Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 18% сива карта - да или не?
Автор: jester   
Дата:   14-10-04 02:35

Всичко тръгна от снимането със светкавица с 20D. Понеже, както вече се оплаках, всичките ми фотоапарати Канон особено на светкавица, досега са недоекспонирали с около 2/3 до 1 експозиционна стойност, ако вярвам на тяхното мерене. Та много се надявах на обновеното мерене на 20-така, ама не.

Та пробвам аз да меря от 18% сива карта и о! ужас - прътчето на хистограмата яко у лево. Е нали трябваше в центъра, бе, джанъм???

После се сетих, че бях чел, че особено цифраците вече ги калибрират по ANSI стойности, а не по остарялата морално 18% сива карта, т.е. било изчислено, че в реалността обикновено осветеността на сцената се въртяла най-често около 13%.

Е тогава защо на мен снимкте си ми харесват повече като бутна компенсацията с толкова в +, че при снимане от сива карта пикчето да си е около средата на хистограмата???

Отговори на това съобщение
 Re: 18% сива карта - да или не?
Автор: Brummaker   
Дата:   14-10-04 05:46

jester

ние тук ще си "дърчем" тази тема, но на мен ще ми е много интересно, ако пратиш това писмо на пичовете от Канон - преведи го и да видим ко шъ кажат... интересно, интересно ... [smilie24]

Автор: jumbo   
Дата:   14-10-04 09:25

сега направих опит и установих следното: хистограмата е разделена на 4 части (така и не разбрах защо) и независимо от меренето пика се намираше във втората част на около 1/3 от центъра (тоест те като са четири части и съответно има ясо отделена централна зона която е граница между част 2 и част 3)
мойта карта има освен сиво и бяла и черно та кото заснех 3 те сектора се получиха пикове в 3 зони (без най дясната) но това бе набързо и без много много да го глася и без светкавица само на налично осветление....

Автор: asahi   
Дата:   14-10-04 10:11

Хистограмата на апарата е по-скоро за ориентация, а не за тестови измервания. Използвайте инструментите на Фотошопа.

Автор: behemoth   
Дата:   14-10-04 10:11

доколкото си спомням канон мерят на 13% от край време.
а jester обектива дава ли ти информция за разтоянието... освен ако не снимаш с 580EX може
да нямаш много полза от ETTL - II

Дата:   14-10-04 10:56

jumbo, точно така е и при мен.

бехемоте, снимам с 550ЕХ, но дори и да предположим, че е от това, поне вградената светкавица трябва да е по ТТЛ 2, нали?

Автор: volokin   
Дата:   14-10-04 10:57

я направете по едно мерене без включена светкавица и със включена такава, интересно ми ще има ли разлика??

Дата:   14-10-04 11:05

Ами пробвах.

Значи логиката на меренето, поне на Evaluative режим, е да се опитва всичко да го приравни към калибрираните стойности, които не знам дали са 13% или 18%, т.е. ако снимаш сиво, то ще си излезе сиво, ако снимаш бяло, чисто бяло, то пак ще излезе сиво, т.е. ще е недоекспонирано, съответно черното ще бъде преекспонирано и пак ще е сиво, нали така?

Та пробвах и без светкавица от 18% сива карта - пак на същото място. От това си правя извода, че наистина меренето е много прецизно, но винаги по хистограма е по-вляво, отколкото би трябвало и не само на дисплея на апарата, но и във ФШ.

Дата:   14-10-04 11:23

...Това със сивото, черното, бялото важи само за по-простите апарате, аз също доста съм си играл с Ф80, Ф100 и Д100, но какъв е проблема: Апарата има записани 30 000 двойки числа в паметта си, т.е. бленда и скорост, и по някакъв зададен алгоритъм сравнява това което предстои да бъде заснето с базата си данни, тази му съответна ''дейност'' го кара да дава други стойности със картата. Това важи и за ЕОС 30/33, ЕОС 30в/33в и предполагам за някой дигитални на Канон от същия клас.

Обаче въпроса ми беше, дали има разлика когато е включена светкавицата, щото тогава меренето е ТТЛ, т.е. апарата среля светлинки и мери тяхното отражение през обектива и съответно дозира светкавицата, та когато му сложищ една карта отпред, т.е. пред обектива, а светкавицата, която е нависоко и стреля някъде в празното, какъв е резултата?????[smilie11]

Дата:   14-10-04 11:27

jester,
това ако не си го чел трябва задължително да го прочетеш.

http://photonotes.org/articles/eos-flash/

Дата:   14-10-04 11:32

Еми аз не слагам картата пред обектива така, че светкавицата да стреля в празното, а снимам от по-голямо разстояние.

