Автор: digitalis
Дата: 16-10-04 17:42
Ако човек има по дълго наблюдение над форумите, ще забележи , че проблема с ауто фокуса е най-често срещан. Аз снимах с 10д от 10май2003. Тогава, бях се побъркал по същата тема. четях сигурно по 100-200 "заплахи" на ден, бях в паника. Ами ако мов е дефектен? ДОри след като го купих имах такива сумнения. За мен проблема за повечето хора е че не разбират че фокуса на digital апаратите се различава от този на филма. Аз доста изчетох по вупроса но бесхе оттавна, та разликата е че филма е по тоилерантен към грешки, например ако апарта фокусира с 0,05 мм по напред от там където си фокусирал, пак ще бъде на фокус, Но с digital не е така, там и наи малкото отклонение си личи. Има и дръг проблем, обективите повечето са правени за филмови апарати и този толеранс за фокуса е според тях а не digital. Сега тук никонаджиите ще скочат и ще кажат,нее моя кове фокус от раз. Аз с времето се научих на тези разлики с фокуса при digitala и сега нямам проблеми. (случват се понякога) но брак винаги е имало и ше има. Проблемите с фокуса са по вероятни при по монохромни обекти и при по слабо осветление. Но като заключение ще кажа че digital много по трудно се фокусира отколкото на филм. Скоро ще си взимам 20д и не мисля да обръщам вниманеие на заплахите за фокуса.
|
|