Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За дигиталната фотография
Автор: Transfiction   
Дата:   25-01-04 16:04

Здравейте!
Вчера открих вашия сайт и ми харесва много!
Аз съм начинаеща... или по-скоро сега ще бъда начинаеща в дигиталната фотография. Искам да науча колкото може повече. Прочетох тук една тема на друг начинаещ с въпрос за фотоапаратите, ще си купя каквото беше препоръчано - Canon PowerShot A70. Засега не знам нищо... не съм имала такъв фотоапарат, нямам опит, само голямо желание.

Едно време като гимназистка използвах стария фотоапарат на баща ми, беше едно малко Penti, правех черно-бели снимки. С най-добрата ми приятелка ги промивахме и изкарвахме сами в тяхното мазе, баща й имаше необходимите материали и апарати за това. Много вълнуващо беше, часове прекарвахме в мазето на червена светлина и се взирахме в снимките. Баща ми ме беше научил как да нагласям бленда и скорост, обаче... оттогава мина време и съм забравила. От известно време си мисля да се върна към това си старо хоби. Но трябва да науча как се работи с дигитален фотоапарат, всичките тънкости, и също трябва да се образовам по отношение на композиция и т.н. и да добия опит, разбира се. Сега имам Yashica, но не е дигитален.

Има един известен австралийски фотограф, чиито календари колекционирам, имам четири вече. Той ми е нещо като гуру :-) Казва се Steve Parish. Може да разгледате сайта му:
http://www.steveparish.com.au

На един от календарите с прекрасни фотографии има код, който, ако го въведете на сайта, може да си свалите негови снимки за screensavers.

Ще ви дам кода за да го използвате. Нека това бъде малък символичен подарък за всички в този форум :-)

Отивате на
http://www.steveparish.com.au/screensavers/
и в полето над Download въвеждате номера от гърба на календара ми, който е:
9781740213493
Това са снимки от Perth - същите от календара, който имам у дома (не живея в Австралия). Имам и още един номер, който е от календар със снимки от цяла Австралия, но... трябва да го потърся из компа, защото го подарих на едни хора :-(

Дано да ви хареса :-)

Бих се радвала, ако някой тук ми препоръча отправна точка - откъде да започна, кое е най-важното и най-първото, което трябва да науча, книги, сайтове и друга информация. Следя снимките, публикувани във форума с голям интерес.

Благодаря! [smile]

Публикацията е редактирана (25-01-04 16:15)

Отговори на това съобщение
 Re: За дигиталната фотография
Автор: special_k   
Дата:   25-01-04 16:23

[smilie24]

Автор: asklep   
Дата:   25-01-04 22:45

като за начало това и това [smilie5]

Автор: Bird   
Дата:   26-01-04 01:39

Transfiction -> и аз се присъединявам към теб с молба за отправна точка за новаци [smile]

Автор: Waldimir   
Дата:   26-01-04 21:15

Здрасти…

Можеш да почнеш с книжки, за да понавлезеш в материята. В интернет също има доста източници на инфо. Ако не можеш да ги откриеш, пиши да ти дам няколко линка като за начало.
На мнение съм, че ако почнеш веднага от цифрак, губиш доста. Качествен аналогов апарат и то за по-малко пари от А70 може да ти помогне да овладееш различни похвати.
Ако имаш налични пари, може да вземеш и цифровия да видиш за какво става въпрос :-).
Надълго и нашироко може да се пише за предимства и недостатъци. Най-важното нещо е за какво ще използваш апарата. Отговориш ли си на въпроса, избора става по-лесен. Може и да ти свърши работа цифровия, но оствам с впечатлението, че искаш да си изградиш стабилно основи.
Тук хората с голям опит могат да ти препоръчат фотоапарат според нуждите ти.
Не бързай веднага да си купуваш цифров, е моя съвет :-).

Чао…

П.С. тук говоря за цифрови от класа на А70.

Дата:   26-01-04 23:06

Благодаря много на всички!!!
Благодаря на asklep за препоръките, ще си купя поне първата книга засега. :-)
Благодаря и на special_k за [smilie24] Много харесах фотографиите ти тук във форума.[smile]

Waldimir, здравей! :-)
Допреди три години работех уеб дизайн, много обичам да обработвам образи (въпреки че и в това има още какво да уча), и съм общо взето нетърпелива да видя снимките, които правя. Затова мислех за дигитален. Но съм чувала и други хора да казват, че ако ще се занимавам сериозно, то трябва да почна от аналогов. Мисля, че си прав. Може би ще трябва да преразгледам намеренията си. Може би да си купя първо добър аналогов (препоръчай нещо конкретно, че нямам представа какво да търся като характеристики и функционалност), и по-нататък да си взема някой по-евтин цифров, колкото да си начеша крастата за моментални снимки.

За какво ще използвам апарата, питаш...

Искам да го използвам главно за да улавям моменти, които няма да се повторят, и много ми харесва също да има послание в един добре преценен кадър. Във всяка добра снимка има послание. Искам да мога да говоря чрез образи и цветове, да мога да казвам на този, който вижда снимката какво мисля, без думи, чрез снимката да тече поток от информация. Искам, когато снимам нещо, да е качествено като изпълнение, добре композирано по форми и цвят, и главно - да има в изображението идея, която да кара хората да се замислят над нещо си - би могло да е просто красота в природата, или човешки жест, би могло да е нещо съвсем просто и незабележимо, което чрез снимката да доведа до знанието на някой, който преди не го е забелязал. Искам да отразявам вътрешния си свят и мисли в образ, форма и цвят.