Дата:   14-10-04 11:36

volokin,
ако използваш FEL апарата мери само около центъра иначе при Е-ТТЛ 1 е свързан с фокуса
при Е-ТТЛ 2 мери цялата сцена и гледа не не прегори нищо...
абе сложно е от горе на всичко някои апарати
не са калибрирани правилно и винаги недоекспонират...
ама ако отколнението е постоянно просто му даваш FEC и заспива
ако всеки път е различно кофти...

Дата:   14-10-04 11:41

...добре де, и все пак има ли, или няма разлика? Аз не мога да знам как слагаш картата, и не знам къде са ти полетата на мерене на апарата, т.е. покриват ли изцяло картата или излизат извън нея, ако излизат значи не може да се говори за коректни резултати, щото ако някой от полетата мерят в сивото, други мерят нещо друго, то апарата по съответния алгоритъм решава какво прави.
Основното което искам да кажа, че ако чакаш да ти даде сиво както на бялото, така и на черното и сивото няма да стане, поради простата причина, че алгоритъма на по-модерните апарати е доста сложен, не е като едно време: мери, определя според това с колко процента се взема средата спрямо околното и осреднява и трябва да даде във всички случаи сиво. При мерене със включена светкавица се вземат и отраженията предвид и то пак със достатъчно сложен алгоритъм, отделно при дигиталните апарати се взема и белия баланс под внимание и т.н.
Та просто питах, щото не съм се сетил да го изпробвам, има ли разлика в хистограмата при включена и изключена светкавица?

Дата:   14-10-04 11:45

...добре де, има ли 20Д такава база данни, както ЕОС 30/33?? Ако има трябва да го пише в книжката...

Дата:   14-10-04 11:48

Не чакам да ми направи сивото и бялото абсолютно еднакви, в никакъв случай.

Иначе отклонението е абсолютно консистентно и перманентно. Винаги вляво.

Ясно ми е че с FEC ще стане, но просто се чудя така ли е и при другите, защото аз не намирам за нормално винаги да трябва да слагаш ФЕЦ.

Дата:   14-10-04 11:54

jester, аз съм с 300Д не съм пробвал 20Д
но имай предвид че апарата винаги е малко консервативен като опира до светкавицата по простата причина че ако изгори нещо си го загубил за винаги ако е тъмна се възтановява
аз да ти кажа с 300D снимам в RAW със светкавица щото никога не го нацелва точно...
А как е като я "удряш" в стената пак ли е недоекспонира.

Автор: jimmy   
Дата:   14-10-04 12:03

Че светломерите са калибрирани, не точно за 18%, това е ясно. Дискутирано е на супер много места из нета и за Canon и за Nikon.

Volokin, за Matrix меренето си прав, че при него е луда история и никога точно незнаеш какво става, но при централно и спот нещата си проличават. Не мисля обаче, че да се сравнява Matrix/Flash на Никон по начин на работа с Evaluative/ETTL на Канон e много удачно просто защотото са доста различни, а и Evaluative е доста по елементарен.

Едно обаче, не ми ясно - защо Flash и сива карта ?!?? Нещо хич не ми се връзва....

Дата:   14-10-04 12:08

Винаги недоекспонира. С 300Д беше абсолютно същото. Знам аз, че основната задача на меренето е да няма изгорели участъци, ама това е егати сложната система, може да е отблясък или светла част от компзицията, която да не обхваща повече от 2% от кадъра, но задължително тя не трябва да е изгорена.

А това, че за да "извадиш" останалата част от снимката от тъмното, означава да извадиш и де що има шум в кадър, никой не го интересува. Ей на това ме е яд :)

Дата:   14-10-04 12:12

Ами винаги като ти недоекспонира, установи с колко, и като мериш със сива карта, слагаш компенсацията, която си установил.

Пише го дори в упътването към някой сиви карти.

В крайна сметка си има ANSI стандарт, производителите го спазват.

Дата:   14-10-04 12:20

Джими, а, най накрая си дойдохме на думата, ето този въпрос се опитвам да задам??

За спот мерене няма да говоря, то е ясно, обаче не съм сигурен, че и така нареченото централно мерене, където например Никон вземат 75 % от средата а останалите 25% от края (т.е. с такава тежест) дали не ги сравнява с тази база от 30 000 ''кадъра'' Що се съмнявам така?
Ами повечето ми снимки правени през нощта са с един 35 мм мануален обектив, при който има само спот и централно мерене, за матричното му липсва електрониката, та като снимам през нощта с мануалния 35мм-ов обектив без да правя никакви корекции в експонирането ми дава такива тонове като че ли ''разпознава'' нощта?!?! В противен случай снимките ми щяха да са далеч по-осветени и едва ли щеше да си личи, че е нощ. Та леко се съмнявам, че Ф100 ''допитвайки'' се до паметта си напомпана с 30 000 ''кадъра'' решава да недоекспонира спрямо това което му показва светломера. Същия опит имам и с Ф80. Докато със старите железа, човек трябва да лъже апарата, т.е. да недоекспонира с 1 до 3 бленди понякога според зависи, щото апарата му изравнява всичко със сивото.
За разлики в меренето при Канон и Никон е ясно че има Канони-те мерят с много повече полета (до 45), докато Никона мери с 10, които обаче са много умно разположени и алгоритъма е много по-добър от този на Канон. Аз лично съм си правил тестове с Ф80 и ЕОС 30, е Ф80 е в пъти по-точен, т.е. по-верно експонира от Канона. А системата светкавица-апарат е същото, няма по-добро от Никон-а, това си го признават и самите Канонианци, не искам естествено да предизвиквам спорове, който е снимал с двете системи знае за какво говоря. Не случайно в студията, ако въобще се срещат малоформатни апарати има само Никон-и. Но това е друга тема.
Във всеки случай, мисля, че централното мерене на Никон също се сравнява със записите на Камерата.
Почти съм сигурен че Д20 също има такава база данни, та оттам и разминаванията от очакваното.

Дата:   14-10-04 12:48

Хм, интересно това за централното. Априори бих казал, че е невъзможно, но.....[smilie11]

Иначе Matrix-a е супер да си щтракаш насам-натам. (само трябва да забравиш компенсациите). Беше ми попаднала нещо като брошура с обяснения доста подробни как работи (една от първите му версии) и просто се хванах за главата [smilie5] .

Автор: sagittarius   
Дата:   14-10-04 13:10

Volokin, обикновено даваш много компетентни мнения, които ценя. Знаеш ли нещо за меренето на Минолта? И по-конкретно Dynax5, Dynax7.

Публикацията е редактирана (14-10-04 13:11)

Дата:   14-10-04 13:28

Dynax7 използуват 14 сензорa във формата на шестограми, т.е. сензора представлява нещо като пчелна пита. Същото се отнася и за 5-тицата. Аз някога имах Minolta Vectis S1, т.е. APS-system, която също мереше с 14 такива полета, които са разположени около центъра. Там също има три вида мерене, спот, централно и матрично, наричано от Минолта интегрално.
От моя опит с Вектис-а мога да ти кажа, че това което прави Никон-а, Минолта-та не може да го прави, например нощтни снимки трябда да се недоекспонират, за да се получи реалната снимка, т.е. за тях важи и това което важи за старите железа, но иначе меренето е много точно. Бях изключително доволен от този апарат, който всъщност се оказа най-добрия от АПС СЛР-апаратите, щото имаше такива и на Никон и на Канон.
За 7-цата знам само, че е много добра камера, по-добра от Ф80 и ЕОС30/33. Дали има вкаран вътре някакъв набор от предполагаеми ситуации не знам. По-скоро няма. Минолта имат някакъв свой алгоритъм, който е не по-лош от този на Канон. Мисля, че тъй като тези 14 полета ги използуват от повече от 8 години, трябва да са го усъвършенствували доста.
5-цата я рекламираха като най-бързия апарат в класа си, та даже стигал нивото на Ф5 по бързина на реакция на фокуса, което на мен не ми се вярва, щото дори софтуерно камерата да отчита бърза реакция, то едва ли може да се справи с една голяма бурия, която изисква много ток, пък и производителя, знаейки хората купуващи си такива камери, никога няма да си купят един 300/4 Аф обектив да речем.

Публикацията е редактирана (14-10-04 13:32)

Автор: sagittarius   
Дата:   14-10-04 13:45

Сега като го казваш си давам сметка, че наистина на нощните ми снимки светлинките обикновено са изгорели.

Дата:   14-10-04 13:47

ми използувай спот-а, т.е. премери тук, премери там, дай си сметка кое искаш да е ''сиво'', пресметни и щтрак...[smilie3]
Въпрос: с какво снимаш?

Всъщност аз използувам и друг метод: меря най светлото което искам да има детайл, меря и най тъмното такова, пресмятам разликата от бленди (времена) и нагласям в средата. Ако разликата е повече от 7 бленди се отказвам или от по-светлото или от по-тъмното и коригирам съответно нагоре или надолу. За съжаление, Никон Ф100 рядко ми предоставя това удоволствие, толкова е ''умен''. Но когато снимам с неговите предшественици го правя задължително!

Публикацията е редактирана (14-10-04 13:53)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна