, които всъщност едва ли някой ползува, щото са по-скъпи, заради покритието).
Извод: матриците сареят, но не толкова бързо (за 10 години едва ли може да се забележи нещо, освен със скъпи апаратури, но не и с качество на снимката. )
Лентата: ми вижтер по скриновете на вашите баби, или поне бащи, питайте кога е снимано и с какво (естествено ''Смена'') и сканирайте, ако знаете добра лаборатория със качествен филмов скенер, повтарям филмов!! Що? Ми щото имат така наречените ICE-технологии за отстраняване на прах, и драскотини, а и GEM (при Никон поне така се нарича) за оправяне на остарелите цветове, при това много успешно се справят и за заглаждане на зърното, също много добре функционира.
Как функционира ICE? Ми сканира два пъти, един път с ''нормална'' светлина и втори път с инфрачервена, а познато на всички тя ''заобикаля'', т.е. не вижда по-малките от дължината на вълната и обекти, като прах и драскотини, след това софтуера ги наслагва един в/у друг скановете и решава ''аха тук не съвпадат нещата, т.е. прах/драскотина''
Та относно матриците, по скоро да се скапе затвора отколкото сензора, по-скоро да си изтърве апарата човек отколкото да му се загуби качеството.
|
|