Ако се окаже, че ме бива, може би ще си направя уеб сайт, където ще сложа снимките. Но... аз много се паля нещо... [cool] пък още съм в началото, имам хъс, но нямам познания. И съм ужасно нетърпелива. Бих искала да опитам и черно-бяла фотография, но за да е добра, според мен ми трябва първо много опит.

На Bird привет! [smilie3] [smilie24] Ще се информираме заедно :-)

Публикацията е редактирана (26-01-04 23:27)

Автор: Gafa   
Дата:   26-01-04 23:16

ne 4e te syvetvam da si vzemesh cifrof
no za tia neshta koito gi izbroi i glavno za web dizain ,po dobre si vzemi cufrof koito da ima ry4ni nastroiki
ti imash osnovata do kolkoto znam bashta ti tee u4il na niakoia hvatki
sega samo triabva da gi prilojish
viarno e 4e sys analogovia ste pravish mnogo po hubavi snimki i po goliama dylbo4ina dava lentata
Vzemi si cifrof ,no da neee niakoi eftin
ako imash vyzmojnost si vzemi Canon G3 ili G5
boni beshe napisal prezentacia za G3
daje iska da si prodava NIkon 100d

Дата:   26-01-04 23:42

Здравей, Gaf! [smile]
Вече не работя уеб дизайн, не ми трябват снимки точно за това, ами... по-скоро искам да бъда творец. Ако сложа снимки на сайт, то ще бъде за да ги виждат хората, не заради сайта. Ще са за мое удоволствие.

Благодаря ти за мнението :-) Май още време ще се почесвам по тиквата докато реша какво да взема...
Все пак каквото казваш - дигитален с ръчни настройки - ми звучи добре :-) Ох... ще помисля.

Автор: LinkBeat   
Дата:   27-01-04 01:04

С цифровия апарат ще можещ за няколко месеца да направиш няколко хиляди снимки и да откриеш сама, какво искаш да снимаш и как, докато с лентовия това е по-тромаво. Затова почни с цифров и ако се налага си вземи след това лентов или по-добър цифров.

Автор: msld   
Дата:   27-01-04 01:16

aparatat e samo instrument,vajnoto sa ideite i malko uset...:-)

Дата:   27-01-04 01:28

Здрасти, Transfiction!

Според мен гадното при аналоговите е, че трябва да разчиташ на тези, които ти проявяват филма. Не се знае колко ще икономисат материалите и т.н. Може да си заснела супер кадри, ама те да ги оплескат, а може и да извадиш касмет с разбрани хора :-). Най-добре ти да си правиш всичко, но то не става току-така:-).
Нищо не ти пречи и да си сканираш негатива или копираните снимките и после да си ги обработиш на компютър, ако държиш на фотошопа...само дето пак се ръсиш с пари. И пак разчиташ на някой друг :-).
Много е удобно наистина от цифровия да виждаш резултата и да можеш веднага да си качиш на компа снимките :-). Ама толкова им са "ръчни настройките" на този клас цифраци...малко ми е смешно на мен. Нито ръчния фокус "ръчен", нито имаш кой знае какви възможности с блендата :-), за голямо разочарование. Не че са лоши апаратчетата, може човек да се нагоди. Аз ти казах предимството е в удобството...може да си експериментираш по евтино с тях.. смисал да штракаш един билюк снимки докато заминат батериите или се напълни паметта...
Мисля, че можеш да почнеш с някои добър аналогов (поснимай, попробвай, виж как е), който да ти позволява да експериментираш, да бъдеш истински творец, а по-късно да прежалиш пари и за цифров...Хем през това време ще са им паднали значително цените! А ти вече ще знаеш какво е да имаш пълен контрол, както ти го желаеш, върху настройките, да си творец. Нищо не губиш! Не е задължително да оставаш на аналогов, просто можеш да почнеш с него :-).
Аз не се чувствам достатъчно компетентен да ти препоръчвам апарат, затова може някой друг да попиташ.

Чао…

П.С. В коментара споделям мнението си, не внушавам нищо на никого насила!

Автор: Gafa   
Дата:   27-01-04 01:35

Waldimir
ne sym syglasen s tebe 4e ne sa dobri ry4nite nastroiki na cifrovite
smo im kuca ry4nia fokys i to pri po malkia klas aparati
toest za poluprofesionalnite koito imitirat ogledalnoreflexna kamera poneje vyv viziora izobrajenieto e digitalno
az polzvam ry4ia fokus samo kogato sym na statif
[beer]

Дата:   27-01-04 14:26

Waldimir, по-горе спомена, че има в нета източници на инфо. Ако имаш предвид конкретен сайт, би ли пуснал адреса тук?
Благодаря.

Дата:   27-01-04 15:03

Здрасти…

Да, те са много. Нямаш претенции, ако не е на български, предполагам. Ето няколко като за начало:

review-ta i info za cifrowa fotografiq
saweti ot nikon
uroci
tuk ima raznostranna info za chetene
oshte edin hubaw sait
cifrowо

klasikite w bransha
malko ruski aparati
oshte modeli

Balgarski fotografski saitowe mozhesh da namerish w tozi sait w sekciq "portfolio"
Za sega mislq che shte ima s kakwo da se zanimawash, za da ne skuchaesh :-).
Odelno saitowe za zqpane na galerii i upload ima mnogo i me marzi da gi pisha. Te lesno se namirat.

Chao…

Публикацията е редактирана (27-01-04 15:09)

Дата:   27-01-04 16:07

Страхотно! Започвам с линка за уроците.
Благодаря!! [smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна