Автор: volokin
Дата: 08-10-04 15:56
понеже се пуснаха теми защо дигитално, а не аналогово, си позволявам да напиша и аз нещо по-въпроса, който при мен звучи точно обратно: защо аналогово, а не дигитално?
На първо място бих сложил Kodachrome 64 pro!! този изключителен филм му дават гаранция от 80-100 години в случай на добро съхранени, като под гаранция се разбира не, че ще стане нещо, а че ще има същите цветове каквито и в началото на неговото експониране! Скоро трябваше да прекратят производството на неговия събрат с ISO 25, поради простата причина, че този с 64 го настигна по острота и контраст!
На второ място идва естествено Fujifilm Velvia 50,
най-използувания филм от натур-фотографите, изключително шарп и много приятни цветове.
Тези два филма имат резолюция над 20 милиона пиксела!! Някой им приписват много повече, но това е вече въпрос на наука....
След него идват събратята на Fuji i Kodak, като Velvia 100, Astia 100, Provia, Ektachrome 64, Fujichrome i t.n.
Относно твърдението на Бони за зърното: му поставям контра въпрос.......Бони, снимла ли си с Ektachrome P1600???? Ако не, то пробвай, ще бъдеш много изненадан какво може филма на ISO 1600!!!!
Тук искам да спомена и всички диа-филми с число 100 до 160 (като 160Т, който има особено цветопредаване и малко прилича на дигиталните си събратя, заради изкуствения си цвят, прилага се при изкуствено осветление и студио)
Всички тези диа-филми са все още недостижими от дигиталната техника, като говоря за такава аналогична на малкия формат, а не средния и т.н.
Динамичния обхват на дигиталната матрица е все още много, ама много по-малък от този на филма.
чернобелите филми: Всички които имат в заглавието си ''пан'' по разделителна способност са далеч пред диги-то .
(пан идва от панхроматичен, което означава, че предаването на тонове и сенки е аналогично с това на човешкото око за съотвения цвят, т.е. ако човек виждаше черно-бяло щеше да вижда в същите тонове.)
В случая обаче ''пан''-представката я слагат във филми които имат ниско ISO, 25, 50, 100, до 320 (Kodak tri-X pan)
изброявам следните такива: Kodak Technical Pan (ISO 25), Kodak Plus-X Pan (ISO 125),
Kodak Plus-X 125 Pro, Fujifilm Pan F Plus, Kodak Tri-X Pan Professional. Kodak Imagelink HQ,
Maco Cube 25, Efke и др.
На фила Maco Cube 100c му гарантират 260 lp/mm, а на Kodak T-max 100 , Fujifilm Neopan 100 Acros 200 lp/mm !!!!!!!!!!1
A някой да е чувал за Gigabitfilm???? ДА, това е на практика технически филм, който се използува обаче и от арт-фотографите: разделителна способност 700 lp/mm ?!?!????????????????? За да се постигне обаче последното се препоръчват почти индустриални помещения за чистота, защото всяка частица прах може да развали магията...В домашни условия може би няма да постигне тази разделителна способнот, но мисля, че поне половината да са е предостатъчно
Относно скенерите: Един много добър скенер с 5000 ppi-та е от порядъка под 1000 евро, по-малко от най евтината предлагана дигитална камера на пазара.
Говоря за Nikon скенерите от ново поколение включително и от по-предната серия какъвто имам и аз : (Coolscan IV ED LS 40 ---> 2900ppi) Неговият по-нов брат е Nikon Coolscan V ED 4000 ppi! 799 Euro.
Coolscan 5000 ED ----> 4000 ppi 1499 Euro, толкова колкото и една дигитална камера от среден клас от рода на Д100, Д20 и т.н.
И напоследно място искам да спомена прекрасния скенер на Minolta : DiMAGE Scan Elite 5400 !!! с 5400 ppi който е от порядъка на 599 евро много, много по-малко от коя да е свястна дигитална камера!!!
Напълно съм на ясно че едва ли мога да изчерпя тук темата с един постинг, това са само нахвърляни факти, повтарям факти, щото това не съм го измислил аз, това е информация, която черпя от специализирана литература и нет-а. Всеки който може да смята може да изчисли на колко МП отговаря един скенер от типа Минолта, и макар това да не се прилага директно като резолюция на филма, то е все още достатъчно за да бие по резолюция коя да е дигитална камера от среден клас, пък била тя и Д20 на Канон.
Единственото с което съм съгласен с Бони е, че в България нещата относно цени на диафилми, качество на фотолаборатории и др. са на едно ниво което и мен би ме накарало да започна да снима дигитално, всъщност този въпрос го обсъдихме с МадМен...
И все пак, за тези които снимат изключително черно-бяло и промиват сами, им препоръчвам горещо скенера на Минолта
|
|